ЗВЕЗДНО ИНТЕРВЮ
Световноизвестният режисьор Тран Ан Хунг: Готвенето е като да правиш любов
Тран Ан Хунг спечели наградата за режисура на кинофестивала в Кан за най-новия си филм "Страсти в кухнята" с Жулиет Бинош
Автор: Станислава Айви и Мария Елена Инфантино / 2134 Прочита 2 Коментара

Ще можем да видим "Страсти в кухнята" на Тран Ан Хунг в рамките на кино-литературния фестивал CineLibri тази есен, за която Хунг спечели наградата за режисура в Кан през май. Жулиет Бинош е в ролята на Йожени, уважавана готвачка, която е партньор в кухнята, и в живота на и Доден Буфан - изтънчен гастроном и кулинарен шеф.
Двамата работят заедно през последните 20 години и проследяваме отношенията им чрез приготвянето на храна за изтънчени гости, както и една приближаваща опасност.
Много красива и емоционална история, преплетена с особеностите на епохата си. В ролята на Доден е бившият съпруг на Бинош - Беноа Мажимел и двамата неслучайно имат страхотна химия.
Тран Ан Хунг има награди и номинации от големи кинофестивали като Кан и Венеция както и номинации от фестивалите в Сидни, Истанбул, Гент, Дубай, Торонто и 2 награди "Сезар".
Сред награждаваните му филми са "Аромат на зелена папая","Рикша" и "Норвежката гора". Срещаме се с него именно в Кан, когато тримата с Жулиет Бинош и Беноа Мажимел представят филма си.
Официалният плакат на филма "Страсти в кухнята"
- Как се получи връзката ти с храната?
- Още преди няколко години исках да направя кулинарен филм, но сега му беше времето.
Известният готвач Пиер Гание и екипът му приготвяха всичко, а Жулиет и Беноа се научиха да се справят.
Страхотен късметлия съм, тъй като те са много талантливи.
Имахме хореография спрямо камерата и беше подобно на снимането на бойни изкуства. А когато актьорите ни оставяха по нещо, дояждахме храната. Като ми харесаше блюдо, просто казвах "стоп", за да хапнем, беше много вкусно (смее се).
Твоите любими заглавия в /market.dir.bg

"Златна палма" в Кан бе присъдена на филма на френската режисьорка Жустин Трие "Анатомия на едно падение"
- Има и един страхотен баланс при сцените с готвенето, еротичното може да излезе извън контрол, но е точно премерено!
- Във френското изкуство го има този елемент да знаеш точно до къде да спреш. Това да готвиш е свързано с толкова много докосване, като да правиш любов! Храната е тази, която привлича всички сетива към екрана.
- Жулиет Бинош казва, че филмът е като трибют за любовта ти към Франция.
- Когато пристигнах във Франция, беше към края на войната във Виетнам през 1975 година и тук за мен всичко беше вълнуващо и ново за откриване - картини, литература. Франция ми даде толкова много и филмът беше възможност за любовното ми писмо към тази култура.
- Жулиет и Беноа са бивши партньори - как използва това?
- Не съм от режисьорите, които биха се възползвали от такава ситуация, те сами ми го дадоха. Животът е живот, изкуството си е отделно, а животът е опит. Изражението му чрез изкуство е значението на този живот. Жулиет влезе първа в проекта, а в списъка ми за мъжката роля беше Беноа.
Френският актьор Беноа Мажимел (Снимка: Getty Images)
Тя ме попита дали съм сигурен, именно заради историята им, защото не смяташе, че той ще приеме. Пробвахме други актьори, но не се получи и в крайна сметка, тя каза "Беноа е страхотен!" Веднага отидох при него и той много хареса историята. Той ми каза абсолютно същото - "тя няма да приеме" и аз му отвърнах "тя вече е част от проекта".
Той се учуди и ме попита дали няма да е сложно. Но първия ден, когато ги видях заедно, знаех че филмът ми е готов.
- Посвещаваш филма и на собствената си съпруга, с която работите заедно. Има ли нещо общо в отнощенията ви с тези на Йожени и Доден?
- Разбира се, това е и нашата история. Съпругата ми е страхотен готвач, нямам аз място в кухнята обаче.
- А спиш ли добре през нощта или си от тези, които непрекъснато си мислят за сцените на следващия ден?
- Късметлия съм и мога да спя навсякъде и по всяко време. Успявам да изключа мисленето през нощта! Но в кулиниарния ред на мисли, преди няколко години направих една много радикална диета, все пак трябваше да пия някакво прахче през деня, за да оцелея и изкарах един месец така, по здравословни причини беше.
Жулиет Бинош на кинофестивала в Кан (Снимка: Getty Images)
Вечер гледах кулинарни предавания и съпругата ми каза "ти луд ли си", но аз й обясних, че наистина се храня така и усещам, че съм сит. Повярва ми накрая! Мозъкът създава това за теб и медитацията, например, съшо много помага.
- Препоръчваш ли тази диета?
- Абсолютно не. Но препоръчвам това, че чрез изкуство, можеш да достигнеш други светове.
Гледайте "Страсти в кухнята" в рамките на фестивала CineLibri от 6-ти до 29-ти октомври
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес. повече от всякога. независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.