Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Hofkino 2024 – кино на открито в двора на Гьоте-институт България

ЛЯТНО КИНО В ДВОРА!

Hofkino 2024 – кино на открито в двора на Гьоте-институт България

Гьоте-институт България представя четири игрални филма от най-новото германско кино на открито, в своя двор. Селекцията се фокусира върху проблемите на подрастващите, отношенията между 30-годишните, агресията и човешките права

@Studio Punkt

Още

Лятно кино в двора на Гьоте-институт

Лятно кино в двора на Гьоте-институт

За пета поредна година Гьоте-институт България кани всички почитатели на киното в своя двор за прожекции на открито.

Тази година селекцията се състои от четири игрални филма от най-новото германско кино, засягащо проблемите на подрастващите, отношенията между 30-годишните, агресията и човешките права.

Действието на всички филми се развива частично или изцяло в Берлин. Автори на подбраните заглавия са представители на новото поколение германски режисьори, а филмите са създадени между 2020 и 2023 година.

Каним всички, които имат интерес към киното и търсят разнообразие в летните вечери, да заповядат в нашия двор на ул. "Будапеща" 1 между 11 юли и 28 август. Входът, както винаги, е свободен.

Очакваме ви! Ако метереологичните условия не са подходящи за провеждане на прожекциите на открито, те ще бъдат преместени в залата за събития на института на втория етаж.

ПРОГРАМА:

Източник: Гьоте-институт

Още

Специална селекция германско и българско лятно кино в двора

Специална селекция германско и българско лятно кино в двора

11.07., четвъртък, 21:00 часа
"Пашкул" (Kokon)
Реж. Леони Крипендорф, 2020, 95 мин., немски език, с български субтитри

Горещо и лепкаво лято в квартал Кройцберг в Берлин. 14-годишната Нора излиза с по-голямата си сестра и приятелите си из квартала. Между плувния басейн и училището, по покриви и партита, те подражават на образите, които виждат от медиите, изпълняват модели за подражание в съответствие с това, което очаква компанията им от връстници.

Нора е в центъра на всичко това и все пак в периферията. Тя наблюдава света около себе си и себе си в него. За нея това е лято на метаморфоза от дете към младо момиче.

Събитията и преживяванията се преплитат интензивно, цветно и тихо, същевременно шумно. Случават се много неща за пръв път. Нора за пръв път има менструация, пуши марихуана, влиза в конфликти, открива любовта си към други момичета.

С нея шумният квартал Кройцберг изведнъж изглежда безкрайно голям и пълен със скрита красота. Докато жегата се лепи по кожата ѝ, Нора губи сърцето си за пръв път и се научава да отстоява себе си.

За режисьорката:

Леони Крипендорф (сценаристка и режисьорка) е родена в Берлин през 1985 г. От 2009 до 2016 г. учи режисура в Академията за кино и телевизия "Конрад Волф" в Постдам.

Дипломният ѝ филм "Looping" е номиниран и награден за множество национални и международни филмови награди. През февруари 2018 г. участва в сценарния форум за таланти на Берлинале за сценарий за дебютния си филм "Пашкул". В момента работи по два нови пълнометражни филмови проекти.

Източник: Гьоте-институт

Още

"Кино в двора" на Гьоте-институт продължава и през септември

"Кино в двора" на Гьоте-институт продължава и през септември

18.07., четвъртък, 21:00 часа

"Всички говорят само за времето" (Alle reden übers Wetter)
Реж. Анника Пинске, 2022, 89 мин., немски език, с български субтитри

Клара е успяла жена. Далеч от източногерманските провинции тя води независим живот като преподавателка в Берлин и завършва докторантурата си по философия.

Между професионалните си амбиции, аферата с един от студентите си и с взискателното приятелство на дипломната си ръководителка има малко време за собственото си семейството. Когато Клара се връща у дома с петнайсетгодишната си дъщеря, за да отпразнува 60-ия рожден ден на майка си, тя се сблъсква с идеала си за свободен и независим живот. Колко висока е цената, която трябва да плати за него?

