Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Украински филм спечели наградата за най-добър документален филм на Родопи филм фест

ДОКУМЕНТАЛНИ ИСТОРИИ

Украински филм спечели наградата за най-добър документален филм на Родопи филм фест

Украинският „Терикони“ е отличен за най-добър международен пълнометражен документален филм на Родопи филм фест

Украинският филм "Терикони" на режисьора Тарас Томенко спечели наградата за най-добър международен пълнометражен филм и специалната награда "Особен поглед" на Международния документален Родопи филм фест.

Още

Международният документален Родопи филм фест се открива днес

Международният документален Родопи филм фест се открива днес

С връчване на наградите на отличените филми в залите на Родопския драматичен театър тази вечер бе официалното закриване на фестивала, а до 12 юни продължават прожекциите извън конкурсната програма.

"Терикони" ни даде точно тази искрица надежда, от която имахме нужда и затова този филми печели голямата награда на фестивала в Смолян", каза Владимир Каминер. Немският писател от руски произход е член на международното жури в конкурса за пълнометражен и късометражен документален филм. Наградата за най-добър международен документален среднометражен филм получиха френските режисьори Максим Фор и Адам Пулизе за "Островитяните".

"Видяхме много от целия свят, документалистите са пътували по целия свят. Насочили са камерите, обективите към хора в нужда, в страдание. Видяхме едни симпатични контрабандисти в Иран, хора, които търсят диаманти в пустинята в Южна Африка, домашни прислужници в Ливан. И ужасно много войници видяхме - азърбайджански, арменски, арабски, еврейски, сирийски, украински, пеещи войници, спящи войници", разказа впечатленията си от фестивалните филми Владимир Каминер. Писателят смята, че в повечето от филмите липсва усмивката, оптимизма или дори малко хумор.

Още

Документалното кино се завръща в Родопите

Документалното кино се завръща в Родопите

Накрая човечеството ще спечели, колкото и тежки да са проблемите в момента, все пак всичко ще продължи, допълни Каминер. В отличения филм "Терикони" според немския писател и драматург нито веднъж никой не използва думата война или нещастие. Джеки Стоев, който също е член на журито, заяви, че е впечатлен от украинския филм. Фестивалът става все по-интересен, допълни Стоев.

Българо-френската продукция "Воин" е отличена със специалната награда на журито за международен късометражен филм. Призът за най-добър късометражен филм се поделя между заглавията "Гордея се с теб" на режисьора Йенс Шанце и "Водата е живот" с режисьор Анъл Гьок. Отличени със специални награди на Родопи филм фест са и филмите "Кодокуши", "Музика за филм" на режисьора Павлина Иванова, "Нашето тихо местенце" (реж. Елица Георгиева).

Фестивалните прожекции продължават утре с Панорама "Ново българско документално кино".

Още

Кърт Вонегът, украинска документалистика и джаз сред акцентите на Master of Art

Кърт Вонегът, украинска документалистика и джаз сред акцентите на Master of Art

Още

Украинският документален мюзикъл "Рози" е част от програмата на фестивала Master of Art  (ВИДЕО)

Украинският документален мюзикъл "Рози" е част от програмата на фестивала Master of Art (ВИДЕО)

Още

Документалният филм "Гладиатор" за Боян Радев с премиера на София филм фест

Документалният филм "Гладиатор" за Боян Радев с премиера на София филм фест

Още

Документална изложба "Стоянка Мутафова - влюбена в театъра душа" - пред Народния театър

Документална изложба "Стоянка Мутафова - влюбена в театъра душа" - пред Народния театър

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Вижте кой взе наградите на 27-ия Международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Знаменитата актриса Джералдин Чаплин получи "Наградата на София" за приноса си към киноизкуството, а филмът "Червените обувки" на режисьора и сценарист Карлос Айхелман Кайзер спечели Голямата награда на 27-ото издание на кинофестивала

Мария Бакалова се снима в българския късометражен филм "Това, което остава"

Освен Бакалова в актьорския състав са още Захари Бахаров, Елена Телбис и Маргита Гошева. Главната роля изпълнява Ян Лозов

Джералдин Чаплин пристигна в България за 27-ото издание на "София филм фест"

Това е първото посещение на актрисата у нас, а в рамките на кинофорума, тя ще получи "Наградата на София" на Столичната община

"БНТ Представя" Тодор Колев с портретния документален филм "Там, дето поисках – бях. Взех, колкото пожелах"

За ролите на големия артист, харизмата му и неподражаемото чувство за хумор – гледайте на 22 март, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1

Алексей Навални след Оскара: Посвещавам приноса си на хората, които се борят срещу чудовището на диктатурата и войната

Руският опозиционер отправи похвали към режисьора Роър, близката си сподвижничка Мария Певчих и българския разследващи журналист Христо Грозев - "истинската звезда на този филм"