Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Филмът "Добрият шофьор" на Тонислав Христов е в селекцията на кинофестивала в Гьотеборг

ФЕСТИВАЛНИ КИНО ПРЕМИЕРИ

Филмът "Добрият шофьор" на Тонислав Христов е в селекцията на кинофестивала в Гьотеборг

Дебютният игрален филм "Добрият шофьор" на режисьора Тонислав Христов е в селекцията на международния кинофестивал в Гьотеборг, съобщава сайтът на проявата

Филмовият фестивал в шведския град, чието 46-о издание започна на 27 януари и ще продължи до 5 февруари, е водещата кинопроява в скандинавските страни. В рамките й ще бъдат прожектирани близо 250 филма от 80 страни. Предвидени са около 700 прожекции. Селекция от почти 50 филма е достъпна онлайн в Швеция.

"Добрият шофьор" пресъздава част от премеждията на таксиметровия шофьор Иван, който се опитва да поправи грешките от миналото (Снимка: София Филм Фест)

Още

Филми на световно ниво в Международния конкурс на 27-ия София Филм Фест

Филми на световно ниво в Международния конкурс на 27-ия София Филм Фест

"Добрият шофьор" ще има прожекции на 2,3 и 4 февруари.

Филмът е копродукция на Финландия, България и Швеция, но в творческия екип преобладават предимно български професионалисти. Освен режисьор, Тонислав Христов е съавтор на сценария заедно с Каарле Ахо и Константин Божанов. Оператор е Орлин Руевски. В главните роли са актьорите Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро, Слава Дойчева, Алма Пьойсти, Амос Бротерус.

"Добрият шофьор" пресъздава част от премеждията на таксиметровия шофьор Иван, който се опитва да поправи грешките от миналото - спестява пари от курсове в курорта Златни пясъци, за да се върне при съпругата и сина си във Финландия. Проблемите и грижите се умножават и ако въобще успее да стигне до другия край на Европа, въпъросът е дали Иван ще съумее да поправи това, което някога е било разрушено.

Сред българските филми, представяни през годините на международния филмов фестивал в Гьотеборг, са "Аве" на Константин Божанов, "Урок" на режисьорите Кристина Грозева с награда за най-добър дебют, "Виктория" на Майя Виткова, "Тилт" на Виктор Чучков.

Дебютният игрален филм "Добрият шофьор" на режисьора Тонислав Христов е в селекцията на международния кинофестивал в Гьотеборг (Снимка: София Филм Фест)

Мотото на кинофестивала винаги е било да събере целия свят в Гьотеборг, но целта на проявата е да бъде и трамплин за нови скандинавски филми по света. Всяка година надпреварата за наградата "Дракон" за най-добър скандинавски филм разглежда участниците "под лупа". Наградата за победителя е 400 000 шведски крони.

Филмовият фестивал в Гьотеборг започва през 1979 г. и привлича около 270 000 посетители всяка година в кината и онлайн. Проявата не е свързана единствено с киното и предлага различни беседи и семинари, музикални изпълнения на живо, художествени изложби и много други дейности.

Още

Кейт Бланшет в "ТАР" на Тод Фийлд и "Мълчаливите близначки" на Агнешка Смочинска - специални акценти на 27-ия СФФ

Кейт Бланшет в "ТАР" на Тод Фийлд и "Мълчаливите близначки" на Агнешка Смочинска - специални акценти на 27-ия СФФ

По-рано в рамките на кинофестивала в Гьотеборг шведският режисьор и двукратен носител на "Златна палма" Рубен Йостлунд "дирижира" интерактивна прожекция на филма си "Идиотският триъгълник".

Миналата седмица сатирата на Йостлунд намери място сред номинираните във водещата категория за най-добър филм на наградите "Оскар".

В качеството си на домакин на интерактивното събитие, озаглавено "Това е кино!", чиято цел беше да помогне на "пасивната" публика да бъде по-съпричастна към киното, Рубен Йостлунд насочваше зрителите как да гледат отличения му със "Златна палма" на кинофестивала в Кан филм "Идиотският триъгълник".

