Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ива и Елена Тодорови в страната на една "красива лудост"

СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ

Ива и Елена Тодорови в страната на една "красива лудост"

Двете сестри - накратко IVA, ни пренасят в различните измерения на едно музикално пътешествие с прелюбопитния им дебютен албум "Beautiful Madness"

"Красивата лудост" е фраза от баща ни, който за съжаление почина през 2019 г. Той винаги твърдеше, че красивата лудост е нещото, което всеки артист трябва да носи в себе си. Самият албум и седемте песни в него са посветени на баща ни (изтъкнатия наш режисьор, художник и аниматор Николай Тодоров, бел.а.), но всъщност в основата си имат референции към игри, кино, литература и т.н., все неща които са ни помогнали да се развиваме през годините от артистична гледна точка", казват сестрите Ива и Елена Тодорови или просто IVA за дебютния си албум "Beautiful Madness".

Още

Две сестри записаха уникален дебютен албум

Две сестри записаха уникален дебютен албум

"Beautiful Madness" е елегантна смес от джаз и фюжън, с елементи от инди-поп и рок музика, албумът предлага на меломаните уникално пътуване в музикалните интерпретации на двете сестри.

Само месец преди официалната премиера на албума излезе и видеоклипът към пилотния сингъл от албума - "Beautiful Madness" във всички музикални платформи.

Преди няколко дни IVA издадоха и нов клип към песента "FAITHFUL" от албума със специалното участие на Александра Драгова.

Каним ви в пъстрия свят на Ива и Елена, които са омагьосваща симбиоза от талант, музика, изкуство и разбалансиран, неочакван баланс и хармония:

Елена и Ива Тодорови (Снимка: © IVA)

- Кои са Ива и Елена Тодорови или накратко IVA?

Ива: Накратко: Аз и сестра ми Елена, която е 6 години по-голяма от мен. В момента уча архитектура, а иначе и двете сме завършили Руското училище при посолството на Русия в България. Елена отиде преди повече от шест години да учи в Барселона и впоследствие завърши университет там, след което се върна в България да работи.

През 2017 година участвах в "Гласът на България" и оттам започнахме с всичките си музикални изяви. Направихме първата си авторска песен "Още време" и започнахме да свирим с различни музиканти.

През 2019 г. направихме един по-голям концерт в София Лайв Клуб и същата година решихме да работим по албума, който излезе в началото на тази година и се казва "Beautiful Madness".

- Как се чувствате в тази странна ситуация, в която сме поставени вече повече близо година заради пандемията?

Ива: За мен пандемията не оказа толкова фатален и страшен ефект, колкото би могла. Да, трябва да си стоим вкъщи повече, за да се пазим вазимно, но аз така или иначе съм свикнала по-често да си прекарвам времето така. Първо, защото уча архитектура, което е обвързано с постоянното седене на бюро, а и музиката винаги е била по-лиричен процес, в който съм сама и разработвам нещо.

Пандемията не ми е променила особено ежедневието, може би най-драстичната промяна беше, когато започна всичко и ни забраниха да излизаме въобще. Аз не мога и един ден да не изляза от вкъщи, беше странно, но свикнах и добре, че има кучета да поизлизаме малко (смее се)

Елена: Колкото и да сме артисти и самият процес на създаване да е по-личен и затворен, по-домашен, все пак искаш да получиш някаква обратна връзка, реакция от публиката, а това най-добре се случва на живо. Това ни липсва.

Ива и Елена Тодорови (Източник: © IVA)

- Кога се появи музиката в живота ви, при условие, че сте завършили, учите и работите съвсем различни неща?

Елена: Запалих се по китарата преди доста време, някъде около 12-годишна започнах да свиря. Ива пък, като по-малка сестра, но с големи амбиции, силен характер и голям инат, свиреше на пиано, но не й харесваше и започна и тя да свири на китара. Предполагам, защото аз го правех. Но всъщност, при мен първо е писането от много малка пиша. Когато това се комбинира с увлечението ми по китара, всичко тръгна в музикална посока.

