Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Марио Хосен: Ние сме свещенослужители в храма на музиката

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Марио Хосен: Ние сме свещенослужители в храма на музиката

Виртуозният цигулар Марио Хосен е солист в два знакови концерта в София и Пловдив

Марио Хосен (Снимка: Софийска филхармония)

Купи билет

Само след броени дни - на 16 юни, той ще излезе на сцената на зала "България" в концерт, с който се отбелязва 30-годишнината от създаването на Нов Български Университет.

Купи билет

В началото на септември Марио Хосен ще е солист на исторически първото гостуване на Виенския симфоничен оркестър в България. Концертите на 9 и 10 септември са в Античния театър в Пловдив.

Диригент на двата концерта е маестро Найден Тодоров.

Марио Хосен (Снимка: Софийска филхармония)

Марио Хосен е а признат като водещ интерпретатор и изследовател на музиката на Паганини. Концертният му репертоар е огромен, но особена популярност му носят изпълненията на концертите и 24-те капричии на Паганини и цигулковите сонати на Бетовен. Солист е на едни от най-известните световни оркестри, между които Лондонска Филхармония, Кралската филхармония, Симфоничен оркестър "Чайковски" на Московското радио, English Chamber Orchestra, Academy St. Martin in the Fields, Филхармония Брукнер - Линц и много др.

От 2019 г. проф. Хосен е артистичен директор на Международния музикален фестивал "Варненско лято" (1926). Той свири на цигулка "Гуаданини" от 1749 г., която му е предоставена от Австрийската национална банка.

Вие сте почетен професор по цигулка в Нов българския университет. От колко години преподавате там и как според Вас се е променил университетът за тези години?
- Проектът за един Университет, като особен свят на свобода, както казваше основателя на на НБУ проф. Богдан Богданов ме впечатли и вдъхнови. Отделям от сърце време за каузата на българската цигулкова школа. От 2006 година съм преподавател и почетен професор на НБУ по покана на проф. Милена Моллова и проф. Богданов. В този период много талантливи студенти от България и от различни континенти получиха възможност да учат в моя клас в НБУ, процес който ме вдъхновява и до сега. Безспорно, университетът днес създава повече възможности.

Ако студентите имат ясна представа какво търсят и искат да постигнат в изкуството, те имат възможност в НБУ да получат нужните знания и подготовка. Различните семинари, майсторски класове и богатата концертна национална и международна дейност е според мен най важната предпоставка за развитието на младите артисти. Това е от години утвърдена практика в НБУ.

Купи билет

- В концерта на 16 юни със Софийската филхармония, Людмил Ангелов и маестро Найден Тодоров, посветен на 30 години НБУ, ще изсвирите две произведения от Панчо Владигеров, оркестрирани за цигулка. Какво за вас значи този композитор?
- Личността и творчеството на Панчо Владигеров са част европейското културно наследство.

Той е явление не само в българска музикална история. В първата половина на миналия век, неговите произведения представят със своя уникален колорит българския фолклор и интонационна среда в най престижните зали по цял свят.

"Песента" за цигулка и оркестър, в различните и варианти, има за мен силно лично и духовно съдържание. От години изпълнявам първия концерт за цигулка, както и други творби на националния ни композитор, тогава когато имам силна нужда от връзка с родината и семейството.

Марио Хосен (Снимка: Личен архив)

Купи билет

- На 9 и 10 септември на Античния театър в родния ви град Пловдив ще изнесете концерти заедно с Виенския симфоничен оркестър под палката на маестро Найден Тодоров. Какво да очаква публиката от този концерт?
- Това е истинско музикално събитие. Симфоничният Оркестър на град Виена в България. Каня всички ценители на класиката в Пловдив на античния театър! Главен диригент на този легендарен оркестър е бил Херберт фон Караян. Оркестърът е изпълнявал многократно и творби на Панчо Владигеров. Радвам се че отново, след много години, ще гостролираме с Найден Тодоров в родния Пловдив.

Този път с осъзната мисия, както ние, така и оркестрантите на Виенския симфоничен оркестър сме виенски възпитаници, приятели и продължители на една класическа традиция. Удоволствие е да се срещнем всички отново в Пловдив, но този път на една хилядолетна сцена.

- Работите много с маестро Тодоров. Каква енергия Ви дава тази професионална комуникация?
- Найден Тодоров е изключителен професионалист и е изцяло отдаден на работата и мисията си. Познаваме се от ученици и сме близки приятели.

Първите ни концерти още преди 25 години показаха че музиката обединява и създава мостове които оставят диря. Имаме обща кауза и това ни прави щастливи в пътя който сме избрали, аз като солист цигулар, той като диригент.

Марио Хосен (Снимка: Личен архив)

- Какво е музиката за вас? Състояние, енергия, дух, енергия?
- Ролята на музиката за развитието и влиянието и в обществото е много по голяма отколкото може да си представим.

