Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Дарио Ардженто се завърна: Слънчево затъмнение и слепи проститутки в Рим

СТРАХ И СЕНКИ

Дарио Ардженто се завърна: Слънчево затъмнение и слепи проститутки в Рим

Италианският крал на ужасите представи лично новия си "Тъмни очила"/ "Occhiali Neri" филм на Берлинале

Кралят на хоръра Дарио Ардженто на пресконференцията си по време на Берлинале (Снимка: Getty Images)

След 10-годишна пауза майсторът на хоръра Дарио Ардженто отново се завръща в любимия си кино жанр и то с вълнуващ кървав трилър за мистериозен убиец на проститутки в Рим. Филмът е наслаждение за любителите на типичната стилистика на Ардженто, изпипана до последен детайл в цветове, образност и светлина.

Азия Ардженто, Дарио Ардженто и Иления Пасторели (Снимка: Getty Images)

81-годишният Ардженто е известен с десетки филми, включително легендарния "Суспирия" от 1977 г. за вещици, танци и психоанализа в Западен Берлин по време на Студената война.

Италианският майстор, вдъхновил поколения режисьори, сред които и Куентин Тарантино, представи най-новия си трилър  "Тъмни очила" с участието на дъщеря си Азия на филмовия фестивал в Берлин.

Пресконференция на Дарио Ардженто и екипа му за филма "Тъмни очила", представен на Берлинале 2022 (Снимка: Юлия Владимирова)

На официалната пресконференция, която Ардженто и неговия екип дадоха в Берлин, Ардженто отговаряше щедро на въпроси на журналисти от цял свят. Ето какво го попитах:

Господин Ардженто, като майстор на хоръра, имате ли страхове, Вас от какво Ви е страх?

"Не бих казал, че имам някакви фобии и специфични страхове, които да са ме преследвали през целия живот. Не се страхувам от нещо. Имам обикновените страхове, които има всеки един човек. Но разказването на страшни истории във филми не става дума за обикновените, битови страхове, които ни притесняват в ежедневието. Мен винаги ме е вдъхновявала експресивността на страха - сенки, движения, предмети. Винаги ми е интересувало това. Как една история може да бъде изведена от нормалното, кое може да я изведе и да я накара да екскалира."

Дъщеря и баща - Азия Ардженто и Дарио Ардженто. Азия също играе в неговия филм "Тъмни очила" (Снимка: Getty Images)

Филмът на Ардженто е силно завръщане в жанра на ужасите и може да бъде определен като изключително красиво направен естетски хорър в духа на "Суспирия".

Този път Ардженто ни развежда из римските предградия, за да потърсим причината за нещастните събития, които сполетяват красиви проститутки в италианската столица. Слънчево затъмнение, слънчеви очила, ослепели еротични женски образи и лаещи кучета. 

Пресконференция на Дарио Ардженто и екипа му за филма "Тъмни очила", представен на Берлинале 2022 (Снимка: Юлия Владимирова)

Не мога да не определя ролята на актрисата Иления Пасторели като изключително добра, На въпрос как се е подготвила за нея и как е стигнала до снимки във филм на Ардженто тя сподели:

"Агентът на Дарио ми се обади една вечер, беше късно. Каза ми, че Дарио би искал да ме види. Не можех да повярвам, че се случва. После всичко стана много бързо и естествено. И за мен е чест да играя в негов филм. Що се отнася до подготовката за ролята ми, да, налагаше се да се срещам със слепи хора, за да разбера повече за жестовете и движението на тези хора. Срещах със родени слепи хора и такива, които са ослепели в последствие, както и моята героиня във филма."

Юлия Владимирова и Дарио Ардженто в хорърско селфи

"Доколко ми беше трудно да играя проститутка? Сега ще кажа нещо много силно, което може да скандализира мнозина от вас. Но мисля, че всяка жена е проститутка и жените знаят защо. Има го във всяка една от нас, затова никак не е трудно да си представим какво означава това."

 Дарио Ардженто сподели, че майка му, която е бразилка, го е вдъхновила изключително много за това да прави основно женски образи в своите филми. Ардженто сподели, че обича Бразилия, но не харесва политическия режим там. 

Още

Най-интересните филми от Берлинале

Най-интересните филми от Берлинале

Още

Изабел Юпер няма да може да получи наградата си на Берлинале

Изабел Юпер няма да може да получи наградата си на Берлинале

Още

Берлинале започна с пълна сила!

Берлинале започна с пълна сила!

Още

На живо от Берлин: Киното се завръща на Берлинале

На живо от Берлин: Киното се завръща на Берлинале

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Звездата от "Игра на калмари" Ли Джун-дже представя шпионски трилър в Кан

"Изключително съм благодарен, че дебютирам като режисьор по време на този ренесанс на корейската култура", казва още Ли Джун-дже

Филмът "Ноември" за атентатите в Париж триумфира на кинофестивала в Кан

Историята започва на 13 ноември 2015 г., когато отряд джихадисти отнема живота на 130 души и ранява други 350 в Париж и околностите - в близост до стадион "Стад дьо Франс", в кафенета и в концертната зала "Батаклан"

"Джери Лий Луис: Проблеми в ума": Невероятен кино трибют на Итън Коен към рокендрола

Филмът е направен почти изцяло с архивни кадри и премиерата му беше на кинофестивала в Кан

Композиторите на филмова музика искат признание на фестивала в Кан

Композиторите на филмова музика настояват за признание на кинофестивала в Кан, който не им присъжда награда, за разлика от Американската академия

5 филма, които да гледаме от Кан

Фестивалът в Кан тече с пълния си блясък на звезди и слънце от Лазурния бряг, но ето кои са филмите, за които със сигурност ще се говори и след това

Анри Кулев застава начело на международното жури на „Златната липа“ 2022

Журито на "Златната липа" ще бъде представено официално на 28 май във фоайето на Държавна опера Стара Загора