За режисьорката:

Анника Пинске (1982), израства във Франкфурт на Одер, учи философия и литература в Хумболтовия университет в Берлин и в Потсдамския университет. По време на следването си стажува във Volksbühne при режисьорите Рене Полеш и Димитър Готшеф. В периода 2013-2015 г. е асистентка на режисьорката на филма "Тони Ердман" - Марен Аде.

През 2011 г. започва да учи режисура в Германската филмова и телевизионна академия в Берлин. Номинирана е за Германската награда за късометражно кино през 2015 г. с първия си късометражен филм Spielt keine Rolle. През 2016 г. печели награда с втория си късометражен филм Homework. И двата филма са отличени с наградата "Особенно ценни" от Центъра за оценяване на филми и са прожектирани на множество фестивали по света.

Пълнометражният ѝ дебют "Всички говорят само за времето" отпразнува световната си премиера на Международния филмов фестивал в Берлин през 2022 г. и е номиниран за наградата за най-добър първи филм. В момента филмът обикаля фестивалите по света.

Източник: Гьоте-институт

Още

"30 години оптимизъм" - гостуваща изложба на Лиза Мари Шмит и Александру Михай Будеш

"30 години оптимизъм" - гостуваща изложба на Лиза Мари Шмит и Александру Михай Будеш

22.08., четвъртък, 21:00 часа

Нико (Nico)
Реж. Елине Геринг, 2021, 75 мин., немски език, с български субтитри

Уверената в себе си германо-персийка Нико обича работата си като медицинска сестра в гериатрична клиника. Всички я обичат заради лекия ѝ и проявяващ разбиране характер. Тя се наслаждава на берлинското лято заедно с най-добрата си приятелка Роза, докато нападение на расова основа внезапно не я откъсва от безгрижното ѝ ежедневие.

Така Нико разбира, че не принадлежи към средата си, която винаги е считала за естествена, а осъзнава колко много расизъм всъщност я заобикаля.

Измъчвана от спомените за ужасното нападение, Нико се затваря все повече в себе си.

Не само най-близките ѝ хора губят връзка с нея, но и пациентите ѝ вече не припознават някога веселата млада жена. Нико осъзнава, че нещата не могат да продължават така и се записва на тренировки по карате. Така тя успява да канализира гнева си и да изпита собствената си сила, но също така губи връзка със себе си и стария си живот...

За режисьорката:

Родена през 1984 г. в Хаан, Северен Рейн-Вестфалия, Елине Геринг започва кариерата си като операторка и редакторка в немски новинарски телевизии в Париж, Прага, Киев и Берлин. Работила е и за Дойче Веле в Кайро. Между 2009 и 2010 г. прави няколко късометражни и документални филма за неправителствени организации в Южна Африка. Завръщайки се в Германия, през 2014 г. заснема късометражен филм и същевременно започва да учи режисура в Германската кино и телевизионна акдемия в Берлин. "Нико" е пълнометражният ѝ дебют в киното.

Източник: Гьоте-институт

Още

Четвъртият Международен документален "Родопи Филм Фест" (RIFE) започва на 11 юли

Четвъртият Международен документален "Родопи Филм Фест" (RIFE) започва на 11 юли

28.08., четвъртък, 20:30 часа

"Слънце и бетон" (Sonne und Beton)
Реж. Давид Вненд, 2023, 119 мин., немски език, с български субтитри

Берлин-Гропиус, в рекордната жега на лято 2003 г. - парковете миришат на кучешки изпражнения, навсякъде има счупени стъкла, а по ъглите - дилъри. Който живее тук, е или гангстер, или жертва. Лукас, Джино и Юлиус са такива жертви.

