Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Гурме по френски с Жулиет Бинош

КИНО ПОГЛЕД

Гурме по френски с Жулиет Бинош

Кулинарният шедьовър “Страсти в кухнята” на Тран Ан Унг е френският кандидат за "Оскар"

Кулинарният шедьовър “Страсти в кухнята” на Тран Ан Унг е френският кандидат за "Оскар" и е част от програмата на Синелибри (Източник: Синелибри)

Големият френски хит, донесъл наградата за режисура за Тран Ан Хунг на кинофестивала в Кан ще бъде френското предложение за награда "Оскар" в категория чуждоезичен филм.

Можете да го гледате в рамките на кино-литературния фестивал Синелибри, а всички прожекции разгледайте тук. 

Още

Световноизвестният режисьор Тран Ан Хунг: Готвенето е като да правиш любов

Световноизвестният режисьор Тран Ан Хунг: Готвенето е като да правиш любов

Макар да не са заедно отдавна, Жулиет Бинош и Беноа Мажимел нямат проблем с това да играят влюбени на екрана. Свързани в реалния живот с дъщеря им Хана, родена през 1999 година, те двамата показаха на фестивала в Кан как трябва да се държат бивши партньори помежду си - с уважение, респект и топли чувства.

Филмът с оригинално заглавие "The Pot-au-Feu" е адаптация на романа на Марсел Руф от 1924 година и разказва за страстта в готвенето на Йожени, готвачка и любовница на видния готвач Доден Буфан, които живеят заедно от близо две десетилетия. Привързани един към друг с изключителна близост, романтиката на между тях до голяма степен е създадена от любовта им към храната.

Готвенето е част от тяхната любов, а то не е просто приготвяне на храна, с която да нахраниш тялото. С внимание към всеки детайл, движение, субстанция, Тран Ан Унг ни привежда в света на кулинарията откъм нейната поетична страна.

Филмът е издържан отлично в кинематографично отношение, а актьорската игра в пламтящите искри между Бинош и Мажимел е повече от вълнуваща и интересна.

Кулинарният шедьовър “Страсти в кухнята” на Тран Ан Унг е френският кандидат за "Оскар" и е част от програмата на Синелибри (Източник: Синелибри)

Доден демонстрира привличането си към Йожени, като тя прилежно изпълнява неговите изисквания към приготвяните ястия.

Именно Бинош е тази, която камерата улавя като кралица на детайла и текстурите, състава, аромата, поезията, драмата на храната.

"Страсти в кухнята" е филм, който ни показва храната като част от света не на битовото обслужване на физически нужди, а като част от света на удоволствията и магията, които са неизменна част от любовта, в нейните всевъзможни измерения. Да, приготвянето на храна и нейното споделяне с любимите е чиста доза любов.

Още

Жулиет Бинош между остриетата на любовен триъгълник по френски

Жулиет Бинош между остриетата на любовен триъгълник по френски

Героите на Бинош и Мажимел подготвят ястия и ги оценяват помежду си, а близките кадри в детайли на ястия и продукти, ни карат не само апетитът ни да се повиши рязко, но и да изпитаме уважение и респект към храната като култ.

В този филм единственото, което трябва да направим е да бъдем водени из вълнуващо пътешествие на сетивата, където можем да срещнем неподозирани комбинации, аромати, субстанции, форми и съчетания, които освен, че не сме подозирали, че съществуват, събуждат у зрителя неподозирани желания.

Желанието е водещо, както в любовта, така и в храната.

Да желаеш някого е съществен маркер, че съзнанието ти може да бъде похитено отвъд волята. Според Жорж Батай, единствено смъртта и желанието имат силата да спират дъха. Е, в този филм има и от двете.

Дъхът ни спира при гурме експериментите в кухнята на Буфан, но дъхът на Йожени също спира, от непозната болест, типично за епохата на Belle Epoque.

Филмът на Тран Ан Хунг е страстно изследване на света на желанията, любовта и кулинарията, като част от всичко това. Ще бъдете приятно изненадани от гурме пътешествието, което ще ви направят невероятни актьори като Жулиет Бинош и Беноа Мажимел.

Още

Актрисата Жулиет Бинош ще бъде почетена на кинофестивала в Сан Себастиан

Актрисата Жулиет Бинош ще бъде почетена на кинофестивала в Сан Себастиан

Още

"Истината" с Катрин Деньов, Жулиет Бинош и Итън Хоук открива кинофестивала във Венеция

"Истината" с Катрин Деньов, Жулиет Бинош и Итън Хоук открива кинофестивала във Венеция

Още

Жулиет Бинош ще оглави журито на Берлинале

Жулиет Бинош ще оглави журито на Берлинале

Още

Жулиет Бинош е самотна художничка в "Слънцето в нас"

Жулиет Бинош е самотна художничка в "Слънцето в нас"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Часове по филмова грамотност в училищата в Перник от септември

Фестивалът за късометражно кино IN THE PALACE обучава 10 учители да преподават новата дисциплина

Джордж Р. Р. Мартин потвърди, че е възобновен проектът "Десет хиляди кораба"

Мартин съобщи в блога си, че носителката на награда "Пулицър" Ебони Бут работи по нов сценарий за проекта

Композиторът на "Властелинът на пръстените" Хауърд Шор ще получи награда за цялостно творчество на кинофестивала в Цюрих

Плодотворната кариера на Шор обхваща над 80 филма, сред които повече от дузина с дългогодишния му сътрудник Дейвид Кроненбърг - от "Скенери" и "Мухата" до неотдавнашното участие в конкурса на Кан с The Shrouds ("Покров")

"Туин Пийкс" и "Париж, щата Тексас" в програмата на кинофестивала в Карлови Вари

Кинофестивалът в Карлови Вари, чието 58-о издание се провежда от 28 юни до 6 юли, разкри и още допълнителни заглавия към програмата на ретроспективата "Франц Кафка", която ще се проведе в чест на стогодишнината от смъртта на един от най-известните чехи

Късо кино в Габрово и Велико Търново – български митове и легенди

Колективът на платформата за късо кино "Кинематограф" се е обърнал към филми, заснети по селата и планините, където градът е само далечно ехо, но далечното ехо на древните вярвания е също така живо, както е било преди

Класиката "Седемте самураи" на Акира Куросава се завръща на екран в САЩ

Поводът е 70-ата годишнина от излизането на филма през 1954 г.