Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Любен Зидаров - един от създателите на комикса у нас

IN MEMORIAM

Любен Зидаров - един от създателите на комикса у нас

Изпращането на Любен Зидаров ще бъде на 15 януари

Снимка: BulFoto

Опело за Любен Зидаров (1923-2023) ще бъде отслужено на 15 януари от 12:00 ч. в храма "Покров Богородичен" в София, научи БТА от сина на големия ни художник - изкуствоведът Филип Зидаров.

По волята на баща ми, поклонение няма да има, каза той.

Още

Отиде си Любен Зидаров

Отиде си Любен Зидаров

Любен Зидаров почина на 3 януари, година преди да навърши столетие.

Любен Зидаров е роден на 23 декември 1923 г. във Велико Търново, но израства в Габрово и там учи в прогимназия "Неофит Рилски". Завършва гимназия в София, където семейството се премества да живее. Започва да рисува като дете, от ученик живее с мисълта, че пътят му е на художник.

Източник: БТА

Един от създателите на комикса у нас

Любен Зидаров е сред създателите на рисувания комикс в България и на модерното течение в българската илюстрация. Първите илюстрации, които прави като ученик, са комикси по филма "Бен Хур". Това е и първата му професионална проява като илюстратор. По-късно прави и комикса "Островът на съкровищата", резултат на дългогодишна 40-годишна работа и отпечатан през 60-те години на 20-и век, когато го завършва.

Източник: БТА

Още

Илюстрации "Шейсет лета Андерсенови приказки" на Любен Зидаров  в "Ракурси"

Илюстрации "Шейсет лета Андерсенови приказки" на Любен Зидаров в "Ракурси"

За комиксите се учи от класиците в жанра - Харолд Фостър, Рино Алберталери и Александър Раймонд. Като илюстратор най-силно впечатление му прави Вадим Лазаркевич.

Първата книга, която илюстрира, е "Капка по капка" на детския поет Любомир Дойчев. Докато е студент, илюстрира негови произведения. След това преминава в детския печат. Той е редактор и рисува комикси в списание "Чуден свят" и "Илюстровано четиво", където работи с Александър Денков. От него научава много в работата си при комиксите.

Източник: БТА

Още

Любен Зидаров илюстрира Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE

Любен Зидаров илюстрира Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE

ОБРАЗОВАНИЕ

В Художествената академия кандидатства два пъти. Първият опит е неуспешен, въпреки че го подготвя художникът Харалампи Тачев. Вторият опит през 1942 г. е успешен. В академията започва да учи живопис при проф. Борис Митов и завършва в класа на проф. Илия Петров.

Въпреки че учи живопис, Любен Зидаров се увлича от илюстрацията. Докато следва в академията най-силно влияние му оказват Борис Ангелушев и Александър Поплилов.

От 1948 г., когато се дипломира, до 1967 г. той рисува за детските списания "Септемврийче", "Пламъче" и "Славейче", на което е един от основателите през 1957 г. От 1967 г. до 1970 г. е главен художник на издателство "Народна младеж".

Източник: БТА

Още

"По залез" - пъстра изложба с живописта и акварелите на Любен Зидаров

"По залез" - пъстра изложба с живописта и акварелите на Любен Зидаров

КАРИЕРА И ПРИЗНАНИЕ

От 1949 г. е член на Съюза на българските художници (СБХ). През 1963 -1956 г. е член на Управителния съвет на Съюза на българските художници. От 1964 до 1967 г. е секретар на Съюза на българските художници, от 1970 до 1973 г. е заместник-председател на творческия фонд на СБХ, а от 1973 г. до 1988 г. е председател на Творческия фонд.

Бил е заместник-председател на Съюза на българските художници от 22 юни 1979 г. до 30 юни 1982 г. и от 27 юни 1985 г. до април 1989 г., а от 7 февруари 1996 г. до 28 април 1999 г. е бил председател на творческата организация.

