Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Напусна ни режисьорът Бедо Манукян след усложнения от коронавируса

IN MEMORIAM

Напусна ни режисьорът Бедо Манукян след усложнения от коронавируса

Продуцентът, който дълги години живя и работи в САЩ, представляваше Франсис Форд Копола в България

Снимка: Личен архив

Българският режисьор, актьор и продуцент Бедо Манукян е починал от Ковид-19 вчера в София. Той е развил усложнения, причинени от коронавируса. Трагичната новина за за смъртта му съобщи неговата приятелка Юлияна Велчева във фейсбук.

"COVID отне моя скъп приятел Бедо Манукян - голям благородник, мъдрец, душеприказчик, талантлив режисьор и актьор, избрал да се върне в България след 39 години емигрантство в Щатите. Та, Бедо тъкмо монтираше наново своя филм "Леблебии", за да го пригоди към големия екран. Как да ти кажа сбогом, мили Бедо? Нямаш идея колко липсваш", сопделя в социалната мрежа Юлияна Велчева.

Бебо Манукян бе режисьор, продуцент, актьор, докоснал се до холивудското производство на кино, живял и работил 44 години в САЩ, преди да се върне в родината си:

"Аз съм арменец по майка и баща, но съм роден в България, израснал съм на "Ангел Кънчев" и "Гладстон". Моят български бе наистина превъзходен. Винаги съм искал да работя в родината си. През 2005 година стигнах до заключението, че е време да се прибера елед 44 години изгнание на Запад. И да работя като режисьор и продуцент в България. Исках да работя над български сюжет. Знаейки западното чувство за хумор и незабравил нашето, българското, чувствах, че мога да преведа нашия хумор и колорит пред западната публика.", споделя Манукян.

Бедо Манукян е роден през 1952 г. в семейството на оперетните актьори Сета и Шаварш Манукян. През 1966 г. емигрира заедно с родителите си в Америка. Там следва режисура и продуцентство в престижния Калифорнийски университет (UCLA) и прави кариера в Холивуд, като преди това е момче за всичко.

За пръв път се връща в демократична България през 1991 г., когато идва у нас като копродуцент и сърежисьор на филма "Леблебии". Запознава се с режисьорката Иванка Гръбчева, която кани Манукян да консултира постпродукцията на игралния филм, посветен на банкера Атанас Буров - "Жребият". Преди време участва и в сериала "Дървото на живота". Окончателно се връща в родината си през 2005 г. Точно по това време става представител за България на Франсис Форд Копола, който снима в Румъния филма "Младост без младост".

Снимка: Личен архив

"То си беше чиста случайност и късмет! Ако през 2005-та не се бях върнал в България, едва ли някога щях да работя с Копола. Той също като мен решил да избяга от утробата на звяра - защото киното в Холивуд вече е една индустрия, където изкуство е мръсна дума. И решил да прави филм по Мирча Илиаде в Румъния. Филмът се казваше "Младост без младост", един доста труден психологически материал. По сценарий се предвиждат снимки в Малта Копола пита своя художник продукция къде ще снимат Малта.

Тоя художник, изключително ерудиран франкофон, му казва - на 4 часа на юг, в двореца на кралица Мария. Тя е внучка на кралица Виктория, и е израснала в Малта. Когато и се отворил шанс да си спретне любовно гнездо, си избрала Балчик. Копола идва инкогнито в Балчик, вижда двореца, харесва го и решава да снима там.

Като се връща в Румъния пита продуцентката си: "Кого имаме в България". Тя му отговаря: "Имаме Манукян". Е, ако това не е късмет! Копола работи в Северна Калифорния, аз съм в Южна Калифорния. Ако му трябва маймуна, там има 60 000 маймуниш на клона, едва ли ще се сети за мен. А в България единственото шимпанзе бях аз!", разказва Бедо Манукян.

Поклон!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

He's the Man: Необикновеният Михаил Билалов

"Живейте на 100, така че да не съжалявате", споделя актьорът в първото интервю от специалния проект на Dir.bg

Маги Халваджиян гостува на Академията на Димитър Маринов

Организаторите обявиха, че ще бъде пусната извънредна интензивна група за датите 23, 25 и 27 ноември. За първа година в програмата ще участват гост-лектори - водещи професионалисти, които Маринов е избрал

Картина на Чърчил беше продадена за повече от един милион евро

Уинстън Чърчил рисува картината "Каничка с бутилки" в семейното имение в Чартуел през 30-те години на миналия век

Галерия "Арте" представя спотаени преживявания от Йордан Кацамунски

Изложба живопис по повод 5 години от кончината на художника от 20 ноември до 8 декември 2020 г.

Испанският поет Франсиско Бринес e носител на литературната награда "Сервантес"

88-годишният Бринес е смятан за една от най-авторитетните и влиятелни фигури в испанската лирика през втората половина на миналия век

Самотният вълк и жената, която остана до края

През септември 2019 г. Армен Джигарханян обяви, че се е събрал с втората си съпруга Татяна Власова, която специално се завръща от САЩ, за да се грижи за него