Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Лятно кино в двора на Гьоте-институт

ЛЯТНО КИНО

Лятно кино в двора на Гьоте-институт

Традиционното лятно кино в двора на Гьоте-институт стартира в средата на месец юли с фокус върху най-актуалното германско кино и проблемите, които занимават поколението, което в момента е на възраст между 25-35 г.

На 12-и юли, сряда, от 21:00 часа ще бъде прожекцията на филма "Близо" (Close) на белгийския режисьор Лукас Донт (Източник: Гьоте-институт)

И тази година, традиционно, Гьоте-институт България кани софиянци, както и гостите на столицата, на тематични прожекции в своя двор (Хофкино).

Този път фокусът е върху три филма от най-новото германско кино, посветено на различни проблеми, засягащи отношенията между съвременните хора, характерни за поколението, което в момента е между 25-35 години. Макар и в трите филма да присъства комедийният подход, той е използван като ключ за провокация и повдигане на въпроси.

На 12-и юли, сряда, от 21:00 часа ще бъде прожекцията на филма "Близо" (Close) на белгийския режисьор Лукас Донт (Източник: Гьоте-институт)

Още

Ретроспектива на Фолкер Шльондорф в Гьоте-институт

Ретроспектива на Фолкер Шльондорф в Гьоте-институт

Другият обединяващи елемент е, че и трите филмови заглавия са част от творческите биографии на новото поколение германски режисьори, родени в средата на 80-те години на 20 век. Каним всички, които имат интерес, да съпреживеем заедно кино емоциите и да преценим дали ни допадат филми, произведени през втората пандемична година - 2021 г.

Входът, както винаги, е свободен, а всяка от трите прожекции е в четвъртък вечер. Те ще се състоят на 20-и юли, 24-ти и 31-ви август във вътрешния двор на института. Ако метереологичните условия не са подходящи, събитията ще бъдат изместени в голямата зала на втория етаж.

Междувременно, малко преди старта на своето Хофкино, Гьоте-институт отправя покана и за още една специална прожекция в двора на ул. "Будапеща" 1. На 12-и юли, сряда, от 21:00 часа ще бъде прожекцията на филма "Близо" (Close) на белгийския режисьор Лукас Донт.

Продукцията спечели Европейската филмова награда на публиката LUX за 2023 г., но у нас тя нашумя след като беше заклеймена като "разпространител на хомосексуална пропаганда и педофилия". Причината за това се оказа включването на филма в програмата на Sofia Pride Film Fest. Всъщност "Близо" е разказ за приятелството, за натиска на обществените очаквания, за загубата, вината и хомофобията.

В този контекст Гьоте-институт желае да предостави свободно пространство отвъд стереотипите и насилието. Заповядайте, входът свободен.

ХОФКИНО 2023: ПРОГРАМА

20.07., четвъртък, 21:00 часа

ФОБИЯ ОТ ОБВЪРЗВАНЕ (GENERATION BEZIEHUNGSUNFÄHIG)

"Фобия от обвързване" (Източник: Гьоте-институт)

Реж. Хелена Хуфнагел, 2021, 84 минути, романтична комедия

немски език, с български субтитри

Филмът е адаптация на едноименния роман на Майкъл Наст. Главният герой Тим се наслаждава на съществуването си като необвързан и непрекъснато сменя жените, с които се среща. Когато обаче случайно се запознава с жена, която също има фобия от обвързване и го отхвърля, се развива любовна история с възходи и падения и въпроса какво всъщност е толкова лошо в романтиката.

За режисьорката:

Хелена Хуфнагел (1985) учи в Университета за телевизия и кино в Мюнхен (HFF). Режисьорският ѝ дебют, късометражният документален филм "Erntefaktor Null", е показан на повече от 50 фестивала по света, включително като откриващ филм на Dok.Fest Forum München 2012, и е номиниран за Германската награда за късометражен филм. Тя е съсценарист, копродуцент и режисьор на дебютния си пълнометражен филм "Einmal bitte alles" ("Доста далеч от всичко"), който ѝ носи наградата Bayerischer Filmpreis - VGF Newcomer Producer Award наред с още няколко награди за режисура.

През 2019 г. режисира филма "Tatort - Die harte Kern" (Актьори: Нора Чирнер и Кристиан Улмен), който е високо оценен от публиката. Третият ѝ филм е "Фобия от обвързване" и тя е негов съсценарист и режисьор. Филмът се превръща е една от 12-те най-добри германски премиери за 2021 г.

