Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Четвъртият Международен документален "Родопи Филм Фест" (RIFE) започва на 11 юли

ДОКУМЕНТАЛНИ ОБРАЗИ

Четвъртият Международен документален "Родопи Филм Фест" (RIFE) започва на 11 юли

Основният акцент на фестивала е поставен върху музикалните филми, за това мотото на фестивала тази година е "Слушай музиката!"

Източник: Организаторите на фестивала

За четвърта поредна година Международният документален "Родопи филм фест" (RIFE) ще очаква своите зрители от 11- 14 юли 2024 в град Смолян.

Програмата ще направи преглед на 36 заглавия от България и света, входът е СВОБОДЕН! За първа година избрани филми са включени в платформата Nettera.TV, така че ценните заглавия ще могат да достигнат до зрители от цялата страна.

Основният акцент на фестивала е поставен върху музикалните филми, за това мотото на фестивала тази година е "Слушай музиката!"

Още

Трети Международен Документален Родопи Филм Фест (RIFE)

Трети Международен Документален Родопи Филм Фест (RIFE)

Точно това усещане ни завладява във филма, с който фестивалът ще бъде открит. На 11 юли, в амфитеатъра пред библиотеката, киномаратонът стартира с "Раят може да почака" на Свен Халфар. Филмът е портрет на хамбургския хор, в който всички певци са на преклонна възраст, но имат смелостта да застанат пред публика и да разкрият частица от душата си.

Специално внимание в музикалната секция заслужава "32 звука" на номинирания за "Оскар" Сам Грийн, който ще бъде представен премиерно за страната. Обръщаме внимание и на "Проектът Клецмер", филм на млади аржентинци, които търсят корените на известната клецмер музика, но същевременно филмът е любовната история на двама съвременни документалисти.

Програмата на 4-ти "Родопи Филм Фест" съдържа пълнометражни, среднометражни и късометражни филми от целия свят - САЩ, България, Сърбия, Полша, Тунис, Португалия, Аржентина, Азербайджан и много други страни. Във фокуса на фестивала са държавите Германия, Гърция и Турция.

Филмите посветени на музика, мечти, смърт, легенди и екология са разнообразни разкази на човешки истории, през които прозират социални, политически, исторически, етически, екзистенциални, семейни и правозащитни теми и проблеми, с което организаторите напомнят, че в документалното кино няма фалшиви новини!

Още

Украински филм спечели наградата за най-добър документален филм на Родопи филм фест

Украински филм спечели наградата за най-добър документален филм на Родопи филм фест

В пълнометражната програма ще видим заглавия като "Животът не е състезание, но аз печеля" - фокус върху спортните постижения на жени-олимпийци. Филмът ни превежда през исторически факти до съвременни съдби по изключително оригинален и кинематографичен начин. Филмът е номиниран в две категории на Венецианското Биенале 2023.

Друго впечатляващо заглавие е сръбският "Флотация" на Елунед Зоуи Айано и Алесандра Татич, които ни пренасят в малък крайдунавски град в Сърбия, чиято мина дава основен поминък на населението и наскоро е закупена от китайска компания. Българският филм в конкурсната програма е "Да летиш с плавници" на младата режисьорка Мария Аверина.

"Чарли Чаплин от Афганистан" на Анета Папатанасиу е гръцкото представяне в програмата. Фълмът ни пренася в тъжната история на един от последните останали комици и актьори в Афганистан и прави коментар за това как фанатизмът на Талибаните в страната забранява комедията.

В среднометражния кокурс не пропускайте любопитния турски филм изграден като детективски "мистери" "В търсене на семейство Родаки" на Керем Сойилмаз. Този филм ни въвежда в историята на миграцията и насилствената размяна на население между балканските държави през 1923 година.

Изключително впечатляващ експеримент е "Обекти на светлината" на Акасио де Алмейда и Мари Каре - филм на майстори, посветили живота си на португалското кино и оставили много следи и запомнящи се образи след себе си.

Късометражната програма е обогатена с филми от Полша, сред които е и миналогодишният победител "Сестра ми" на Мариуш Рушински в един от най-важните документални световни фестивали IDFA. Филмът разказва за момиче, което страда от пристрастяване към наркотици и често влиза в изправителни домове.

Още

Международният документален Родопи филм фест се открива днес

Международният документален Родопи филм фест се открива днес

Изключително интимен разказ за семейните травми и как те влияят на подрастващите деца. В програмата очаквайте четири български филма, сред които обръщаме внимание на

"In between" на Виолета Вълчева и "Мартеницата" на младия режисьор Георги Ванев.

Тази година фестивалът въвежда две нови секции ФОКУС НОВО БЪЛГАРСКО КИНО, където са представени "Войник на Съдбата" на Касиел Ноа Ашер, "Следеният човек" на Димитър Коцев - Шошо и "Теодор Ушев: Невидими връзки" на Борислав Колев. Във секцията БЪЛГАРСКА ПАНОРАМА - МУЗИКАТА В КИНОТО ще гледаме "Оловният войник" на Костадин Бонев, "Имало едно време в Париж" на Андрей Чертов и "Балканска черна кутия" на Цветан Драгнев.

