Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кърт Вонегът, украинска документалистика и джаз сред акцентите на Master of Art

ИЗКУСТВО И ДОКУМЕНТАЛИСТИКА

Кърт Вонегът, украинска документалистика и джаз сред акцентите на Master of Art

4 града ще посрещнат най-доброто докуменално кино за изкуство от последните години

В музикалната селекция на фестивала е любопитният "Троянски джаз", разказващ за гостуването на Бени Гудман и неговия оркестър в Съветския съюз в началото на 60-те години на 20-ти век (Източник: Master of Art)

Пролетното издание на 7-ия филмов фестивал "Master of Art" ще бъде открито на 7 април в 7:00 часа вечерта в София и Варна с американския документален филм "Кърт Вонегът - неподвластен на времето" на режисьора Робърт Уайди.

Домакини на събитието са съответно кино "Люмиер" на НДК и Фестивален и конгресен център - Варна. В същия ден от 18.00 ч. филмът ще бъде представен в Стара Загора. На 8 април от 18.30 ч. вълнуващият документален разказ, сниман в продължение на 39 години, ще открие и изданието на кинофестивала в Пловдив.

На 17 април в Дома на киното ще се състои световната премиера на документалния филм "Ерик Равилиус - въвлечен във войната" - продукция на Великобрирания, под режисурата на Марги Кинмонт. Филмът разказва истинската история на един от най-великите английски художници на 20-ти век - Ерик Равилиус.

"Рози: Филм-кабаре" (Украйна, 2021, реж. Ирена Стеценко) е украински трагикомичен документален мюзикъл (Източник: Master of Art)

Още

Започва онлайн изданието на Master of Art 2022

Започва онлайн изданието на Master of Art 2022

Резултат от кръстосания огън на военните битки отпреди 80 години, неговото наследство сякаш потъва без следа. Досега. Това е първият документален филм за този художник, в който разказът е предаден с неговите думи, чрез непозната досега лична кореспонденция, и включва интервюта със съвременни именити артисти като Ай Вейвей, Алън Бенет, Грейсън Пери и Робърт Макфарлейн.

Акцент в програмата е актуалният Фокус Украйна, в рамките на който ще бъдат представени 4 документални филма, свързани с украинската култура и изкуство. "Мечтание по миналото: Старинна музика в Украйна" (САЩ, 2011, реж. Олег Тимофеев и Сабинe Гьолц) е филм за националните музикални традиции и грижите на хората към тези традиции.

Изпълнителят на лютня Олег Тимофеев пристига в Украйна, за да преподава старинна музика и скоро разбира, че там почти не се свирят подобни произведения. Но пък открива музиката на Украйна, нейните народни песни и вокалните литургии.

Пролетното издание на 7-ия филмов фестивал "Master of Art" ще бъде открито на 7 април в 7:00 часа вечерта в София и Варна с американския документален филм "Кърт Вонегът - неподвластен на времето" на режисьора Робърт Уайди (Източник: Master of Art)

Още

Уникална селекция документални филми за изкуство в зимното онлайн издание на MASTER OF ART

Уникална селекция документални филми за изкуство в зимното онлайн издание на MASTER OF ART

"Рози: Филм-кабаре" (Украйна, 2021, реж. Ирена Стеценко) е украински трагикомичен документален мюзикъл. Проследени са съдбите на седем актриси от интелектуалното фрийк-кабаре "Дах Дотърс Бенд". По време на историческата Майдан Революция от 2014 г., те използват своето изкуство като начин да реагират на събитията и да разберат суровата реалност на днешна Украйна с мъдрост и надежда. Политическо кабаре, което постига своята магическа сила, съчетавайки радостта от живота и ужасите на една разрушителна война.

"Приказки за конче-играчка" (Украйна-Естония, 2021, реж. Уляна Осовска и Денис Страшни) разказва за Анатолий, бивш антисъветски активист, сега монах и художник, живеещ в древна каменна кула в сърцето на Талин. Избухването на войната в Източна Украйна го кара да напусне мирната естонска столица и да отиде на фронтовата линия като доброволец. 

