Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Какво си казаха президентът Радев и оперният ас Хосе Карерас

ПРЕСТИЖНИ ОТЛИЧИЯ

Какво си казаха президентът Радев и оперният ас Хосе Карерас

Световноизвестният тенор беше удостоен с Почетния знак на държавния глава

Хосе Карерас е щастлив отново да е в България, снимка: БТА

Президентът Румен Радев удостои с Почетния знак на държавния глава световноизвестния тенор Хосе Карерас за неговите изключителни постижения при отстояването на културната кауза и духовността, за приноса му към класическото музикално изкуство и популяризирането му на българската сцена.

Още

Хосе Карерас към българската публика: Надявам се да ви видя на Opera D’amore

Хосе Карерас към българската публика: Надявам се да ви видя на Opera D’amore

Хосе Карерас е в София за участие в спектакъла Opera D`amore, който ще се състои утре в зала "Арена армеец".

Сред присъствалите на церемонията на "Дондуков"2 бяха министърът на културата Атанас Атанасов, участници в спектакъла, вицепрезидентът Илияна Йотова, съпругата на държавния глава Десислава Радева.

Оперният ас беше посрещнат на най-високо ниво, снимка: БТА

"Приемете това отличие като израз на благодарност и признателност на нашето общество за вашите незабравими изяви на българската сцена, за приятелските Ви чувства към България, за вашата подкрепа на младите български талантливи изпълнители", се обърна президентът към Хосе Карерас, който определи като един от най-великите изпълнители на всички времена, личност, спечелила световно уважение и признание.

Президентът приветства участниците и организаторите на Opera D`amore с премиерата на дългоочаквания спектакъл. "Горд съм, че този културен проект започва именно от София", каза Румен Радев. Той посочи, че проектът е потвърждение за градивното творческо сътрудничество, за визионерския стил, съчетал по уникален начин най-обичаните сцени от класическата опера с модерна, музикална и визуална среда. По думите на президента звездната класа на изпълнителите и невероятния мащаб на спектакъла са гарант за успех. Радев изтъкна, че утре на сцената, редом до изпълнители легенди в световното оперно изкуство, ще застанат и блестящите български изпълнители, за да подарят на публиката едно незабравимо музикално изживяване.

"Изкуството е призвано да обогатява и да обединява, а и високите художествени амбиции на проекта са потвърждение за непреходната сила на музиката и за вечния стремеж към съвършенство, каза президентът, който е патрон на събитието. Той благодари на всички българи, които с труд и талант са взели участие в идеята за проекта и в неговата реализация. Вярвам, че премиерата в София поставя началото на незабравими срещи на световната публика с най-доброто от оперната класика", каза още президентът.

Хосе Карерас заяви, че за него е чест и удоволствие да приеме отличието от държава, с която е дълбоко свързан, първо заради българските изпълнители, с които е пял по цял свят. "Първият път когато дойдох в София беше през 1990 г. когато с концерт отбелязахме рождения ден на много специален човек и велик артист Николай Гяуров. След това имах възможността да пея с много други български творци. Имам страхотни отношения и с ваш футболист в Барселона, можете да се сетите за кого става дума", сподели на церемонията Карерас.

Румен Радев връчва наградата на Хосе Карерас, снимка: БТА

Коментирай 22

Календар

Препоръчваме ви

Веселин Димов: Какво е обратното на бърнаут-а или от какво "прегаря" артистът?

"Чрез IETM - най-старата и най-голяма мрежа за изпълнителските изкуства, един умален модел на света ни гостува за четири дни", категоричен е директорът на РЦСИ "Топлоцентрала"

Примата на Шведския кралски балет Десислава Стоева-Вълев: Почувствайте надеждата за балет чрез нашия танц

20 години след медала си от Балетния конкурс примата ще танцува отново на варненска сцена в камерния спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев в Градската художествена галерия днес

Примата Марта Петкова преди премиерата на "Надежда за балет": За мен Варна е най-балетният град в България

На 21 април в Градската художествена галерия на Варна ще бъде варненската премиера на "Надежда за балет" - камерен спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев

Двама президенти и звездата Любо Киров ще аплодират младите таланти на наградите за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев"

Деси Тенекеджиева отново събира елита на България за най-престижния приз за родни млади творци

Орлин Горанов празнува "50 години магия" на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Музикалните събития стартират от Пловдив на 26 юни, следват Шумен на 28 юни, Велико Търново на 5 август, Плевен на 6 август, Стара Загора на 9 август, Варна на 6 октомври и София на 19 ноември