Международно жури ще определи наградите в конкурсните категории от състезателната селекция късометражни, среднометражни и пълнометражни документални филми. Членове на журито през 2024 година са:

Натали Дейвид, документална режисьорка;
Бернд Будер, програмен директор на Филмовия Фестивал Котбус и програмен директор на Фестивала на Еврейския Филм в Берлин;
Весела Марчевска, монтажист на множество игрални и документални филми;
Владимир Андреев, режисьор и продуцент;
Ебру Туайтес Дикен, филмов критик;
Корнел Миглус, основател на филмовия фестивал filmPOLSKA Berlin, режисьор и продуцент.

Още

Документалното кино се завръща в Родопите

Документалното кино се завръща в Родопите

Още акценти в програмата:

СПЕЦИАЛЕН УЪРКШОП предназначен за млади документалисти. В рамките на един ден ще се представят и обсъждат идеите за кратки филмови проекти, възникнали на предварителните онлайн срещи на участниците. Също така младите кинематографисти ще имат възможността да участват в предвидената лекция на теми виртуална реалност в киното.

ОНЛАЙН ПРОЖЕКЦИИ ЗА ЗРИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА

Основен инструмент за достигане до публика от национален мащаб е възможността за онлайн показ на голяма част от филмите през престижната българска фестивална платформа Netera tv. От 11 юли 2024 до 31 юли 2024 - зрители от цялата страна ще могат да гледат над 18 фестивални филма, представени на платформата с онлайн достъп.

Още

В Родопите започва Беглика фест

В Родопите започва Беглика фест

МУЗИКАЛНИ СЪБИТИЯ

За откриването на фестивала режисьорът Маркус CM Щмид ще представи своя DJ програма с музиката от филма си МАЛИ 70. Тя се изпълнява от немски и малийски музиканти и не може да не се танцува! На закриването на фестивала след официалната част и връчването на наградите, ще свирят на открито No more many more в амфитеатъра пред библиотеката в Смолян.

Международният документален Родопи Филм Фест се организира от Бул Док ЕООД, съорганизатор Гьоте-институт България, с финансовата подкрепа на ИА "Национален филмов център" и Министерство на културата. Oфициален партньор на събитието е Община Смолян с партньори Регионална библиотека "Николай Вранчев" - гр. Смолян и Родопски драматичен театър "Николай Хайтов". Специалната програма и уъркшоп за VR се осъществяват с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ.

Още

Прочутият режисьор Андрес Файел: Германия изглежда мощна, но всъщност е една несигурна страна

Прочутият Андрес Файел: Германия изглежда мощна, но всъщност е една несигурна страна

ЛОКАЦИИ: град Смолян, под откритото небе на амфитеатъра пред Регионална библиотека "Николай Вранчев", театър "Николай Хайтов" и кино АРЕНА - Смолян.

Входът за всички фестивални филми и събития в Смолян е свободен.

Фестивалът предлага не само кино, но и повод за разходка до една живописна дестинация по времето на летния сезон. Организаторите ви съветват да запазите предварително места за нощувки в град Смолян, тъй като те бързо се изчерпват.

Пълната програма на фестивала е на официалния сайт.

Актуална информация търсете в социалните мрежи на RIFE: FACEBOOK, INSTAGRAM.

Още

Актьорът Уил Феръл с нов документален филм за смяната на пола

Актьорът Уил Феръл с нов документален филм за смяната на пола

Още

Оливър Стоун засне документален филм за бразилския президент Лула да Силва

Оливър Стоун засне документален филм за бразилския президент Лула да Силва

Още

Селекцията в Документалния конкурс на 28-ия София Филм Фест е на световно ниво

Селекцията в Документалния конкурс на 28-ия София Филм Фест е на световно ниво

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кино под звездите на Габрово

То ще се състои от 7 до 11 август на площад "Възраждане"

Организаторите на кинофестивала "Сънданс" обявиха седем града финалисти за бъдещ домакин на фестивала

След 40 години в Парк Сити, щата Юта, фестивалът търси ново място за изданията след 2027 г., когато съществуващият договор за домакинство ще трябва да се поднови

Теодор Ушев представи за втори път своята селекция "Акуаанима" с най-доброто от света на анимацията в Бургас

"Само за две години студията вече са горди да бъдат част от програмата на Бургаския международен филмов фестивал, което е успех за нас и за екипа на фестивала. Много от филмите бяха изтеглени от други фестивали, за да могат да бъдат тук" каза още Ушев

Лятна филмомания показва най-доброто от „Банско филм фест“ под звездите на планинския град

Това са филми, които няма къде другаде да бъдат видени, отделно на кинофестивала прожектираме над 80 продукции от 50 държави, така че е трудно физически да бъдат изгледани всички, каза директорката Натали Петрова.

Фестивал, филм и пълнолуние бележат 55-ата годишнина от кацането на Луната на мисията "Аполо 11"

Олдрин, който е на 94 години и е единственият жив член на екипажа на "Аполо 11", ще бъде основна фигура на гала церемония в Музея на космоса в Сан Диего тази вечер. С него ще бъде и астронавтът Чарли Дюк, гласът в контролната зала на НАСА на 20 юли 1969 г. при кацането на Луната

С филма "Туистърс" режисьорът Лий Айзък Чънг преминава от авторско кино към римейк на блокбастър

Блокбастърът "Туистър" от 1996 г. разказва за опустошителните торнада в Оклахома и поставя началото на златната ера на компютърно генерираните изображения