"Безкрайността според Флориан" (Украйна, 2022, реж. Олексий Радински) представя ренесансовите качества на един изключителен украински архитект, музикант, кинорежисьор и художник Флориан Юриев - портрет на вечно творящия гений в търсене на съвършенството. Юриев кани камерата в своя дом и живот, разказвайки с лекота за теориите си и създадената от него азбука, чрез която се изразява по-добре.

Сред музикалните заглавия откриваме и "Малък Сачмо" - филм за единствената дъщеря на Луис Армстронг, обречена на живот в потайност (Източник: Master of Art)

Още

"Най-красивото момче на света" е победителят на фестивала Master of Art 2021

"Най-красивото момче на света" е победителят на фестивала Master of Art 2021

За първи път във филмотечно кино "Одеон" ще бъде представена тематичната програма "Италиански ренесанс". В пет последователни дни от 11 до 15 април публиката може да проследи историята на италианския ренесанс през филмите за Микеланджело, Рафаело, Тинторето, Леонардо и братя Карачи.

Неслучайно е локацията на тази програма, защото в непосредствена близост до киното е Художествената гимназия. Така фестивалът иска да даде шанс на нейните възпитаници и бъдещи артисти да научат повече за тези гениални италиански творци.

Фестивалът стартира и поредицата MASTER OF MEMORY, като тази година ще бъдат отбелязани 15 години от смъртта на големия български актьор Константин Коцев. На 28 и 29 април при вход свободен в кино "Одеон" ще бъдат излъчени филмите "Случаят Пенлеве" на реж. Георги Стоянов и "Гола съвест" на реж. Милен Николов.

Още

"Елиът Ъруит: Тишината звучи добре" е безспорният фаворит на публиката в онлайн изданието на Master of Art

"Елиът Ъруит: Тишината звучи добре" е безспорният фаворит на публиката в онлайн изданието на Master of Art

Сред останалите акценти на фестивала в категорията "Изящни изкуства" са холандският филм "Моят Рембранд" и немската продукция "Уфици отвътре", както и българските филми "Христо Берберов - портрет на един художник" (реж. Ясен Харалампиев и Елисавета Станчева) и "Вибрации на душевността" (реж. Валентина Фиданова-Коларова, сц. Христо Баларев) за живота и творчеството на художничката Васка Попова-Баларева (1902 - 1979 г.) и създаден по повод 120-годишнината от рождението ѝ.

В музикалната селекция на фестивала е любопитният "Троянски джаз", разказващ за гостуването на Бени Гудман и неговия оркестър в Съветския съюз в началото на 60-те години на 20-ти век. Сред музикалните заглавия откриваме и "Малък Сачмо" - филм за единствената дъщеря на Луис Армстронг, обречена на живот в потайност. За целия свят Луис Армстронг е иконична личност - символ на музикален гений. За Шарън той е бил просто "татко". Човекът зад неотразимата усмивка има своите желания, копнежи и любими неща.

Още

"Форман срещу Форман" е най-добрият филм на фестивала Master of Art

"Форман срещу Форман" е най-добрият филм на фестивала Master of Art

Може би най-близо до сърцето му е било детето, което той е скрил от света: защо? Филмът "Малък Сачмо" разкрива за първи път тази история. Сред българските заглавия на фестивала откриваме още предизвикалия фурор "Воев" (реж. Биляна Кирилова), "Заветът на Борис Христов" (реж. Борис Славчев), както и танцовите "Уязвим" (реж. Коста Каракашян) и "Inner Bloom" на Стефани Ханджийска. В селекцията "Съвременно изкуство" срещаме още "Данте и въздушното перо" (реж. Димитър Липовански), "Арката. Мечти за напреднали" (реж. Владимир Цветанов, автор Евгения Атанасова), "Откъде-накъде българско изкуство" (реж. Рада Якова), "Не се предавай" (реж. Бетина Димитрова). С прожекции в София и Пловдив на фестивала ще бъде представен и филмът ДЕБЕЛЯНОВ И АНГЕЛИТЕ (реж. Десислава Шишманова). ***

Филмовият фестивал "MASTER OF ART" се провежда от 7 до 30 април в София в партньорство с Национален дворец на културата и с подкрепата на Програма "Култура" на Столична община.

