Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Гьоте-институт открива новата си културна програма с изложбата „Понякога тишината“

СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

Гьоте-институт открива новата си културна програма с изложбата „Понякога тишината“

Завръщането на живописта и мястото на тишината в изкуството поставят акцент в галерията на Гьоте-институт България

Албена Петкова - "Сутрин" (Източник: Гьоте-институт)

Първата за годината изложба в галерията на Гьоте-институт България представя живопис на седем български художнички. Открива се на 19 януари и продължаава до 17 февруари. Откриването е в четвъртък от 18:00 часа. 

Отправна точка на събитието е позицията на живописта в днешната масова, визуална култура.

Тази позиция е именно отказ от радикални жестове, манифести, нови революции и теории, с други думи - тишина. Въпреки това живописта е под прожекторите на международната сцена, може би като контрапункт на повсеместната цифровизация и виртуализация и желанието за връщане към "аурата" на творбата след нейната техническа възпроизводимост (В. Бенямин).

Ангела Терзиева - "Тишина" (Източник: Гьоте-институт)

Още

Гледаме филми от германската киноиндустрия от 30-те

Гледаме филми от германската киноиндустрия от 30-те

Името "Понякога тишината" препраща директно към някои заглавия от подбраните произведения ("Тишина" на Анжела Терзиева, "Наречи нещата в тишина" на Яна Стойчева). Тишината не е просто липса на звук, но и предпоставка за прозрение, интуитивен опит, както и копнеж по неназовимото, бунт срещу шумния свят, борба за интимност.

От различните възможни нейни проявления, различните тишини - на утрото, в очакването, между думите на човека срещу нас - зависи крехкият баланс и ритъмът на нашето ежедневие. Тишината може да е осезаема до видимост - между гръмотевиците или при сбогуване с любим човек, като покрива диапазона между творческото уединение и изолацията.

Гергана Николова - Schein XVIII (Източник: Гьоте-институт)

В облaстта на изкуството тази тема се простира далеч отвъд музиката (Джон Кейдж) и звуковото възприятие, бидейки застъпена в естетиката (Сюзан Зонтаг, Макс Пикар), поезията (Рилке), драматургията и визуалните изкуства с техния уклон към минимализъм и концептуализъм от началото на 20-и век.

Сред най-големите "интепретатори" на тишината и творческата й роля са Сюзан Зонтаг и швейцарският философ Макс Пикар, за когото рефлексията върху тишината е "всесетивно изживяване на неизвестното на земята, на света като чудо".

Автор: Яна Стойчева (Източник: Гьоте-институт)

Цитатът е от Силвия Борисова, доцент по естетика в БАН, която също така пише в своя труд "Естетика на тишината и мълчанието", че "тишината е най-абстрактното и най-конкретното нещо, което можем да си представим - най-крайната естетическа реалия, с осъзнаването на която откриваме най-дълбокото ниво на собствената си сетивност".

Пламена Димитрова - Native Land (Източник: Гьоте-институт)

Още

Жените в архитектурата на ХХ век

Жените в архитектурата на ХХ век

Вернисажът на изложбата се случва и като част от координираните откривания и в други галерии от артистичната мрежа КАРЀ. Повече за КАРЀ и предстоящата програма за 19-и януари 2023 г. - тук.

Заедно с финисажа на събитието е предвидена и дискусия с участието на доц. д-р Силвия Борисова (БАН) и културолога д-р Кирил Василев (СУ "Св. Климент Охридски"), които ще разговарят върху темата на изложбата. Следете ни за подробности около закриването на 17-и февруари 2023 г.

Елена Велкова - A Builder and a keeper (Източник: Гьоте-институт)

Още

Любен Зидаров - един от създателите на комикса у нас

Любен Зидаров - един от създателите на комикса у нас

Още

Британският музей съобщи, че провежда "конструктивни дискусии" с Гърция за скулптурите от Партенона

Британският музей съобщи, че провежда "конструктивни дискусии" с Гърция за скулптурите от Партенона

Още

Сто български басни от пожълтелите страници

Сто български басни от пожълтелите страници

Още

Венеция, Флоренция, Ню Йорк, Сеул - кои бяха най-впечатляващите изложби на 2022?

Венеция, Флоренция, Ню Йорк, Сеул - кои бяха най-впечатляващите изложби на 2022?

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Домът на Василка Монева

Изложбата е от 13 до 27 февруари 2023 в Галерия "Арте"

Импресионизмът и връзката му със замърсяването на въздуха през индустриалната революция

В хода на кариерите на Търнър и Моне, стиловете им на рисуване се променят от по-отчетливи към по-замъглени контури и към по-бяла палитра, което характеризира преминаването от по-фигуративен към импресионистичен стил, пишат авторите

Кражбата в музея „Зелен трезор“ в Дрезден не е била поръчкова, твърди обвиняем

Кражбата на произведения на изкуството от Музея на съкровищницата на Саксония на 25 ноември 2019 г. се смята за една от най-зрелищните в Германия

Какво е било влиянието на праисторическото изкуство върху Пикасо?

Рисунки на животни, гравирани кости, статуетки - праисторическо изкуство, открито през двадесети век, е повлияло творчеството на Пабло Пикасо и това се представя в изложба, която се открива идната сряда в антропологичния Музей на човека в Париж

Биография хвърля нова светлина върху живота на Майстора

Вчера отбелязахме 141 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора, по този повод предлагаме книгата "Владимир Димитров - Майстора. Биография" от Иво Милев