По-сериозно, вече като група, се занимаваме след "Гласът на България", т.е. той беше една много добра основа за нас, не само от медийна гледна точка, но и като идея и концепция в главите ни. Това беше преди четири години и Ива беше едва на 15.

Взехме песните, които бях писала, мелодия, акомпанирана от китара, текстове, които развивахме сами, но и започнахме да свирим с музиканти, което много ни помогна с аранжиментите и мисленето в посока всичко да има по-завършен и финализиран вид.

Елена Тодорова (Снимка: © Jeason Brad Lewis)

- Как изглежда вашата красива лудост и защо кръстихте така първия си албум?

Елена: "Beautiful Madness" ни е дебютният албум, който е копродуциран от БНР, за което сме изключотелно благодарни. Това ни даде достъп до студиа, работихме с прекрасни хора и като гост артисти, така и с хора по постпродукцията, страхотни професионалисти.

"Красивата лудост" е фраза от баща ни, който за съжаление почина през 2019 г. Той винаги твърдеше, че красивата лудост е нещото, което всеки артист трябва да носи в себе си. Самият албум и седемте песни в него са посветени на баща ни, но всъщност в основата си имат референции към игри, кино, литература и т.н., все неща които са ни помогнали да се развиваме през годините от артистична гледна точка.

Относно техническата част Ива може да разкаже повече, защото аз по това време бях често между България и Барселона.

Ива Тодорова (Снимка: © Jeason Brad Lewis)

Ива: Албумът има седем песни, чиито аранжименти развиваме, допълваме двете по-между си и го доизграждаме взаимно. Албумът, както споменахме е копродуциран с БНР и главният продуцент, който работи основно с нас беше Мая Райкова.

Оттам нататък във второ студио влязоха с нас Георги Гогов, Константин Райдовски и Мишо Михайло, с които записахме вокалите към вече готовите аранжименти. Впоследствие записахме с Маги Петрович чело върху някои от песните и съответно Венци Трифонов записа флейтата върху песента "Black Ink". Веселин Веселинов-Еко записа баса на четири от песните. Много хора се събрахме да работим по този албум.

Елена: Направихме и видеоклип към едноименната песен "Beautiful Madness", които е сниман и режисиран от Джийсън Брад Люис, прекрасна откачалка (смее се). Много нежен прочит имаше той на клипа и мисля, че се получи много добре. В него участва и Евелин Малезанова и интересното тук е, че тя ми е съученичка от Руското училище, което явно е създало страшно много артисти за българската сцена, явно така се е случило... (смее се)

Вече сме готови и с втория ни клип към албума и песента "FAITHFUL", който е със специалното участие на Александра Драгова.

- Музикално пътуване в смес от джаз и фюжън, с елементи от инди-поп и рок музика, какъв е стилът на албума?

Елена: Отново ще се върна малко към баща ни, защото той като човек на изкуството и един от най-големите български аниматори, винаги ни е разтоварвал и "натоварвал" с различни стилове музика. Ива предпочита, обожава и смята джаза за източник на безкрайно количество вдъхновения. Аз пък предпочитам Удсток рока от 60-те, 70-те, както и популярната музика отпреди 2000 година, която ми е красиво удоволствие.

Идеята е, че сме израснали с много различни стилове и това по един или друг начин отново ни връща към тях по време на създаване и се получава тази интересна еклектика, която може да се чуе в самия албум.

Ива: Абсолютно съм съгласна.

- Кога ще представите албума?

Ива: Ние искаме да направим представянето на живо, понеже усещането е по-различно. Има и опцията за онлайн концерт, но както казах, предпочитаме да е на сцена, с музиканти и хора пред нас.

Ива Тодорова (Снимка: © IVA)

- Албумът "Beautiful Madness" е...

Ива: Албумът е нещо, което много малко хора могат да очакват със сигурност. Като започнем от обложката, която изглежда много разхвърляна, разнообразна, а в същото време конкретна и категорична, каквото всъщност е и музикалното му съдържание. Музиката в еднакво време е разхвърляна, обаче, както Елена казва, аз се намесвам и се опитвам да намеря ред в този хаос, който тя обича да създава.

