Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Лиза Василева, мениджър на Storytel за България: Все повече хора дават шанс на аудиокнигата

В СВЕТА НА АУДИО И ЕЛЕКТРОННИТЕ КНИГИ

Лиза Василева, мениджър на Storytel за България: Все повече хора дават шанс на аудиокнигата

"Успехът ни се дължи на това, че създаваме качествени аудиокниги именно на български език", отбелязва Лиза Василева

Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg

Само от началото на 2020 до сега в платформата за аудиокниги и аудиосъдържание на Storytel в България са изслушани 1 млн. часа. В приложението вече има над 1400 заглавия на български, а сред имената на дикторите - разказвачи се нареждат Калин Врачански, Силвия Петкова, Койна Русева, Параскева Джукелова и други български актьори.

В интервю за Impressio Лиза Василева, мениджър на Storytel за България, споделя за това как водещата стрийминг компания за аудио и електронни книги в Северна Европа влиза на българския пазар преди две години, как и защо аудиокнигата може да ни помогне в съвременното ежедневие и кои са най-търсените заглавия сред българските потребители на платформата.

- Отбелязвате 20-годишнината от издаването на хартиеното издание на поредицата за Хари Потър с аудиокниги на всичките книги на български език. Това е една добра отправна точка, за да започнем разговора за развитието на новите технологии през последните 20 години, но и с промяната в културата на четене. За какво си давате сметка днес?
- Днес ние честваме старта на първата книга на български език с аудио книга за Хари Потър. Книгата вече е налична в платформата за всички потребители на Storytel, които вече могат да я слушат. А всички, които все още не са потребители на Storytel, могат да се възползват от 14-дневния гратисен безплатен период, в който могат да тестват аудиокниги и други жанрове от съдържанието ни. Тази година отбелязваме и годишнината от първата книжна книга за Хари Потър на български език и около 24 години от първата книга на английски език.

От тогава книгата е глобален феномен, изключително обичана е, вдъхновила е 8 филма. Това е голямо събитие. 25 години да си едно от най-търсените заглавия. Цялата поредица е налична вече в аудио вариант на много езици навсякъде по света и смятам, че тя излиза в много подходящ момент в България, за което основна роля играе нашето партньоство с Pottermore Publishing. С тях правим книгите достъпни за потребителите на Storytel на български език.

Лиза Василева, мениджър на Storytel за България

- Кога стартира компанията Storytel?
Компанията стартира в Швеция през 2005 г. и днес благодарение на цялото развитие на технологиите, услугата вече е налична на 20 пазара, в които ние сме и издатели и създаваме съдържание на 25 езика. Компанията е в България от декември 2018 г. с около 300 аудиокниги на български.

Още от самото начало наш фокус е да създаваме все по-голям каталог именно с българско съдържание, така че днес, почти 2 години по-късно, имаме около 1400 аудиокниги на български в много разнообразни жанрове.

- Вие споменахте малко за историята на компанията. Storytel е всъщност водеща стрийминг платформа в Северна Европа, има над 500 000 заглавия. Как компанията се превърна в толкова успешна и толкова разпознаваема?
Факт е, че компанията е лидер в Северна Европа, защото е стартирала там, но тя се развива много бързо в пазари като България, в момента има голяма експанзия в Азия и Латинска Америка. Специфичното за Storytel като бизнес модел е именно този акцент върху локалното съдържание за разлика от други услуги, които предлагат аудио книги в сходен формат, и дават достъп до страхотно съдържание на английски примерно. Различен е подходът. Ние говорим за 20 пазара и съдържание на 25 езика.

Успехът ни в България се дължи не на това, че имаме 50 000 аудио книги на английски, а на това, че имаме, създаваме, селектираме и продуцираме аудио книги на български език. Независимо от тази разлика - 50 000 на английски и 1400 на български, над 90% от слушането в България е на български.

- Това успешен бизнес ли е в България? Или зададен по друг начин въпросът би звучал: купуват ли си българите аудио книги?
- Разбира се, технологиите помагат компанията да расте и изобщо да стигне до толкова кътчета в света, да даде възможност на такава широка аудитория да има допир до аудиокниги.

Като феномен в България аудиокнигата е все още сравнително нова, макар разказването на истории да е толкова старо и познато за човека - нашите майки и баби винаги са ни разказвали истории. Така че част от задачата ни е да развиваме популярността на Storytel и с това хората да имат достъп до качествено, релевантно съдържание навсякъде и по всяко време.

