КИНО ПОГЛЕД
Гурме по френски с Жулиет Бинош
Кулинарният шедьовър “Страсти в кухнята” на Тран Ан Унг е френският кандидат за "Оскар"
Автор : / 5002 Прочита 0 Коментара
Кулинарният шедьовър “Страсти в кухнята” на Тран Ан Унг е френският кандидат за "Оскар" и е част от програмата на Синелибри (Източник: Синелибри)Големият френски хит, донесъл наградата за режисура за Тран Ан Хунг на кинофестивала в Кан ще бъде френското предложение за награда "Оскар" в категория чуждоезичен филм.
Можете да го гледате в рамките на кино-литературния фестивал Синелибри, а всички прожекции разгледайте тук.
Макар да не са заедно отдавна, Жулиет Бинош и Беноа Мажимел нямат проблем с това да играят влюбени на екрана. Свързани в реалния живот с дъщеря им Хана, родена през 1999 година, те двамата показаха на фестивала в Кан как трябва да се държат бивши партньори помежду си - с уважение, респект и топли чувства.
Филмът с оригинално заглавие "The Pot-au-Feu" е адаптация на романа на Марсел Руф от 1924 година и разказва за страстта в готвенето на Йожени, готвачка и любовница на видния готвач Доден Буфан, които живеят заедно от близо две десетилетия. Привързани един към друг с изключителна близост, романтиката на между тях до голяма степен е създадена от любовта им към храната.
Готвенето е част от тяхната любов, а то не е просто приготвяне на храна, с която да нахраниш тялото. С внимание към всеки детайл, движение, субстанция, Тран Ан Унг ни привежда в света на кулинарията откъм нейната поетична страна.
Филмът е издържан отлично в кинематографично отношение, а актьорската игра в пламтящите искри между Бинош и Мажимел е повече от вълнуваща и интересна.
Доден демонстрира привличането си към Йожени, като тя прилежно изпълнява неговите изисквания към приготвяните ястия.
Именно Бинош е тази, която камерата улавя като кралица на детайла и текстурите, състава, аромата, поезията, драмата на храната.
"Страсти в кухнята" е филм, който ни показва храната като част от света не на битовото обслужване на физически нужди, а като част от света на удоволствията и магията, които са неизменна част от любовта, в нейните всевъзможни измерения. Да, приготвянето на храна и нейното споделяне с любимите е чиста доза любов.
Героите на Бинош и Мажимел подготвят ястия и ги оценяват помежду си, а близките кадри в детайли на ястия и продукти, ни карат не само апетитът ни да се повиши рязко, но и да изпитаме уважение и респект към храната като култ.
В този филм единственото, което трябва да направим е да бъдем водени из вълнуващо пътешествие на сетивата, където можем да срещнем неподозирани комбинации, аромати, субстанции, форми и съчетания, които освен, че не сме подозирали, че съществуват, събуждат у зрителя неподозирани желания.
Желанието е водещо, както в любовта, така и в храната.
Да желаеш някого е съществен маркер, че съзнанието ти може да бъде похитено отвъд волята. Според Жорж Батай, единствено смъртта и желанието имат силата да спират дъха. Е, в този филм има и от двете.
Дъхът ни спира при гурме експериментите в кухнята на Буфан, но дъхът на Йожени също спира, от непозната болест, типично за епохата на Belle Epoque.
Филмът на Тран Ан Хунг е страстно изследване на света на желанията, любовта и кулинарията, като част от всичко това. Ще бъдете приятно изненадани от гурме пътешествието, което ще ви направят невероятни актьори като Жулиет Бинош и Беноа Мажимел.