Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

БНТ подкрепя българското кино с над 4,5 милиона лева

МИСИЯ И НОВИ ПРОЕКТИ

БНТ подкрепя българското кино с над 4,5 милиона лева

Новата сесия за филмопроизводство на български сериали и филми стартира на 16.11.2020 г., а общата сума за периода 2021-2022 ще бъде 4 663 680 лева

Емил Кошлуков - генерален директор на БНТ (Снимка: Орлин Огнянов/НДК)

Българска национална телевизия обяви предстоящото начало на новата конкурсна сесия за филмопроизоводство.

На специално събитие за медии и представители от бранша, което води Анна Ангелова от "Култура.БГ", обществената телевизия представи приоритетите в програмното съдържание, отворените позиции за новия период от 2021-2022 година и размера на финансовата подкрепа.

Анна Ангелова - водеща на "Култура.БГ" (Снимка: Орлин Огнянов/НДК)

Събитието се излъчваше на живо в двата сайта на БНТ и ще бъде достъпно и в официалния YouTube канал на телевизията.

"Инвестирането във външни филмови проекти през последните две години беше невъзможно, заради липсата на средства и натрупани дългове. Въпреки това БНТ не е спирала да произвежда българско кино и всеки може да го види в обществения ефир", заяви Емил Кошлуков, генерален директор на телевизията.

Емил Кошлуков - генерален директор на БНТ (Снимка: Орлин Огнянов/НДК)

"Поредицата "БНТ представя" и великолепният филм за "Песните на Вазов", който направихме и излъчихме за Деня на будителите, са само част от новите реализации от нашия екип. Най-ценното за БНТ е историята, която пази и всички ние трябва да положим необходимите усилия, за да я съхраним и предадем на младото поколение. С особено внимание ще проследя проектите за екранизация на произведения по класически и съвременни български автори.

Гео Милев, Елин Пелин, Йордан Йовков, Алеко Константинов, Дора Габе, Елисавета Багряна и много други знакови имена са ни оставили огромно културно наследство, което БНТ може да приюти в своя ефир. А чрез съвременните канали и да го представи пред младежката аудитория.

Правят го успешно обществените телевизии в други държави и аз вярвам, че нашите автори го заслужават. Това е част от нашата мисия и проектите, които подкрепяме трябва да подпомагат този процес", допълни Кошлуков.

Емил Кошлуков - генерален директор на БНТ (Снимка: Орлин Огнянов/НДК)

Сред заглавията, които бяха показани като малка ретроспекция са класически български филми от миналото като "На всеки километър", "Козият рог", Дами канят", "Тримата от запаса", "С деца на море", "Капитан Петко войвода" и др. В съвременните сериали са заглавия като "Под прикритие", най-успешният проект досега с реализация на много чужди пазари, "Четвърта власт", получил множество отличия, "Денят на бащата" насочващ вниманието към социална тематика и двата семейни сериала "Островът на сините птици" и "Румбата, аз и Роналдо", които бързо успяха да спечелят вниманието на малките зрители.

Сред филмовите заглавия, които БНТ подкрепя през последните години са "Лошо момиче" с режисьор и сценарист Мариан Вълев, "Възвишение" по романа на Милен Русков, "На границата" с режисьор Станимир Трифонов, "Ага" с режиьор и сценарист Милко Лазаров, Филмът-омнибус "8 минути и 19 секунди", създаден по разкази на писателя Георги Господинов, "18% сиво" с Руши Видинлиев, както и "Сцената от живота на една актриса" с Радина Кърджилова и други."

"Да се подкрепя българското кино е донякъде модерно и престижно. За някои. За нас то е осъзнат процес, част от обществената ни мисия. Българската национална телевизия продуцира успешни заглавия вече няколко десетилетия и затова с гордост можем да кажем, че сме домът на българското кино", заяви на представянето Антон Андонов, член на Управителния съвет на БНТ.

Той подчерта, че управленският екип на телевизията е положила изключително много труд, за да подготви ново начало в областта на филмопроизвоството.