Тоест удобството на самото приложение като технология и качественото съдържание, не само като запис, но и като подбор на заглавия. Според мен тези две неща много помагат на услугата ни да става все по-популярна. На въпроса ти дали услугата ни е успешна, две години по-късно мога да кажа, че все повече хора знаят, че тя съществува като възможност. Много хора, които са я опитали веднъж, остават наши лоялни клиенти.

 

Лиза Василева, мениджър на Storytel за България

- Аудиокнигите са явление на забързания начин на живот, хората имат все по-малко време да четат, защото са в движение - във фитнеса, в метрото, съответно се създават нови начини за консумация на информация, култура. Това ли е бъдещето?
Абсолютно, това е глобален феномен и България в това отношение не отстъпва назад. Технологиите много помагат, интернет много помага. Консумирането на дигитално съдържание тук не е много по-различно от други райони на Европа. В България в момента един активен потребител на Storytel слуша около 15 часа съдържание на месец. Но това не е само частно за аудиокнигите, също така расте изключително много консумацията на подкаст, на видео съдържание. Най-голям дял разбира се има музикалното съдържание, но то също е дигитално съдържание, което консумираме точно в такива моменти. Ние имаме интересно проучване, което показва, че най-често потребителите ни слушат именно в моментите, в които те преминават през различни пространства - от дома към работа, от дома към университета, докато сме в градския транспорт, в автомобила.

Докато сме вкъщи и приготвяме примерно вечеря или искаме да забавляваме децата, на разходка сме с кучето. Изобщо на преден план се явява удобството да имаш достъп до това съдържание по всяко време.

Вие споменахте, че тази промяна е глобална, в крайна сметка начинът, по който консумираме медии се променя навсякъде, смятате ли, че тук това става по-бавно от традиционно към ново?
Аз смятам, че медиите, както и издателите, както и създателите на съдържание, следват потребителите. Промяната следва тренда на консумиране на съдържание, който е повлиян от самата интернет връзка.

Ние работим изключително много по приложението, така че то да бъде лесно, достъпно за всеки, да е със социални елементи, да се споделя всичко с приятели или в социалните медии. Това са потребностите на съвременния човек.

- Разполагате ли с данни, които да онагледяват в коя част на света се слушат най-много аудиокниги?
Тъй като каталогът със съдържание на английски език е най-богат, САЩ са световен лидер в консумирането на аудио съдържание. Англия също, като веднага след това са немският и френският език. Тоест данните ни следват популярността на езика. Но не бих казала, че това е задължителна извадка за всички възможни платформи на аудиокниги.

При нас в семейството от компании водещ пазар е Швеция, защото Storytel тръгва от там и сме най-дълго там. В момента Storytel има почти 1 300 000 абонати глобално.

- От гледна точка на опита ви последните две години на българския пазар, струват ли ви се българите по-консервативни като потребители на такива стрийминг платформи? Биха ли изоставили традиционното четене?
Не мисля, че потребителят в България е по-консервативен от потребителя в Европа. Мисля, че в България се случват изключително много технологични иновативни услуги и се създават компании, които стават международни, така че не бих казала, че ние като нация сме задължително консервативни или "изчакващи" нещо да заработи и тогава да се включим.

Моите впечатления са, че сме технологично добре развита нация. Освен това имаме традиционно голяма връзка с литературата, образованието. Така че даже сме привилегировани - тази комбинация между образование, ценността от четенето и новите технологии е много важна. Все повече хора дават шанс на аудиокнигата.

Имa няколко категории потребители, единият е традиционният четящ човек, който вижда в Storytel възможност да навакса с книги, които не би си купил задължително, или да прослуша нещо, което харесва и обича като автори. Другият тип са хора, които могат да се запознаят с литература, до която преди не са имали досег, смятали са я за прекалено висока. Тоест Storytel изгражда и нови публики. Това е площадка и за авторите - да срещнат нова аудитория.

Лиза Василева, мениджър на Storytel за България

- Кои жанрове са най-популярни в България?
Най-слушаните жанрове са криминалният, след това са книгите за личностно развитие и третият е литературната класика. Криминалният жанр е най-слушан и глобално. Ето, че и във вкусово отношение не сме голяма изненада.

