Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Марио Хосен - Българския Паганини: Музиката е мост между световете, измеренията и битието

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Марио Хосен - Българския Паганини: Музиката е мост между световете, измеренията и битието

Тя ни свързва и зарежда енергийно, убеден е артистичният директор на Музикалното "Варненско лято"

Виртуозът Марио Хосен е роден в Пловдив. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Дипломира се с награда на австрийското министерство на културата за високи творчески постижения. Специализира в Париж при Жерар Пуле. Особена популярност му носят изпълненията на шестте концерта и 24-те капричии на Паганини и цигулковите сонати на Бетовен. Редактор и изследовател на цялостното творчеството на Паганини за цигулка и оркестър за едно от най-старите музикални издателства в света "Musikverlag - Doblinger" Виена. Записва за италианската звукозаписна компания "Dymanic" световни премиери на произведения на Паганини. Хосен концертира и прави записи със световни артисти, сред които Адриан Йотикер, Филип Бернолд, Жан Бернар Помие, Бруно Канино, Израел Инон, Милена Моллова, Владимир Федосеев.

Солист е на едни от най-известните световни оркестри, между които Виенският симфоничен оркестър, Виенският камерен оркестър, Английският камерен оркестър, Academy St. Martin and the Fields, Филхармония Брукнер - Линц, Кралската филхармония, Симфоничен оркестър "Чайковски" на Московското радио, Оркестър на Миланската скала, Симфоничния оркестър на Радио София и много др. Той е почетен професор по цигулка на НБУ и гост професор в Япония, със завидна преподавателска кариера и студенти, носители на едни от най-високите отличия от конкурси и фестивали в Европа и Азия.

Основател и артистичен директор на международната академия и музикален фестивал "Орфеус", която се провежда ежегодно във Виена. Проф. Хосен e удостоен с престижната награда "София" за музика и с наградата на ФМ Класик Радио за 2015 г. Той свири на цигулка "Гуаданини" от 1749 г., която му е предоставена от Австрийската национална банка. Артист на Thomastik Infeld, Vienna и брандов посланик на Пежо България. От 2019 г. проф. Хосен е артистичен директор на Международния музикален фестивал "Варненско лято".

Снимка: ММФ "Варненско лято"

 

Представяме ви проф. Марио Хосен есклузивно пред Dir.bg:

 

 - Наричат Ви "прероденият Паганини", а критиката Ви определя като един от най-добрите му съвременни интерпретатори. Чувствате ли се съдбовно свързан с италианския гений?
- От дете съм влюбен в цигулката и оттам в музиката на най-големия цигулар на всички времена Паганини. Аз изпълнявам и изследвам този уникален композитор, за който се оказва, че знаем прекалено малко. Голяма част от творчеството му е непознато.

Като изследовател на Паганини в момента подготвям съвместно с издателство "Доблингер" във Виена публикуването на цялостното му творчество за цигулка и оркестър. За мен е и голяма чест, че съм избран от неговите наследници и издателство "Доблингер" да бъда първи изпълнител на последните открити манускрипти и редактор на цялостното му творчество. 

Снимка: Личен архив

- На колко години бяхте, когато разбрахте, че класическата музика е Ваше призвание?
- Първите ми спомени са свързани с музика. Никога мисълта ми не е допускала дори възможността за друго призвание. Това е мисия, която е повече от отговорна. Не е необходимо това да се разбира от всеки. Опитвам се да бъда верен свещенослужител в храма на изкуството и хуманността.

Изкуството е трансцендентен мост към космоса, част от материята и нашето физическо битие. Това трябва да го знаем, като преходни създания на природата. Музиката е мост между световете, измеренията и битието. Тя ни свързва и зарежда енергийно. Музиката винаги може да се разбере със сърцето, но всичко зависи от това дали ние, посредниците ѝ, сме призвани от природата да ѝ служим.

Снимка: Росен Донев

-  А каква е тази история с цигулката на баба Ви?
- Когато се раждам, първият подарък който получавам, е цигулка. Като фея орисница, моята баба Мария Бъчварова, учителка по музика и математика, солистка на певческото дружество в Пловдив, ми подарява цигулката си, която е наследствена семейна собственост, купена в Германия още от прадядо ми. 

- Маестро, тази година е Вашето първо музикално "Варненско лято" като артистичен директор на фестивала. Дълги години с него беше свързано името на именития български цигулар проф. Минчо Минчев. Какво ще запазите и какво ще промените след него?
- "Варненско лято" е фестивалът на община Варна.

Още

Виртуозът Минчо Минчев: Не свирих с Караян заради условие да остана в Лондон

Виртуозът Минчо Минчев: Не свирих с Караян заради условие да остана в Лондон

Много емблематични за българската култура имена са свързани с града и фестивалната му традиция. Безспорно едно от най-големите е това на виртуоза Минчо Минчев. Мой кумир от детството ми. 

