Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Актрисата Силвия Петкова за опита си в Storytel: Дадох си сметка каква мощ има гласът в аудиокнигите

ЛИТЕРАТУРА В ЗВУК

Актрисата Силвия Петкова за опита си в Storytel: Дадох си сметка каква мощ има гласът в аудиокнигите

"Искам да науча всичко за тази работа", споделя актрисата

Източник: © Storytel България/Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg

Българската публика вече може да слуша първата aудиокнига от световно известната поредица за Хари Потър, озвучена на български език с гласа на актрисата Силвия Петкова. Aудиокнигата "Хари Потър и философския камък" излeзе като част от съдържанието на платформата за аудиокниги и аудиосъдържание Storytel, а останалите шест книги от поредицата ще бъдат добавяни в каталога eжемесечно през следващата половин година.

Дългоочакваното попълнение в Storytel идва година и половина след стъпването на водещата стрийминг платформа за аудиосъдържание у нас и отбелязва 20-годишнината от издаването на "Хари Потър и философският камък" у нас. За феновете на култовата поредица на адрес harrypotterbg.storytel.com стартира и аудио игра със загадки, в която всеки може да тества знанията си за света на Хари Потър и да спечели оригинални награди.

Силвия Петкова е разказвач и на 7-те книги за Хари Потър. Тя е позната у нас с редица телевизионни и театрални роли, най-популярните сред които са тези в българските продукции "Под прикритие", "Откраднат живот", "Пътят на честта", "Революция Z", "Лов на дребни хищници", "Революция X" и други.

Разговор със Силвия Петкова за предизвикателствата в четенето на аудиокниги, трудностите и новите емоции, с които се е сблъскала при преживяването отново на любими книги.

Източник: © Storytel България

 - Нещо напълно ново за Вас като актриса ли е да озвучавате аудиокниги?
Опитът ми преди да стартираме с поредицата за "Хари Потър" беше около година и нещо. Тогава записвах други книги в Storytel. Проектът "Хари Потър" дойде след като вече имах натрупан опит. Но не мога да отрека, че продължавам да се уча и до днес. След 6 записани книги и един аудиосериал, с "Хари Потър" все едно бях първолаче, стисках стола, потяха ми се ръцете от вълнение, защото това е много отговорна задача. "Хари Потър" има милиони фенове по целия свят и хиляди в България и много ми се искаше да дам най-доброто от себе си.

Смея да кажа, че започнах с малко опит, но сега вече след тези 7 книги, 160 персонажа, които озвучавам+разказвач, ще изляза като професионалист! (смее се)

- Какво Ви дава като преживяване записването на аудиокниги?
- Не съм си представяла да чета на глас в живота си. Като деца ни караха да четем на глас и от тогава изпитвах ужас от това.

Удоволствието е голямо, но и трудността си е на ниво, защото оставаш само ти и гласът ти. И трябва без жестове, без мимики, без нищо друго, което ти е дадено като актьор, да успееш само с гласа да съживиш един нов свят, един нов герой, да съживиш хора, така че когато слушателят слуша и затвори очи, да си развихри въобръжението максимално.

- Тоест това е един вид да създадеш екран. Картина през звук.
Абсолютно. Има много любопитни научни и неврологични изследвания какво означават звуците за хората и колко хубаво е да се слушат аудиокниги. Това развива толкова много области от човешкия мозък.

Картината се "гради" със всяка следваща дума, с всяка следваща страница. Наистина за мен е огромно удоволствие да се занимавам с това. Уча се и давам най-доброто от себе си.

Източник: © Storytel България

Още

Лиза Василева, мениджър на Storytel за България: Все повече хора дават шанс на аудиокнигата

Лиза Василева, мениджър на Storytel за България: Все повече хора дават шанс на аудиокнигата

- Какво Ви заплени и привлече в началото в правенето на аудиокниги?
- Интересно е как започнах със Storytel. Те ме поканиха да бъда техен инфлуенсър, когато стъпиха на българския пазар преди две години. Помолиха ме да споделя в социалните мрежи това, че вече са на пазара, че ще имат събитие с една страхотна инсталация с хиляди слушалки, поканиха ме да присъствам на това събитие и т.н. Тогава казах: да! След това попитах дали и аз бих могла да пробвам да чета, интересно ми беше какво се иска? Те ми казаха, че трябва да се явя на прослушване. Отидох на прослушване и след известно време ми се обадиха и ме поканиха да изчета "Феята от захарницата". И много се изкефих, страшно ми хареса. Много ме забавлява това да осъзная какъв диапазон на гласа си имам - нещо, което никога не съм знаела преди това.

На сцената или в киното, където се търси реалистичност, правдоподобност, истина - и изведнъж в една книга авторът казва, че героят е с писклив глас. И тогава ти трябва да намериш пискливия си глас, с който от първата поява на този герой до последната ще е едно и също. Така че сама попитах "Мога ли да дойда да пробвам?", те ме приеха и работим чудесно заедно. Сега с "Хари Потър" е невероятно удоволствие и вълнение за мен.

