Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Украински филм спечели наградата за най-добър документален филм на Родопи филм фест

ДОКУМЕНТАЛНИ ИСТОРИИ

Украински филм спечели наградата за най-добър документален филм на Родопи филм фест

Украинският „Терикони“ е отличен за най-добър международен пълнометражен документален филм на Родопи филм фест

Украинският филм "Терикони" на режисьора Тарас Томенко спечели наградата за най-добър международен пълнометражен филм и специалната награда "Особен поглед" на Международния документален Родопи филм фест.

Още

Международният документален Родопи филм фест се открива днес

Международният документален Родопи филм фест се открива днес

С връчване на наградите на отличените филми в залите на Родопския драматичен театър тази вечер бе официалното закриване на фестивала, а до 12 юни продължават прожекциите извън конкурсната програма.

"Терикони" ни даде точно тази искрица надежда, от която имахме нужда и затова този филми печели голямата награда на фестивала в Смолян", каза Владимир Каминер. Немският писател от руски произход е член на международното жури в конкурса за пълнометражен и късометражен документален филм. Наградата за най-добър международен документален среднометражен филм получиха френските режисьори Максим Фор и Адам Пулизе за "Островитяните".

"Видяхме много от целия свят, документалистите са пътували по целия свят. Насочили са камерите, обективите към хора в нужда, в страдание. Видяхме едни симпатични контрабандисти в Иран, хора, които търсят диаманти в пустинята в Южна Африка, домашни прислужници в Ливан. И ужасно много войници видяхме - азърбайджански, арменски, арабски, еврейски, сирийски, украински, пеещи войници, спящи войници", разказа впечатленията си от фестивалните филми Владимир Каминер. Писателят смята, че в повечето от филмите липсва усмивката, оптимизма или дори малко хумор.

Още

Документалното кино се завръща в Родопите

Документалното кино се завръща в Родопите

Накрая човечеството ще спечели, колкото и тежки да са проблемите в момента, все пак всичко ще продължи, допълни Каминер. В отличения филм "Терикони" според немския писател и драматург нито веднъж никой не използва думата война или нещастие. Джеки Стоев, който също е член на журито, заяви, че е впечатлен от украинския филм. Фестивалът става все по-интересен, допълни Стоев.

Българо-френската продукция "Воин" е отличена със специалната награда на журито за международен късометражен филм. Призът за най-добър късометражен филм се поделя между заглавията "Гордея се с теб" на режисьора Йенс Шанце и "Водата е живот" с режисьор Анъл Гьок. Отличени със специални награди на Родопи филм фест са и филмите "Кодокуши", "Музика за филм" на режисьора Павлина Иванова, "Нашето тихо местенце" (реж. Елица Георгиева).

Фестивалните прожекции продължават утре с Панорама "Ново българско документално кино".

Още

Кърт Вонегът, украинска документалистика и джаз сред акцентите на Master of Art

Кърт Вонегът, украинска документалистика и джаз сред акцентите на Master of Art

Още

Украинският документален мюзикъл "Рози" е част от програмата на фестивала Master of Art  (ВИДЕО)

Украинският документален мюзикъл "Рози" е част от програмата на фестивала Master of Art (ВИДЕО)

Още

Документалният филм "Гладиатор" за Боян Радев с премиера на София филм фест

Документалният филм "Гладиатор" за Боян Радев с премиера на София филм фест

Още

Документална изложба "Стоянка Мутафова - влюбена в театъра душа" - пред Народния театър

Документална изложба "Стоянка Мутафова - влюбена в театъра душа" - пред Народния театър

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

12 филма участват в конкурсната програма на 30-ия фестивал "Любовта е лудост"

Откриването ще бъде с френската драма "Млади завинаги" на режисьорката Валерия Бруни Тедески, която е участвала в конкурсната програма на фестивала в Кан през 2021 г.

"φ1.618" - първият пълнометражен филм на Теодор Ушев, с премиера тази есен

Лентата е вдъхновена от "Пумпал" на Владислав Тодоров, чиято история пренася зрителите в мистериозния свят на биотитаните, а главните роли са поверени на Деян Донков и Мартина Апостолова

Питър Джаксън твърди, че от "Амазон" са го канили да се включи във "Властелинът на пръстените: "Пръстените на силата"

Режисьорът разкрива, че студиото го е помолило да участва в предстоящия мегабюджетен сериал, след което никога повече не се е свързало с него

Виктор Божинов: Нямаме намерение да се бутаме да бъдем туристи на държавна издръжка

"От това, че български филми всяка година биват номинирани за "Оскар", българското кино спечелило ли е нещо?", задава риторичен въпрос изтъкнатият режисьор

Мини кинофестивал "Без обектив"

Обичаш киното? Имаш какво да кажеш на света, но не знаеш точно как да го направиш? Е, ние имаме точното предложение за теб!

Джеймс Франко ще бъде Фидел Кастро във филм за дъщерята на кубинския лидер

Режисьор на "Алина от Куба" е Мигел Бардем, братовчед на испанския актьор Хавиер Бардем. Снимките започват на 15 август в Колумбия