Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мила Лозанова за уличното изкуство: Илюстрацията има силата да променя градската среда

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Мила Лозанова за уличното изкуство: Илюстрацията има силата да променя градската среда

Бих била щастлива, ако арт-стената в София излъчва положителна вибрация, заявява илюстраторът и постер артистът

Мила Лозанова (Снимка: Даниел Леков)

Мила Лозанова е креативната сила зад един от най-вълнуващите есенни проекти, които ще внесат енергия и настроение в градската среда на столицата. С докторска степен по приложни изкуства и изкуствознание, илюстраторът и постер артист се впуска във вълнуваща колаборация с Филип Морис България, за да създадат заедно градско изкуство върху стена в София. 

Рисунката, която вплита в себе си елементи, свързани с идеите за приемственост и прогресивност, ще разкрие цялата си прелест в края на октомври. За влиянието на градското изкуство върху нагласите на обществото, за енергията зад цветовете и формите, за щастието да се срещнеш с изкуство по улиците на любимия си град... На тези и още въпроси отговаря Мила Лозанова:

Още

От пещерите до ъгъла за срещи

От пещерите до ъгъла за срещи

- Разкажи ни повече за теб. Кога откри изкуството като твое изразно средство?
- Наследствена художничка съм и съм много благодарна и щастлива от това. Семейството ми са художници, родителите ми бяха университетски преподаватели по различни дисциплини. Така, че съм от "кухнята".

Винаги съм имала достъп до всякакви материали в ателието и не съм си представяла друго за себе си, освен реализация като художничка.

Изразявам се чрез свободните си проекти, буквално или по-завоалирано.

- Може ли един артист да каже всичко с илюстрация?
- Не мога да обобщя за всички, но аз влагам послание с мои кодове и символи и това е много мощен отдушник на емоции. Дали посланието достига в пълната си форма до публиката не съм сигурна, но съм сигурна, че съм го изпратила.

- Какви са последните тенденции при илюстрациите и постерите и как те рефлектират върху средата около нас?
- Илюстрацията в най-класическата си форма не се появява свободно в градската среда, тя присъства на места и по някакъв повод. Това е предизвикателството - да я извадиш от контекста и да развълнуваш тези, които не са я търсили, а са я срещнали случайно.

Илюстрацията има силата да променя градската среда, било то с нов мащаб, с нова функция, с нова енергия.

- Кой елемент на градската среда те вдъхновява?
- Аз обичам града, старите квартали, автентичните тъкани, пазари, микрообществата, шарените малцинствени кътчета - това е богатството на моя град. Вдъхновявам се от "Женския пазар".

- Как през твоите очи би описала неразривната връзка между дизайна, изкуството и града?
- Те живеят заедно, всяко от тях развива другите. Културата и визията на града се променят успоредно.

- Кои са кътчетата в София, които те провокират като артист?
- Старите "патинирани" места, които някога са били аристократични, а сега са обживяни от новодомци с различен бит, кухня, аромат, музика.

- Това ли е първото изкуство върху стена, зад което стоиш ти? Как се роди идеята за линиите, формите, цветовете?
- Да, излизам от мащаба, в който се изразявам и влизам в нещо монументално и атрактивно.

Поканата за това дойде от Филип Морис България. Сюжетът разказва за приобщаване, споделяне, самосъзнание, принадлежност и посока за развитие със символите, които използвам в творчеството си. Това е история за приемането на всеки такъв, какъвто е.

- Какво означават вплетените елементи градското ти изкуство, което скоро ще се появи на един емблематичен софийски ъгъл?
- Чайникът е символ на гостоприемството, дома, топлината и споделянето. Дъгата, макар и обърната, символизира приемането и толерантността. Конфетите са символ на празнуването на живота от страна на всички, независимо от нашите различия.

- Какво усещане искаш да оставиш в градските хора с това изображение?
- Бих била щастлива, ако арт-стената излъчва положителна вибрация, ако минувачите я усещат като слънчева светлина на тези улици с високи сгради.

