Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Деян Донков: Искам да изиграя всичко

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Деян Донков: Искам да изиграя всичко

Понякога наистина се чувстваш като отворена рана, но едно от най-важните качества за един артист е да разбира, казва обичаният актьор

Снимка: Павлин Даскалов/Dir.bg

В седмицата на киното, която минава под знака на София Филм Фест, Деян Донков се включва с интересни главни роли в две премиерни български заглавия - "Лошо момиче" на Мариан Вълев и "Обичам те, Бойдин" на Борислав Михайловски. Те ще направят своето първо представяне пред българската публика съответно на 15 и 11 март в кино "Люмиер Лидл" от 18.30 часа в рамките на кинофестивала.

"Исках да разкажа нещо истинско, нещо от живота ни - това ме вълнува като сценарист и режисьор. Достигнали сме до пълно разложение на морала и ценностите. Вече сме на дъното и оттук можем само да се оттласнем нагоре. Съсредоточил съм се върху една болезнена социална тема за сблъсъка между деца и родители: Много често майките и бащите мислят на децата си най-доброто, но не осъзнават какво им причиняват.", така Мариан Вълев представя идеята за първия си пълнометражен филм "Лошо момиче", който ще тръгне по кината от 12 април.

Разговаряме с Деян Донков между репетиция на "Братя Карамазови" в Народния театър за майсторството да се напъхаш в болезнено експресивни образи, за различността, за страховете и магията на актьорското поприще:

- Бързо ли се съгласи за ролята в "Лошо момиче"?
- Мариан Вълев много държеше да я изиграя аз, просто ме виждаше в нея. Даде ми сценария, грабна ме историята, героят ми беше интересен. Предизвикателство си е, защото да си аутист с тикове си е сложно за представяне.

С Любомира Башева в "Лошо момиче"

- Аутист не се играе лесно...
- Четох повече за аутизма, дълго време наблюдавах част от образа ми, защото той е събирателен. Мариан ми разказва за него, защото той го познава, той е реален човек.

Гледах първообраза на Рейнман, който изигра Дъстин Хофман в едноименния филм. Прототипът е американец аутист, който е удивителен, гений с феноменални способности. Наблюдавах го дълго, за да мога да опозная вътрешния живот на такъв самотен човек.

Още

Деян Донков и Меглена Караламбова си партнират в новия български филм „Обичам те, Бойдин“

Деян Донков и Меглена Караламбова си партнират в новия български филм „Обичам те, Бойдин“

- Колко е трудно да не се прекрачи границата и да не преиграш такъв образ?
- Цялата деликатност на дозата - къде, колко, какво, е силата на майсторлъка този герой да заживее, а не просто представата за него. Ти трябва да си той и той да стане част от теб. Неговият тик изобщо да не го мислиш, когато играеш. Аз го попих в себе си и дори след снимки, главата ми продължаваше да има едно такова тремоло.

В "Обичам те, Бойдин" играя алкохолик, който заеква, също трудна и експресивна роля, и се усещах на представления как това е останало и заеквах известно време. От снимките тези неща се прехвърлиха в живота и си викам - гледай колко странно. Не си в ролята, но в някакъв момент имаш остатъци от нея.

В "Лошо момиче", режисьор Мариан Вълев

- Аутизмът на твоя герой го прави различен в една подредена и стройна система. Намира досег с главната героиня, която също не се вписва в очакването за нея. Различността ли е тази, заради която намирате път един към друг?
- Най-общо си го представям както Коко Азарян казваше: "Случайността е другото име на Бога". Случайният ангел, или неслучайният пазител, който се появява в точния момент отнякъде в историята на един човек и успява да спаси другия. В случая с това момиче, съм като баща, като брат...

Различните се намират. Такъв е героят, той е самотен, тя е самотна и въобще цялата грозота на историята, през която тя като протагонист минава, грозните неща които й се случват и същевременно красивото, което се случва между нас.

С Любомира Башева в "Лошо момиче"

- Финалът харесва ли ти?
- Финалът е отворен, той е многоточие, оставя ви да фантазирате. Харесвам отворените финали.

Още

Деян и Радина vs. Бони и Клайд: Връзката ни е "удари гръм, изви се буря"

Деян и Радина vs. Бони и Клайд: Връзката ни е "удари гръм, изви се буря"

- Филмът засяга темата за отношенията между деца и родители. Твоят герой е имал семейство, ти самият имаш две деца. В кое най-често бъркаме в отношенията и възпитанието им? Имаш ли страхове?
- Един родител винаги се страхува, постоянно. Преди всичко трябва да даваме на децата си много внимание и много любов. Това го казвам не просто като думи. Никога не трябва да ги оставяш на заден план. Това ще... не!

Децата са сега и не трябва да се изпуска нито една въможност, миг, ден, в който да си с тях и да има даваш любов и внимание. Всичко останало е вторично, възпитанието идва от това. Мисля, че това са основните причини да страдат децата и да тръгват сами нанякъде без да знаят накъде. Това е стартът. Трябва да ги обичаш и обгрижваш.