- Фен ли сте на "Хари Потър? Каква е Вашата среща с него?
Да, много голям! Преди 20 години книгата дойде в България и си спомням, че ми я подариха за Коледа и толкова много се зарадвах. Когато видях магическите пръчки, изобщо света на магията... Мисля, че това беше една от първите книги, които като дете прочетох от началото до края. После се започна едно чакане да излязат и следващите.

- Значи имате отношение към поредицата, не е като да сте се сблъскала сега при работата по аудиокнигата с нея.
- Не съм от най-фанатичните фенове, които си имат всякакви харипотърски принадлежности, но съм голям фен на книгите.

Източник: © Storytel България

- Като човек, чел и преди тези книги, сега по-различно ли усетихте текста, историята?
- Сега като по-голяма определено разбирам много по-дълбоко всичката мъдрост, която събират книгите. Смятам, че е напълно актуална книга и до днес.

Темите, които слага на масата са както за малки деца, така и за тийнейджъри, така и за зрели хора. И те кара да се замислиш за най-изконните ценности в човешкия живот, във взаимоотношенията, в приятелството. Това как Артър Уизли се изумява как мъгълите живеят без магия. Само в това изречение има толкова смисъл. Къде отиде магията в наши дни? Много актуални теми има.

- Заради това ли книгата не спира да е актуална, феновете ѝ по света не намаляват, говори се за нея и за авторката ѝ?
Смятам, че винаги ще е жива, защото по много хубав, интересен начин, с чувство за хумор се говори за сериозни неща. В това Дж. К. Роулинг е просто феноменална. И самата поредица е някакъв световен феномен.

- Как гледате на работата си със записването на аудиокниги от гледна точка на другите Ви ангажименти в театъра и киното. Това по-скоро хоби ли е или част от професията?
Не мога да ги разделя. Аз съм много всеотдаен човек и когато имам нещо да свърша, го върша с много любов. Това е доста голямо професионално развитие за мен - да се уча да озвучавам аудиокниги. Това в НАТФИЗ не се учи. Мен самата като актриса това ме разви доста, защото вече съм наясно какво притежавам, разбрах какво нещо е гласът на човек.

Неговата мощ, въздействието, което би могъл да има само тембъра на гласа. Смятам, че когато се завърна в театъра, това ще ме направи още по-многопластов актьор. Отделно за един актьор е много важно да може да борави с микрофон, това също е нещо, на което никой не те учи. Безценен опит трупам тук в Storytel.

Източник: © Storytel България

- Има ли много актьори, които се включват в озвучаването на аудиокниги, така, както в дублажа, или това все още е нещо непознато?
Да, страшно много актьори. Най-добрите български актьори са част от платформата и хората могат да чуят гласовете им. Има много хора от дублажа, над 50 човека са гласовете до този момент. И те са наистина "учебници" за тази работа. И винаги съм си мечтала тайно да ги срещна, да ги разпитам, да ми дадат насока. Много ми е любопитно и искам да науча всичко за тази работа. Човек вечно се учи и мисля, че ако някой реши, че вече е велик и на всичко се е научил, работата му е свършена.

Смятам, че давам най-доброто от себе си, но това трябва да отсъдят слушателите, а от професионална гледна точка, колегите ще кажат. "Хари Потър" вече е в платформата и очаквам обратна връзка и отзиви за това, което сътворихме!

Интервю на Юлия Владимирова

Още

Силвия Петкова: Градско диване с високо вдигнат гард

Силвия Петкова: Градско диване с високо вдигнат гард

Още

На 27 август излиза първата аудиокнига за Хари Потър на български език

На 27 август излиза първата аудиокнига за Хари Потър на български език

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Бароковите костюми от хартия на Ася Козина, които взривиха света на модата

Украинската артистка работи с марки като Dolce & Gabbana като създава костюм, вдъхновен от една от символичните сгради на Киев - Къщата с химерите

Найден Тодоров: Уволнението на Морфов или Василев не е казус на министерството

Темите за него като министър на културата, не е конфликтът около Народния театър, а проблемът за начина на финансирането в културния сектор като цяло

Министърът на културата Найден Тодоров: Трябва да пазим хората на изкуството, за да не загине самото изкуство

На въпрос за финансирането на фестивалите в България, министърът отговори, че за тях се отделят малко средства

Фолкер Шльондорф пред Dir.bg: Никой не може да предскаже бъдещето на киното

Според Фолкер Шльондорф професията режисьор е най-хубавата, която може да си представи

Паоло Дженовезе пред Dir.bg: Все по-трудно е да оставаме заедно

Един от най-известните италиански режисьори гостува в София, за да представи най-новия си филм "Първият ден от моя живот"

Боряна Бабанова, или една актриса "В полите на Витоша"

Младата актриса от Драматичен театър-Ловеч е номинирана за "Икар" за ролята си в спектакъла на Крис Шарков