Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Номинираният за "Мъж на годината" Михаил Заимов: Много неща са просто въпрос на желание и дръзновение

ЗНАМЕНИТИ БЪЛГАРИ

Номинираният за "Мъж на годината" Михаил Заимов: Много неща са просто въпрос на желание и дръзновение

Кристо е космополит, който винаги подчертава,че е българин

Михаил Заимов. Колаж: Юлиян Илиев

Михаил Заимов е един от тримата българи, номинирани за "Мъж на годината" 2018-а. Конкурсът, организиран от "Дарик", се провежда за 11-и път. Заслугите на Заимов са за гражданска доблест и геройство. Той бе човекът, който подаде сигнал за изтичащото гориво от потъналия преди 100 години край Созопол кораб "Мопанг", и организира доброволци, които под риск за живота си участваха в подводната операция за ограничаване на разлива и събиране на мазута. Разливът можеше да доведе до необратими щети на флората и фауната в Черно море, а новината за него чувствително да навреди на туризма по Черноморието ни.

Благодарение на дръзновени хора като Михаил Заимов, българите получават нагледен пример за подражание на доблест и мъжество.

Снимка: Павлин Даскалов

Какъв е той като обикновен човек, какво го вълнува и защо в крайна сметка върши всичко това? - Спасителната операция с "Мопанг" не е първата в биографията му. Преди време Михаил Заимов участва в спасяването на студенти, неблагоразумно излезли с ветроходна яхта в открито море, въпреки прогнозата за щорм.

- Г-н Заимов, вие сте един от тримата достойни българи, номинирани за "Мъж на 2018-а". Ако можете да се дистанцирате и да погледнете обективно на себе си, как гледате на вашия принос в историята с кораба "Мопант"?

- За мен скромният ми принос е, че показах как един човек - обикновен човек като мен, може да повлияе по някакъв начин на събитията и те да се развият в добрата посока. Аз вече казах пред някои медии, че не съм първият, който е съобщил за разлива, но благодарение на контактите, които имах с "Морска администрация" и сътрудничеството ми с тях назад във времето, както и на сърцати хора-доброволци, които се организираха да помагат, стана възможно да направим максималното, на което бяхме способни за момента.

"Морето ме научи да си поставям граници..." М. Заимов. Снимка: Михаил Заимов

- Това в крайна сметка не е ли един международен въпрос, който държавата ни трябва да реши, като бъдем компенсирани от страната, към която принадлежи този кораб - САЩ?...

- Аз използвах мои лични контакти и писах като частно лице до военното аташе на САЩ, с молба да окажат съдействие. Уведомих ги за необходимостта от предприемане на незабавни мерки за ограничаване на разлива, но такова писмо не изисква официален отговор и всъщност, такъв дори не можеше да се очаква, защото самото писмо няма официален характер. Аз просто си изпълних дълга на гражданин, който след като е видял как от дълбините се излива черна река от гориво на повърхността на морето, е длъжен да направи всичко, каквото е по силите му. И аз го направих. По-нататък, по всички други въпроси, отговорността е на държавата. За жалост се налага констатацията за липса на административна готовност при морско бедствие. И това не се дължи на липса на капацитет на изпълнителната агенция, а по-скоро на липсата на политическа воля. Макар че историята с мазута принципно може да предизвика екологична катастрофа, събирането му не е работа на Министерството на екологията. В морето за всичко отговаря "Морска администрация". От "Бедствия и аварии", или както сега се нарича - "Комисия за за възстановяване и подпомагане" към МС, на свой ред заявиха, че капацитетът им се простирал единствено на сушата. Така че, познавайки тези парадокси, аз се отнесох директно към капитан Живко Петров - директор на ИА "Морска администрация", с молба за светкавично съдействие. И "Морска администрация" взе такива мерки - беше направен търг, спечелиха го две фирми, които да работят съвместно в екип, макар че са конкуренти. След три месеца усилена работа, днес можем да заявим, че разливът е овладян. От общо 15 резервоара до момента са източени 300 тона водно-горивна смес. Дейността ще продължи през пролетта, със затоплянето на морската вода.

Снимки на Михаил Заимов

Този вид подводна дейност е относително рядък. Подобна операция се проведе в Тихия океан през 2011 г. с кораба "Мисисанева". Стойността на операцията е струвала 11 млн. долара на флота на САЩ. Подобен е и случаят с друг кораб - "Принц Ойген", източен отново от американски военни през 2018-а година на Маршаловите острови. Разбира се, трябва да отчитаме и спокойните и топли води в тропическите лагуни. Операция "Мопанг" за сега е коствала на бюджета ни около 800 000 лева, което е скромна сума за подобна кризисна ситуация.

- Г-н Заимов, вие сте страстен изследовател на морското дъно. Крие ли още такива "опасни тайни" нашето Черно море?

- Тайни има много, без всякакво съмнение. Някой беше нарекъл Черно море "гробница на кораби"...Много неща трябва да се направят в посока на проучване и популяризиране на "най-големия музей на света", както го нарича Роберт Балард. Но всичко това е въпрос на голяма инвестиция. В Черно море има голяма неизследвана територия.

Снимка: Павлин Даскалов

- Вие преди време спасявате една група младежи-студенти, по време на буря в открито море...

