Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Алек Кирев за "оцеляването" на мечтите и пътя към призванието

МУЗИКАЛНИ ОТКРОВЕНИЯ

Алек Кирев за "оцеляването" на мечтите и пътя към призванието

"Бих искал, това да намерим недостатък на нещо, да не се възприема като маркер за зрялост" споделя музикантът, който обединява спомени и актуални теми в един нов жизнеутвърждаващ проект

Алек Кирев (Снимка: Красена Ангелова)

Какво е нужно, за да сбъднем мечтите си? Смелост и вдъхновение! Радостта от малките неща, усмихнатото утро, споделените емоции - всичко това е част от новия проект на Алек Кирев, който излиза под името "Мечти".

Алек Кирев е познат на българската музикална сцена като вокал на алтърнатив рок бандата НЕМО. От 2017 г. нататък се отдава на соловата си кариера и през есента на 2018 г. издава първия си авторски албум "Да или не", включващ 10 трака. Албумът е наличен за сваляне от сайта alekkirev.eu в секцията Музикални чорапи.

След успеха на "Северна звезда" Алек продължава соловата си кариера с нов сингъл "Мечти", който носи съкровена история и социален привкус.

"Текстът към песента е написан като реакция след сериозно разочарование в професионалния ми път. След като преодолях шока, сякаш намерих нова мотивация да продължа да се занимавам с музика, осъзнавайки, че въпреки всичко, това е едно от нещата, които осмислят дните ми. Животът продължава и винаги има причина да се събудиш на утрешния ден. Песента се оказа най-позитивната, която съм създавал досега!", разказва изпълнителят и музикант, който превръща позитивната нотка в свой почерк в соловата си кариера.

"Мечти" акцентира и една общочовешка тема - "оцеляването" на мечтите и пътя към призванието. Въпреки че песента е написана преди периода на изолацията, реализацията на видеото се случва именно в период, когато всеки трябва да оцелее физически, емоционално и духовно. Така се ражда идеята за клип с различни участници, които записват забавни моменти от своя дом - танцуващи крака в шарени чорапи, очите на любимия човек или "пръсти, които се разхождат". Защото макар и разделени, всички сме заедно. Заснемането на сингъла се превръща в мини кампания в социалните мрежи, която дава възможност на всеки да сподели момент на щастие от своето уютно кътче.

Представяме ви Алек Кирев и неговото музикално пътешествие с една история за малките неща и голямото вдъхновение: 

Снимка: Красена Ангелова

- Здравей, Алек. Слушаме "Мечти" и самите ние започваме да мечтаем за нещо ново и вълнуващо! Разкажи ни повече за идеята на тази песен.
- Привет! Песента, се появи преди около година. При мен винаги така се получава - идва първо музиката и след това започвам да отблъсквам момента, в който да седна да пиша текста към нея. Обикновено го правя, когато вече нямам никакъв избор.

Интересното е, че с тази песен не се получи така. Още от времето на "Немо" (което не беше чак толкова отдавна) си бях създал репутация, че в "специални" моменти съм много креативен. Периода, когато написах песента беше специален, което не значи задължително "лек". За да бъда по-конкретен ще спомена, че написах песента точно след като се отърсвах от авантюрата си в един от музикалните формати.

Тя не се разви "по-план" и това доведе със себе си определени разсъждения, мисли и съответно решения. Когато успееш не се поддадеш на импулса да се обидиш, да обвиниш и да сочиш с пръст, имаш възможност да видиш потенциала в това, което се е е случило. Дори и да ти се е е искало да е по-дълго. Очевидното е, че не съм спрял да се занимавам с музика и все още съм любопитен къде ще ме отведе това пътешествие.

-  По време на пандемията имахме време да останем насаме със себе си. Какво разбра за времето - величината, която никога не ни е достатъчна?
- За себе си мога да кажа, че не съм оставал повече "насаме със себе си" в сравнение с времето преди изолацията. По скоро ситуацията се промени и просто нямах възможност да правя някакви неща. Имах подозрение за себе си, че съм домошар и се оказах прав.

Но в моя кръг от хора имаше и такива, които се зарадваха на почивката. Прочели са книги, отново са започнали да слушат радио. Разбира се не всичко е розово, имаше и страх. Но думата ми е, че както всичко в този наш свят и това събитие има 2 страни.

Искрено се надявам да ставаме по-осъзнати за последствията от персоналните си действия и да придобием смирение.

