Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Цигуларката на Бога" от Стефан Цанев - първата премиера на Телевизионния театър

ИЗКУСТВОТО ОНЛАЙН

"Цигуларката на Бога" от Стефан Цанев - първата премиера на Телевизионния театър

Гледайте Доротея Тончева и Петър Петров в телевизионната постановка на 25 май от 22.00 часа по БНТ1

Доротея Тончева в спектакъла "Цигуларката на Бога" от Стефан Цанев (Снимка: БНТ)

Ако на земята останат само двама души - единият ще свири на другия, или ще му пее, или ще му декламира стихове, или ще му играе театър, както аз сега ви играя на вас. Изкуството е безсмъртно!

Когато целият Свят е твоята Сцена, а ти си затворен между четири стени.
Когато си Цигулар на Бога, а Той не иска вече да те слуша.
Когато си Стефан Цанев и Доротея Тончева!

 "Цигуларката на Бога", поставена от Казанлъшкия театър "Любомир Кабакчиев", е първият съвременен спектакъл, който бе заснет във възродената рубрика на БНТ "Телевизионен театър" и който можем да гледаме на 25 май от 22.00 часа. 

Театралната поема Стефан Цанев пише специално за съпругата си Доротея Тончева, която се завърна с нея на театралната сцена. Партнира й младият актьор Петър Петров.

Премиерата на спектакъла бе през ноември 2018 г., а директорът на Казанлъшкия театър Димитър Кабаков е запленен от идеята театралното събитие да се случи именно под неговата шапка. Малко по-късно спектакълът бе номиниран и за театралните награди "Аскеер" за съвременна българска драматургия.

През 2019 година Стефан Цанев получи "Икар" за изключителния му принос към българския театър. 

Доротея Тончева и Петър Петров в спектакъла "Цигуларката на Бога" от Стефан Цанев (Снимка: БНТ)

"Цигуларката на Бога" е спектакъл на Телевизионния театър от най-ново поколение. Заснет е от камерите на БНТ на сцената на Сити арт център", съобщават от националната телевизия.

Ето какво казва за новелата си Стефан Цанев:

Този театрален факт сигурно ще изненада много зрителите, но цялата философия, която аз влагам е, че изкуството не е отражение на действителността. Не е като в живота. За мен най-противното нещо е, когато някой актьор започне да играе като в живота. Отиди на улицата и там е пълно с живот.

"Като в живота" означава да подражавеш просташки на простотията, която ни заобикаля. Изкуството има друга мисия. Да издигне човека."

Още

"Цигуларката на Бога" - театралният пясъчник на Доротея Тончева и Стефан Цанев

"Цигуларката на Бога" - театралният пясъчник на Доротея Тончева и Стефан Цанев

Режисьор на театралната постановка е Мартин Киселов, а на телевизионната адаптация - Дамян Петров. Оператор е Хрисимир Данев.

"Тук имаме ситуация, в която една световноизвестна цигуларка, днес, когато вече не свири, не се занимава активно с това, което се е превърнало в смисъл на живота й, отвръща поглед назад. Опитва се да изведе разни неща за изкуството, истини, които цял живот носи със себе си и ги развива, но в днешния ден и момент, в който й рисуват портрета, те започват да кристализират и трябва да бъдат споделени с някого", разказа пред Impressio режисьорът на спектакъла Мартин Киселов.

И допълва: "И най-голямото нещастие на тази жена е, че отсреща стои един от най-мълчаливите художници изобщо. Човек, който не говори, не задава въпроси, не отговаря на тях. И тъй като тя живее в тишина и има нужда да говори, започва да го прави и не спира, докато не е казала всичко."