Антон Андонов - член на Управителния съвет на БНТ (Снимка: Орлин Огнянов/НДК)

"Успяхме да спасим филмови проекти, да разплатим натрупани задължения и да погледнем философията, която е в основата на телевизионното филмопроизводство. С безценната подкрепа на Обществения съвет, представители на филмовите среди и след анализи на реализираните проекти, ръководството на БНТ стартира нова сесия за филмопроизводство. Поставяме ясен акцент и търсим златното сечение между това да постигнем качествен продукт и да задоволим програмните нужди на националната телевизия", допълва Андонов.

В момента Продуцентският център СТФ "Екран" работи по два нови сериала, които са в различен етап. Първото заглавие е "Порталът", по чиято реализация работи Илиян Джевелеков и са в снимачен етап. Другият е с работно заглавие "Аз и моите жени", в който сценарист е Теодора Маркова и проектът предстои да се снима през пролетта. БНТ е продуцент или ко-продуцент в други седем български филма, които са в различен етап на производство и съвсем скоро ще бъдат обявени първите готови проекти.

Ивайло Огнянов, директор "Програмно съдържание" на БНТ, представи акцентите в програмирането и примери с конкретни продукции, които печелят награди за творчество, но не винаги успяват да привлекат вниманието на телевизионния зрител.

"По закон обществената телевизия дава пари за производство на български филми и в изпълнение на това наше задължение БНТ вече разполага с впечатляващо портфолио от серийни телевизионни филми, игрални дебюти, телевизионни новели и документални филми. Заглавията, на които телевизията е продуцент или копродуцент със сигурност отдавна са надминали цифрата 100.

Целта ни е да започнем да обвързваме всяка следваща филмова сесия оттук нататък с конкретната програмна необходимост, с очакванията на нашата аудитория и с изпълнението на лицензията на БНТ.", заяви Огнянов на представянето.

Според него собствените заглавия трябва да пасват идеално на програмната схема на основния канал и както други обществени телевизии като Би Би Си излъчват премиерите си в неделния праймтайм, така трябва и българската телевизия да концентрира вниманието на зрителите с високо качество и съвременен подход.

Ивайло Огнянов - директор "Програмно съдържание" на БНТ (Снимка: Орлин Огнянов/НДК)

"БНТ се опитва да направи същото със своята неделна БГ кино вечер, където излъчваме, както класически заглавия, така и най-новите филми на пазара. Силна посока за вътрешното филмопроизводство и създаването на трайни художествени продукции е поредицата от филмови портрети, където можем да развиваме екранизация по различни творби на автори, както и да се откроят емблематични за българското обществото личности - хора на изкуството и културата, учени, спортисти...", допълва Ивайло Огнянов.

В представянето се включи и Миладин Гергов, ръководител и главен продуцент на СТФ "Екран", който сподели вълнението си от това, че "толкова мащабно финансиране отдавна не е имало за производството, а сега е подкрепено и с програмно планиране". Той подчерта, че работата не е спирала заради липсата на ресурси и въпреки трудностите са намирани пътища за успешна реализация", Такъв е примерът с филма "Сцени от живота на една актриса", където "БНТ е ко-продуцент, а филмът спечели наскоро 3 награди на 38-ия Фестивал на българския игрален филм "Златната роза" 2020.

Програмни позиции и размер на финансиране за конкурсна сесия за филмопроизводство на БНТ за периода 2021-2022:

1. "Телевизионен семеен сериал" - 12 епизода по 54 минути, общ финансов ресурс до 1 332 000 лева без включен ДДС;

В случай, че сериалът има висок рейтинг отговарящ на критериите, съгласно чл. 65, ал. 2 от Правилника за реда и условия за продуциране и копродуциране на филми в Българската национална телевизия с опция да бъде продължен с нов сезон.

