Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Валентин Кардамски-Вале: Най-лесно нарисувах гнева в очите на Народа

ОТВЪД ПОЛИТИКАТА

Валентин Кардамски-Вале: Най-лесно нарисувах гнева в очите на Народа

Най-добрият художник сред пиарите откри първата си портретна изложба "Големите на XX век"

Валентин Кардамски-Вале (Снимка: БТА)

Потрети на бележити личности, рисувани с мистрия, а не с четка, показа пиарът -художник Валентин Кардамски-Вале в изложбата "Големите на ХХ век", която се откри днес и оцвети Клуба на народния представител в Парламента.

Тя обедини депутати от различни парламентарни групи, вицепрезидента Илияна Йотова, председателя на ПЕС Сергей Станишев, чийто портрет също участва в изложбата, омбудсмана Мая Манолова, светски личности, журналисти и приятели на художника.

Снимка: Impressio

Валентин Кардамски е познат в медийните среди като журналист и пиар на левицата. Той обаче е художник по образование и по призвание. Кардамски от години се занимава с живопис в свободното си време и вече е направил поредица от картини, включително и иконописни. Негови творби се намират в частни колекции в Холандия, Белгия, Франция и Русия.

До потретите на Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова, Радой Ралин и Йордан Радичков, Крикор Азарян и Лили Иванова, бяха подредени тези на Цар Борис III, Желю Желев, Николай Добрев, Ахмед Доган, Симеон Сакскобурготски, Сергей Станишев и Людмила Живкова.

Снимка: Impressio

Снимка: Impressio

Според художника, политици, подредени без политически цвят и разделяне, общественици и духовно извисени хора, заслужават да застанат един до друг, защото ги обединява каузата им - България и българите.

"Исках големите личности от края на миналия век и началото на настоящия да се съберат под един "покрив" - в сградата на парламента, където са изковани законите на България", разкрива Валентин Кардамски. По думите му за последните 30 години са били употребени, дори изтрити големи имена, но най-вече са били забравени. "Ако продължим в този дух, ще изтрием и себе си. Вярвам, че моментът да се сложи край на този процес е дошъл", обяснява художникът.

Специално място в изложбата е отредено на портретите на Баба Ванга и Дядо Добри. Валентин Кардамски споделя, че следващият потрет, който смята да нарисува, е на Преподобна Стойна.

С вицепрезидента Илияна Йотова (Снимка: БТА)

Вицепрезидентът Илияна Йотова дойде специално, за да открие изложбата. Тя заяви, че поканата за тази изложба е била едно от най-приятните неща, които са й се случвали напоследък. По думите й за 28 години български преход Валентин Кардамски е успял без много думи и изразни средства, да го "закачи на стените" в Народното събрание.

"Част от парите, които ще се съберат от закупуването на тези картини, ще отидат за деца, които са лишени от родителски грижи, но които носят таланта в себе си и трябва да бъдат поощрявани", поясни Йотова. И посочи, че една от тези картини ще бъде сложена в сградата на българския президент. Депутати от БСП пък откупиха портрета на Радой Ралин.

Портртет на председателя на ПЕС Сергей Станишев също е включен в изложбата (Снимка: БТА)

Ето какво сподели самият Валентин Кардамски пред Дир.бг между поздравите и пожеланията:

- Много цветно и красиво, спомени, история и духовност има днес тук. Цветност и политика - как ги съчетавате двете?
- Съчетавам ги със сърце и с душа. С емоцията на това, че се надявам тези картини да са началото да започнем да си спомняме за големите. Да се научим да имаме памет.

Паметта се изразява в това наистина да отдаваме заслуженото на тези, които са били преди нас. Няма как да имаме бъдеще. Всеки казва, че в момента му е трудно, защото е криза. Не, не му е трудно. Ако този човек има душевността, ако има силата на духа, ако е одухотворен, той ще има въможността, ще намери код, за да може да пребори проблемите в живота и трудностите за които говорим.

Ние нямаме толкова икономическа и финансова криза, колкото духовна. И не мога да си представя да се разправям с проблемите в образованието, при условие, че големият проблем е свързан не толкова с това, че децата не ходят на училище. Това е следствие. Следствие на това, че ние нямаме ценности. Образованието вече не е ценност. А това пък е пак следствие, защото първо нямахме ценности в личностите, почнахме да ги забравяме. Някои от имената не само са забравени, но и са демонизирани.

