Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Снежана Макавеева: Луда съм по колите, скоростите, бензина...

МЪЖКО МОМИЧЕ

Снежана Макавеева: Луда съм по колите, скоростите, бензина...

В България всичко е въпрос на стоицизъм и жестока воля

Снежана Макавеева във филма "Бензин" (Снимка: Христо Дачев)

Артист, модел и балерина - Снежана Макавеева е сред най-предпочитаните актриси в България. Освен от театралната сцена зрителите я познават от сериала "Под прикритие" и филма "Каръци", който спечели голямата награда на филмовия фестивал в Москва. 

Снежана е и част от звездния актьорски състав на най-новия български филм на Асен Блатечки "Бензин", чиято премиера ще бъде през май.

Намираме горещата актриса на професионална фотосесия:

Снимка: Ивайло Станев

- Кои са най-баналните въпроси, които са ти задавали?
- Как си? К'во правиш? Нещо ново?.. или какви са бъдещите ти творчески планове? Как се виждаш след 5 години?

- Какви въпроси би искала да ти задават?
- Амиии, какво ми се яде в момента, например (смее се)

- Възприемаш ли себе си като "мъжко момиче"?
- Определено съм такова момиче. Все пак съм израснала с трима братя, които са възпитали в мен особено силен дух и борбеност.

Принцино съм независима, не търпя някой да ми дава посока, искам да се оправям сама. Мисля, че се справям.

- Как избираш ролите си - търсиш част от себе си в тях или по-скоро предочиташ далечни, от личността ти, персонажи?
- Вече съм натурпала някакъв минимален опит и ми се иска да бягам от себе си. До сега по-лесно беше да се оповавам на близки до мен персонажи, естествено, защото не бях много сигурна в актьорската си игра. След известно време в театъра и пред камера започнах да търся далечни от себе си роли. Искам да вкуся истински сладката игра.

- Имаш ли страст към високите скорости?
- О, да...о, да... о, да да да. Луда съм по колите, по скоростите, по бензина...

Още

Гориво в кръвта: Вижте официалния трейлър на "Бензин"

Гориво в кръвта: Вижте официалния трейлър на "Бензин"

- Като споменахме бензин, така се казва и най-новата продукция, в която участваш. Какво смяташ, че хората трябва да знаят за нея?
- Не ми допадат изказвания от типа "тук при нас", "в България", но факт е че не съм гледала нещо толкова добро и откъм заснемане, и откъм актьорска игра, сюжет. Хората ще бъдат впечатлени.

Дори аз гледайки някои от кадрите се вълнувам изключително много, а все пак като артист съм критична към себе си и работата на колегите. Мисля си, че самата история ще докосне всеки зрител.

В "Бензин" актрисата си партнира с легендарния фронтмен на GODSMACK Съли Ерна (Снимка: Христо Дачев)

- Разбрахме, че ти си карала повечето коли във филма. Пробва ли да правиш някои от каскадите?
- Много исках, но не дават. (смее се) Момчетата бяха в пълното си право, толкова години са тренирали, за да рискуват живота си в тези каскади и няма как да допуснат някакви ентусиати като нас да се пребият.

Още

Асен Блатечки: Благословен съм с професия, в която си играя като дете

Асен Блатечки: Благословен съм с професия, в която си играя като дете

И аз, и Асен искахме да правим някои неща сами, но наистина не беше редно, защото е супер опасно.

- Имала си обща сцена със Съли Ърна. Това първата ти работа с чуждестранен артист ли е и как се чувстваше?
- Не е първата, но не е и поредната. На пръсти се броят участията ми в киното. Това беше брутално преживяване, защото се докосваш до един друг свят.

Ние с него си се харесахме, снимачният процес вървеше много леко.

Изключително земен и готин е, успяхме да се сприятелим буквално за 20 секунди. Споделихме дори някои лични неща от животите си. Няма как да не спомена, че и той като мен е луд по питбули.

