Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Стълбище, балкон и празен апартамент: Три пространства музика с Цветелина Чендова

ИЗКУСТВОТО ИЗВЪН СЦЕНАТА

Стълбище, балкон и празен апартамент: Три пространства музика с Цветелина Чендова

"Искам да съм по-близо до хората и да им покажа, че изкуство може да се случва навсякъде, стига да има артисти и публика", споделя певицата, която ви очаква на 8-ми март десния тротоар на "Денкоглу" 26 по посока на бул. "Христо Ботев" в София

Цветелина Чендова (Снимка: Личен архив)

Познаваме Цветелина Чендова от творческите й изяви в любими софийски места. Заради нейната непосредственост, концертите на Цвети винаги са смесица от хубава музика и красивия й малко дрезгав глас, преплетени със смеха на публиката. Понякога изглеждат като появили се на шега, но всъщност зад всеки концерт стоят часове труд и упражнения.

Още

Чуйте нежните синя цветя на Цветелина Чендова

Чуйте нежните синя цветя на Цветелина Чендова

В последния си проект "Три пространства музика" певицата адаптира и преобразява три обикновени места и чрез музиката си ги превръща в сцени за изкуството.

"Вход на жилищен блок, тераса и празен апартамент в центъра на София са местата, които съм подбрала за да споделя мисли и чувства чрез ноти и ритми. В три концерта ще изпълня мои нови песни и една интерпретация на народната песен "Лале ли си зюмбюл ли си" обединени около една музикална мисъл.

Тази страница създадох, за да можете и вие да участвате и заедно да продължим живота на една прекрасна песен, както и да върнем традицията да се пее в дома.Тук ще има линк към инструментала на "Лале ли си зюмбюл ли си" и всеки, който има желание ще може да запише и качи своето изпълнение. Няма значение дали можете да пеете, важното е да почувствате песента и да усетите магията на творенето."

Снимка: Личен архив

Разговаряме с Цветелина малко преди последния й концерт от проекта "Три пространства музика", който ще бъде на 8 март на десния тротоар на "Денкоглу 26" по посока на бул. "Христо Ботев" в столицата, точно в 5:

- Цветелина, кои са лалетата?
- Лалетата са двата мои прочита на народната песен "Лале ли си зюмбюл ли си," която в оригинал изпълнява Верка Сидерова. Бърз и бавен вариант. Единият с блус звучене, другият с по-поп, да речем.

Те са част от проекта ми 3 пространства музика. В следващите месеци се надявам да са готови и да обогатим ефира поне с едно - две нови лалета.

- Защо избра точно тази песен?
- Тя ме избра. Преди време просто я чух и сякаш се разговорихме. Много красива мелодия и текст. Пее се за цветя и младост. Толкова вдъхновяващо. Усетих потенциала й да звучи добре и в друг стил, с моята емоция.

Песента няма автори и искам да продължа живота й, като я изпея по нов начин, като също се надявам да запаля и други хора да направят свои версии.

Инструменталите са качени в YouTube и са достъпни за всички. Създаде ги Пламен Петров. Подарък са и всеки може да ги използва, за да записват хората своите версии. Затова казах, поне едно-две. Надявам се да се родят много. Много искам да обърна внимание върху богатството, което имаме в народното ни творчество и да върна традицията да се пее в къщи.

- Разкажи ни за 3 пространства музика? Мярка ли е това?
- 3 пространства музика е мой проект, подкрепен от НФК по програмата "Творчески инициативи", в който ще обединя и адаптирам три обикновени места в сцени за изкуство.

Избрах балкон, стълбище на жилищен блок и празен апартамент. Искам да съм по-близо до хората и да им покажа, че изкуство може да се случва навсякъде, стига да има артисти и публика.

Пея две нови песни, специално създадени за проекта и бързото и бавното лале. Два от концертите вече минаха и беше наистина вълшебно и ново. На 8-ми март ще бъде последният концерт, който е подарък. Чакам всички срещу "Денкоглу 26" от 17 часа, на десния тротоар по посока бул. "Христо Ботев" в София. Розовото да търсят.

Проектът освен физически, е и онлайн и ще продължи да се развива в страницата на "3 пространства музика" във Facebook и YouTube. Така че нека всеки, който има интерес, хареса страницата, за да пеем заедно. Насреща съм за помощ и въпроси.

Мярка ли е? Много добър въпрос. Да, иска ми се да е мярка за добра музика. Хахаха. Всъщност са пространства, които ще се уголемяват. Във всяко отношение.

