Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

За първи път в 75-годишната си история кинофестивалът в Кан ще има за президент жена

КИНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

За първи път в 75-годишната си история кинофестивалът в Кан ще има за президент жена

Избирането на новата президентка на престижния филмов форум Ирис Кноблок не беше прието еднозначно от френската киноиндустрия

На церемонията по закриването по време на 74-ия годишен филмов фестивал в Кан на 17 юли 2021 г. (Снимка: Getty Images)

За първи път в 75-годишната си история международният кинофестивал в Кан ще има за президент жена.

Ирис Кноблок беше избрана с тайно гласуване на поста от борда на директорите на престижния европейски филмов форум. Мандатът й ще започне на 1 юли и е за срок от три години, като под нейно ръководство е планирано да се проведат фестивалите през 2023 г., 2024 г. и 2025 г.

Embed from Getty Images

Още

Ирис Кноблок е избрана за нов президент на кинофестивала в Кан

Ирис Кноблок е избрана за нов президент на кинофестивала в Кан

Кноблок (59 г.) заяви в разпространено съобщение, че "е развълнувана" от новото предизвикателство, с което предстои да се заеме. Тя е категорична, че е "необходимо да се спаси културата в свят, който повече от всякога се нуждае от нея".

Въпреки че не отхвърля възможността стрийминг платформите да се завърнат на фестивала при определени условия, Ирис Кноблок признава, че е голям привърженик на прожекциите в киносалоните, което определя като специално изживяване.

"Фестивалът в Кан, със своята толкова уникална селекция, показва това всяка година", е мнението й, цитирано от френски медии.

Embed from Getty Images

Още

Кинофестивалът в Кан няма да приеме руски делегации, ако продължава нашествието в Украйна

Кинофестивалът в Кан няма да приеме руски делегации, ако продължава нашествието в Украйна

Новата президентка на филмовия форум е родена в Германия, но от дълги години живее във Франция. Тя е юристка, но четвърт век работи в световната киноиндустрия и има огромен опит.

В продължение на 25 години Ирис Кноблок е служителка на компанията "Уорнър медиа", като заема различни постове. Според изданието "Варайъти" тя изиграва много важна роля филмът "Артистът" на режисьора Мишел Азанависиюс да влезе в състезателната програма на кинофестивала в Кан през 2011 г., преди да бъде удостоен с пет награди "Оскар".

По това време Кноблок е сред членовете на комисията във Франция, избираща продукция, която да представлява страната на най-престижните американски кинонагради. Заедно с нея в състава е и директорът на филмовия форум в Кан Тиери Фремо.

Embed from Getty Images

Докато е начело на френското подразделение на "Уорнър", със съдействието на Кноблок по червения килим на крайбрежния булевард "Кроазет" преминават Клинт Истууд по повод 25-тата годишнина на филма си "Непростимо", Стивън Содърбърг, Уди Алън, Баз Лурман за "Великият Гетсби" и още много холивудски знаменитости.

Embed from Getty Images

Ирис Кноблок се разделя с "Уорнър медиа" през лятото на миналата година, като на последната си длъжност в корпорация отговаря за стратегията и маркетинговите дейности във Франция, страните от Бенелюкс, Германия, Австрия и Швейцария.

Преди това оглавява "Уорнър брос ентъртейнмънт" във Франция и Бенелюкс, като е на ръководния пост от 2006 г. Кноблок е заемала вицепрезидентски пост в "Тайм Уорнър" с ресор международните отношения и стратегическата политика за Европа, а в началото на кариерата си в компанията през 1996 г. била на висши позиции в офиси на "Уорнър брос" в Лос Анджелис, Лондон и Париж.

Embed from Getty Images

Малко след напускането си на "Уорнър медиа", тя оглави I2PO - първата европейска компания за придобиване със специална цел (т.нар. SPAC компания) в сферата на киноиндустрията.

Тя разполага с 300 милиона щатски долара за инвестиции в проекти и фирми, занимаващи се с производство на филми. Зад I2PO, която е регистрирана във Франция, стои предприемачът Франсоа-Анри Пино, който е собственик на компанията "Керинг", основен спонсор на кинофестивала в Кан, отбелязват повечето световни медии, след като стана ясно, че Кноблок ще заеме президентския пост на форума.

