Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Напусна ни композиторът Атанас Косев, написал вечните хитове "Надежда" и "C’est la vie"

IN MEMORIAM

Напусна ни композиторът Атанас Косев, написал вечните хитове "Надежда" и "C’est la vie"

След себе си маестрото оставя евъргрийни като "Семеен спомен за Поморие", "Каквато искаш ти бъди", "Ах, този дъжд", "Ален Делон" и мн. др.

Атанас Косев (вляво) и Борис Гуджунов в Токио през 1972 г. (Снимка: Личев архив)

Още един легендарен български композитор вече е част от звездния небесен оркестър.

Попгилдията потъна в скръб след новината за кончината на Атанас Косев - създателят на вечни хитове като "Надежда", "Семеен спомен за Поморие", "Каквато искаш ти бъди", "Ах, този дъжд", "Ален Делон" и мн. др.

Освен на стотици естрадни песни, маестрото е и автор на произведения за симфоничен оркестър, камерна и хорова музика, мелодии за театралната сцена и много български филми.

Тъжната вест за смъртта на Атанас Косев, който си отиде само месец преди да стане на 87 г., съобщи неговият внук и наследник в музикалното поприще Димитър Косев, който е най-младият диригент в Русенската опера. Именно от крайдунавския град започва и животът и кариерата на дядо му Атанас.

1971 г. (Снимка: Личен архив)

Легендарният композитор е роден на 10 март 1934 година в Русе. Завършва Теоретичния факултет на БДК /днес Национална музикална академия/ през 1964 г. Атанас Косев е основател и диригент на първия Младежки симфоничен оркестър в Русе (1952 г.). Работил е като редактор в музикалните редакции на Комитета за телевизия и радио (дн. БНТ и БНР), главен редактор на редакция "Музика" при БНТ (1978-84 г.), продуцент в БНР и БНТ.

В тв шоуто "Как ще ги стигнем... с Тодор Колев" през 1992 г. (Снимка: Личен архив)

Творчеството му обхваща произведения за симфоничен оркестър, камерна и хорова музика; незабравими мелодии за театралната сцена и за редица обичани български филми, сред които "Баш майсторът на море" (1977г.), "Баш майсторът началник" (1983) и др.

През 60-те и 70-те години Атанас Косев е един от най-успешните композитори на популярна музика. Написал е над 500 естрадни песни, много от тях превърнали се в хитове. Сред първите му забавни песни, които създава през 60-те години на 20 век, са: "Има страна" (изп. Ст. Воронов) и "Малкият светъл прозорец" (изп. "Щурците").

С Маргарита Хранова (Снимка: Личен архив)

Негови песни многократно биват награждавани - "Вечерницата пак бъди" (т. Орлин Орлинов, изп. Бисер Киров) - Голямата награда "Златният Орфей" - 1979, "Каквато искаш ти бъди" (изп. Борис Гуджунов) - втора награда - 1971, "Надежда" (изп. Борис Гуджунов) - трета награда - 1973 (песента е допусната до финалния кръг на фестивала в Токио - 1972), "Ирина" (изп. Маргарита Хранова) - наградата на журито и публиката на фестивала в Александрия, Египет - 1971, "Звезда без име" (изп. Катя Филипова) - награда на журито на фестивала в Кастълбар, Ирландия - 1975, "Валс" (изп. Бисер Киров) - Голямата награда на фестивала в Нийуола, САЩ - 1981, на конкурса "Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора" - "Семеен спомен за Поморие" печели втора награда - 1975, а "Моряци" - също втора награда през 1977 (и двете песни са изпълнени от Стефка Берова и Йордан Марчинков). През 1998г. песента му "Без адрес" (изп.Маргарита Хранова) печели 1-ва награда на конкурса "Песни за Варна", като същата година получава и Голямата награда "Златният Орфей" за цялостно творчество.

В началото на 80-те години на ХХ век песента C"est la vie, изпълнена от Лилиан Сен Пиер, става популярна в много страни в Западна Европа и е издадена на грамофонна плоча.

Песни на Атанас Косев са издавани от звукозаписни компании в Русия, САЩ, Япония, Белгия, ГДР, Финландия и др. Носител е на отличия на ЮНЕСКО и ФИДОФ, наградата на София (1968 г.). През 90-те години на ХХ век Атанас Косев активно пише и стихове. До 2003 г. има издадени 8 стихосбирки.

Атанас Косев и Борис Гуджунов на "Златният Орфей" през 1969 г. (Снимка: Личен архив)

Атанас Косев е автор и на мюзикъли и музикално-сценични творби за деца, сред които "Снежанка и седемте джуджета", "Червената шапчица", "Малката кибритопродавачка", "Лае Вегас", "Ян Бибиян" - балет.

С премиерата на "Снежанка и седемте джуджета" на сцената на Музикалния театър през 2009 година беше чествана 75-годишнината на композитора. Мюзикълът продължава да се играе на сцената на театъра и да радва най-малките зрители.

Снимка: Личен архив

Името му е включено в "The International Directory of Distinguished Leadership", издаден от American Biographycal Institute в САЩ, щат Северна Каролина - 1986.

Със сина си - режисьора Александър Косев (Снимка: Личен архив)

Освен с множеството си професионални успехи, Атанас Косев се гордееше и с наследниците си. Синът му Александър Косев е познат като д-р Филипов от сериала "Клиника на третия етаж" и е режисьор на друга култова комедийна поредица - "Столичани в повече". Дъщеря му Надежда е също е режисьор и вече има първата си голяма награда от фестивала за независимо кино на Робърт Редфорт в Юта, САЩ, където спечелила жури и публика измежду 3000 филма. Внукът Димитър Косев пък е изключително успешен диригент.

Поклонението пред големия композитор ще се състои на 20 февруари (събота) от 11,00 часа в храм "Свети Седмочисленици".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Качете се на "Веселата карета" на 2 юни в Столичен куклен театър с музиката на Жоро от "Остава"

"Toва е истинска позитивна емоция, но и с много самоирония, които в последно време липсват на всички ни", казва музикантът за едноименния спектакъл

Актрисата Лилия Маравиля за женските драми, покорството, властта и сънуването на Лулу

"Трудно е, когато бъркаме безкористната любов с желанието за притежание" споделя актрисата

ПЕН центърът предложи Георги Господинов за Нобелова награда

Председателят Здравка Евтимова уточни, че кандидатурата на България е изпратена още преди няколко месеца, но до момента няма отговор от Шведския нобелов комитет

Петър Величков: Яна Язова е хулена жестоко, както се хули мъж, а не крехка жена

"Тя преобърна живота ми с главата надолу през 1985 г. Спечелих си овластен враг, какъвто не пожелавам на никого", разкрива литературният историк

В навечерието на 24 май президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима български учени

Президентът изтъкна, че приносът на отличените учени към науката, към утвърждаването на българското културно и духовно пространство са високо ценени и извън България, от световната научна общност