Билетите за прожекциите в кино "Люмиер" са вече в продажба на касите на НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg. За Дома на киното билети има на място и на siff.bg/bilet. Филмотечно кино "Одеон", Евросинема и Културен център "G8" работят с продажба на билети само на място. За първи път домакини на фестивала са и от Френския институт в обновената зала "Славейков".

Пловдивското издание на фестивала е в периода 8-21 април в Lucky Дом на киното. Програма и билети могат да бъдат намерени на място и онлайн.

Изданието във Варна се провежда в рамките 7-28 април във Фестивален и конгресен център - Варна. Програма и билети има на място и онлайн.

"Мaster of Art" в Стара Загора (4-7 април) се осъществява в партньорство с "Книжарница в куфар" в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжевски".

Още

Димитър Стоянович: Женският пол е по-силният

Димитър Стоянович: Женският пол е по-силният

Още

Премиера на филма "Понякога сънувам, че умирам" на Златан Деков

Премиера на филма "Понякога сънувам, че умирам" на Златан Деков

Още

Първата българска финансова драма "Спекуланти" с премиера този месец (видео)

Първата българска финансова драма "Спекуланти" с премиера този месец (видео)

Още

Как Америка изгони Чаплин, а след 20 години го награди с титли и почетен "Оскар"

Как Америка изгони Чаплин, а след 20 години го награди с титли и почетен "Оскар"

Още

За първи път в 75-годишната си история кинофестивалът в Кан ще има за президент жена

За първи път в 75-годишната си история кинофестивалът в Кан ще има за президент жена

Още

Неда Спасова като Венета на Ботев пред Impressio: Ако рискуваме всичко, дали пък няма да имаме повече?

Неда Спасова като Венета на Ботев пред Impressio: Ако рискуваме всичко, дали пък няма да имаме повече?

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Аржентинският режисьор Федерико Луис бе отличен с Голямата награда на "Седмицата на критиката" в Кан

В "Симон от планината" 25-годишният актьор Лоренцо "Тото" Феро е в образа на Симон, който се сприятелява с група младежи с умствена изостаналост в градче в Андите. Във филма участват актьори с умствени ограничения

Паоло Сорентино, Гари Олдман и вечната любов Неапол

"Партенопа" е най-новият филм на родения в Неапол италиански режисьор, който имаше премиера на кинофестивала в Кан

Френският актьор Венсан Лендон ще се снима с Киану Рийвс и Кирстен Дънст в новия филм на Рубен Йостлунд

Действието се развива на презокеански полет, по време на който бордовата система за забавление се поврежда и пътниците са изправени пред ужасна скука

Минисериалът "Дарителите" с премиера по БНТ1

В седмицата след Деня на българската просвета и култура, в четири последователни дни между 27 и 30 май, ще се излъчи минисериалът “Дарителите”, който всяка вечер от 22:30 ч. ще запознава зрителите на националната ни телевизия с едни от най-големите български дарители и техните невероятни истории, въплътили националния ни дух

Венсан Касел и Дейвид Кроненбърг с поразяваща физическа прилика в "Покров"

Филмът "Покров", включен в конкурсната програма на фестивала в Кан, е трето поред сътрудничество между Венсан Касел и Дейвид Кроненбърг

Актрисата Кейт Бланшет призова да се правят филми за живота на бежанците

Винаги ме е смущавал фактът, че няма повече филми на тази тема, каза Бланшет по време на конференция под надслов "Върховния комисариат за бежанците: историите на изселените" "HCR: histoires de dеplacеs"