Всеки може да очаква неочакваното от албума.

Елена: Най-добре е да нямат очаквания, защото големите очаквания... Просто, това което ще посъветвам всеки, който си пусне албума е наистина да го прави с отворено сърце и любопитен мозък. Ако му допадне звука, да потърси нещо за себе си в самата лирика и музиката.

Той е един прекрасен хаос, една красива лудост, както се и казва. Той е и нежен и груб, много крайности събрани в едно и неочакваното, за което говори Ива, е че те работят добре заедно, всичко е в симбиоза. Съветът ми е да бъде чут (смее се).

- Как намирате баланса между вас?

Елена: Странно е, балансът не може да бъде намерен. Той е нещо, което трябва постоянно да бъде търсено, за да имаш усещането, че си там някъде. Както като се балансираш ходейки по една греда, можеш да паднеш или не, но винаги търсиш баланса, за да стигнеш другия край.

Хубавото при нас е че, двете силно се балансираме една друга. Ива мен със сигурност ме балансира, аз нея я разбалансирам. Поне аз съм с такова впечатление през годините работа и живот с теб (смеят се).

Елена Тодорова (Снимка: Sofia Live Club)

Ива: Балансът е по-скоро чисто усещане. Ти го усещаш като начин на живот или както музиката, която правиш, тя е балансирана между всичките стиловете, които харесваш. Но аз винаги смятам, че трябва да се работи много и съответно след положените усилия намираш баланса, който смяташ, че е правилен за теб.

Пък оттам нататък, кой как ще го разбере, дали ще го усети, дали ще е съгласен с теб, не е задължително. И не е задължително да бъде фактор за твоя баланс.

Ива Тодорова (Снимка: © IVA)

- Какво мислите за българската музикална сцена и как се виждате на нея?

Елена: Като артист повече ме интересува българската публика. Важното за нас е дали това, което правим допринася по някакъв начин на хората, които ни слушат и им помага да мислят. Да се развиват по един или друг начин и да откриват нещо ново за себе си.

Сред другите български артисти има ужасно талантливи музиканти, текстописци, писатели, ако говорим за проза. Мога да спомена басиста Веселин Веселинов-Еко, челистката Маги Петрович, Венци Трифонов.

От популярните също има такива, които харесвам, а съвсем за комерса нямам коментар. Ако нещо не го слушаш или не е твоят избор на музика, няма как да изградиш мнение.

Елена Тодорова (Снимка: Sofia Live Club)

- Като млади участнички в два популярни риалити формата за музика тук в България и в Русия какво мислите за тях?

Ива: На мнение съм, че тези музикални формати и не само, са нещо много красиво подмамващо. Звучат много добре, но ако не си готов да положиш достатъчно работа, те наистина могат да завършат не много положително за теб. Когато си част от формата всичко ти се струва лесно. Има цял огромен екип, който работи за теб, да звучиш добре, да се чувстваш комфортно, да изглеждаш добре, да се облечеш добре, да чуваш добре и т.н. Всички работят за теб и като продукт, и да те покажат добре по телевизията, и после като го няма този формат, ти оставаш със същите очаквания, обаче няма как да ти се случи.

Това е така, но зависи от човека, ако ти разбереш достатъчно бързо, че това ти е поднесено по един доста лесен начин, трябва да хванеш тази вълна и да продължиш да работиш. Там си бил много талантлив и надарен, те са работили за теб и сега остава да си останеш същият талант, но да положиш три пъти повече работа, защото ще си сам. Намирам ги за нещо изключително добро, защото те научават какво е музикалният бизнес, вкарват те в него и ти дават възможност буквално за няколко месеца да се потопиш в тази атмосфера и после естествено най-нахално и гадно те изхвърлят.

И ти ако си готов да работиш и ако си готов да действаш, ще си вземеш всичките поуки и знания, но ще работиш повече и ако наистина го искаш, ще стане.