- Как градските артисти променят представите ни за пространството на града?
- Да, категорично, артистите имат вълшебната способност да променят представи. И, за щастие, София се радва на артисти посветени в тази магия.

- Имаш ли любим графити/мюръл артист?
- Да, Николай Петров-Glow e мой абсолютен фаворит заради смелата си палитра и независима живопис, толкова екзотична, че бих предположила, че е мексикански автор. Щастлива съм че именно той ще изрисува арт-стената.

Неговите творби дават страхотен акцент на малките улички в Стара София.

- Градското изкуство върху стена отдавна не е просто красива рисунка, то поставя важни социални въпроси. Може ли градското изкуство да предизвика промяна?
- Това им е работата - да променят градската среда, визуалните рамки, нагласите и отношението.

- Лесно или трудно е да привлечем погледите на забързаните градски хора?
- Зависи от това дали и каква енергия сме вложили в творбата си. Не е задължително да "заковем" минувача, за да почувстваме, че творбата ни е успешна.

Аз не бих имала нищо против минувачите да усещат топлина и нещо хубаво, дори без да осъзнават кой е източникът им.

- При колаборация между бранд и артист, как двете страни намират баланса в желанията си? Как успяваш да се съобразиш с дадените насоки и все пак да предадеш емоцията си чрез изкуството?
- Химия. Съобразяването с пространството, с което разполагаш, е много важно, нямам предвид само формата и ценностите на бранда, визията и фокуса.

Аз съм автор с отличителен стил и предизвикателството пред мен беше да намеря точния микс между фантазия и история, които да подхождат на философията и идеята на бранда.

Филип Морис България ми даде пълна свобода да използвам въображението си, за да предам чрез изкуството си общите ценности, които споделяме - за приемственост, прогресивност и важността да празнуваме различията си. За мен процесът беше изключително вълнуващ.

За Мила Лозанова:

Мила Лозанова се вписва повече от перфектно в описанието "артист". Завършила е рекламен дизайн в Националната художествена галерия, откъдето има и докторска степен по приложни изкуства и изкуствознание. Майка на тийнейджър, аматьор ботанист, сърфист, тя превръща идеите си в реалност посредством илюстрации и постери.

Мила работи с различни издателства върху дизайн на книги, като творенията й жънат успехи на пазара в Европа. Общата линия между всичко, създадено от нея е позитивната енергия, която струи от форми и цветове.

"Рисувам, откакто бях малка. Това е най-добрият начин да изразявам емоции и мисли, за които думите не стигат. Рисуването е терапия, то е хоби, работа, това, което ме прави щастлива", споделя Мила.

Нейната креативност и отличителен стил я превръщат и в един от най-добрите постер артисти у нас. Тя има две награди - една за дебют и една за млад автор от International Triennial of Stage Poster.

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Стенопис от Тирана e фаворит за първа награда от Street Art Cites

"Тирана е стъпила на картата на световноизвестните стенописи с високо вдигната глава", изтъкна генералният директор на "Декор Тирана" Хенрил Чуле

Фестивалът за улични изкуства 6Fest в Пловдив със събития на Бунарджика, Сахат тепе, Стария град, Капана

Изданието е тематично насочено към музиката от различни жанрове - поп, рок, джаз, барокова музика - от 27 септември до 1 октомври

"Алтернативна Сцена - Заедно отвъд границите" ще превърне парковата зона около Панчарево в арт сцена

От 8 до 18 септември 2022, в района на Рибарника, ще бъдат представени интересни танцови и пърформанс представления и артинстлации с вход свободен за всички посетители

Габриел Гарсия Маркес бе почетен с уникална стъклена инсталация

Художникът Едуардо Бутрон използва 10 000 събрани бутилки, за да изрази екологично послание за опазването на природата

"Панаир на куклите" - 20 години Международен фестивал за уличен и куклен театър

Столичен куклен театър представя два премиерни спектакъла

Започва поредицата от събития "От вандализъм до изкуство"

Началото ще бъде с българската премиера на култов документален филм за графити сцената на Амстердам