Снимахме на Калиакра, едно много приказно място и трябваше да карам около 2-3 км без да има никой от екипа около нас. Имахме само радио станция и толкова се отнесохме, че подминахме полицейската патрулка, която беше към продукцията и в един момент чуваме по станцията "Къде са? Някой разбра ли къде отидоха?". Бяха доста стресирани, но се върнахме бързо.

- Каква е разликата между това да снимаш филм и да снимаш сериал?
- Разликата е в това, че филмът е доста динамичен. Там за час-два трябва да се случи нещо, което в сериала да се развива с месеци. Огромна е разликата, но моето лично вълнение си е еднакво, когато съм пред камера. Винаги има страхотна емоция.

Очаквайте премиерата на "Бензин" през май! (Снимка: Христо Дачев)

- Сега малко различна тема, но все пак си млад човек и ми е интересно да чуя мнението ти: Мислиш ли, че в България изборите ти дават реален избор?
- Не.

- Защо тогава си избрала България за място, на което да се развиваш?
- Не съм я избрала аз, тя ме е избрала. Много пъти съм се задълбочавала в мисли дали да не си търся щастието по далечни земи, но всеки път вътрешното ми усещане казва "Стой си тук и се бори тук". Много е трудно наистина, защото тук е безкрайно безизборно. Малко е трудно да се грижиш за държавата си, когато тя самата не се грижи за теб. Въпреки това напоследък в политиката се появиха нови и свежи личности. Хора зарязали семействата и кариерите си, за да променят системата. Те го правят и говорим за съдебни реформи, за наказания, за ясни и конкретни цели. Абсолютно достижими, стига хората да не си казват 'абе, няма смисъл'.

Тук всичко е въпрос на стоицизъм и жестока воля. Призовавам всички да останат, да търсят щастието и шанса си тук. Най-лесно е да избягаш. Според мен си заслужава да не сме малодушни и безразлични към всичко, което се случва тук. Само така ще успеем да се преборим с тази безумна корупция и всички управляващи, които се стараят да не ни е добре.

Спирам до тук, защото на тази тема мога да говоря с часове, но истината е, че ние сме се докарали до това състояние и само ние можем да се изкараме от него.

Интервю на Златина Ричева

 

Коментирай 0

1/1

Снежана Макавеева във филма "Бензин" (Снимка: Христо Дачев)

Снимка: Ивайло Станев

Очаквайте премиерата на "Бензин" през май! (Снимка: Христо Дачев)

В "Бензин" актрисата си партнира с легендарния фронтмен на GODSMACK Съли Ерна (Снимка: Христо Дачев)

Календар

Препоръчваме ви

Чавдар Гюзелев: Хората започват да изглеждат като мравчици...

"Вирусите на изкушенията ще бъдат винаги силни и нелечими, а и дълбоко се съмнявам, дали хората искат да намерят антидот срещу тях. По-скоро са развили необратима и доброволно приета зависимост", смята художникът и сценограф

Проф. Георги Арнаудов: Уморихме се от шамански пророчества

Всички говорят за възвръщането към нормалността. Но днес често под нормалност се разбира запазването на статуквото на корпоративната плутокрация, казва композиторът Георги Арнаудов, заместник ректор на НБУ

Поетът Стефан Иванов: Дано не се продължи без памет и без поука

Понякога промените идват неочаквано и без да могат да бъдат предвидени по какъвто и да е начин, казва той

Проф. Миглена Николчина: Феминизмът не е постигнал целите си

"По някаква причина жените и сексуалността са привилегирован терен за разиграване на битките за повече свобода или, обратно, за нейното смазване. Днес, уви, това се вижда твърде ясно", смята литературната теоретичка, поетеса, феминистка и психоаналитичка

Семейството на книгата: Да опазим искрата, която преражда Човека

Инициативата "Купи една книга" ни запознава с хората, отговорни за създаването и живота на всяко едно книжно издание

Александрина Пендачанска: Няма как светът да заживее без култура и изкуство

И тук ще има някакво преосмисляне - и социално, и политическо, смята оперната ни певица с три номинации за наградата "Грами"