Нямат пари за басейн, нямат късмет в любовта и в домовете им има само напрежение. Когато искат да си купят трева в парка, те попадат между съперничещи си дилъри, които пребиват Лукас и искат 500 евро за защита.

Как Лукас трябва да намери парите? Новият му съученик Санчес има идея: просто да проникне в училище, да измъкне новите компютри от склада и да ги продаде. Тогава ще се отърват от всички свои парични притеснения. Планът е успешен. Почти.

"Слънце и бетон" е безкомпромисната екранизация на едноименния литературен бестселър на комика и водещ на подкастите "Gemischtes Hack" Феликс Лобрехт.

Още

 Германският художник Клеменс Бер представя изложбата "Призрачни хоризонти" на три локации в София

Германският художник Клеменс Бер представя изложбата "Призрачни хоризонти" на три локации в София

За режисьора:

Давид Внендт, роден в Гелзенкирхен през 1977 г., израства като син на дипломат в Исламабад, Маями, Брюксел и Мекенхайм в Рейнланд.

След като завършва училище, започва работа в различни филмови, телевизионни и театрални продукции в Берлин и Париж. През 2004 г. завършва магистърска степен по бизнес администрация и журналистика в Свободния университет в Берлин.

До 2011 г. Внендт учи режисура в Академията за филмово и телевизионно изкуство "Конрад Волф" в Потсдам. За дипломния си филм Kriegerin е удостоен с три германски филмови награди. Неговата успешна екранизация на бестселъра на Шарлот Рош "Влажни зони" отпразнува световната си премиера в конкурсната програма на филмовия фестивал в Локарно през 2013 г. Награденият филм-сатира за Хитлер "Той се върна" излиза по кината през 2013 г. "Слънце и бетон" е четвъртият пълнометражен филм на режисьора.

Още

Кшищов Зануси: Политическата коректност убива всяка култура

Кшищов Зануси: Политическата коректност убива всяка култура

Още

Верена Билингер и Себастиан Шулц: Изкуството позволява да отворим разговор за трудните теми

Верена Билингер и Себастиан Шулц: Изкуството позволява да отворим разговор за трудните теми

Още

Грузинската сценаристка и режисьор Нана Джaнeлидзе представя у нас най-новия си филм

Грузинската сценаристка и режисьор Нана Джaнeлидзе представя у нас най-новия си филм

Още

"Геноцидът" срещу коренното население "продължава" в САЩ, смята актрисата Лили Гладстоун

"Геноцидът" срещу коренното население "продължава" в САЩ, смята актрисата Лили Гладстоун

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Интимен филм-портрет на холивудската легенда Фей Дънауей с премиера в MAX

Филмът имаше своята световна премиера на филмовия фестивал в Кан тази година

Вижте кои са наградените филми на IV Международен документален "Родопи Филм Фест" (RIFE) 2024 г.

Тази година от 11 до 14 юли в програмата бяха преставени 36 филма от целия свят - САЩ, България, Сърбия, Полша, Тунис, Португалия, Аржентина, Азербайджан и много други страни

Финалистът на Награда за Кино 355 Антоний Христов разказва за котките и хората в новия си филм

"Котките нямат корени" е продуциран от Деси Тенекеджиева, която работи за втори път с лауреата на Фондация "Стоян Камбарев"

Актьорът Уилям Дефо е назначен за артистичен директор на театралния отдел на Венецианското биенале

"За нас е чест да обявим назначаването на Уилям Дефо за артистичен директор на театралния отдел", каза председателят на Борда на директорите на Венецианското биенале Пиетранджело Бутафуоко

Актрисата Жудит Годреш: Лицето на #MeToo във Франция

С нов устрем тя възроди движението #АзСъщо през февруари, като подаде в полицията жалби срещу Беноа Жако и Жак Доайон

8 късометражни филма от цял свят с награди от Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE

Проектите на Андрей М. Паунов и Иван Попов-Заека триумфираха в националния конкурс