Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ованес Мелик-Пашаев: Йосиф Кобзон издейства мястото за гроба на Висоцки в Москва

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Ованес Мелик-Пашаев: Йосиф Кобзон издейства мястото за гроба на Висоцки в Москва

С култовата група "Машина времени" пълнехме зали по 6-8 хиляди души, разкрива известният импресарио

Ованес Мелик-Пашаев в кабинета си в "Жокер Медиа" (Снимка: Павлин Даскалов)

Шефът на "Жокер медиа", музикалният продуцент и импресарио Ованес Мелик-Пашаев е роден през 1951 г. в Москва.

През 70-те и 80-те години е бил мениджър на култовите руски рокгрупи "Машина времени", "Воскресение" и "Чёрный кофе."

В средата на 70-те години, докато следва във физическия факултет на Московския държавен университет, се запознава с бъдещата си съпруга - българката Жана, която е студентка там. През 1989 г. заедно с цялото си семейство Мелик-Пашаев се премества в България.

Създава компании, занимаващи се с инвестиционни проекти, транспорт, издателска дейност, импресарска дейност и реклама.

През 2001 година създава "Жокер медиа", организирала през последните години концертите у нас на най-известните руски естрадни и световни поп изпълнители и групи, както и на изтъкнати представители на класическата музика.

През 2005 г. "Жокер медиа" продуцира и българския участник в "Евровизия" - Орлин Павлов и група "Каффе".

Снимка: Павлин Даскалов

В интервю за Impressio Ованес Мелик-Пашев разказва интересни истории от живота си и ни завежда зад кулисите на успешния си бизнес.

- Кога музиката и по-специално рокът влизат в кръвта ви, господин Мелик-Пашаев?
- Винаги съм се занимавал с музика. Завърших музикална школа, през 70-те години постъпих в Московския държавен университет "Ломоносов", специалност физика, но продължавах да уча музика и създадох там интернационална рок банда "Глория". Аз бях на клавишните, имахме уникален бас китарист от Унгария, китарист от България. Свирихме заедно 5 години...

- В университета срещате любовта на живота си - бъдещата си съпруга Жана от Стара Загора. Как точно се запознахте?
- С "Глория" репетирахме в общежитията, където Жана живееше. Тя ме чула как се карам с музикантите и попитала: "Кой така се кара?!" И те й показали кой. Ето така тръгна всичко...

Снимка: Павлин Даскалов

- А с "Глория" как вървяха нещата?
- Участвахме в различни рок фестивали, там се запознах с музикантите от групата "Машина времени". Станахме приятели. Бях поканен да свиря в групата, след това станах техен продуцент и мениджър. Всъщност по това време не се наричаше така - първо бях техен арт директор, а след това художествен ръководител. Обиколихме цялата страна - от Прибалтика до Сибир, винаги при пълни зали. Не знам кой сега може да повтори тези рекорд, който ние поставихме тогава - в Двореца на спорта в Санкт Петербург (тогава Ленинград - б. а.) направихме 15 дни по два концерта при пълна зала! Става дума за зали, които събират между 6-8 хиляди души.

Ованес Мелик-Пашаев (в средата) и култовата група "Машина времени"

Веднъж трябваше да пътуваме от Томск до Новосибирск. Разрази се голяма буря, снегът беше 2 метра висок, не можеха да пътуват влакове и коли. А нашето оборудване беше огромно - горе долу, колкото за два тира. До концерта оставаше едно денонощие. Изпратиха специално за нас самолет, но не даваха разрешение на пилота да излети. А там ни чакаха повече от 50 000 души. И тогава един пилот, който беше "герой на Съветския съюз", спомням си много добре, специално тръгна заради нас. Качихме оборудването, за специалните куфари с костюмите на момчетата не остана място! Не можеха да се поберат!

Самолетът през цялото време летеше наклонен на едната страна. Но пилотът беше уникален, наистина!

Преди да стана мениджър на групата, музикантите се занимаваха с всичко. След това аз поех всичко от А до Я - транспорта, хората, които носят оборудването, охраната - всичко. И музикантите бяха освободени от несвойствените им занимания.