2. "Телевизионен сериал" - 12 епизода по 54 минути, екранизация по класически или съвременни български литературни произведения, общ финансов ресурс до 1 776 000 лева без включен ДДС;

3. "Пълнометражен игрален филм" - с времетраене 85 минути, екранизация по класически или съвременни български литературни произведения, финансов ресурс до 280 000 лева без включен ДДС;

4. "Ситком" - 40 епизода по 27 минути, общ финансов ресурс до 400 000 лева без включен ДДС;

5. "Игрален филм - дебют" - 1 брой с времетраене 27 минути, на младежка тематика, финансов ресурс до 72 000 лева без включен ДДС;

6. "Документален филм - дебют" - 1 брой с времетраене 27 минути, фокусиран върху национални и регионални исторически процеси и личности, финансов ресурс до 26 400 лева без включен ДДС.

Общият финансов ресурс за филмовата сесия е в размер на 3 886 400 лева без включен ДДС или 4 663 680 лева с включен ДДС. Обявените финансови средства за всяка една позиция са определени на база Норматив за максимални базисни параметри (Приложение №1) от Правилника за реда и условия за продуциране и копродуциране на филми в Българската национална телевизия. След класиране на проектите, Бюджетната комисия по филмопроизводство ще определи окончателните разходи за реализацията им.

Срок за подаване на документи за участие в конкурсната сесия от 16.11.2020 година до 30.01.2021 година, включително, а провеждането на заседанията на Художествените съвети за игрално и документално кино ще бъдат до края на месец май 2021 година.

Всички условията за участие в конкурсната сесия ще бъдат публикувани на сайта на БНТ преди началото на новата сесия.

Гледайте най-доброто от българската филмова класика, сериали, игрални, художествени и документални филми в програмите на БНТ - Домът на българското кино.

Още

"Вечнозелена" бг филмова класика - преоткриване

"Вечнозелена" бг филмова класика - преоткриване

Още

"Цигуларката на Бога" от Стефан Цанев - първата премиера на Телевизионния театър

"Цигуларката на Бога" от Стефан Цанев - първата премиера на Телевизионния театър

Още

Мариан Вълев: "Под прикритие" ми взе повече, отколкото ми даде

Мариан Вълев: "Под прикритие" ми взе повече, отколкото ми даде

Още

 Режисьорът на "Вездесъщият" Илиян Джевелeков: "Матрицата" еволюира и затяга примката си

Режисьорът на "Вездесъщият" Илиян Джевелeков: "Матрицата" еволюира и затяга примката си

Още

Деян Донков: Искам да изиграя всичко

Деян Донков: Искам да изиграя всичко

Още

Режисьорът на "Възвишение" Виктор Божинов: Посветих филма на раздялата с майка ми

Режисьорът на "Възвишение" Виктор Божинов: Посветих филма на раздялата с майка ми

Още

Димитър Стоянович: Бях всеки един от героите в "Снимка с Юки"

Димитър Стоянович: Бях всеки един от героите в "Снимка с Юки"

Още

Руши Видинлиев с награда за ролята си в "18% сиво" на Виктор Чучков - син

Руши Видинлиев с награда за ролята си в "18% сиво" на Виктор Чучков - син

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Кевин Костнър представи филма си "Хоризонт: Американска сага" на кинофестивала в Кан

Той играе във филма, на който е още съсценарист, продуцент и режисьор

165 филма на международния фестивал за късометражно кино In The Palace

Тазгодишното издание ще се проведе от 29 юни до 6 юли в Перник

"Уроците на Блага" с награда за най-добър български филм на наградите "Васил Гендов" 2024

Съюзът на българските филмови дейци раздаде кино наградите и отпразнува 90-тата си годишнина

Франсис Форд Копола в Кан: Не може да се създава изкуство, без да се поемат рискове

"Мегалополис" включва цитати от Шекспир и изображения на архива на Хитлет, критикува капиталистическото общество и популизма на Доналд Тръмп

Трейлърът на "Гунди - Легенда за любовта" с рекорден брой гледания

За по-малко от седмица - с общо 2,5 милиона гледания - трейлърът на филма се превърна в най-успешния в историята на българското кино

Ели Скорчева ще получи награда за цялостен принос в киното на 11-ото издание на кинофестивала "Златната липа"

"Ели Скорчева е изключителната българска актриса. Тя е достоен гост и носител на нашата специална награда...", съобщи директорът на фестивала Магдалена Ралчева