Embed from Getty Images

Избирането й не беше прието еднозначно от френската киноиндустрия. Още преди вота, който според правилата беше таен, част от представителите на местното филмопроизводство, включително и някои от членовете на борда на директорите на фестивала, изразиха съмнения за конфликт на интереси заради участието на адвокатката в компанията I2PO, отбелязва "Варайъти".

Тя ще съвместява президентския пост с управлението на дружеството, но се е ангажирала да не се правят инвестиции в продукции, които биха могли да имат някаква връзка с форума в Кан.

Embed from Getty Images

Надигнаха се също и недоволни гласове, че емблематичният за страната кинофестивал трябва да бъде оглавяван от французин, макар че кандидатурата на Кноблок беше издигната от Доминик Бутона, ръководител на Националния киноцентър на Франция. Той е подчинен пряко на министъра на културата Розлин Башло.

Embed from Getty Images

Президентът на кинофестивала в Кан не получава възнаграждение, а ролята е основно представителна. Заемащият поста не участва в официалната селекция на филмите или в ежедневните дейности за организирането му - това са задължения на фестивалния директор Тиери Фремо.

Embed from Getty Images

От президента се очаква да работи за запазването на влиянието на фестивала, както и за привличането на подкрепа. Смята се, че връзките и познанствата на Ирис Кноблок в киносферата ще бъдат от голяма полза.

"Развълнувана съм, че мога да дам всичко от себе си, за да запази влиянието си това световно събитие - мащабно събитие, което е ключово" за културния живот в целия свят, заяви новоизбраната ръководителка.

Кноблок ще поеме президентския пост на кинофестивала в Кан от Пиер Лекюр (76 г.), оглавил форума през 2014 г. Той беше начело два мандата. Лекюр пък наследи Жил Жакоб, който беше президент на престижния френски кинофестивал в продължение на 13 години.

Embed from Getty Images

Официалната селекция на 75-ото издание на фестивала предстои да бъде обявена на 14 април от директора на форума Тиери Фремо. Засега има много малко информация за събитието, като е ясно, че форумът ще се проведе от 17 до 28 май. Потвърдено е също, че ще има прожекция на "Топ Гън: Маверик" с Том Круз.

Още

Стрийминг платформите още се борят за престиж сред кинотворците

Стрийминг платформите още се борят за престиж сред кинотворците

Още

Спайк Лий с отличие за изключителни постижения от американската Гилдия на режисьорите

Спайк Лий с отличие за изключителни постижения от американската Гилдия на режисьорите

Още

Мина Милева и Весела Казакова: Време е да размърдаме обществото

Мина Милева и Весела Казакова: Време е да размърдаме обществото

Още

М. Найт Шаямалан пред Dir.bg: Стрийминг платформите нямат нищо общо с киното

М. Найт Шаямалан пред Dir.bg: Стрийминг платформите нямат нищо общо с киното

Още

Българската премиера на "Жените наистина плачат" в Кан е на 14 юли

Българската премиера на "Жените наистина плачат" в Кан е на 14 юли

Още

56 филма са включени в официалната селекция в Кан, между които и "Февруари" на Камен Калев

Вижте пълния списък на селекцията в Кан: Камен Калев в компанията на Маккуин, Мортенсен и Озон

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Качете се на "Веселата карета" на 2 юни в Столичен куклен театър с музиката на Жоро от "Остава"

"Toва е истинска позитивна емоция, но и с много самоирония, които в последно време липсват на всички ни", казва музикантът за едноименния спектакъл

Актрисата Лилия Маравиля за женските драми, покорството, властта и сънуването на Лулу

"Трудно е, когато бъркаме безкористната любов с желанието за притежание" споделя актрисата

ПЕН центърът предложи Георги Господинов за Нобелова награда

Председателят Здравка Евтимова уточни, че кандидатурата на България е изпратена още преди няколко месеца, но до момента няма отговор от Шведския нобелов комитет

Петър Величков: Яна Язова е хулена жестоко, както се хули мъж, а не крехка жена

"Тя преобърна живота ми с главата надолу през 1985 г. Спечелих си овластен враг, какъвто не пожелавам на никого", разкрива литературният историк

В навечерието на 24 май президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима български учени

Президентът изтъкна, че приносът на отличените учени към науката, към утвърждаването на българското културно и духовно пространство са високо ценени и извън България, от световната научна общност