- Какви са днес фестивалите за класическа музика по света - по-общодостъпни или в някаква степен елитарни? Какви са тенденциите?
- Всяко стойностно и красиво изкуство е общодостъпно. В зависимост от политическото и културно влияние се определя и "елитарността" при някои фестивали. В държави с големи музикални традиции като Германия, Австрия, Швейцария елитарността е част от фестивалния живот. В повечето стойностни класически фестивали политиката, културата и гражданското общество са едно общо. 

Още

Започна Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Започна Международният музикален фестивал "Варненско лято"

- Забелязва се засилен интерес от страна на чужди телевизионни компании към ММФ "Варненско лято". Как се случи това?
- Програмите на фестивала се развиват и е естествено интересът на чуждите медии към България и културния туризъм да се покачва. 

- Досега деляхте времето си между Виена и София. Концертирате, дирижирате, преподавате... Сега добавяте и "Варненско лято". Роден сте в Пловдив, после учите във Виена и Париж... Кое е Вашето място? Къде се чувствате като у дома си?

- За мен професията е мисия и животът е кауза. Пътуванията и енергията, която влагам във всичко, което творя, са свързани с градеж в храма на хуманността.

Музиката и професията ми са връзката ми с космоса. Физическото битие е свързано с човешки разочарования, но това не може да повлияе на голямата картина, която всеки един човешки живот рисува. Аз се смятам за гражданин на света. Но все пак у дома си се чувствам от години във Виена. За мен е най-прекрасният град, където класическата музика и културата са навсякъде. Тук се подготвям за концертите си, намирам условия за концентрация и създаване на идеи. 

Снимка: Росен Донев

- Продължава ли българската цигулкова школа да дава нови млади изключителни цигулари. Нека напомним, че преди няколко десетилетия друг българин - изключителният Емил Камиларов, беше наречен "Паганини булгаро", след като печели конкурса през 1961 г. в Генуа. Има ли сред Вашите ученици днес големи таланти?
- Нашите млади цигулари са изключителни. Искам да изтъкна, че освен талантливи и конкурентни по този показател на най-добрите си връстници, те са и много дисциплинирани и работливи. И резултатите ни са повече от добри, с лауреатски звания на конкурси по цял свят.

За съжаление от години в България е трудно да се говори за школа.

Има таланти, които могат да се развият и реализират в България и по света, но голяма част от тях за съжаление от липса на култура в образованието напускат България на крехка възраст и потъват в посредствеността, запълвайки места в забавния сектор по света. Големите европейски традиции в цигулковата методика, представяни в България в лицето на професори и изпълнители със световен мащаб от ранга на Боян Лечев, Емил Камиларов, Владимир Аврамов, Петър Христосков са потънали в забвението на посредствеността, която цари в по голяма част от преподавателския състав в музикалните институции. Тази комплексна действителност прогонва младите. Убеден съм, че държавните културни институциите мислят, търсят и ще намерят начини това да се промени. 

Снимка: Росен Донев

- Последните няколко години започва да става "модерно" да се посещават класически и кросоувър концерти. За това немалка заслуга имат музиканти като Дейвид Гарет, заради които хора се завръщат в концертните зали. Какво мислите за това?
- Тенденцията по целия свят е за увеличаване на публиката на класическите концерти и спектакли. От десетилетия за концертите във водещите културни центрове е трудно да се намерят билети. Това, че една от страните с отлив е България, се дължи на липса на подготвени мениджъри в оперните и филхармонични институти и липса на дългосрочна културна политика. Но и тук има изключения, едно от тях е Софийската държавна филхармония с директор Найден Тодоров. Те правят вече трети сезон с изключителна програма, със световни имена и имат препълнени зали. Кросоувър е понятие, което се свързва изцяло със забавния и развлекателен жанр в музиката. Дейвид Гарет е много добър цигулар и е част от тази индустрия. Музиката се развива в най-различни посоки. Така е било през вековете, така е и сега. За всеки влак си има и пътници. 

Снимка: Личен архив

- Ще поканите ли някои от тези имена в афиша на "Варненско лято"?
- В модулната програма  на фестивала от години има кросоувър събития, концерти на открито, развлекателни и забавни концерти за деца. Предния сезон във Варна гостува и цигуларят Ара Маликян.  

Страната ни има традиции с музикалните училища, но как мислите, какво още може да се направи за детската и младежка аудитории?

- Музикалните училища са в криза.