Източник: БТА

Той е художникът, с чиито илюстрации на детски книжки са израснали стотици деца. Илюстрирал е произведения на над 150 автори. Най-известните сред тях са Андерсеновите приказки, "Островът на съкровищата", "Приказки на Шехерезада", книгите на Майн Рид, "Приключенията на Том Сойер", "Хъкълбери Фин", "Принцът и просякът" от Марк Твен, "Медената питка" на Константин Константинов, "Индже" на Йордан Йовков, "Подир сенките на облаците" на Пейо Яворов, "Приказки от цял свят" на Николай Райнов, Хофмановите приказки, произведения на Ангел Каралийчев, Асен Босев, Асен Разцветников и др.

Още

Защо Джоан Роулинг харесва рисунките на Любен Зидаров, а фейсбук - не

Защо Джоан Роулинг харесва рисунките на Любен Зидаров, а фейсбук - не

ИНТРИГА ВЪВ ВСЯКА КАРТИНА

"Важното е да не загубиш чувствителността, отношението и любовта към занаята", споделя в интервю художникът. Най-високото постижение за него е цветният вариант на книгата "Островът на съкровищата". Книгата е издадена специално за Панаира на книгата в Лайпциг през 1964 г., където е отличена със златен медал.

През 1977 г. Любен Зидаров прекарва два месеца в Париж, където видяното в ателиетата на художниците и в парижките галерии пробужда в него живописеца.

Източник: БТА

Още

Сто български басни от пожълтелите страници

Сто български басни от пожълтелите страници

"Интрига във всяка картина" е принципът на художника. Той започва да рисува отначало акварел, а после и маслена живопис. Негова емблема са автопортретите му. Първият е рисуван през 1942 г. Общо са повече от 60. Сред тях са автопортретите му, наречени "Лоши новини", "Тъжна прогноза", "Сърдитият пенсионер", "Ръководен другар", "Човекът със шлема", "Зидари зограф", "Отиване при свети Петър", "ТАТОлитарен автопортрет" и др.

Любен Зидаров е създател и на стенния килим "Моят град" (1971), събирателен образ на градове, в които художникът е пътувал, които е изучавал за различни свои илюстрации. В композицията съжителстват изток и запад, екзотика и цивилизация в декоративен лабиринт, който може да бъде обхождан и изучаван с часове.

Източник: БТА

Още

Венеция, Флоренция, Ню Йорк, Сеул - кои бяха най-впечатляващите изложби на 2022?

Венеция, Флоренция, Ню Йорк, Сеул - кои бяха най-впечатляващите изложби на 2022?

ИЗЛОЖБИТЕ

От 1979 г. Любен Зидаров има повече от 30 самостоятелни изложби. През 1957 г. е първата му изложба, тя е изцяло графична - серия от рисунки с туш, правени от натура. Следват изложби през 1979 г. в София - "Автопортрети", и във Враца през 1980 г. През м. декември 1983 г. в ретроспективна изложба от негови творби в София са показани повече от 284 илюстрации, акварели, графични творби, гоблени и живописни платна. Следват "Градът" (2002), "Осъщественият и неосъщественият Андерсен" (2005), "Късен пленерис" (2013). Едва от последните изложби с илюстрации "Шейсет лета Андерсенови приказки" е открита на 16 ноември 2021 г. в галерия "Ракурси".

Източник: БТА

ИЛЮСТРАЦИИТЕ

Художникът е илюстрирал стотици литературни произведения, сред които са приказките на Ханс Кристиан Андерсен - шест издания, шест различни варианта и шейсет лета помежду им. Първият двутомник с негови черно-бели и цветни илюстрации е отпечатан от издателство "Народна младеж" през 1964-1965 г. Следват още две издания през 60-те и 70-те години на 20-и век.

Още

Обезцененото от инфлацията песо - платно за рисунки

Обезцененото от инфлацията песо - платно за рисунки

През 2006 г. издателство "Захарий Стоянов", по повод 200-годишнината от рождението на Андерсен, издава създадените от Любен Зидаров в края на 80-те и началото на 90-те години на 20-и век илюстрации, а през 2020 г. издава приказките на Ханс Кристиан Андерсен с илюстрациите на Любен Зидаров от "третия му период".

През годините илюстрациите на Андерсеновите приказки са били отличавани със златен медал на панаира на книгата в Лайпциг (1964), Международна почетна награда от Атина (1976). Илюстрациите към "Приказки от цял свят" на Богомил Райнов получават през 1975 г. Сребърен медал в Москва и Награда на Съюза на българските художници, а тези към "Чичо Томовата колиба" и "Островът на съкровищата" - Национална награда за илюстрация "Борис Ангелушев" през 1977 г.