Дебютният игрален филм "Добрият шофьор" на режисьора Тонислав Христов е в селекцията на международния кинофестивал в Гьотеборг (Снимка: София Филм Фест)

"Киното има един уникален аспект, то е мястото, където гледаме заедно. Гледането на нещо заедно засилва преживяването и поставя по-висок стандарт за това, което се показва на екрана", каза Йостлунд в направено по-рано изявление по повод представянето на интерактивното събитие.

Още

Българските филми "Добрият шофьор" и "Изкуството да падаш"  с премиери  в Международния конкурс на 27-ия СФФ

Българските филми "Добрият шофьор" и "Изкуството да падаш" с премиери в Международния конкурс на 27-ия СФФ

"В сравнение със страни като Франция и САЩ, скандинавците имат по-пасивна зрителска култура. Тук ние се крием на местата си, поемайки по-малко отговорност за шоуто. След прожекциите се прибираме у дома, без да обсъждаме видяното. За подобно посещение на кино дори не струва да напуснем личния си екран. За да може кинокултурата да процъфтява и да разгърне пълния си потенциал, публиката трябва да разбере ролята, която играе", казва още 48-годишният шведски режисьор, считан за новия майстор на скандинавското кино.

Артистичният директор на проявата Йонас Холмберг на свой ред отбеляза, че интерактивното гледане на "Идиотският триъгълник" дава възможност на фестивала в Гьотеборг да покаже един от най-интересните филми на годината, като същевременно използва значението му, за да обсъди как публиката се ангажира с киното днес.

Сатирата "Идиотският триъгълник" успя да спечели журито на кинофестивала в Кан, благодарение на което Рубен Йостлунд се нареди сред редките двукратни носители на "Златна палма", сред които са белгийците братя Дарден и британецът Кен Лоуч.

Още

М. Найт Шаямалан: Холивуд е станал "напълно нефункционален"

М. Найт Шаямалан: Холивуд е станал "напълно нефункционален"

Още

Никол Кидман влиза в екранизацията на "Нежна песен", отличен с "Гонкур"

Никол Кидман влиза в екранизацията на "Нежна песен", отличен с "Гонкур"

Още

Луи дьо Фюнес - размисъл за тъжната сянка на смеха

Луи дьо Фюнес - размисъл за тъжната сянка на смеха

Още

Испанската режисьорка Авелина Прат: Иван Бърнев направи "Васил" по-човечен

Испанската режисьорка Авелина Прат: Иван Бърнев направи "Васил" по-човечен

Коментирай 1

1/1

Още ВИДЕО

Филмът "Блок" ще разблокира възприятията ни за българско кино

От 31 март по екраните тръгва български филм от италиански продуцент, съчетаващ в едно жанровете: черна комедия, трилър, романтична драма и криминале

Паоло Дженовезе пред Dir.bg: Все по-трудно е да оставаме заедно

Един от най-известните италиански режисьори гостува в София, за да представи най-новия си филм "Първият ден от моя живот"

Postmodern Jukebox преминават отново през България

Турнето на американската формация е празненство на най-големите хитове на 20-ти век

За пръв път в историята португалски филм е номиниран за награда "Оскар"

В категорията за най-добра късометражна анимация един от петте претенденти е 14-минутният филм "Търговци на лед" на младия португалски режисьор Жоау Гонзалеш

В поздрав за 3 март: 7 звезди разкриват защо са горди, че са българи

Навръх 145-ата годишнина от Освобождението на България, 7 от големите звезди на музикалната, телевизионната, филмовата и театралната сцена честитят 3 март в емоционално и проникновено видео

Симеон Стоилов: Играя си на Бог и се прекланям пред природата

"Напоследък хората са станали изключително агресивни, затворени и нехуманни", казва художникът по повод изложбата си "Преди, сега и след това..."

Виж всички

Календар