Ива Тодорова (Снимка: © IVA)

Елена: След като приключи участието на Ива в "Гласът на България" ние разбрахме че, не просто трябва да си супер талантлив, за да влезеш в риалитито, защото имаш добри музикални данни, но след това трябва много бързо да се ориентираш и от бизнес гледна точка как стоят нещата. Машината, която е работила за теб вече я няма и това, което ние правим, откакто тя не е в този формат, е доста работа върху изграждането на буквално всичко. Ние станахме сами този отбор от хора, който преди работеше за нея. Това е страхотно за един млад артист и музикант, който иска да се занимава с музика.

Това те прави образован в тази сфера и съответно ти позволява, кариерата ти да се пренесе на едно ново ниво. Интересувайки се и работейки върху себе си, своя звук и бизнес си в по-добра позиция да направиш изборите, които ще са най-добри за теб.

Това е ключово за всеки музикант, който иска да се занимава с това по-дългосрочно - трябва да намери себе си, а това става със страшно много човъркане и работа във всички аспекти. Трябва да си любопитен и да учиш наистина и много да внимаваш във всичко, защото трудна е работа (смее се). Не знаеш какво откъде ще те удари.

Елена Тодорова (Снимка: © IVA)

- Кое ви е най-трудно като музиканти в България?

Ива: Няма ограничение от държавата, навсякъде е трудно и е трудно в определена степен. Може би тук, в сравнение с друга държава в Европа, е малко по-лесно или по-трудно. Но нищо не се ограничава само до държава.

Елена: Най-трудно е да стоиш твърдо зад себе си и това, което си създал и да продължаваш напред, независимо какво мислят хората. Само по този начин в дългосрочен план ще можеш да се доразвиеш, ще доразвиеш публиката си, както и присъствието си, независимо дали си на нашата или на глобалната сцена.

Важно е колко сериозно се отнасяш като артист към това, което правиш и да не позволяваш на външни сили да ти пречат да имаш мнение.

- Какво е музиката за вас с една дума?

Ива: Всичко!
Елена: Всичко!

Ива Тодорова (Снимка: © IVA)

- Нещо ще си пожелаете ли?

Елена: Искам Ива да направи правилния избор след три години. Искам да продължим да се развиваме. Да развиваме и групата, и музиката. Да имаме достатъчно храна, за целия този талант, който баща ни е оставил Слава Богу, за да може да се стигне поне до Грами-тата (смеят се) и по натам да продължим да правим музика.

Ива: Искам Господ здраве да ни дава. И другото, което искам е по-малко да мечтаем и повече да работим, защото само така стават нещата.

Интервю на Тина Философова

Източник: © IVA

 Албумът "Beautiful Madness" може да чуете в Spotify: ТУК

Актуална информация за музикалните проекти на IVA можете да научавате от официалните им канали в социалните мрежи:

Instagram | Facebook | YouTube

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

За виното от глухарчета и какво е да слушаш еротични романи

Вижте кои са най-горещите летни заглавия за слушане в Storytel

Отиде си художничката Ивана Енева - първата жена професор по керамика в България

"За мен керамиката е начин на живот, а Академията - моята съдба", казваше именитият ни творец

"Световен театър в София" представя "Тартюф, лицемерът" на "Комеди франсез"

"Световен театър в София" представя "Тартюф, лицемерът" на "Комеди франсез". В три поредни вечери - 16, 17 и 18 юни, във Френския институт ще бъде излъчен запис от представлението на един от най-прочутите театри

"Рицари на справедливостта" с изключителния Мадс Микелсен от 17 юни в кината на 19 града в България

Лентата на Андерс Томас Йенсен е определен от киноспециалисти в цял свят като един от най-добрите датски филми на 2021 година

"Атлантида" по Хофман - невъзможният персонаж

На Ернст Теодор Амадеус Хофман е посветен премиерният спектакъл "Атлантида". Първите представления са на 16 и 17 юни в Swimming Pool

Спечели двойна покана за филма "Рицари на справедливостта" с Мадс Микелсен

Филмът на датския режисьор и носител на "Оскар" Андерс Томас Йенсен тръгва по кината на 17 юни

Виж всички

Календар