- Имали сте много почитатели. Преследваха ли ви на концертите в страната?
- Имахме много почитатели. И почитатели, и почитателки. (усмихва се)

-"Машина времени" е легенда. Как ще обясните успеха на групата?
- "Машина времени" не пеееха за любовта и цветята, а на социални теми, които вълнуват хората.

Снимка: Павлин Даскалов

- Създател сте по това време и на рок клуб, в който сте работили с доста групи...
-
Да, с групите "Чёрный кофе", "Галактика", "Рок ателие", "Круиз"...

- Приятели сте с доста български музиканти и сте работили успешно заедно по музикални проекти...

Още

"Гангстерите" от Fun Lovin’ Criminals ни атакуват отново

"Гангстерите" от Fun Lovin’ Criminals ни атакуват отново

- Работили сме с покойния Дими от "Сленг", с група "Мастило", с Орлин Павлов и група "Каффе", с Влади Графа преди да създаде музикалната си компания. В България е много малък пазарът за рок музика.

- Как решихте да оставите огромния руски пазар и да дойдете със съпругата си в нейната родина?
- Ние живяхме със съпругата ми в Русия заедно повече от 20 години,а през 90-те години решихме да опитаме да направим нещо в България. Един бизнес, втори, трети... Сега пътувам често до Русия, имам там много роднини. Още по-често ще пътувам, защото една от моите внучки, Ивана, вече учи в Академията на Болшой театър. Съпругата ми живее с нея в Москва, защота тя още е малка. Другата ми внучка - Ирена, се занимава с български народни танци.

Снимка: Павлин Даскалов

- Кои от музикантите, които "Жокер медиа" е "довела" в България, са ви оставили най-интересни спомени?
- Идвали са и Андреа Бочели, и Хосе Карерас, и Джордж Майкъл, и Джо Кокър и много други, както и много класически музиканти. Един от моите любими певци е Йосиф Кобзон. Направили сме тук повече от 40 негови концерти. И винаги залите бяха препълнени. На 11 септември стана на 80 години. Той е голям певец, който винаги пее "на живо". Има такива телевизионни предавания, в които го мъчат да пее на плейбек. Винаги личи, защото той просто не го умее, за него това е мъка.

Кобзон е и голям човек, винаги помага на артисти, които са изпаднали в затруднено положение. Когато починал Владимир Висоцки, нямало разрешително за място, където да го погребат. И Кобзон успял да издейства достойно място в Москва за гроба на Висоцки.

Снимка: Павлин Даскалов

- Вярно ли е това, което се говори за Кобзон, че е бил сътрудник на властите, на тайните служби?
- Това са глупости! Той е бил и преследван. Елцин, примерно, не го обичаше, защото винаги говори само истината. А хората не обичат, когато някой говори истината. Кобзон е по-скоро бунтар. Той е човек, който е доказал, че има голямо сърце, не случайно беше награден и с орден за мъжество, след терористичния акт в Театъра на Дубровка в Москва. Той два пъти е ходил там, спасил е много деца, бременни жени.

Снимка: Павлин Даскалов

- Наистина ли имате "синя кръв"? Чувала съм, че фамилията Мелик - Пашаев произхожда от княжески аристократичен род на военачалници?
- Когато съм си прави изследвания, кръвта ми е червена, честно казано. (усмихва се) Моят род тръгва от Нагорни Карабах в Армения. Направих си родословно дърво. Още в царско време моят дядо е учил в Санкт Петербург, след това е строил хидростанции в Грузия. Аз съм кръстен на него. Всъщност моята истинска фамилия е Мелик-Пашаянц, но по време на съветската власт става Мелик-Пашаев. Това е рядка фамилия, всички с тази фамилия сме роднини. Когато пътувах по турнета, съм срещал хора с моята фамилия в Самара, в Прибалтика, един Мелик - Пашаев беше диригент на Болшой театър...

Портрет на Ованес Мелик-Пашаянц, на когото е кръстен (Снимка: Павлин Даскалов)

- Какви проекти на "Жокер медиа" предстоят в най-близко време?
- На 16 октомври пристига звездата на световния балет Светлана Захарова с партньора си Денис Родкин, които ще участват заедно с балета на Държавния театър за опера и балет в спектатъла "Жизел" в зала 1 на НДК.