Източник: Галерия "Ракурси"

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, на художествени галерии в страната и в чужбина.

НАГРАДИТЕ

Любен Зидаров е удостоен с редица национални и международни отличия в областта на художественото оформление на книгата. Удостоен е със званието "Заслужил художник" (май 1971) и званието "Народен художник" (май 1979). През 1963 г. е удостоен с орден на орден "Кирил и Методий" първа степен, през 1983 г. - с орден "Народна република България" трета степен. Почетен гражданин на Велико Търново (23 февруари 1984).

Източник: Галерия "Ракурси"

Още

Близо 300 български художници се включват в третото издание на "Биенале на илюстрацията"

Близо 300 български художници се включват в третото издание на "Биенале на илюстрацията"

На 12 септември 2013 г. е удостоен с наградата за цялостен принос от Първата национална изложба на българския комикс през 2013 г., на чийто жанр той е основател. На 17 септември 2014 г. е удостоен с Голямата награда на Столична община за цялостно творчество и специален принос в областта на културата, а на 29 ноември 2016 г. - с най-високата степен на отличието на Министерство на културата - "Златен век" огърлие.

Той е един от малкото илюстратори в света, художествено превъплътил и историята за Хари Потър с подкрепата на Дж. К. Роулинг. На 14 декември 2019 г. юбилейната поредица на романите за Хари Потър с илюстрациите на Любен Зидаров получава голямата награда "Златен лъв" за 2019 година на асоциацията "Българска книга".

Източник: Галерия "Ракурси"

Още

Ясен Гюзелев показва "Другият живот на илюстрацията" в Рим

Ясен Гюзелев показва "Другият живот на илюстрацията" в Рим

На 4 май 2022 г. Художествената академия почита Любен Зидаров, присъждайки му званието "Доктор хонорис кауза". Тогава е и последната му ретроспективна изложба "Отсечки", подредена в пространството на галерията на Художествената академия.

В нея са представени негови творби, създадени в период от над 70 години в областта на живописта, графиката, илюстрацията и приложния текстил. "Щастлив съм, че илюстрациите, които направих, се оказаха моята духовна връзка с няколко поколения читатели", споделя на тържествената церемония художникът.

Още

"Война и мир" с илюстрации от Теодор Ушев

"Война и мир" с илюстрации от Теодор Ушев

Още

Изложба представя илюстрации на Даниел Мроз към творбите на Станислав Лем

Изложба представя илюстрации на Даниел Мроз към творбите на Станислав Лем

Още

Вечният "Ад" на Данте в ново луксозно издание с илюстрации на Гюстав Доре

Вечният "Ад" на Данте в ново луксозно издание с илюстрации на Гюстав Доре

Още

"Дива луна" – нови разкази от Виктор Меламед с илюстрациите на проф. Греди Асса

"Дива луна" – нови разкази от Виктор Меламед с илюстрациите на проф. Греди Асса

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Домът на Василка Монева

Изложбата е от 13 до 27 февруари 2023 в Галерия "Арте"

Импресионизмът и връзката му със замърсяването на въздуха през индустриалната революция

В хода на кариерите на Търнър и Моне, стиловете им на рисуване се променят от по-отчетливи към по-замъглени контури и към по-бяла палитра, което характеризира преминаването от по-фигуративен към импресионистичен стил, пишат авторите

Кражбата в музея „Зелен трезор“ в Дрезден не е била поръчкова, твърди обвиняем

Кражбата на произведения на изкуството от Музея на съкровищницата на Саксония на 25 ноември 2019 г. се смята за една от най-зрелищните в Германия

Какво е било влиянието на праисторическото изкуство върху Пикасо?

Рисунки на животни, гравирани кости, статуетки - праисторическо изкуство, открито през двадесети век, е повлияло творчеството на Пабло Пикасо и това се представя в изложба, която се открива идната сряда в антропологичния Музей на човека в Париж

Биография хвърля нова светлина върху живота на Майстора

Вчера отбелязахме 141 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора, по този повод предлагаме книгата "Владимир Димитров - Майстора. Биография" от Иво Милев