Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вокалистът на "Тото" Боби Кимбъл: Загубих в катастрофа човека, който ме запали по музиката

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Вокалистът на "Тото" Боби Кимбъл: Загубих в катастрофа човека, който ме запали по музиката

Тогава бях просто едно дете с хубав глас, спомня си легендарният музикант в ексклузивно интервю пред IMPRESSIO

Пълно раздаване пред феновете в Ямбол (Снимка: Николай Михайлов)

На концерта на празника на града (Снимка: Николай Михайлов)

Носителят на 7 награди "Грами" с група "Тото" Боби Кимбъл е роден на 29 март 1947 г. в Уинтън, Луизина. Започва да се занимава с музика от дете. На 4 години вече свири майсторски на пиано. Разнородните му интереси го насочват и към медицината. Но се отказва от кариерата на лекар в името на музиката.

През 1977 г. се среща с "Тото" и става вокалист на групата.

След няколко съвместни албума и турнета, пътищата им се разделят. След 17-годишно отсъствие обаче Боби Кимбъл отново се завръща в "Тото".

На 2 юни в Ямбол култовият музикант изнесе грандиозен концерт на празника на града.

Ето какво каза в специално интервю за IMPRESSIO:

 

- Боби, кой ви запали за музиката в началото?
- Тенър ме запали. Това е името на един страхотен чернокож музикант. Както знаете аз съм живял в Луизиана, точно на границата с Тексас. Обожавах музиката от малък и свирех на пиано. Един ден видях пред един магазин въпросния Тенър. Явно той ме беше чул някъде как пея и затова ме извика. Каза ми: "Боби, искаш ли да видиш един нов ритъм. И той потропа с ръцете си. Получи се ритъм, който никога не бях чувал дотогова - блус ритъм.

Всеки ден след това ходех при него, за да го слушам. Вървяхме заедно, но не прекалено близо заради сегрегацията и тактувахме. Аз се учех. По-късно започнаха и участията с него и останалите членове на бандата. Бях просто едно дете с хубав глас. Дори все още не бях и тийнейджър. Бях наистина дете. Ходехме в близките клубове.

Снимка: Николай Михайлов

Имам една история за вас, която остави неизличим спомен в живота ми. Един ден майка ми ме помоли да отида с колелото за хляб и мляко. Трябваше да пресека ЖП-прелеза, който беше неохраняем. Отдясно имаше една голяма сграда и видимостта беше ограничена. Когато се приближих с колелото, чух свирката на влака. Не можех да го видя, но го чух. В този момент чух и мотор на кола, която с висока скорост се приближаваше към прелеза. Видях Тенър и останалите в колата. Осъзнах, че те не могат да видят влака. Засилих се, за да ги спра, но не се получи. Те минаха покрай мен като аз чух силната музика от колата им. Затова и не чуваха влака.

Влакът ги удари. Разстоянието между вратите беше около 20 см. Сякаш някой беше изсипал няколко кофи с кръв. Години по-късно председателят на Залата на Славата на Луизиана ме покани, за да ме удостоят с почетната награда и аз тогава написах песента за Тенър.

Снимка: Николай Михайлов

- Детството ви как изглеждаше?
- Музика. От 12-годишен ходя по клубове. Не искаха да ме пускат там заради ограниченията, свързани с алкохола. Аз казвах на съдържателите, че не искам да пия, а само да пея.

- От кои музиканти сте се учил?
- Рей Чарлз. Моят ментор. Иначе съм работил с най-големите имена и от всички съм се учил - Елтън Джон, Ерик Клептън, Лучано Павароти, "Джърни", Лу Грам ("Форинър"), "Чикаго".

  С кмета на Ямбол Георги Славов (Снимка: Николай Михайлов)

- Какво е група "Тото" за вас и кариерата ви?
- Всичко. Обичам ги много. Аз изпях едни от най-големите хитове на групата - онези, които бяха наградени със 7 награди "Грами". Имам много спомени с тях...

- Вярно ли е, че преди години сте тръгнали на турне в Япония без още да знаете добре текстовете на песните. Трудно ли ви беше?
- Не беше много трудно. Японските фенове са може би най-големите. Знаеха всички нови песни на групата, които все още не знаех на 100%. Четях устните им и така ми помагаха. Беше много, много смешно.

- Как преминава един ваш ден, когато не пътувате?
- Почти нямам такива дни. Сега заминавам обратно за Лос Анджелис за голям концерт и след това ще направя 15 концерта в Латинска Америка. Всяка година имам между 200 и 250 участия.

Снимка: Николай Михайлов

- С пианиста Ясен Велчев, с басиста Ивайло Звездомиров и с една от беквокалистките ви тук, Преслава Пейчева, се познавате от предишни проекти. Как се срещнахте?
- Всъщност познавам всички участници. Само едно мога да кажа за тях. Не знам какви други музиканти има в България, но те са на световно ниво. Могат да свирят с всеки световен изпълнител. Без изключение.

Снимка: Николай Михайлов

- Какви проекти ви предстоят в най-близко време?
- Издадох нов албум в 126 държави, включително България. Казва се "We are not in Kansas anymore"! Изключителен е, казвам ви! Очаквам големи успехи с него.

- Какво е в състояние да ви въодушеви днес?
- Вие. Феновете. Обичам ви. Българите сте толкова слънчеви хора. Хм. Ами да, само вие!

Поклон пред феновете (Снимка: Николай Михайлов)

 

Интервю на Валерия КАЛЧЕВА

1/1

Пълно раздаване пред феновете в Ямбол (Снимка: Николай Михайлов)

Снимка: Николай Михайлов

Поклон пред феновете (Снимка: Николай Михайлов)

Снимка: Николай Михайлов

Снимка: Николай Михайлов

С кмета на Ямбол Георги Славов (Снимка: Николай Михайлов)

Снимка: Николай Михайлов

На концерта на празника на града (Снимка: Николай Михайлов)

Снимка: Николай Михайлов

Календар

Препоръчваме ви

Дега изложил своя скулптура един-единствен път

Ослепяващият художник изработвал статуетките си от пчелен восък

Мистерията със завещанието на мецената Лилиан Бетанкур

В състояние на деменция, богаташката направила щедър подарък на мъж?

Снежната кралица на Андерсен - Йени Линд

Писателят й предлага брак с писмо, и тя го отхвърля с писмо

Музата на Рубенс е втората му жена

След смъртта му, Хелена искала да унищожи някои от "голите" картини

Едит Пиаф не успява да пребори рак на черния дроб

На 10 октомври преди 54 години си отиде "врабчето на "Париж"