Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Синелибри 2024 ще се състои под мотото "Поезия безкрай"

ЛИТЕРАТУРА И КИНО

Синелибри 2024 ще се състои под мотото "Поезия безкрай"

"Тази година, в контекста на един все по-безутешен свят, търсим упование в поезията", казват организаторите на фестивала

Визията на Синелибри е вдъхновена от едноименният филм на Алехандро Ходоровски "Поезия безкрай" и дело на Радослава Боор (Източник: Синелибри)

Още

140-минутната испанска драма "Една любов" е големият победител на "Синелибри"

140-минутната испанска драма "Една любов" е големият победител на "Синелибри"

На хоризонта е десетото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, който тази година ще се състои в интервала 10 октомври - 3 ноември под мотото "Поезия безкрай".

Амбициран да покаже най-новите кинематографични шедьоври, окрилени от необозримия свят на литературата, този единствен по рода си филмов форум, който вече има предана публика от всички възрасти, ще се проведе паралелно в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

Имаме удоволствието да представим официалната визия на Синелибри 2024, вдъхновена от богатия идейно-тематичен и художествен заряд на програмата. С мотото "Поезия безкрай" фестивалът отдава почит на корифеите на поетическото изкуство, на които дължим незабравими трепети и полети на духа.

Достатъчно е да споменем най-великия френски поет от епохата на Ренесанса - Пиер дьо Ронсар, роден преди 500 години и провъзгласен от съвременниците си за "Принц на поетите"; прочутия чилийски поет и Нобелов лауреат Пабло Неруда, роден преди 120 години; безсмъртния мексикански поет, есеист и Нобелов лауреат Октавио Пас, от чието рождение се навършват 110 години; гениалния ирландски драматург и поет Оскар Уайлд, роден преди 170 години; екстравагантния Джордж Байрон, отлетял преждевременно от този свят преди две столетия...

Още

Зрелищно откриване на Синелибри 2023 с "Клети създания"

Зрелищно откриване на Синелибри 2023 с "Клети създания"

През 2024 г. отбелязваме и 120 години от рождението на българския поет и преводач Атанас Далчев - творец ерудит, неподатлив на конюнктурни влияния.

Тази година, в контекста на един все по-безутешен свят, търсим упование в поезията. В поезията, тъждествена с пияния кораб на Артюр Рембо, комуто се привиждат щастливи и вглъбени удавници, но и в поезията като съпротива срещу еднообразието и крехкостта на живота, като "отдих за окованата фантазия". Най-вече в поезията като необятност и свобода, за която толкова жадуваше Пол Верлен, поетът "невинен като птиците" (както го виждаше Борхес), от чието рождение тази година се навършват 180 години.

Синелибри 2024 празнува пропускливостта между поезията и съня, изкуството и живота, духовното и материалното, надеждата и отчаянието. Затова и фигурата в центъра на изображението, своеобразно сърце от протегнати ръце и длани, прилично на разлистена книга, символизира неизтощимия човешки порив.

Още

Уилям Болдуин пред Dir.bg: Киното е моята страст, но политическите цели са ми по-важни

Уилям Болдуин пред Dir.bg: Киното е моята страст, но политическите цели са ми по-важни

Чувството за общност и споделеност окриляват надеждата за едно по-хармонично бъдеще. Тук е кодирано убеждението, че единството извира от многообразието, от примиряването на различията помежду ни. Че пламъчето на живота, любовта, мирът са невъзможни без приемане на другостта, в която се съдържа толкова много красота, стига да имаш очи за нея.

Поезията няма граници, защото човешките пориви и въжделения са безкрайни, а те намират своя синтез в изкуството.

Мотото "Поезия безкрай" е референция и към едноименния филм на Алехандро Ходоровски, същински киночародей, чиито сюрреалистични откровения пленяват или отблъскват, но никога не оставят зрителя безразличен. А крилете във фигурата са недвусмислена препратка към знаковата творба на Вим Вендерс "Криле на желанието".

Защото в основата на всяко изкуство, на всеки филм, поема или спектакъл стои желанието. Препратката към филма на Вендерс е и възможно най-поетичното, метафорично напомняне за 35-ата годишнина от падането на Берлинската стена и рухването на едни илюзии, заменени с други.

И тъй като в настоящия исторически момент по-често се говори за оръжия, отколкото за поезия, няма как да не отбележим 100-годишния юбилей на Труман Капоти, който твърди, че "когато оръдията замлъкнат, музите се чуват".

Още

Майк Дауни: Нуждаем се от нова форма на колективизъм

Майк Дауни: Нуждаем се от нова форма на колективизъм

Приложената визия, генерирана с помощта на AI, е продукт на оригиналната дизайнерска дарба и свежите идеи на Радослава Боор, която майсторски интегрира в проектите си новите технологии.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на ИА "Национален филмов център", Столична община, Община Пловдив, Фонд "Култура" на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека "Захарий Княжески", Община Стара Загора. Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2024 г. Програмата се осъществява в сътрудничество с множество партньори и съмишленици, които предстои да обявим.

Още

Азбука на токсичната любов

Азбука на токсичната любов

Още

Гурме по френски с Жулиет Бинош

Гурме по френски с Жулиет Бинош

Още

Зрелищно откриване на Синелибри 2023 с "Клети създания"

Зрелищно откриване на Синелибри 2023 с "Клети създания"

Още

Шедьовърът на Йоргос Лантимос "Клети създания" от днес в кината

Шедьовърът на Йоргос Лантимос "Клети създания" от днес в кината

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кино под звездите на Габрово

То ще се състои от 7 до 11 август на площад "Възраждане"

Организаторите на кинофестивала "Сънданс" обявиха седем града финалисти за бъдещ домакин на фестивала

След 40 години в Парк Сити, щата Юта, фестивалът търси ново място за изданията след 2027 г., когато съществуващият договор за домакинство ще трябва да се поднови

Теодор Ушев представи за втори път своята селекция "Акуаанима" с най-доброто от света на анимацията в Бургас

"Само за две години студията вече са горди да бъдат част от програмата на Бургаския международен филмов фестивал, което е успех за нас и за екипа на фестивала. Много от филмите бяха изтеглени от други фестивали, за да могат да бъдат тук" каза още Ушев

Лятна филмомания показва най-доброто от „Банско филм фест“ под звездите на планинския град

Това са филми, които няма къде другаде да бъдат видени, отделно на кинофестивала прожектираме над 80 продукции от 50 държави, така че е трудно физически да бъдат изгледани всички, каза директорката Натали Петрова.

Фестивал, филм и пълнолуние бележат 55-ата годишнина от кацането на Луната на мисията "Аполо 11"

Олдрин, който е на 94 години и е единственият жив член на екипажа на "Аполо 11", ще бъде основна фигура на гала церемония в Музея на космоса в Сан Диего тази вечер. С него ще бъде и астронавтът Чарли Дюк, гласът в контролната зала на НАСА на 20 юли 1969 г. при кацането на Луната

С филма "Туистърс" режисьорът Лий Айзък Чънг преминава от авторско кино към римейк на блокбастър

Блокбастърът "Туистър" от 1996 г. разказва за опустошителните торнада в Оклахома и поставя началото на златната ера на компютърно генерираните изображения