24.08., четвъртък, 21:00 часа

ТОУБАБ (TOUBAB)

"Тоубаб" на Флориан Дитрих (Източник: Гьоте-институт)

Реж. Флориан Дитрих, 2021, 97 минути, драма/комедия

немски език, с български субтитри 

Малко след като излиза от затвора, Бабту извършва ново престъпление и рискува да бъде депортиран в страната си на произход - Сенегал. Бракът с германска гражданка е единствената възможност за него да запази разрешителното си за пребиваване. Поради лошата му репутация сред жените в квартала, намирането на канидатка се оказва трудно, затова той се опитва да убеди приятеля си Денис да сключат фиктивен брак.

За режисьора:

Флориан Дитрих (1986) е роден във Висбаден и след като завършва гимназия работи като асистент-режисьор в Дтржавния театър във Висбаден, а от 2005 до 2007 г. учи медийна драматургия в Майнц. От 2007 г. учи режисура в Германската академия за кино и телевизия в Берлин и в университета в Тел Авив. През 2011 г. представя първия си късометражен филм GhettoLoveGrief на Международния фестивал за късометражно кино в Берлин. "Tоубаб" е дебютният му пълнометражен филм.

31.08., четвъртък, 20:30 часа

ИВИ КАТО ИВИ (IVIE WIE IVIE)

"Иви като Иви" на Сара Бласкивиц (Източник: Гьоте-институт)

Реж. Сара Бласкивиц, 2021, 117 минути, dрама

немски език, с български субтитри 

Афрогерманката Иви, наричана от приятелите си Шоко, живее с най-добрата си приятелка Анне в Лайпциг и работи временно в солариума на бившия си приятел Инго, докато все още си търси постоянна работа като учителка. Изведнъж на вратата й се появява непознатата й до този момент полусестра Наоми от Берлин, която ѝ съобщава за смъртта на общия им баща и предстоящото му погребение в Сенегал. Докато сестрите бавно се опознават, Иви все повече се съмнява не само в прякора си, но и в представата си за себе си.

За режисьорката:

Сара Бласкивиц (1986) е израснала в Потсдам, а сега живее в Берлин. За първи път става известна с ролята на Йозефина Лангман в детско-юношеския сериал "Замъкът Айнщайн". От 2006 до 2011 г. учи аудиовизуални медии в Beuth Hochschule в Берлин и същевременно работи в различни области на филмовата продукция. След като се дипломира, режисира няколко късометражни филма и посещава Академията по изкуствата във Виена от 2016 до 2017 г. През 2021 г. излиза първият ѝ пълнометражен филм "Еви като Еви", който се занимава със структурния расизъм, намирането на собствената идентичност и самоопределението, режисира три от седемте епизода за сериала Sam - Ein Sachse и разказва историята на живота на Самуел Мефире.

Още

Кристоф Виланд - "другият Гьоте"

Кристоф Виланд - "другият Гьоте"

Още

Филмът "Добрият шофьор" на Тонислав Христов е в селекцията на кинофестивала в Гьотеборг

Филмът "Добрият шофьор" на Тонислав Христов е в селекцията на кинофестивала в Гьотеборг

Още

"Ню ейдж Балкан" от художника Калас Либфрид в Гьоте-институт

"Ню ейдж Балкан" от художника Калас Либфрид в Гьоте-институт

Още

Гьоте-институт открива новата си културна програма с изложбата „Понякога тишината“

Гьоте-институт открива новата си културна програма с изложбата „Понякога тишината“

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Българският филм "Безкрайната градина" на Галин Стоев ще бъде прожектиран на 28 септември в Одрин

Събитието е част от "Седмицата на европейското кино", която се провежда на различни дати в десет турски града

Румънски филм на HBO закрива Sofia DocuMental

Стрийминг премиерата на "Моят съпруг мюсюлманин" е след месец

Фестивалът "Златна роза" отбелязва 100-годишнината от рождението на актьора Петър Слабаков

В негова памет е подредена изложба на открито на входа на Морската градина на Варна

Тази есен гледаме новият филм на Вим Вендерс и "Ваймар Експрес" на Милена Фучеджиева

Деветото издание на Международния кино-литературен фестивал предвижда модул с биографични филми, които без съмнение ще зарадват ценителите на този жанр

Яна Титова с втори пълнометражен филм

Филмът "Диада" тръгва по кината в цялата страна през есента