Доротея Тончева в спектакъла "Цигуларката на Бога" от Стефан Цанев (Снимка: БНТ)

"Ние се храним със смърт. Изкуството се мъчи да издигне човека над полезното и необходимото, правейки го - човек!". В тези думи е заключен въпросът на озарения, осветения от изкуството човек, който вечно търси отговор за собственото си предназначение и мисия. Защо му е дадено да сътворява светове? Демонична или божествена е силата, която го е обладала и го води? Ще надделее ли духът му в дуела с мимолетното? Ще може ли да победи смъртта на всичко живо под небето? Ще остави ли следи...?

Още

Актьорът Петър Петров: Изкуството започва точно в 19 часа

Актьорът Петър Петров: Изкуството започва точно в 19 часа

"Изкуството не е даскал да учи хората, нито е полиция да ги пази, не е история, за да свидетелства за миналото, нито е огледало, което отразява съвременността; изкуството има само една мисия: да спасява душите на хората, защото всичко друго в човека е подчинено на природните закони, дори науката само открива скритите закони на природата, но не ги създава, те съществуват; в природата не съществува само изкуството, изкуството е съпротивата на човека против естественото, против природата ни, която е животинска, против инстинктите ни за алчност, самосъхранение и йерархия, злото е жизнеспособно и силно, защото е целесъобразно: оцелей с всички средства, иначе изчезваш! - природата не проповядва доброта, животът на едно същество е смъртта на друго, ние се храним със смърт, изкуството се мъчи да издигне духа на човека над полезното и необходимото, правейки го човек - и в това е великото му безсмислие...

"Откъде идва този първоначален повик: "Пей!", "Пиши!", "Свири!", или: "Рисувай!", кой те отбива от широкия отъпкан път, по който крачи множеството, и те залутва по стръмната, тясна и криволичеща, осеяна с цветя и тръни, пътечка към самотния връх на изкуството? Целунати от Бога или прокълнати са онези, които стигат до върха?

Доротея Тончева в спектакъла "Цигуларката на Бога" от Стефан Цанев (Снимка: БНТ)

"Това са огромни философски теми, които се опитваме да достигнем с целия екип и те да влязат в съзнанието на хората. Колкото влязат толкова, но все пак е нещо, над което човек трябва да се замисли. Трябва да го знае. Трябва да го усети. И понеже театърът е велико нещо, това е изкуството, което освен че е зримо, то може да се чува, да потъва в душата на зрителя.

Затова авторът, режисьорът и ние избрахме това изразно средство, тази велика магия. Ако може дори и една шепа хора да са, да ги приобщим. Тогава мисията е изпълнена", каза в интервю за Impressio аткрисата Доротея Тончева.

Гледайте "Цигуларката на Бога" от Стефан Цанев на 25 май 2020 г. от 22.00 часа по БНТ1.

Още

Юрий Дачев със специална празнична "Рецепта за култура"

Юрий Дачев със специална празнична "Рецепта за култура"

Още

Историческата опера "Цар Калоян" от Панчо  Владигеров - на 24 май по БНТ2

Историческата опера "Цар Калоян" от Панчо Владигеров - на 24 май по БНТ2

Още

Литературна схватка между Актьори и Поети - online на сцената на Сфумато

Литературна схватка между Актьори и Поети - online на сцената на Сфумато

Още

"Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла" - на празника оnline

"Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла" - на празника оnline

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Роси Русева - изповедта на една актриса

"В живота не вярват на моите чувства, вечно свързват актьора с театралното изкуство"

Кой предаде Апостола - "Великденско вино" от Константин Илиев - утре в Театър "Възраждане"

На 28 февруари от 19 часа можем да гледаме постановката на Весела Василева

"Монетата" на Боян Крачолов - нова постановка на Младежкия Театър

Следващите дати, на които може да бъде видяна, са 5 и 26 март от 19 ч. на Камерна сцена

В Музикалния театър през март - тенорова страст, дамски концерт и любими оперети

Можем да видим атрактивната програма на оперетата от 7 март

Мариус Куркински с премиера на "Двубой" в Народния театър

Четвъртата постановка на Вазовата "глума" може да се гледа премиерно на 26, 27 и 28 февруари на Голяма сцена