Дори и в материалния свят в който живеем сме обградени от силата и могъществото на музиката. Тя е навсякъде, дори и представена в по- елементарната си ритмо-мелодична пулсация. Животът на музиканта е особена форма на смисъл и представа за битието. Музиката е посвещение, всяко изпълнение и досег с цигулката за мен, представляват сакрален, мистичен акт.

Марио Хосен (Снимка: Личен архив)

- Кога осъзнахте, че това е Ваша мисия? Графикът ви е натоварен и постоянно пътувате. Уморява ли ви това и къде беше последният Ви гастрол?
- Като човек на духа и питагореец, аз съм убеден в теория на сферите и това че звука е резултат от математическите пропорциите в космоса и получават своя израз в закони на физиката и движението на духа. Всичко в света е вибрация с определена чистота!

Вибрацията на Вселената е музика (musica universalis), човешкото тяло е създадено от вибриращи, излъчващи определени честотни характеристики органи(musica humana). В класическата музика всичко това намира израз в хармонията и практическата им реализация (musica instrumentalis).

Като свещенослужители в храма на музиката, ние сме отдадени на определена кауза във всяка една точка на света. Пътуването ми е станало част от живота, а преди концерта в София през Май имах концерти в Австрия, Италия и турне в Испания.

Марио Хосен (Снимка: BulFoto)

- Кое е най-специалното място, на което сте свирили? Следвате ли мисията си на сцената и какво ви мотивира?
- Наистина много са специалните места на които съм свирил. От сакрални места, като Теотиуакан в Мексико, Белинташ в Родопите или на вулкана в остров Кагошима в Япония до храмове на музиката като Виктория Хол в Женева, Тонхале Цюрих, Концертхаус Виена или Аудиторио Насионал в Мадрид.

Мисията си следвам от дете и винаги съм бил щастлив в избора си да съм солист. С лекота работя това което обичам и признавам че не ми е било никога трудно да свиря на цигулка.

Приемам дарбата си като отговорност и не се отклонявам от пътя си! Започвайки подготовката и "диалога: творба - композитор - Интерпретатор - публика" трябва винаги да сме наясно с личния си мотив като изпълнители. Усещанията са много субективни в подхода към всеки един концерт.

Едно е сигурно, изпълнителя не трябва да прави компромис със себе си и е длъжен да разбира езика и респектира силата на музиката, която пресъздава.

Интервю на Мина ТАКОВА

Билети за концерта в София: ТУК

Билети за концертите в Пловдив: ТУК

Още

Маестро Марио Хосен: Имаме ли слънце в душите си, лятото е при нас

Маестро Марио Хосен: Имаме ли слънце в душите си, лятото е при нас

Още

Проф. Марио Хосен: С музиката на Брамс концертът се превръща в мост между човешката душа и Космоса

Проф. Марио Хосен: С музиката на Брамс концертът се превръща в мост между човешката душа и Космоса

Още

Марио Хосен - Българския Паганини: Музиката е мост между световете, измеренията и битието

Марио Хосен - Българския Паганини: Музиката е мост между световете, измеренията и битието

Още

 "Между два свята": Зрелищият спектакъл ще предизвика на дуел виртуозите Марио Хосен и Адриан Йотикер

"Между два свята": Зрелищият спектакъл ще предизвика на дуел виртуозите Марио Хосен и Адриан Йотикер

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Александър Кадиев: Човек трябва да се бори за нещата, които наистина са до него

Режисьорът Златомир Молдовански, актьорите Александър Кадиев и Мартина Тодорова пред БТА за формите на любовта и любовта като основна част в премиения спектакъл "Момчетата и градът"

"Ваклуш" с премиерна прожекция в Рим

Почитателите на киното в италианската столица очаровани от 100 минутната си среща с българския духовен учител

Камий Тома: Oбичам музиканти, които горят на сцената и почти умират за всяка нота

Френската виолончелистка Камий Тома подхожда с почти религиозна отдаденост към концертите си, ето какво сподели тя пред Impressio

Акад. Пламен Карталов: Българското оперно дело е съизмеримо с европейските върхове

Директорът на Софийската опера отбелязва днес 75-ата си годишнина

Световноизвестният режисьор Тран Ан Хунг: Готвенето е като да правиш любов

Тран Ан Хунг спечели наградата за режисура на кинофестивала в Кан за най-новия си филм "Страсти в кухнята" с Жулиет Бинош

Миранда Фернандес и фламенкото като начин на живот

Пианистката Миранда Фернандес ще гостува в София със своето трио със специалното участие на танцьорката Марина Валперсин в София Лайв Клуб на 15 септември от 20:00 ч. и ще представят новия й проект "88-М", посветен на жените във фламенкото