Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Международният документален Родопи филм фест се открива днес

ФИЛМОВ МАРАТОН

Международният документален Родопи филм фест се открива днес

"Кадри за любов и война" е мотото на тазгодишното издание на фестивала, в които ще бъдата показани продукции продукции, пресъздаващи темата за войната - не само в Украйна, но и в Сирия, Нагорни Карабах, Близкия Изток, филмови разкази за последиците от Втората световна и войната между Азербайджан и Армения

Документални филми от България, Германия, Украйна, Гърция, Турция, Франция, Израел, Бразилия ще се представят на второто издание на Международния документален Родопи филм фест, който се открива на 7 юли в Смолян, информират организаторите, цитирани от БТА.

"Кадри за любов и война" е мотото на тазгодишното издание на фестивала, съобщи Христо Бакалски, директор на Родопи филм фест.

Във фестивалната програма са включени продукции, пресъздаващи темата за войната - не само в Украйна, но и в Сирия, Нагорни Карабах, Близкия Изток, филмови разкази за последиците от Втората световна и войната между Азербайджан и Армения. Организатори на фестивала за документално кино са Гьоте Институт - България, Националният филмов център, Община Смолян.

Още

Документалното кино се завръща в Родопите

Документалното кино се завръща в Родопите

Част от прожекциите на фестивалните филми ще бъдат под открито небе в амфитеатъра в зоната между Регионалната библиотека и РИМ в Смолян, като входът е свободен за публиката на всички заглавия.

В програмата на фестивала са включени 45 филма, селектирани от близо 700 ленти. Публиката ще види много интересни и уникални филми, допълва Христо Бакалски. Темите на филмовите разкази са от войната до уникалните съдби на търсачи на диаманти, музиканти, бежанци, контрабандисти, фотографи, художници, писатели, родители и деца. Международно жури в състав Джеки Стоев, Валеска Гризебах, Владимир Каминер ще определи наградите за пълнометражен и късометражен конкурс.

Отличените филми при среднометражния конкурс ще се изберат от международно жури в състав Цветан Драгнев, Светослав Драганов и Кейт Ванович. Наградите са на обща стойност около 100 000 лв., изразяващи се главно в технически услуги за следващ проект на авторите.

В рамките на Родопи филм фест ще се проведе специализиран образователен уъркшоп за студенти по документално кино под менторството на Светослав Драганов.

Филмовият фестивал продължава от 7 до 12 юли. На 11 и 12 юли извън конкурсната програма ще се представи Панорама "Ново българско документално кино".

Още

38-oто издание на Аполония стартира на 28 август в Созопол

38-oто издание на Аполония стартира на 28 август в Созопол

Още

Специална селекция германско и българско лятно кино в двора

Специална селекция германско и българско лятно кино в двора

Още

Сериалът "Странни неща" изстреля на върха песен на Кейт Буш от 1985 г.

Сериалът "Странни неща" изстреля на върха песен на Кейт Буш от 1985 г.

Още

Кинопанорама на Иван Андонов и избрани български филми

Кинопанорама на Иван Андонов и избрани български филми

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Билетите за спектаклите на Държавна опера - Стара Загора на брега на язовир Копринка са в продажба

Дългоочакваните празнични дни, посветени на мистичната древнотракийска култура тази година ще се проведат от 26 август до 4 септември

"Зелени библиотеки" за осма година завладява парковете на София

Арт програмата на инициативата включва срещи с любими поети, които раздават свои нови книги с автографи, интересни тематични изложби, музикални изпълнения на живо

Несебър ще отбележи своя празник с програма от визуални спектакли и концерти

Финал на празника на 15 август ще постави впечатляващ музикално-пиротехнически спектакъл, който ще озари целия залив

"Фрагменти от едно пътуване" на Георги Щърбев

Изложбата е от 9.08 до 29.08.2022 г. в Галерия "Неси"

Проектът "Пеещи артисти" започва поредица от концерти през септември

В концертите спектакли участват: Маргарита Хранова, Дарин Ангелов, Койна Русева, братя Аргирови, Орлин Горанов, Весела Делчева, Мая Бежанска, Симеон Владов, Красимир Гюлмезов, Милена Маркова, Даниел Цочев, Катерина Евро, Добрин Досев, Герасим Георгиев-Геро, Александър Кадиев, Стефания Колева, Орлин Павлов, Мариана Попова, Людмила Сланева, Гергана Стоянова, Николай Урумов

Внучката на Елисавета Багряна открива женски клуб на културата "Оранта"

Откриването е посветено на творчеството на Елисавета Багряна в превод на украински език от Анна Багряна. Целта на клуба е интегрирането на украинските жени, бягащи от войната и намерили убежище в София