Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Защо Джоан Роулинг харесва рисунките на Любен Зидаров, а фейсбук - не

КУЛТУРОЛОГИЯ

Защо Джоан Роулинг харесва рисунките на Любен Зидаров, а фейсбук - не

Кой породи скандала с илюстрациите на юбилейната книга "Хари Потър", и не беше ли редно първо да попитаме децата?

Любен Зидаров / Стоп-кадър бТВ

"Можеше и да не вали все пак. Както можеше и да пощадим най-добрия ни български илюстратор... Но... Ще изгрее слънце, сигурен съм", написа на стената си във фейсбук Теодор Ушев, в защита на легендарния илюстратор - 96-годишния Любен Зидаров, който бе тотално оплют от "експерта" фейсбук заради илюстрациите му в юбилейното издание на "Хари Потър" на издателство "Егмонт", по повод 20-годишнината от появата на книгата на нашия книжен пазар.

Любен Зидаров е илюстраторът на детството ни. С помощта на неговите "картинки" във въображението ни оживяваха герои като Том Сойер, Хъкълбери Фин, тайнственият остров на съкровищата, екзотичните разкази на Шехерезада, приказките на Ангел Каралийчев и много други герои.

Още

Младите илюстратори и трудната им среща с българския издател

Младите илюстратори и трудната им среща с българския издател

За последните 50 години художникът е илюстрирал над 300 детски книги, много от които са класически произведения на детско-юношеската литература.

В по-ново време Любен Зидаров направи и няколко изложби с нови илюстрации и оформление на "Принцът и просякът" на Марк Твен, "Островът на съкровищата" на Р. Л. Стивънсън, "Подир сенките на облаците" на П. К. Яворов, "Пчелица" на Анатол Франс, "Том Сойер", Андерсеновите приказки и мн. др.

"Скандалните" му илюстрации на Хари Потър са били одобрени лично от авторката на книгата - Джоан Роулинг, известна като безпощаден перфекционист. И то, като се има предвид, че издания на "Хари Потър" с авторски илюстрации по света се броят на пръсти.

Илюстрация на Любен Зидаров към "Хари Потър"

Още

  Мистериозните илюстрации на Хелена Перес Гарсия

Мистериозните илюстрации на Хелена Перес Гарсия

У нас, обаче, социалните мрежи скандално обругаха илюстрациите на Зидаров, без да се интересуват нито от неговото мнение, нито от това на авторката на книгата.

Възрастният художник без злоба преглътна нападките и кротко отговори, че е посветил на работата си по "Хари Потър" една година труд и още, че не смята, че в детската фантазия рисунките му изглеждат деформирани:

"Детето има нужда само от намек, фантазията му доизгражда останалото", смята прочутият илюстратор.

В интервю за бТВ художникът, който никак не е от приказливите, допълни тези си разсъждения:

Илюстрация на Любен Зидаров към "Хари Потър"

"Интересното беше за мен, че това беше за мен един особен тип фантастика. Реалистична фантастика или фантастична реалност. В края на краищата аз съм доволен, че в това навлизане в едно малко по-различно третиране ме въведе в един по-друг етап в дейността ми като илюстратор".

"Родителите си прехвърлят техните мисли върху децата и оттам е цялото недоразумение", смята още Любен Зидаров.

Още

Илюстрации в стил "магически реализъм"

Илюстрации в стил "магически реализъм"

И този ракурс, като че ли е най-вярното попадение по повод скандала. Ние, възрастните, отговорихме от името на децата си, без да си даваме сметка, че те са вече няколко поколения деца, различни от предишните /нашите/. Не си дадохме сметка, че сами често констатираме, че отдавна не сме авторитети в очите на тези нови поколения.

Българинът, обаче, е известен с това, че се смята за "всичкомог и всичколог" - у нас всеки разбира от всичко, т.е. от нищо. Ако от нас зависеше, отдавна да сме зачеркнали Пикасо, Мунк, Салвадор Дали и още един куп художници.

Има и още един парадокс: В света има над 80 превода на "Хари Потър" и само 20 страни са получили право от авторката да илюстрират с авторски рисунки Хари. Е, Любен Зидаров не само е един от тях, но и получава одобрение за работата си, след приключването й.

Вероятно и тя като него по-добре познава съвременните деца. Колосалният й успех го доказва. И затова, ми хрумва един много простичък въпрос: Преди да се нахвърлим на художника, попитахме ли децата си дали харесват неговия Хари? - Май, не. А какъвто и да беше отговорът им, май трябваше да ги попитаме?!?

Още

Странните илюстрации във винтидж стил на Кати Кол

Странните илюстрации във винтидж стил на Кати Кол

Още

С илюстрациите на Ясен Гюзелев в света на Пушкин и Жул Верн

С илюстрациите на Ясен Гюзелев в света на Пушкин и Жул Верн

Още

 Приказките на Братя Грим с вълшебните илюстрации на Лизбет Цвергер

Приказките на Братя Грим с вълшебните илюстрации на Лизбет Цвергер

Още

Смях през сълзи в илюстрациите на Йълдъз Бекова за младите майки

Смях през сълзи в илюстрациите на Йълдъз Бекова за младите майки

Коментирай 21

Календар

Препоръчваме ви

Фред Астер считал Майкъл Джексън за свой наследник

35 години от смъртта на най-великия танцьор на ХХ век

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

5 велики превъплъщения на Марчело Мастрояни

„Ако те нарекат латино любовник, значи си в истинска беда. Жените винаги очакват изпълнение като за "Оскар" в леглото" казва той

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Джак Никълсън на 85: Любимите ни негови роли

Легендарният актьор сияе не само в "Сиянието", но навсякъде, където се появи

Великите любовни писма

„Тази сутрин отново те сънувах. Седяхме един до друг, а ти ме отблъскваше, не сърдито, дружелюбно. Бях много нещастен“ пише Франц Кафка до любимата си Милена Йесенска