Снимка: Павлин Даскалов/Dir.bg

- Колко преекспонираме темата за различността днес в България?
- Ние страдаме от липса на обща идея. Не гледаме в една посока. Всеки гледа в различни и преди всичко си мисли за материалното, да притежаваш някакви неща, да консумираш такива. То и в световен мащаб е така, но в България последните години забелязвам драстично ескалиране на желанието и захранването с плътски удоволствия.

А другото аз в тебе, подсъзнателното, душата, или както всеки си го нарича, това сякаш не искаме да го има. Закърнява. Няма го. Има много агресия сред нас. Това ме плаши за децата.

Различните, или ако в частност говорим за хората с недъзи в нашето българско общество, не мисля че им се дава това, от което имат нужда. А то е също внимание и любов по някакъв начин. Поне внимание им липсва. За съжаление.

С Любомира Башева в "Лошо момиче"

- Героят ти е самотен, главната героиня е сама. Това ли ви събира?
- Ако живака го пръснеш, той се събира сам. Образно казано е така.

- Кое е различното в "Лошо момиче" от твоята призма?
- Мариан Вълев е мъж с изключителна интуиция, верен е на себе си, не копира никой. Много често гледам наши филми и сериали, които са скълъпени от сцени, взети от различни филми и това не ми харесва. Имитация, която е и изиграна по-лошо, на нещо направено гениално.

Още

"Лошото момиче" Любомира Башева: Сблъсъкът с тъмния свят беше нещо непознато за мен

"Лошото момиче" Любомира Башева: Сблъсъкът с тъмния свят беше нещо непознато за мен

При Мариан Вълев и "Лошо момиче" е конвертируема история, не е типична за България, разказана по свой си начин, със свои средства, по своя визия и идея. Всичко идва отвътре, от самия него. Не е събрано от някъде. Което е и смисълът на изкуството. Да не повтаряме нещо вече направено. Личи неговият почерк. Изпълнил е капацитета на сценария. Плътно разказана история.

Бях щастлив да разбера, че авторските права за песента на "Massive Attack" са били подарени, защото са се изкефили на филма и трейлъра.

- Как си паснахте с главната героиня, изиграна от младата Любомира Башева?
- Много яко. Тя си е влязла страхотно в ролята, като истински професионалист. Тренирала е художествена гимнастика, танци на пилон. Всичко, както трябва да си бъде.

Снимка: Павлин Даскалов/Dir.bg

- Синегргията между актьорите кога е по-силна, на сцената в театъра или по време на снимки в киното?
- Зависи. И в киното се получава. В театъра изливаш всичко на момента. Ал Пачино го казва много смешно и много истинско:

"В театъра си представете, че актьорът ходи на въже, което е на 20 метра височина, без обезопасителна мрежа, а в киното въжето е постлано на земята". В театъра всичко е живо, живо, но чарът на киното е, че разказваш много неща и можеш красиво да излъжеш.

Още

Деян Донков за скуката никога да не излизаш "извън пътя"

Деян Донков за скуката никога да не излизаш "извън пътя"

- Често чуваме той играе едно и също, той пак е един и същ. Какво мислиш за това и тази роля представя ли те в по-различна светлина?
- В спектакъла на Алексндър Морфов "На ръба" играя момче, което е в инвалидна количка. В киното точно такава роля на аутист и самотник не ми се е случвало, но съм играл всякакви странници и разнообразни персонажи. В България не се обгрижват и тези неща. Продукцията минава през премиера, гледа се от малко хора и заминава в небитието. Затова и хората не помнят много неща, защото не са ги видели. Не мога да кажа, че тази роля ми е единствената такава, защото съм минавал през всякакви образи.

Голяма част от хората в България си имат мнение за някой артист въобще, по това, което пише жълтата преса, което е трагично. Той е такъв и такъв, не довидял, не прочел. Затова оставям всеки да си мисли и да си знае каквото си иска.

Иначе е прекрасно да изживееш такива интерсени, различни съдби. Това те прави най-малкото по-мъдър, по-добър, по- внимателен към околните, към различните. Да не съдиш никой, защото нямаш такова право. Едно от най-важните качества за един актьор е да разбира. Дори да си убиец, ти трябва за го защитиш, да разбереш причината за всичко това. С разбиране към всичко трябва да си.

В "Лошо момиче", режисьор Мариан Вълев

- Има ли роля, която те гризе да изиграеш?
- Никога не съм имал нещо, което да искам много или на всяка цена. Винаги оставям последната дума на съдбата. Мисля, че ако много напираш и се натискаш за нещо, по този начин ще промениш пътя си. А ти трябва да го следваш. Ако нещо не е станало, значи не е трябвало да става или ще стане по нататък.

Всичките талантливи роли, от класика до съвременост в драматургията са ми любопитни. Искам да изиграя всичко (смее се).

Снимка: Павлин Даскалов/Dir.bg

- Вече имаш в театъра постановки като режисьор. Колко често не си съгласен с режисьора?
- Не. Това също изисква талант да можеш да водиш диалози и да разбираш този срещу теб. Да говорите заедно, да работите заедно като зъбчати колела. Това е изключително деликатна, комплексна работа с много фактори.