- Това е случай от 2011-а година, в който пак съвместно с "Морска администрация" спасихме тези младежи. Въпреки предупреждението за силен щорм, с тях се разминахме на входа на созополското пристанище и дори разменихме няколко думи, че се задава лошо време, неподходящо за излизане с яхта, но те се отнесоха малко безотговорно към предупреждението ми. След час, когато научих за сигнала SOS - бяха сигнализирали за бедствието, не се поколебах и се включих в спасителната операция. Няма какво да се лъжем - беше рисково. Винаги има риск в морето, особено в лошо време, но пък ако човек се колебае в такъв момент, шансовете да бъдат спасени хора, става все по-малък. Те после дойдоха да ми благодарят тези млади хора...Присъща е на младостта самонадеяността, но мен морето ме е научило да си поставям граници. Човек трябва да знае докъде се простират неговите възможности и да следва инстинктите си с разум. Не може да се поддадеш само на емоцията, защото тя може да ти изиграе лош номер, когато не е премерена.

Снимка на фотографа-пътешественик Михаил Заимов

- Вярно ли е, че на къщата ви в Созопол, сте поставили надпис "Тук живее щастието"?

- Да, вярно е. Аз се чувствам щастлив близо до морето и с близките си хора, с приятели, на които мога да разчитам.

- Много е трудно човек да определи коя е вашата първа професия: журналист, фотограф, водолаз?...

- Ами, всичко това са различни ракурси от моето Аз, които се подреждат от само себе си. Имам изложби като фотограф, в момента водя телевизионно предаване за култура, обичам да пътешествам, да се срещам с хора, да общувам с тях...Във всяко едно от тези неща аз се чувствам щастлив.

Снимка на фотографа-пътешественик Михаил Заимов

- Оптимист ли сте?

- Да, аз вярвам в младото поколение. Младите днес са много различни от нас - те са по-напреднали в технологиите, донякъде са и по-прагматични от нас. На пръв поглед изглежда, че не зачитат авторитета на по-старото поколение, но ако се върнем към онзи случай със спасените младежи от ветроходната яхта, те както ви казах дойдоха да ми благодарят - бяха осъзнали какво можеше да се случи, благодарение на това, че не се вслушаха в думите ми като тръгваха. Всичко е въпрос на диалог, и то правилно проведен. Никой не обича дидактиката. И ние не сме я обичали, когато сме били млади...

Снимка на фотографа-пътешественик Михаил Заимов

- Научих, че имате близко познанство с Христо Явашев-Кристо?

- Това е един от успелите българи по света. Въпреки изявената си космополитност, той винаги и навсякъде подчертава, че е българин, роден в Габрово. Всъщност, не знам дали знаете, че българи имат принос към неговия проект за плаващите кейове в езерото Изео през 2016-а година. Първите тестове се направиха в Созопол. Баржата беше произведена в Бургас и е със созополска регистрация. Така че, можем да сме горди с участието си в един такъв грандиозен проект като този на Кристо. Смело мога да кажа, че няма друг човек по света, който да е правил нещо подобно като него. И с такива мащаби. И ако можем така да завършим - този човек е българин. Това ми дава оптимизма да вярвам, че един ден българите ще намерят духовната сила да се извисят над негативизма и да покажат натрупания у нас голям потенциал от възможности. От личен опит само мога да кажа, че много неща са просто въпрос на желание и дръзновение. Има ли ги тези две неща, и обикновеният човек може да направи нещо необикновено. Така че аз съм оптимист. Въпреки всичко, което не е такова, каквото ни се иска да бъде...

Михаил Заимов. Снимка: Павлин Даскалов

Интервю на Еми МАРИЯНСКА

Още

Фотограф снима изчезващи общества с древна култура

Фотограф снима изчезващи общества с древна култура

Още

Фотограф снима пейзажи, които никой не е виждал до сега

Фотограф снима пейзажи, които никой не е виждал до сега

Още

Фотограф снима бликаща вулканична лава и стряскащи гръмотевични бури

Фотограф снима бликаща вулканична лава и стряскащи гръмотевични бури

Още

Фотографка 10 години снима бездомници и намира сред тях своя безследно изчезнал баща

Фотографка 10 години снима бездомници и намира сред тях своя безследно изчезнал баща

Коментирай 11

Календар

Препоръчваме ви

Руският режисьор Виталий Мански: Горбачов не ми подари друго освен надежда

"Не изпитвам носталгия към брезичките в Русия" споделя режисьорът, който е гост на 25-ия София Филм Фест, за да представи документалния си филм "Горбачов. Рай"

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

То е човешка необходимост, тъй като е езикът на душата на човечеството, казва главният гост-диригент на Софийската филхармония

Режисьорът Леван Когуашвили: Грузинското кино говори за тъжни неща с жизнерадост

Филмът "Брайтън 4" откри юбилейното издание на София Филм Фест в присъствието на режисьора

Блаж Кемперле от квартет "Сигнум": Саксофонът е хамелеон и излъчва много музикални цветове

Световна премиера с новия проект на виртуозните саксофонисти от квартет „Сигнум” в България

Режисьорът Петър Денчев: Положението на артистите у нас е класов проблем

"Липсата на класово съзнание как се самоопределяш в подобна система е проблем и за това каква цена можеш да изискаш за своя труд и кой трябва да я плати" споделя още Денчев

Маестра Кери-Лин Уилсън: Вълнувам се, че отново ще дирижирам Софийската филхармония

На своята нова среща със софийската публика на 23 септември, талантливата канадка се представя със симфоничен концерт, включващ творби от Бѐдржих Сметана, Макс Брух и Дмитрий Шостакович