Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Международният документален Родопи филм фест се открива днес

ФИЛМОВ МАРАТОН

Международният документален Родопи филм фест се открива днес

"Кадри за любов и война" е мотото на тазгодишното издание на фестивала, в които ще бъдата показани продукции продукции, пресъздаващи темата за войната - не само в Украйна, но и в Сирия, Нагорни Карабах, Близкия Изток, филмови разкази за последиците от Втората световна и войната между Азербайджан и Армения

Документални филми от България, Германия, Украйна, Гърция, Турция, Франция, Израел, Бразилия ще се представят на второто издание на Международния документален Родопи филм фест, който се открива на 7 юли в Смолян, информират организаторите, цитирани от БТА.

"Кадри за любов и война" е мотото на тазгодишното издание на фестивала, съобщи Христо Бакалски, директор на Родопи филм фест.

Във фестивалната програма са включени продукции, пресъздаващи темата за войната - не само в Украйна, но и в Сирия, Нагорни Карабах, Близкия Изток, филмови разкази за последиците от Втората световна и войната между Азербайджан и Армения. Организатори на фестивала за документално кино са Гьоте Институт - България, Националният филмов център, Община Смолян.

Още

Документалното кино се завръща в Родопите

Документалното кино се завръща в Родопите

Част от прожекциите на фестивалните филми ще бъдат под открито небе в амфитеатъра в зоната между Регионалната библиотека и РИМ в Смолян, като входът е свободен за публиката на всички заглавия.

В програмата на фестивала са включени 45 филма, селектирани от близо 700 ленти. Публиката ще види много интересни и уникални филми, допълва Христо Бакалски. Темите на филмовите разкази са от войната до уникалните съдби на търсачи на диаманти, музиканти, бежанци, контрабандисти, фотографи, художници, писатели, родители и деца. Международно жури в състав Джеки Стоев, Валеска Гризебах, Владимир Каминер ще определи наградите за пълнометражен и късометражен конкурс.

Отличените филми при среднометражния конкурс ще се изберат от международно жури в състав Цветан Драгнев, Светослав Драганов и Кейт Ванович. Наградите са на обща стойност около 100 000 лв., изразяващи се главно в технически услуги за следващ проект на авторите.

В рамките на Родопи филм фест ще се проведе специализиран образователен уъркшоп за студенти по документално кино под менторството на Светослав Драганов.

Филмовият фестивал продължава от 7 до 12 юли. На 11 и 12 юли извън конкурсната програма ще се представи Панорама "Ново българско документално кино".

Още

38-oто издание на Аполония стартира на 28 август в Созопол

38-oто издание на Аполония стартира на 28 август в Созопол

Още

Специална селекция германско и българско лятно кино в двора

Специална селекция германско и българско лятно кино в двора

Още

Сериалът "Странни неща" изстреля на върха песен на Кейт Буш от 1985 г.

Сериалът "Странни неща" изстреля на върха песен на Кейт Буш от 1985 г.

Още

Кинопанорама на Иван Андонов и избрани български филми

Кинопанорама на Иван Андонов и избрани български филми

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Голямото надлъгване - към изложба на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал" показват в Казанлък

"Изложбата прави опит за нов поглед върху онзи фрагмент от художественото наследство на Дечко Узунов, който тогава се превръща в "ябълка на раздора", казва д-р Пламен Петров

Звездите на Цирк Дю Солей гостуват в Пловдив с леденото шоу HOGWARTS HOLIDAYS

Спектакълът е в спортна зала "Колодрум" на 5 март 2024 г., началният час е 19:00 часа.

Кристо и Жан-Клод - ателие за деца от 7 до 14 години

Участниците в ателието ще се запознаят с ранните творби на Христо Явашев - Кристо, ще научат повече за някои от емблематичните му проекти, реализирани със съпругата му Жан-Клод

По традиция Марин Янев ще отбележи рождения си ден с "Какво да правим с виолончелото?" в Народния театър

Спектакълът от Матей Вишниек на режисьора Николай Поляков ще се играя на 17 февруари на сцена "Апостол Карамитев"

КласикАрт с благотворителен концерт: Чрез музика ти дари, живота на планетата спаси!

Музикалното събитие е свързано с проект на Z Club Next Generation - използването на косата от фризьорските салони за наторяване на обществени паркове и градини

Сатирата поставя "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано

Очаквана премиера: 29 и 30 март, сцена Comedy Bar Happy Сатира