Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Снежана Макавеева: Луда съм по колите, скоростите, бензина...

МЪЖКО МОМИЧЕ

Снежана Макавеева: Луда съм по колите, скоростите, бензина...

В България всичко е въпрос на стоицизъм и жестока воля

Снежана Макавеева във филма "Бензин" (Снимка: Христо Дачев)

Артист, модел и балерина - Снежана Макавеева е сред най-предпочитаните актриси в България. Освен от театралната сцена зрителите я познават от сериала "Под прикритие" и филма "Каръци", който спечели голямата награда на филмовия фестивал в Москва. 

Снежана е и част от звездния актьорски състав на най-новия български филм на Асен Блатечки "Бензин", чиято премиера ще бъде през май.

Намираме горещата актриса на професионална фотосесия:

Снимка: Ивайло Станев

- Кои са най-баналните въпроси, които са ти задавали?
- Как си? К'во правиш? Нещо ново?.. или какви са бъдещите ти творчески планове? Как се виждаш след 5 години?

- Какви въпроси би искала да ти задават?
- Амиии, какво ми се яде в момента, например (смее се)

- Възприемаш ли себе си като "мъжко момиче"?
- Определено съм такова момиче. Все пак съм израснала с трима братя, които са възпитали в мен особено силен дух и борбеност.

Принцино съм независима, не търпя някой да ми дава посока, искам да се оправям сама. Мисля, че се справям.

- Как избираш ролите си - търсиш част от себе си в тях или по-скоро предочиташ далечни, от личността ти, персонажи?
- Вече съм натурпала някакъв минимален опит и ми се иска да бягам от себе си. До сега по-лесно беше да се оповавам на близки до мен персонажи, естествено, защото не бях много сигурна в актьорската си игра. След известно време в театъра и пред камера започнах да търся далечни от себе си роли. Искам да вкуся истински сладката игра.

- Имаш ли страст към високите скорости?
- О, да...о, да... о, да да да. Луда съм по колите, по скоростите, по бензина...

Още

Гориво в кръвта: Вижте официалния трейлър на "Бензин"

Гориво в кръвта: Вижте официалния трейлър на "Бензин"

- Като споменахме бензин, така се казва и най-новата продукция, в която участваш. Какво смяташ, че хората трябва да знаят за нея?
- Не ми допадат изказвания от типа "тук при нас", "в България", но факт е че не съм гледала нещо толкова добро и откъм заснемане, и откъм актьорска игра, сюжет. Хората ще бъдат впечатлени.

Дори аз гледайки някои от кадрите се вълнувам изключително много, а все пак като артист съм критична към себе си и работата на колегите. Мисля си, че самата история ще докосне всеки зрител.

В "Бензин" актрисата си партнира с легендарния фронтмен на GODSMACK Съли Ерна (Снимка: Христо Дачев)

- Разбрахме, че ти си карала повечето коли във филма. Пробва ли да правиш някои от каскадите?
- Много исках, но не дават. (смее се) Момчетата бяха в пълното си право, толкова години са тренирали, за да рискуват живота си в тези каскади и няма как да допуснат някакви ентусиати като нас да се пребият.

Още

Асен Блатечки: Благословен съм с професия, в която си играя като дете

Асен Блатечки: Благословен съм с професия, в която си играя като дете

И аз, и Асен искахме да правим някои неща сами, но наистина не беше редно, защото е супер опасно.

- Имала си обща сцена със Съли Ърна. Това първата ти работа с чуждестранен артист ли е и как се чувстваше?
- Не е първата, но не е и поредната. На пръсти се броят участията ми в киното. Това беше брутално преживяване, защото се докосваш до един друг свят.

Ние с него си се харесахме, снимачният процес вървеше много леко.

Изключително земен и готин е, успяхме да се сприятелим буквално за 20 секунди. Споделихме дори някои лични неща от животите си. Няма как да не спомена, че и той като мен е луд по питбули.

Снимахме на Калиакра, едно много приказно място и трябваше да карам около 2-3 км без да има никой от екипа около нас. Имахме само радио станция и толкова се отнесохме, че подминахме полицейската патрулка, която беше към продукцията и в един момент чуваме по станцията "Къде са? Някой разбра ли къде отидоха?". Бяха доста стресирани, но се върнахме бързо.

- Каква е разликата между това да снимаш филм и да снимаш сериал?
- Разликата е в това, че филмът е доста динамичен. Там за час-два трябва да се случи нещо, което в сериала да се развива с месеци. Огромна е разликата, но моето лично вълнение си е еднакво, когато съм пред камера. Винаги има страхотна емоция.

Очаквайте премиерата на "Бензин" през май! (Снимка: Христо Дачев)

- Сега малко различна тема, но все пак си млад човек и ми е интересно да чуя мнението ти: Мислиш ли, че в България изборите ти дават реален избор?
- Не.

- Защо тогава си избрала България за място, на което да се развиваш?
- Не съм я избрала аз, тя ме е избрала. Много пъти съм се задълбочавала в мисли дали да не си търся щастието по далечни земи, но всеки път вътрешното ми усещане казва "Стой си тук и се бори тук". Много е трудно наистина, защото тук е безкрайно безизборно. Малко е трудно да се грижиш за държавата си, когато тя самата не се грижи за теб. Въпреки това напоследък в политиката се появиха нови и свежи личности. Хора зарязали семействата и кариерите си, за да променят системата. Те го правят и говорим за съдебни реформи, за наказания, за ясни и конкретни цели. Абсолютно достижими, стига хората да не си казват 'абе, няма смисъл'.

Тук всичко е въпрос на стоицизъм и жестока воля. Призовавам всички да останат, да търсят щастието и шанса си тук. Най-лесно е да избягаш. Според мен си заслужава да не сме малодушни и безразлични към всичко, което се случва тук. Само така ще успеем да се преборим с тази безумна корупция и всички управляващи, които се стараят да не ни е добре.

Спирам до тук, защото на тази тема мога да говоря с часове, но истината е, че ние сме се докарали до това състояние и само ние можем да се изкараме от него.

Интервю на Златина Ричева

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Повече корици, повече плакати

Салон на "отхвърлените произведения" или по-скоро колекция от невиждани бисери? Художничките Анна Симеонова, Десислава Васова и Люба Халева за най-новата си изложба от корици, плакати и илюстрации

Испанската режисьорка Авелина Прат: Иван Бърнев направи "Васил" по-човечен

Първата испанско-българска копродукция "Васил" е по кината в цялата страна от 27 януари

Катерина Борисова: Шехерезада е духът на разказвача, отворен за историята на другия

Интервю с режисьорката на филма "Духът на Шехерезада", който откри тазгодишния фестивал Sofia Menar за кино от Близкия Изток, Централна Азия и Северна Африка

Вели Константинова: Чудеса има във всичко!

"Посланията в книгата са свързани с опазването на околната среда, с това, че природата е организъм, който също има своите чувства и трябва да се пази", споделя авторката на "Мистериите на Алис. Вълшебната гора"

Йосиф Сърчаджиев: "Януари" е филм за любовта към смъртта

Разговор на Даниел Димитров от БТА с Йосиф Сърчаджиев, Самуел Финци, Малин Кръстев, Андрей Паунов и Алекс Барет

Илюзиите на един банкер

Актьорът Николай Урумов пред Виолета Тончева за ролята на банкера Боркман в постановката на Варненския драматичен театър "Юн Габриел Боркман" от Ибсен. Премиера - на 17 и 18 януари 2023