Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина актрисата и дарителка на Националния литературен музей Гинка Спасова

IN MEMORIAM

Почина актрисата и дарителка на Националния литературен музей Гинка Спасова

Истински аристократи на духа, културни деятели, добри и достойни хора, Гинка Спасова и съпругът й - писателят Иван Симеонов, ще бъдат запомнени с тъй рядкото в днешно време проявление на благородство на характерите и духовна съзидателност

Гинка Спасова и Иван Симеонов (Източник: Национален литературен музей)

Почина актрисата и дарителка на Националния литературен музей Гинка Спасова, съобщиха от културната институция.

Родена на 4 септември 1925 г. във Варна. Завършила е Държавна девическа гимназия "Княгиня Мария-Луиза" в родния си град, впоследствие Държавното висше театрално училище в София. Част от трупите на Варненския и Народния театър, както и на Театър на словото.

През годините играе на една сцена с актрисите Славка Славова, Таня Масалитинова, Стоянка Мутафова, с които я свързва и приятелска дружба.

Прекарва последната част от живота си скромно, в безрезервна подкрепа и пълна отдаденост на своя съпруг - писателя Иван Симеонов (1926 -2018 г).

Още

Напусна ни писателят Иван Симеонов

Напусна ни писателят Иван Симеонов

Иван Симеонов е автор на книгите "Моят Христос", "В светлината на последното слънце", "Видения в светлината", "Сезони на един живот", на драматичните поеми "Орфей, Евридика и любовта" и "Втора легенда за великия инквизитор", драмата "Любовта на Саломе", новелата "Завръщането на блудния син", есетата "Мистерия на битието", поетичния цикъл "Химни за мистерията на неизразимото". Носител на наградата "Златен век" през 2017 г. на Министерство на културата.

Гинка Спасова и Иван Симеонов са най-големите дарители на Националния литературен музей. Съгласно общата им воля техният апартамент в София, подарен на държавата, ще бъде превърнат в литературен кабинет "Иван Симеонов", за да бъде запазен за поколенията като духовно средище на пишещата общност и място на памет и почит към жеста на дарителите.

Истински аристократи на духа, културни деятели, добри и достойни хора, Гинка Спасова и Иван Симеонов ще бъдат запомнени с тъй рядкото в днешно време проявление на благородство на характерите и духовна съзидателност!

Опелото на Гинка Спасова ще се отслужи на 28 юни 2024 г., от 14.00 ч., в столичния храм "Успение Богородично" в Централните софийски гробища.

Поклон!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Николета Мани - първата с титла "звезда" на балетната трупа на "Ла Скала"

В кариерата си Мани вече е танцувала на сцени от Токио до Мексико, от Москва до Торонто

Алея на Дановия хълм в Пловдив носи името на световноизвестния музикант Милчо Левиев

"Милчо беше изключително свободен човек, който винаги казваше, че свободата е вътрешно състояние и никой не ти я дава или взима...", каза при официалното откриване на алеята съпругата му - известната поп и джаз изпълнителка Вики Алмазиду

Герасим Георгиев-Геро: Без мечти няма смисъл

Актьорът днес празнува 50 годишен юбилей

Писателят Тодор П. Тодоров: Живеем в епоха, в която мислещият човек е застрашен вид

"Свободата на словото и правото на другия станаха нещо съмнително, нароиха се нови цензори, налагат се забрани, изключвания, черни списъци" споделя още писателят

Иван Радоев: Свободен е този човек, който може да каже пред себе си "От нищо не ме е страх"

Днес се навършват 30 години от кончината на големия български писател, поет и драматург