Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Филмаутор посвещава киновечер на режисьора Едуард Захариев с безплатна прожекция на филма "Вилна зона"

БЪЛГАРСКОТО КИНО

Филмаутор посвещава киновечер на режисьора Едуард Захариев с безплатна прожекция на филма "Вилна зона"

Тя е на 21 юни от 18.00 часа в кино "Одеон"

Кадър от филма "Вилна зона", реж. Едуард Захариев

Още

Филмаутор продължава инициативата с безплатни прожекции в петък вечер в "Одеон"

Филмаутор продължава инициативата с безплатни прожекции в петък вечер в "Одеон"

На 21 юни от 18.00 часа в кино "Одеон" Филмаутор организира киновечер, посветена на режисьора Едуард Захариев с безплатна прожекция на филма "Вилна зона". Прожекцията е с вход свободен.

Оператор на филма е Радослав Спасов, художник е Николай Сърчаджиев, музика - Кирил Дончев. Участват актьорите: Ицхак Финци, Наум Шопов, Катя Паскалева, Стефка Берова, Евстати Стратев, Иван Янчев, Вълчо Камарашев, Антон Карастоянов, Нели Топалова, Гроздан Добрев, Невена Симеонова.

Източник: Филмаутор

"Вилна зона" е сред емблематичните филми от 70-те години на миналия век. Сценаристът Георги Мишев и режисьорът Едуард Захариев използват един от празничните ритуали в бита на българите (войнишко изпращане), за да разкрият обществената деградация през социализма. Като блестящ познавач на българската народопсихология, Мишев създава богата галерия от образи, които през годините се превръщат в класически български архетипи. Въпреки острата социална критика, героите са изваяни с много обич и уважение към тяхното достойнство", коментира филма кинокритикът доц. д-р Деян Статулов.

Кадър от филма "Вилна зона", реж. Едуард Захариев

Премиерата на филма е на 30 май 1975 г. В една от вилите във вилна зона край провинциален град се подготвя изпращане на новобранец. Готвят се ястия, подреждат се маси, приготвят се дарове. Привечер. Стефка и Йонко - майката и бащата на момчето се обличат официално. Обитателите на съседните вили се събират около трапезата и започва шумно да се поднасят различни блюда.

Сред гостите е другарят Недев, началник от града, със съпругата си и дъщеря им Наташка, баджанакът на Йонко - Минчо, привлекателната Михайлова, следващият задочно съсед... Само Стефка и Йонко са притеснени - синът им Емо, излязъл с приятели, все още не се е прибрал.

Най-после виновникът за тържеството си идва. Майка му го настанява да седне до Наташка с тайната надежда да ги ожени... Другарят Недев вдига тост. Емо все се опитва нещо да каже на майка си, но тя е заета с шетнята и не му обръща внимание.

Кадър от филма "Вилна зона", реж. Едуард Захариев

Баджанакът се присламчва към Недев, за да иска съдействие при съдебната припирня с Первазов, живеещ на имота, за който Минчо има нотариален акт. През това време родителите се нахвърлят с укори към сина си. Стефка и Йонко изнасят даровете за гостите.

Още

Филмаутор организира вечер на режисьора Бинка Желязкова с прожекция на филма "Басейнът"

Филмаутор организира вечер на режисьора Бинка Желязкова с прожекция на филма "Басейнът"

Емо използва суетнята и въвежда Снежа, за която се е оженил и я представя на родителите си. Стефка припада. Става скандал, бащата удря Емо и младите побягват. Пийнали, Минчо и братовчед му решават да изхвърлят Первазов от бунгалото, в което живее. Част от мъжете ги последват. Всички влизат в имота на Первазов, пребиват го и си тръгват. На разсъмване гостите се разотиват. На масата остава само Минчо. Первазов минава край оградата и му се заканва. Стефка и Йонко се готвят за сватба...

Кадър от филма "Вилна зона", реж. Едуард Захариев

Награди на филма "Вилна зона"

- Първа награда в лицето на режисьора Едуард Захариев, на сценариста Георги Мишев и оператора Радослав Спасов на 15 ФБИФ Варна'76

- Наградата за женска роля на Катя Паскалева на 15 ФБИФ Варна'76

- Специалната награда на журито на 20 МКФ Карлови Вари76, ЧССР

- Отличие на Катя Паскалева "за принос в развитието на световното кино" на 20 МКФ Карлови Вари'76, ЧССР

Източник: Филмаутор

Кино вечерта се провежда в рамките на фестивала "24 през 2024", с който Филмаутор се представя класически български заглавия с подкрепата на Национален филмов център и в партньорство с Българска национална филмотека.

Селекцията от заглавия на "24 през 2024" включва класически български образци от отделните жанрове: драма, романтика, комедия, исторически и детски филми. Заедно с всеки филм Филмаутор ще представя и творчеството на съответния режисьор с участието на наши изтъкнати кино специалисти, сред които проф. Божидар Манов и доц. д-р Деян Статулов.

Програмата на фестивала "24 през 2024" можете да проследите ТУК

Още

Станислав Тодоров-Роги е новият председател на "Филмаутор"

Станислав Тодоров-Роги е новият председател на "Филмаутор"

Още

Филмаутор отбелязва 62 години от премиерата на "Специалист по всичко" с гост актьора Момчил Карамитев

Филмаутор отбелязва 62 години от премиерата на "Специалист по всичко" с гост актьора Момчил Карамитев

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Интимен филм-портрет на холивудската легенда Фей Дънауей с премиера в MAX

Филмът имаше своята световна премиера на филмовия фестивал в Кан тази година

Вижте кои са наградените филми на IV Международен документален "Родопи Филм Фест" (RIFE) 2024 г.

Тази година от 11 до 14 юли в програмата бяха преставени 36 филма от целия свят - САЩ, България, Сърбия, Полша, Тунис, Португалия, Аржентина, Азербайджан и много други страни

Финалистът на Награда за Кино 355 Антоний Христов разказва за котките и хората в новия си филм

"Котките нямат корени" е продуциран от Деси Тенекеджиева, която работи за втори път с лауреата на Фондация "Стоян Камбарев"

Актьорът Уилям Дефо е назначен за артистичен директор на театралния отдел на Венецианското биенале

"За нас е чест да обявим назначаването на Уилям Дефо за артистичен директор на театралния отдел", каза председателят на Борда на директорите на Венецианското биенале Пиетранджело Бутафуоко

Актрисата Жудит Годреш: Лицето на #MeToo във Франция

С нов устрем тя възроди движението #АзСъщо през февруари, като подаде в полицията жалби срещу Беноа Жако и Жак Доайон

8 късометражни филма от цял свят с награди от Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE

Проектите на Андрей М. Паунов и Иван Попов-Заека триумфираха в националния конкурс