Министерството на културата търси възможности за изход от кризата. Надявам се скоро да имаме програми, с които да достигнем и надминем върховете от близкото минало в музикалното образование. От години чрез забавно-развлекателни класически и кросоувър програми се прави успешна връзка с детската аудитория.

Сега постепенно трябва да изградим концертни сезони, в които младите да се образоват и да получават естетическа наслада в духовното си израстване. В тази област има много, върху което да се работи.  

Снимка: НДК

- Какво остава да видим до края на музикалното "Варненско лято" 2019?
- На 2 август на сцената на Международния музикален фестивал "Варненско Лято" ще гостува световноизвестният полски оркестър "Синфония Варсовия", ще чуем и видим и трима бележити представители на френската класическа музика - цигуларя Огюстен Дюме, виолиста Жерар Косе и диригента Филип Бернолд. Биографиите им са легендарни, стотици произведения са посветени на оркестъра и солистите. Концертът ще е една от кулминациите на фестивала. Очакваме визитата на Диксиленда на Военноморските сили на САЩ в Европа, концертите на харизматичните руски чембалистки от дуета А & А, концерта на ансамбъла на Ромен Лельо и съзвездието на европейски солисти от световна величина с Бранденбургски концерти на Бах през септември, когато фестивалният оркестър Камерата Орфика ще бъде дирижиран от маестро Лоурънс Голан (САЩ).

- А Вашето лято? Имате ли планове и свободно време? Кои са Вашите любими фестивални дестинации?
- В момента, началото на август протича фестивалът и лятната ни академия във Виена - "International Music Academy Orpheus". Тази година честваме 10-годишен юбилей. Имаме гости професори и студенти от 27 държави и над 15 концерта във Виена. След което ще продължа да изследвам партитурите на Паганини сред природата. Наричам и усещам "почивка" времето, когато имам възможност на спокойствие да се отдам на музиката и цигулката. А любимата фестивална дестинация може да е само една - град Варна!

- Какво Ви предстои през новия сезон?
- Предстои много натоварен и интересен концертен сезон. Започваме във Виена на 27 септември нов концертен цикъл - "Concert Spirituel" - където ще съм солист и диригент на Виенския камерен оркестър. В рамките на сезона предстоят концерти в Италия, Австрия, Испания, Китай. 

На 26 ноември в Зала 1 на НДК ще представим големия концерт-спектакъл "Между два свята", една езотерична музикално-символична среща, в която мистиката и действителността се преплитат. Сред участниците ще са емблематични музиканти като пианистът Адриан Йотикер и диригентът Кристиян Шулц.

Интервю на Мая Филипова

Пълната програма на ММФ "Варненско лято" 2019 можете да видите в сайта на фестивала: www.varnasummerfest.org.
Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв.

Билети за събитията от програмата на ММФ "Варненско лято" 2019: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на за "Опера в Летния театър" - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.
ММФ "Варненско лято" е първият български фестивал, основан е през 1926 г. Член е на Европейската асоциация на фестивалите, носител на лейбъла на ЕФФЕ ("Европа за фестивалите, фестивалите за Европа") за 2019-2020 и лауреат на ЕФФЕ за наградите на ЕФФЕ 2019-2020.

Коментирай 16

1/1

Снимка: Личен архив/Колаж: Юлиян Илиев/ Dir/bg

Снимка: Личен архив

Снимка: ММФ "Варненско лято"

Снимка: Личен архив

Снимка: Росен Донев

Снимка: Росен Донев

Снимка: Росен Донев

Снимка: НДК

Още ВИДЕО

Днес ще разберем кои са победителите на 24-тия София Филм Фест - ЛЯТО

Непосредствено след церемонията на Платформата А6 (НДК) ще бъде излъчен филмът на Джесика Удуърт и Петер Бросенс "Босият император"

"Шарлатан" на Агнешка Холанд прави своята фестивална премиера днес на открито

Вижте още какви филмови изненади можете да гледате на 5 юли в програмата и онлайн срещите на София Филм Фест

Филмов разказ за уникални съдби - "Денят на жената" с премиера на открито

София Филм Фест стартира прожекциите на откритата сцена в Парк Военна академия с филма на Доля Гавански, а началото 20.30 часа

Катрин Деньов е икона на френското кино в "Истината"

Това е първият филм на Хирокадзу Корееда, който той режисира извън родната си Япония

Откриха старинни печати от VI век пр.Хр. от персийския период на Йерусалим

"Въпреки многобройните разкопки, които са били осъществявани в града, откритите артефакти от този период са изключително редки", коментираха археолозите

"Денят на жената" - уникален поглед "отвътре" към руския феминизъм

С филма на Доля Гавански на 3 юли от 21:00 часа започват прожекциите на София Филм Фест на откритата сцена в Парк Военна академия

Виж всички

Календар