Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Филмовият фестивал във Венеция ще отдаде почит на Джина Лолобриджида

КИНОЛЕГЕНДИ И КИНОФЕСТИВАЛИ

Филмовият фестивал във Венеция ще отдаде почит на Джина Лолобриджида

На 29 август на традиционното въвеждащо събитие на остров Лидо ще бъде показан 27-минутен късометражен филм на Орсън Уелс, озаглавен "Портрет на Джина"

Джина Лолобриджида (Снимка: Getty Images)

Още

Отиде си иконата на италианското кино Джина Лолобриджида

Отиде си иконата на италианското кино Джина Лолобриджида

Филмовият фестивал във Венеция ще отдаде почит на починалата през януари италианска икона Джина Лолобриджида на събитие преди откриването, на което ще бъде представена двойна прожекция на скорошно възстановени творби, в които тя участва, пише сп. "Варайъти", цитирано от БТА.

На 29 август на традиционното въвеждащо събитие на остров Лидо ще бъде показан 27-минутен късометражен филм на Орсън Уелс, озаглавен "Портрет на Джина". През 1968 г. Уелс интервюира Лолобриджида в нейната вила на Апианския път като пилотен филм за сериал на "Ей Би Си", който впоследствие е отхвърлен от компанията.

Април 1968 г. Джина Лолобриджида на снимачната площадка на "Un Bellissimo Novembre" ("Този ​​прекрасен ноември") в Катания, Сицилия (Снимка: Getty Images)

Портретът на дивата от американския кинематографист остава в хранилищата до 1986 г., когато е показан на филмовия фестивал във Венеция една година след смъртта на Орсън Уелс. Уелс определя тази творба като лично есе за Лолобриджида. Интересно е, че когато Лолобриджида вижда "Портрет на Джина" във Венеция през 1986 г., тя се опитва да го забрани. Реставрацията на късометражния филм е извършена от Мюнхенския филмов музей и италианското киностудио "Чинечита".

Още

София Лорен за смъртта на Джина Лолобриджида: Дълбоко съм разстроена и тъжна

София Лорен за смъртта на Джина Лолобриджида: Дълбоко съм разстроена и тъжна

Филмът "Портретът на Джина" ще бъде последван от филма от 1953 г. "Провинциалистката" (La Provinciale) на италианския режисьор Марио Солдати, драма по романа на Алберто Моравия. В това, което Венеция нарича "едно от най-добрите изпълнения в кариерата ѝ", Лолобриджида играе момиче от малък град, което импулсивно се омъжва за професор по естествени науки и бързо се отегчава. Реставрацията е извършена от филмовия архив на Националната филмотека в Рим.

Хиляди се простиха с иконата на киното (Снимка: БТА)

Двата филма са част от секцията "Венецианска класика" на фестивала, както и от по-широка поредица от инициативи на Министерството на културата на Италия в чест на Лолобриджида, включително голяма фотоизложба, озаглавена "Световете на Джина" (Il mondi di Gina), включваща снимки от националните киноархиви.

80-ото издание на Кинофестивала във Венеция ще продължи от 30 август до 9 септември.

Още

Джина Лолобриджида навърши 95, огорчена от най-близките си

Джина Лолобриджида навърши 95, огорчена от най-близките си

Още

Да ти оправи ревера Джина Лолобриджида - припадаш! А на мен ми се случи

Да ти оправи ревера Джина Лолобриджида - припадаш! А на мен ми се случи

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Луис Бунюел: Необходимостта да се яде не оправдава проституцията в изкуството

Навършват се 40 години от смъртта на един от най-големите реформатори в киното

Обсесивният гений Стенли Кубрик

95 години от рождението на неподражаемия американец Стенли Кубрик, живял през повечето време от живота си във Великобритания

Джейн Бъркин: Най-емблематичната парижанка сред англичанките

Джейн Бъркин, муза на краля на френския шансон Серж Генсбур, почина в неделя на 76 години

Кости от черепа на Бетовен бяха върнати във Виена

Експертите се надяват 10 фрагмента, дарени от американски бизнесмен, да им помогнат да уточнят причините за глухотата и за смъртта на гениалния композитор

Музей, посветен на италианския тенор Карузо, отвори врати в Неапол

Роденият през 1873 г. певец и неговата международна кариера са в центъра на малък музей, помещаващ се в Кралския дворец на Неапол, който беше отворен за посетители в сряда

Отбелязваме 120 години от рождението на художника акад. Илия Петров

Наричан "майсторът на портрети", не си е поставял граници и твори в различни области на изобразителното изкуство