Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Напусна ни композиторът Атанас Косев, написал вечните хитове "Надежда" и "C’est la vie"

IN MEMORIAM

Напусна ни композиторът Атанас Косев, написал вечните хитове "Надежда" и "C’est la vie"

След себе си маестрото оставя евъргрийни като "Семеен спомен за Поморие", "Каквато искаш ти бъди", "Ах, този дъжд", "Ален Делон" и мн. др.

Атанас Косев (вляво) и Борис Гуджунов в Токио през 1972 г. (Снимка: Личев архив)

Още един легендарен български композитор вече е част от звездния небесен оркестър.

Попгилдията потъна в скръб след новината за кончината на Атанас Косев - създателят на вечни хитове като "Надежда", "Семеен спомен за Поморие", "Каквато искаш ти бъди", "Ах, този дъжд", "Ален Делон" и мн. др.

Освен на стотици естрадни песни, маестрото е и автор на произведения за симфоничен оркестър, камерна и хорова музика, мелодии за театралната сцена и много български филми.

Тъжната вест за смъртта на Атанас Косев, който си отиде само месец преди да стане на 87 г., съобщи неговият внук и наследник в музикалното поприще Димитър Косев, който е най-младият диригент в Русенската опера. Именно от крайдунавския град започва и животът и кариерата на дядо му Атанас.

1971 г. (Снимка: Личен архив)

Легендарният композитор е роден на 10 март 1934 година в Русе. Завършва Теоретичния факултет на БДК /днес Национална музикална академия/ през 1964 г. Атанас Косев е основател и диригент на първия Младежки симфоничен оркестър в Русе (1952 г.). Работил е като редактор в музикалните редакции на Комитета за телевизия и радио (дн. БНТ и БНР), главен редактор на редакция "Музика" при БНТ (1978-84 г.), продуцент в БНР и БНТ.

В тв шоуто "Как ще ги стигнем... с Тодор Колев" през 1992 г. (Снимка: Личен архив)

Творчеството му обхваща произведения за симфоничен оркестър, камерна и хорова музика; незабравими мелодии за театралната сцена и за редица обичани български филми, сред които "Баш майсторът на море" (1977г.), "Баш майсторът началник" (1983) и др.

През 60-те и 70-те години Атанас Косев е един от най-успешните композитори на популярна музика. Написал е над 500 естрадни песни, много от тях превърнали се в хитове. Сред първите му забавни песни, които създава през 60-те години на 20 век, са: "Има страна" (изп. Ст. Воронов) и "Малкият светъл прозорец" (изп. "Щурците").

С Маргарита Хранова (Снимка: Личен архив)

Негови песни многократно биват награждавани - "Вечерницата пак бъди" (т. Орлин Орлинов, изп. Бисер Киров) - Голямата награда "Златният Орфей" - 1979, "Каквато искаш ти бъди" (изп. Борис Гуджунов) - втора награда - 1971, "Надежда" (изп. Борис Гуджунов) - трета награда - 1973 (песента е допусната до финалния кръг на фестивала в Токио - 1972), "Ирина" (изп. Маргарита Хранова) - наградата на журито и публиката на фестивала в Александрия, Египет - 1971, "Звезда без име" (изп. Катя Филипова) - награда на журито на фестивала в Кастълбар, Ирландия - 1975, "Валс" (изп. Бисер Киров) - Голямата награда на фестивала в Нийуола, САЩ - 1981, на конкурса "Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора" - "Семеен спомен за Поморие" печели втора награда - 1975, а "Моряци" - също втора награда през 1977 (и двете песни са изпълнени от Стефка Берова и Йордан Марчинков). През 1998г. песента му "Без адрес" (изп.Маргарита Хранова) печели 1-ва награда на конкурса "Песни за Варна", като същата година получава и Голямата награда "Златният Орфей" за цялостно творчество.

В началото на 80-те години на ХХ век песента C"est la vie, изпълнена от Лилиан Сен Пиер, става популярна в много страни в Западна Европа и е издадена на грамофонна плоча.

Песни на Атанас Косев са издавани от звукозаписни компании в Русия, САЩ, Япония, Белгия, ГДР, Финландия и др. Носител е на отличия на ЮНЕСКО и ФИДОФ, наградата на София (1968 г.). През 90-те години на ХХ век Атанас Косев активно пише и стихове. До 2003 г. има издадени 8 стихосбирки.

Атанас Косев и Борис Гуджунов на "Златният Орфей" през 1969 г. (Снимка: Личен архив)

Атанас Косев е автор и на мюзикъли и музикално-сценични творби за деца, сред които "Снежанка и седемте джуджета", "Червената шапчица", "Малката кибритопродавачка", "Лае Вегас", "Ян Бибиян" - балет.

С премиерата на "Снежанка и седемте джуджета" на сцената на Музикалния театър през 2009 година беше чествана 75-годишнината на композитора. Мюзикълът продължава да се играе на сцената на театъра и да радва най-малките зрители.

Снимка: Личен архив

Името му е включено в "The International Directory of Distinguished Leadership", издаден от American Biographycal Institute в САЩ, щат Северна Каролина - 1986.

Със сина си - режисьора Александър Косев (Снимка: Личен архив)

Освен с множеството си професионални успехи, Атанас Косев се гордееше и с наследниците си. Синът му Александър Косев е познат като д-р Филипов от сериала "Клиника на третия етаж" и е режисьор на друга култова комедийна поредица - "Столичани в повече". Дъщеря му Надежда е също е режисьор и вече има първата си голяма награда от фестивала за независимо кино на Робърт Редфорт в Юта, САЩ, където спечелила жури и публика измежду 3000 филма. Внукът Димитър Косев пък е изключително успешен диригент.

Поклонението пред големия композитор ще се състои на 20 февруари (събота) от 11,00 часа в храм "Свети Седмочисленици".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ара Маликян пред Dir.bg: Беше ми писнало да обяснявам, че в калъфа си нося цигулка, а не картечница

Като дете се е укривал в малки подземни скривалища докато Бейрут е бил бомбардиран, там се учи на музика, а това е единственото, което го спасява от ужасния шум на разрушението

Вижте бляскавата Церемония за Наградите на Фондация "Стоян Камбарев" по БНТ на 19 май

Плеяда звезди от културния и обществен живот у нас на сцената на арт събитието на годината

Синът на чеха Мърквичка загива като български офицер на фронта

На 16 май т.г. се навършват 83 години от смъртта на художника

Писателят Александър Мануилов: Новата ни драматургия е изтикана в кьошето и не се подкрепя от театрите

"Театралният живот, завещан ни от няколко предишни поколения, така е поставил нещата - ти можеш да "влезеш" в "храма", само ако си победител", споделя младият автор

Скръб за емблематичния актьор Георги Велчовски

След тежко боледуване ни напусна актьорът, режисьорът и писателят

Световноизвестен мим от Свиленград се венча във Флорида за украинка

Сватба в духа на традициите вдигна Герасим Дишлиев - Геро, който е част от трупата на "Цирк дю Солей", с избраницата си Катя от Киев