Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Близо 300 български художници се включват в третото издание на "Биенале на илюстрацията"

ФОРУМ

Близо 300 български художници се включват в третото издание на "Биенале на илюстрацията"

Ще бъдат показани 772 оригинални творби — безпрецедентен рекорд в историята на събитието

Биенале на илюстрацията 2022

Тази година близо триста български художници се включиха в Биенале на илюстрацията със 772 оригинални творби — безпрецедентен рекорд в историята на събитието.

Публиката ще се наслади безплатно на най-добрите от тях от 22 ноември 2022 г. до 27 януари 2023 г. в изложбена зала "Триъгълна кула на Сердика" към Регионален исторически музей-София, а по време на официалното откриване ще научим кои са победителите в категориите "Цялостен принос", "Реализирани/публикувани творби" и "Нереализирани/непубликувани творби" според журито в състав:

Милена Радева — илюстратор и създател на уеб сайта и издателство "Българска илюстрация", Николета Гологанова — изкуствовед и куратор (Софийска градска художествена галерия), Христина Грозданова — изкуствовед (РИМ-София), Бояна Павлова — художник и преподавател (Национална художествена академия), и Славина Илиева, основател на издателство "Дакелче".

Биенале на илюстрацията 2022

Още

Ясен Гюзелев показва "Другият живот на илюстрацията" в Рим

Ясен Гюзелев показва "Другият живот на илюстрацията" в Рим

Историята на биеналето започва през 2018 г., когато Милена Радева, създадател на интернет платформа https://www.bulgarian-illustration.com/ "Българска илюстрация", възражда единствения форум за илюстрация в страната от 1990 г. насам, за да обедини пръсналите се по света български виртуози на ръчно създадени изображения и да покажe огромния им талант и творчески потенциал. Първото издание привлича 117 художници с 317 творби и се случва благодарение на личното упорство на Милена и безвъзмездната подкрепа на партньори, които вярват в каузата ѝ.

През 2020 г. се провежда второто издание на биеналето и въпреки пандемията интересът към него е още по-голям — кандидатстват 231 творци с 622 илюстрации. Тази година събитието се реализира за първи път с финансова подкрепа, предоставена от Национален фонд "Култура", и отново ще онагледи значимостта на това изкуство, защото каква би била реалността без въздействащите авторски илюстрации в любимите ни книги?

 

Биенале на илюстрацията 2022

Третото издание ще илюстрира най-добре отговора на този въпрос. С общо над 630 автори и повече от 1700 оригинални илюстрации идеята за родно "Биенале на илюстрацията" се превърна в най-очакваното събитие в индустрията, събирайки българските таланти на едно-единствено място. Така че, ако си почитател на оригиналната българска илюстрация, отбележи си в календара:

Какво: Биенале на илюстрацията 2022
Кога: От 22 ноември 2022 г. до 27 януари 2023 г.
Къде: Регионален исторически музей-София, изложбена зала "Триъгълна кула на Сердика" (бул. "Княгиня Мария Луиза" №16), всеки ден от 10:00 - 18:00 ч.
Колко: Вход свободен

Още

Глътка цвят с Биенале на илюстрацията 2020

Глътка цвят с Биенале на илюстрацията 2020

Още

Мила Лозанова за уличното изкуство: Илюстрацията има силата да променя градската среда

Мила Лозанова за уличното изкуство: Илюстрацията има силата да променя градската среда

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изтъкнатият фотограф доц. Петър Абаджиев представи книгата си "Животът"

Колекционерското издание е с изящна изработка, формат 28 х 28 см, твърди корици и пълноцветен печат

Поп-ъп изложба събира 16 автори от програмата на галерия Little Bird Place

Експозицията ще бъде открита на 7 декември 2022 г.

Украинското авангардно изкуство намира убежище от войната в Мадрид

В Националния музей "Тисен-Борнемиса" в испанската столица бе открита изложбата "В окото на бурята. Модернизмът в Украйна 1900-1930-те

Националната галерия представя "Свързани корпуси" на Леда Старчева

от 1 декември 2022 до 31 март 2023, Вернисаж на 1 декември, четвъртък, от 17.00 до 19.00 часа, Къща музей "Вера Недкова" Ул. "11-ти август" 2, втори етаж

Изложби в Лондон честват 100 години от рождението на Лусиан Фройд

"Лусиан Фройд: Нови перспективи" е първата голяма експозиция от 10 години, посветена на художника, починал през 2011 г. Тя проследява всички етапи от кариерата му, от най-ранните му творби като "Момиче с рози",до по-късните като "Бригадирът"

Столична библиотека представя "София с две лица" - изложба на известния художник Драган Немцов (Драго)

Новата експозиция може да бъде разгледана всеки ден от 11:00 до 19:00 часа от 2 до 11 декември 2022