Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Близо 300 български художници се включват в третото издание на "Биенале на илюстрацията"

ФОРУМ

Близо 300 български художници се включват в третото издание на "Биенале на илюстрацията"

Ще бъдат показани 772 оригинални творби — безпрецедентен рекорд в историята на събитието

Биенале на илюстрацията 2022

Тази година близо триста български художници се включиха в Биенале на илюстрацията със 772 оригинални творби — безпрецедентен рекорд в историята на събитието.

Публиката ще се наслади безплатно на най-добрите от тях от 22 ноември 2022 г. до 27 януари 2023 г. в изложбена зала "Триъгълна кула на Сердика" към Регионален исторически музей-София, а по време на официалното откриване ще научим кои са победителите в категориите "Цялостен принос", "Реализирани/публикувани творби" и "Нереализирани/непубликувани творби" според журито в състав:

Милена Радева — илюстратор и създател на уеб сайта и издателство "Българска илюстрация", Николета Гологанова — изкуствовед и куратор (Софийска градска художествена галерия), Христина Грозданова — изкуствовед (РИМ-София), Бояна Павлова — художник и преподавател (Национална художествена академия), и Славина Илиева, основател на издателство "Дакелче".

Биенале на илюстрацията 2022

Още

Ясен Гюзелев показва "Другият живот на илюстрацията" в Рим

Ясен Гюзелев показва "Другият живот на илюстрацията" в Рим

Историята на биеналето започва през 2018 г., когато Милена Радева, създадател на интернет платформа https://www.bulgarian-illustration.com/ "Българска илюстрация", възражда единствения форум за илюстрация в страната от 1990 г. насам, за да обедини пръсналите се по света български виртуози на ръчно създадени изображения и да покажe огромния им талант и творчески потенциал. Първото издание привлича 117 художници с 317 творби и се случва благодарение на личното упорство на Милена и безвъзмездната подкрепа на партньори, които вярват в каузата ѝ.

През 2020 г. се провежда второто издание на биеналето и въпреки пандемията интересът към него е още по-голям — кандидатстват 231 творци с 622 илюстрации. Тази година събитието се реализира за първи път с финансова подкрепа, предоставена от Национален фонд "Култура", и отново ще онагледи значимостта на това изкуство, защото каква би била реалността без въздействащите авторски илюстрации в любимите ни книги?

 

Биенале на илюстрацията 2022

Третото издание ще илюстрира най-добре отговора на този въпрос. С общо над 630 автори и повече от 1700 оригинални илюстрации идеята за родно "Биенале на илюстрацията" се превърна в най-очакваното събитие в индустрията, събирайки българските таланти на едно-единствено място. Така че, ако си почитател на оригиналната българска илюстрация, отбележи си в календара:

Какво: Биенале на илюстрацията 2022
Кога: От 22 ноември 2022 г. до 27 януари 2023 г.
Къде: Регионален исторически музей-София, изложбена зала "Триъгълна кула на Сердика" (бул. "Княгиня Мария Луиза" №16), всеки ден от 10:00 - 18:00 ч.
Колко: Вход свободен

Още

Глътка цвят с Биенале на илюстрацията 2020

Глътка цвят с Биенале на илюстрацията 2020

Още

Мила Лозанова за уличното изкуство: Илюстрацията има силата да променя градската среда

Мила Лозанова за уличното изкуство: Илюстрацията има силата да променя градската среда

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Народният театър преобразява фасадата на Националната галерия на Ирландия

Върху историческата фасада на Merrion Square, сред множеството селектирани снимки, жителите и гостите на Дъблин ще могат да видят и красотата на Народния театър "Иван Вазов", заснета от фотографа Тодор Геров

Емилия Панайотова: майстори на изящния дизайн

Изложбата е от 21 септември до 3 октомври 2023 в СБХ - Шипка 6, зала 2А

Галерия "Арте" отбелязва с изложба 90-годишнината на Димитър Казаков-Нерон

Експозицията ще бъде подредена от 28 септември до 10 октомври

Българско изкуство "извън рамката" отново ще бъде изложено в Париж

60 произведения на самоуки арт брут артисти откриват сезона на Българския културен институт във Франция, през 2024 ще бъдат показани и в София

"Кристо - поетика на необикновеното"

В периода от 21 септември до 10 октомври публиката ще има възможност да види някои от проектите на Кристо в музей-галерия "Анел"

„Микеланджело и последиците“ е името на голяма експозиция в музея Албертина

Изложбата "Микеанджело и последиците" разказва за появата и властта на канона, постепенната загуба на значението му и неговия разпад, за канона, характерен за актовите творби на Микеланджело и начина, по който се отнасят към него следващите поколения