Звездата на световния балет Светлана Захарова в "Жизел"

Събитието е съпроводено и с връчване на НАГРАДАТА "ЗОЛОТАЯ МУЗА" на Светлана Захарова, в качеството си на ярък представител за развитие на балетното изкуство, социална активистка, и за дейността си в подпомагане на деца с талант.

Светлана Захарова и Денис Родкин в "Жизел"

Още

"Гангстерите" от Fun Lovin’ Criminals ни атакуват отново

"Гангстерите" от Fun Lovin’ Criminals ни атакуват отново

На 25 ноември 2017 г. зала "Арена Армеец" ще се превърне в бляскава Шампионска гала вечер на звездите - със специалното участие на шампионката ни по фигурно пързаляне - Албена Денкова и легендата на българската гимнастика Йордан Йовчев, както и олимпийски и златни медалисти по фигурно пързаляне - Алексей Ягудин, Татяна Тотмянина, Роман Костомаров, Максим Маринин, Оксана Домнина, Максим Шабалин, Мария Петрова, Алексей Тихонов, Максим Стависки и др.

Шоуто е творчески проект на режисьора Иля Авербух, който ще представи оригиналната си интерпретация от ледено, цирково, акробатично шоу и гимнастика. "Шампионската гала вечер" ще бъде представена за първи път в България.

Държавния академичен танцов ансамбъл "Лезгинка"

Още

Уникалният ансамбъл "Лезгинка" от Дагестан гостува у нас през декември

Уникалният ансамбъл "Лезгинка" от Дагестан гостува у нас през декември

На 2 декември в Пловдив и на 3 декември в София ще бъдат концертите на Държавния академичен танцов ансамбъл "Лезгинка".

Той е с мултиетнически състав, който представя красотата на кавказкия фолклор и песните на 33-те националности от Дагестан и Северен Кавказ.

Eдна от най-забавните "гангстерски" групи, FLC (Fun Lovin" Criminals) ще зарадва отново българските си почитатели с концерт на 17 декември от 20.00 часа  в зала "Универсиада".

С любимите си внучки (Снимка: Павлин Даскалов)

- Надявате ли се изкуството да съдейства за омиротворяване на раздирания от противостоене свят днес?
- Знаете ли по време на "студената война" в началото на 60-те години, отношенията между САЩ и Русия от кого бяха размразени? - От руския балет, тогава беше съветският балет, начело със самата Мая Плисецкая. Робърт Кенеди, братът на американския президент Джон Кенеди, бил страшно впечатлен, идвал на всеки нейн концерт и искал да се ожени за нея. Станал страшен скандал. Всички тайни служби - ЦРУ, ФБР и КГБ вървели по петите им. Накрая май всички искали нещата да се получат, но Плисецкая отказала.

Но като обобщение - доброто трябва да победи, това се знае... Изкуството, естествено, е най-естествено да помогне това да се случи...

Снимка: Павлин Даскалов

Интервю на Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Екзотичната Манал Ел Фейтури с ангелски глас: Удивително е какво можете да чуете в тишината

"Основната ми причина да избера да дойда в България е, че тя е много специална страна за мен и много от най-близките ми приятели са оттук и живеят тук", споделя кралицата на мюзикъла

"Вино от глухарчета" - поклон към порасналите деца (ВИДЕО)

Катя Петрова поставя романа на Рей Бредбъри за първи път на театралната сцена у нас

Лия Петрова: За мен българската публика винаги ще бъде специална

На 23 ноември една от най-успешните български цигуларки на международната сцена - Лия Петрова се завръща в зала "България", за да изсвири Втория концерт за цигулка на Барток под палката на маестро Габриел Бебешеля

Майк Дауни: Нуждаем се от нова форма на колективизъм

Председател на Европейската филмова академия, продуцент, сценарист и писател, Майк Дауни говори за цензурата, бъдещето на европейската кино индустрия и силата на политическото кино днес

Катрин Ди: Самодивата Вида е олицетворение на младежкия бунт и инат

"Живеем във време, когато да си искрен, значи да си слаб, страхуваме се да обичаме, за да не ни наранят", казва младата писателка, която наскоро издаде "Лунно цвете"