Това не бива да се случва! Според мен ние трябва да дадем сърце и душа да върнем културата и да накараме хората да започнат да се грижат за душите си. Това включва и политиците, разбира се. Няма как те да бъдат по-различни от това, което са всички останали.

Хубаво го казаха в Нарадното събрание. Иска ми се и политиците да бъдат малко по-духовни хора. Иска ми се да виждам и повече политици в театъра, в изложбените зали, на концерти, а не само на политически мероприятия. Пожелавам си го да бъде така! Поне както е в останалата част на света и се радвам, че в голяма степен днес имаше представители от всички парламентарни групи, които уважиха тази изложба.

С омбудсмана Мая Манолова (Снимка: БТА)

- Разбрахме, че за тези портрети не сте използвали четки?
- Рисувам с мистрия и с маламашка.

Снимка: Impressio

- Имате ли любим портрет?
- Любимият ми портрет е на дядо Добри, защото това е дядо Добри Святият. Много трудно го нарисувах, защото е абсолютно чист като душевност. Човекът, който всяка стотинка, която събере, я дава за най-красивата за него кауза. Да помогне на "Александър Невски". Нито лев не е взел за себе си.

Снимка: Impressio

- А най-трудният?
- Това бе най-трудният. А може би най-лесният ми бе Давид - Народа. Най-лесно нарисувах гнева в очите на Давид, защото угнетеността на хората е изключително видима. Надявам се всички правилно да я разчетат. Това е половината от лицето на Давид. Иска ми се след време да нарисувам и другата половина, която да е позитивна.

Давид - Народа

Дядо Добри

Крикор Азарян

Нешка Робева

Сергей Станишев

Невена Коканова

Цар Борис III

Георги Калоянчев

Людмила Живкова

Йордан Радичков

Ахмед Доган

Радой Ралин

Стоятнка Мутафова

Желю Желев

Лили Иванова

Коментирай 1

1/1

Валентин Кардамски-Вале (Снимка: БТА)

С вицепрезидента Илияна Йотова (Снимка: БТА)

Портртет на председателя на ПЕС Сергей Станишев също е включен в изложбата (Снимка: БТА)

С омбудсмана Мая Манолова (Снимка: БТА)

Снимка: Impressio

Снимка: Impressio

Снимка: Impressio

Снимка: Impressio

Снимка: Impressio

Снимка: Impressio

Снимка: Impressio

Людмила Живкова

Ахмед Доган

Георги Парцалев

Радой Ралин

Йордан Радичков

Стоятнка Мутафова

Ванга

Лили Иванова

Желю Желев

Давид - Народа

Цар Борис III

Сергей Станишев

Дядо Добри

Нешка Робева

Невена Коканова

Крикор Азарян

Георги Калоянчев

Календар

Препоръчваме ви

Звездите на музикалния театър с онлайн откровения и откъси от любими спектакли

За новата инициатива и какви са надеждите и очакванията в този труден момент за театъра, разказва директорът на институцията Марияна Арсенова

Доц. д-р Християн Атанасов: През Възраждането българинът разчита на собствените си сили и инциативност

Стартира "Информационен портал за архивно-документално наследство на Българското възраждане"

Поетът Румен Леонидов: Христо Фотев сияеше като димяща цигара в здрача

Литературният конкурс на името му от година на година оскърбява и унижава духа на Христо

София Щерева: Трябва да има повече българска музика в ефира, особено в момента

"Не си правим илюзии, че ПРОФОН ще остане незасегнат, но ясно си даваме сметка, че носим огромна отговорност, защото приходите, които събираме и разпределяме, могат да се окажат ключови за оцеляването на много изпълнители и музикални компании", казва изпълнителният директор на дружеството за защита на правата им

Харита и хората: дисекция на едно вдъхновение

Откровен разговор за изкуство, комплекси и умението да сме зависими от другите

Режисьорът Стайко Мурджев: Добрият театър се ражда, защото не може да не бъде роден

"Генералната битка в театъра в момента е в намиране на пътя, намирането на балансираната среда", смята режисьорът, номиран тази година за наградите "Икар" в цели 9 категории