Снимка: Красена Ангелова

- Знаем, че именно в този период реализираш видеото към "Мечти" - как реши да превърнеш в главни участници непознати?
- Всъщност нямахме голям избор. Изолацията просто ни отне възможността да организираме организирани снимачни дни. Идеята дойде от Ясен Григоров, с който работихме и по видеото на "Северна звезда". От него дойде предложението да се обърнем към хората в социалните мрежи и да помолим за тяхното включване. Разбира се, имаше примерни условия какви кадри търсим. Получи се! Видеото стана точно толкова цветно и позитивно, колкото беше в представите ни.

Огромно благодаря на всички, които се отзоваха!

-  Песента е свързана с разочарование за теб. Как преодоляваш разочарованията на сцената и в живота?
- С музика! Това е терапията и тайната ми съставка. Думите "изпей си мъката" са толкова верни! Но с това уточнение - за мен терапията върши работа, когато аз създавам музика.

Процесът е магичен и не може да се опише, въпреки че за страничен наблюдател би могъл да изглежда "влудяващ".

-  Знаем, че имаш и друга кариера, която е свързана с програмиране. Какво според теб прави математиката и музиката близки от древни времена?
- Грубо погледнато звука е трептение, което е физика, която в основата си е математика. Хармониите могат да бъдат разгледани и като математически зависимости.

Но музиката минава отвъд чисто цифровото изображение на дадено съчетание, тъй като един дисонанс може "опише" дадена, примерно, житейска ситуация по прекрасен начин. Разбира се възприемането на дадена песен е много субективно... но тук, може би, влизаме в територията на квантовата физика... аз обадя ще спра, тъй като изобщо не съм капацитет по темата!

-  Кои са музикантите на световната сцена, от които черпиш вдъхновение в момента?
- The Beatles, Nirvana, Oasis, Radiohead - това са константите. После идват Ed Sheeran, Travis, Pearl Jam, Stone Temple Pilots, харесвам хаус музика, също и песни на Beyonce, Billie Eilish, от съвременните български музиканти не мога да не спомена Остава, Любо Киров, Графа... не мога да покрия всичко, разбира се.

Покрай семейството ми слушам радиа като Fresh, City и мога да кажа че много от песните, които слушам определено ми "привличат ухото". Това, което не мога да приема, обаче, са музикалните видеа. Намирам сексуалността за толкова безсрамно застъпена в повечето от тях, че буквално ме отблъсква.

-  Какво ти се иска да чуваш по често на музикалната сцена в България?
- Иска ми се да има повече музика, която да разбирам и с която да се асоциирам.

Бих искал да има повече фестивали и форуми, където музиканти като мен да могат да представят музиката си.

-  Някой казват, че светът завинаги се е променил - каква промяна ти се иска да видиш в хората?
- Хората да се отворят един към друг. Да могат да излязат от личната си гледна точка и да осъзнаят как могат да се отразят някои от действията им на света около тях. Съответно да поемат отговорност за тях.

Бих искал да страха да е по-малко.
Бих искал да се усмихване по-често.
Бих искал, това да намерим недостатък на нещо, да не се възприема като маркер за зрялост.

Такива неща...

Интервю на Александра Иванчева

Последвайте Алек Кирев: Website | Facebook | YouTube | Instagram

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ирина Стоянова: Благодарение на фестивал Алегра, музикалното училище ще бъде „лаборатория за музика“ на световно ниво

Заместник-директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" споделя впечатленията си от младото музикално поколение и важността да се създават условия за развитието на младите музиканти

Майкъл Лийг от Snarky Puppy ексклузивно: Джаз, свобода и светът днес

Ще гледаме култовата група на 2 юли на сцената на A to JazZ

Мария Найденова – Абрашева: Фестивал и академия Алегра е наслада за духа

Осмото издание на международния културен форум обещава незабравими срещи с виртуози от световната музикална сцена и атрактивна програма

Мария Банова за уникалното "същество" театър в кутия

"Изкуството на театър в кутия няма аналог в българското куклено изкуство", казва кукленият режисьор и сценограф

Поезия, визия и музика – трите елемента на видеотриптиха "Друга светлина"

На 17 юни от 18:15 ч. можете да видите "Друга светлина" в Дом на киното. Проектът работи с асоциативните движения между текст, звук и изображение в думите, ритъма, гласа, тембъра, субстанцията, цвета и композицията

Рут Колева: София има належаща нужда от развитие на културен туризъм

Певицата е съосновател на един от най-свежите градски фестивали Sofia Live Festival