- Кажете повече за аудиокнигите на български произведения.
Работим с Георги Господинов, Алек Попов и много други съвременни писатели, но имаме и класическите произведения. Всъщност "Тютюн" е най-слушаното българско заглавие. Най-слушаната книга към момента е "Шантарам", втора е "Тютюн", след това са книгите на Фредрик Бакман, "Човек на име Уве", следвана от "Sapiens. Кратка история на човечеството" - тя е четвърта в класацията към момента. Следват книгите на Наполеон Хил, Елизабет Гилбърт. Освен книгите, които продуцираме и купуваме права, ние също така имаме и Storytel Original, което е нашето оригинално съдържание.

Към момента имаме 12 аудио сериала на български език. Това означава, че автор пише за специално за аудио формат за Storytel, а не записваме по книга, която вече съществува.

- Тоест това са ваши сериали по логиката на Netflix и HBO.
Към момента към платформата имаме 12 аудиосериала, като 4 от тях са писани от български автори. Първият аудио сериал при нас беше "P.S. Някой трябва да плати" на писателя Богдан Русев. След това имаме "До дъно", "Гълъбова кръв" и "Записки от Шато Лакрот". Действието се развива в рамките на един сезон, 10 епизода, много сходно на сериалния модел. Всеки епизод е около един час. Изключително популярни са, различни са като жанрове и тематики. Това е нещо, което развиваме като проект в България много активно.

Затова и тази година, по време на карантината стартирахме първия подобен конкурс за оригинални идеи за аудиосериали и получихме над 200 предложения! Избрахме два пилота, които в момента се разработват от авторите им с менторството на Ваня Щерева и Богдан Русев.

Хрумна ми един любопитен въпрос за формата аудиосериал. Повече кино или повече литература са аудиосериалите?
Историята в аудиосериала се "играе" от един глас, така че е много сложно да се пресъздаде за разлика от киното, което е много визуално. Целта тук е да пресъздадеш с повече думи обстановката. Може би все пак повече прилича на книга, но в кино формат.

Кои са краткосрочните и дългосрочните цели на Storytel?
Компанията глобално до края на годината планира да достигне до 1 500 000 потребители. Движим се точно по план, във второто тримесечие на годината имаме ръст на потребителите спрямо предходната година по същото време. Плановете ни в България са да продължим да създаваме качествени заглавия и да стигаме до нова аудитория.

В началото на идната година ще имаме още по-богато съдържание, както от аудиокниги, така и от аудиосериали, създадени за българската публика.

Интервю на Юлия Владимирова

Още

На 27 август излиза първата аудиокнига за Хари Потър на български език

На 27 август излиза първата аудиокнига за Хари Потър на български език

Още

Поредицата за Хари Потър - вече достъпна като аудиокниги на английски в Storytel България

Поредицата за Хари Потър - вече достъпна като аудиокниги на английски в Storytel България

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Две актриси и един режисьор разкриват "Мечтата на идиотката"

Стефка Янорова, Василена Винченцо и Явор Намлиев представят "Мечтата на идиотката" от Анатолий Дяченко на сцената на театър "Българска армия"

Боби Косатката: Косьо Марков е винаги с нас и така ще бъде до края!

"На 19 май в Joy Station ще изсвирим част от най-големите хитове на "Тангра", плюс материал, по който работихме през последните 2-3 години, преди да загубим нашия непрежалим колега и приятел", казва вокалистът на култовата група

ANTIstatic - ANTIwar: Танцът срещу статичността в мисленето

"Иновативността и авторството, което предлага съвременният танц е нещото, от което съвременният човек има нужда, казват тримата създатели на фестивала "Антистатик" Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев

Актьорът Христо Петков: "Бягство" е филм за свободата

"Аз много си обичам професията именно заради моментите на тотален контрол. Това да знаеш, че всичко зависи от теб и ти решаваш как и кога да продължиш", споделя той

Григор Паликаров: Всеки концерт би следвало да е идеален...

"Предпочитам партитури, които приличат повече на красиви панорамни пътища с много завои, с много изкачвания и слизания", споделя маестрото, който ще води Софийската филхармония в два концерта през май

Номинираният за "Грами" Константин Добройков, който избра България

"Върнах се заради любовта и семейството, и защото исках да започна "нов живот" в Европа“, споделя диригентът