- Какво е най-важното, което научи за себе си, работейки върху този проект?
- Научих, че музиката може да ми е интересна още дълги години и че всичко зависи от мен. Мога да бъда щастлива и да раздавам щастие много лесно.

Научих как да озвуча жилищен вход, как с малко изразни средства да създам усещане за сцена. Чух гласа си както никога досега заради акустиката и спрямо нея оформих динамиката си на пеене, интонацията.

С две думи успях да се запаля, да създам нещо ново и така да изживея нови чувства и смятам, че успях и да ги предам и на публиката. Много хубави думи ми казаха след изпълненията. Щастлива съм.

Снимка: Личен архив

- В условията на несигурност, която породи пандемията как се чувствате като творец?
- Всички преживяваме много труден период в тази една година. Като човек на изкуството аз сякаш се заредих и чувствам, че ставам по-искрена в музиката си. За мен това е може би най-важното нещо. От друга страна имам времето да се упражнявам, така че ставам все по-добра и стигам все по-близо до музиката в главата си. Преди нямах тази възможност.

В материален план оцелях и имах сигурност благодарение на мои проекти, които финансово бяха подкрепени от Мюзикаутор, Столична община по програмата "Солидарност в културата" и сега НФК по програмата "Творчески инициативи".

Много съм благодарна на хората, които са преценили, че заслужавам това доверие. Всъщност почти през цялото време бях заета с проектите си, мислех ги, упражнявах се, създавах музика. Не си спомням за момент, в който да съм скучала например.

Снимка: Личен архив

- Кое те води напред като артист?
- Удоволствието ме води. Да пееш е велико чувство. Изисква много умения и концентрация. Да участваш в създаването на нова песен е много дълбок и безкраен процес.

Енергията, която общуването с публиката създава, е безценна и зареждаща. Може да обърне наобратно цели дни, месеци. Мечтата да изнасям концерти на големи сцени с музиканти, с които сме на едни вълни. Това е.

- А като човек?
- При мен човек и артист се припокриват. Все съм си аз. Дама Цвете. Обичам силно и се радвам, любопитна съм, не признавам рамки, граници и лицемерие. Правя всичко интуитивно и понякога напук, съвсем наобратно от общоприетото.

Все искам да откривателствам. Не се страхувам от провал. Провокирам се. Една от най-любимите ми мисли е на Майлс Дейвид: "Няма грешка. Второто, което направиш определя дали първото е било грешка."

- Ти правиш ли грешки?
- Да разбира се, затова ми е интересно.

- Имате ли любим градски маршрут за освежаване?
- Много обичам да се разхождам и дори да нямам работа си измислям някоя точка и тръгвам бодро. Живея в центъра на София и го кръстосвам непрестанно. Обичам да се разхождам и в Ловния парк и през Борисовата градина до хотел Москва.

Ходенето е като пеенето за мен, абсолютна необходимост и удоволствие, пречиства ме, зарежда ме. Освен това, ако реша да гледам, около мен има толкова истории и музика.

Интервю на Гергана Чавдарова

Последвайте Цветелина Чендова: Facebook | YouTube

Още

Ива и Елена Тодорови в страната на една "красива лудост"

Ива и Елена Тодорови в страната на една "красива лудост"

Още

"Котешка джаз симфония" - уникална световна премиера със запазения знак на Христо Йоцов

"Котешка джаз симфония" - уникална световна премиера със запазения знак на Христо Йоцов

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ирина Стоянова: Благодарение на фестивал Алегра, музикалното училище ще бъде „лаборатория за музика“ на световно ниво

Заместник-директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" споделя впечатленията си от младото музикално поколение и важността да се създават условия за развитието на младите музиканти

Майкъл Лийг от Snarky Puppy ексклузивно: Джаз, свобода и светът днес

Ще гледаме култовата група на 2 юли на сцената на A to JazZ

Мария Найденова – Абрашева: Фестивал и академия Алегра е наслада за духа

Осмото издание на международния културен форум обещава незабравими срещи с виртуози от световната музикална сцена и атрактивна програма

Мария Банова за уникалното "същество" театър в кутия

"Изкуството на театър в кутия няма аналог в българското куклено изкуство", казва кукленият режисьор и сценограф

Поезия, визия и музика – трите елемента на видеотриптиха "Друга светлина"

На 17 юни от 18:15 ч. можете да видите "Друга светлина" в Дом на киното. Проектът работи с асоциативните движения между текст, звук и изображение в думите, ритъма, гласа, тембъра, субстанцията, цвета и композицията

Рут Колева: София има належаща нужда от развитие на културен туризъм

Певицата е съосновател на един от най-свежите градски фестивали Sofia Live Festival