Режисьорът е просто разказвач, но е важно какъв ще е разказът и как ще оживее.

Още

Радина Кърджилова и Деян Донков в абсурдната игра на любов между двама съпрузи

Радина Кърджилова и Деян Донков в абсурдната игра на любов между двама съпрузи

- Да заживееш в образа на различни персонажи се изисква особена сензитивност. Как актьорът се справя с нея?
- Деликатен момент е, защото понякога наистина се чувстваш като отворена рана. Когато си на сцена от 7 до 11 часа и минаваш през катарзиси и си отваряш душата, това понякога е болезнено. Не можеш просто да дръпнеш ципа и да се затвориш, раната си остава.

Но действа пречистващо, истинско е и в това е смисълът. Хората на които си го отдал са благодарни и щастливи. Това е целта. Те виждат света по по-различен начин, задават си нови въпроси, виждат нови хоризонти.

Ние сме проводници на талант, който не е наш, той е Божествен и трябва да му слугуваме и за го отдаваме на другите хора и те да са благодарни.

В "Обичам те, Бойдин" на Борислав Михайловски

- Как ти влияят отзивите на публиката?
- Нямам притеснения от отзивите на публиката. Всеки има право на мнение, да харесва нещо или не. В салона на Народния театър има 700 места, 700 души гледат едно и също нещо, но за всеки персонално е коренно различно. Всеки разбира, вижда различни неща, и като го прекара през собствените си сетива, представлението е различно за всеки един. Нямаме право да упорстваме срещу критики.

Когато са глупави и повърхностни, няма нужда да го коментирам. Когато са смислени, си казвам, а тук е прав, това е градивно за нас. Както се казва: Амин!

Интервю на Тина Философова

Любомира Башева в "Лошо момиче" на Мариан Вълев

В живота на бившата шампионка по художествена гимнастика и настояща стрийптизьорка Жанета настъпват драстични промени, след като преживява семейна трагедия и става жертва на насилие. В опитите си да намери своето място под слънцето момичето се изправя срещу най-могъщия си враг - самата себе си.

"Лошо момиче" е режисьорският дебют на Мариан Вълев ("Под прикритие"), който е и сценарист на филма. Главната роля се изпълнява от талантливата дебютантка Любомира Башева. Във филма участват още Елена Телбис, Деян Донков, Станислава Армутлиева, Дария Симеонова, Велислав Павлов и Диляна Попова. Оператор е Антон Бакарски ("Възвишение").

Филм, базиран на истински истории от живота

За да постигне максимален реализъм при осъществяването на филма, Мариан Вълев базира сценария си върху истински истории: "Всички герои във филма имат своите прототипи. Някои от образите са събирателни, но пак стъпват върху съдбата на хора от истинския живот."

Любомира Башева, която влиза в ролята на главната героиня Жожо, тренира 5 месеца художествена гимнастика, за да може да изпълни без дубльор съчетанието си от филма, което е поставено от световната ни шампионка Лили Игнатова. Допълнително Любомира взима три месеца уроци по танц на пилон - и отново кадрите са заснети без дубльор.

Целият филм е сниман на реални локации. "Позволиха ни да снимаме не само в самата зала по художествена гимнастика, където тренира националния ни отбор, но получихме достъп и до сградата на Националната следствена служба." - допълва Мариан Вълев.

Филмът е продукция на Българската национална телевизия, която ще излезе в широко киноразпространение. 

Гледайте "Лошо момиче" в кината от 12 април.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изгубената година, в която показахме, че сме готови да жертваме правата си

Поетът Николай Милчев за пандемията днес: ваксините станаха геополитическо оръжие, богатите ги изкупиха, бедните се радват на 200 бройки

Стълбище, балкон и празен апартамент: Три пространства музика с Цветелина Чендова

"Искам да съм по-близо до хората и да им покажа, че изкуство може да се случва навсякъде, стига да има артисти и публика", споделя певицата, която ви очаква на 8-ми март десния тротоар на "Денкоглу" 26 по посока на бул. "Христо Ботев" в София

4 вдъхновяващи дами + 4 флейти = Флаутисимо

Първата флейтова формация у нас ни кани на Пролетен концерт на 8 март в камерна зала "България"

Спенс: Какво като няма ДС, да не би да не сме всички агенти на системата?

Новият рап стана новата чалга, "задухаха комерсиалните вятъри, не мога да се размина от рапери" споделя рапърът

Ива и Елена Тодорови в страната на една "красива лудост"

Двете сестри - накратко IVA, ни пренасят в различните измерения на едно музикално пътешествие с прелюбопитния им дебютен албум "Beautiful Madness"

Касиел Ноа Ашер: Колкото въздухът не стига, толкова се съвкупляваш с вълшебството

"Коко Азарян - моят професор - винаги ни е казвал, че на репетиция идваш като за любовна среща" споделя актрисата