Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Биатрикс Потър си плаща сама първия тираж на "Зайчето Питър"

ЛЕГЕНДИ НА ДЕТСКАТА ЛИТЕРАТУРА

Биатрикс Потър си плаща сама първия тираж на "Зайчето Питър"

Родителите й не одобрявали, че си "губи времето" с писане и рисуване

Снимка: Wikimedia Commons Public Domain

Биатрикс Потър /Helen Beatrix Potter/ е английска художничка и писателка, автор на много книги за деца, между които и на култовата детска книжка "Зайчето Питър". Тя публикува творбата си, когато е на 35, въпреки че от малка рисува и пише. Родителите й не одобрявали тези нейни занимания и ги считали за несериозни. Предпочитали дъщеря им да не си "губи времето" с писане за деца.

Биатрикс, с баща си и брат си. Снимка: Wikimedia Commons Public Domain

Биатрикс Потър е родена на 28 юли 1866 г. в Лондон в заможното семейство на адвокат и светска дама - дъщеря на богат търговец. Момиченцето, обаче, расте като без родители. Родителското внимание в богатия дом е заменено от грижите на гувернатка, а удоволствията са свързани предимно с игрите на малката Биатрикс с голям брой домашни любимци. Така тя от малка свиква да "разговаря" с животните и по този начин съвсем естествено одухотворява животинския свят. Ваканциите й минават сред красивата природа на Шотландия и Лейк Дистрикт. Там се вдъхновява не само да си фантазира истории, но и да рисува.

Биатрикс, на 8

Родителите й не одобряват, обаче, нито едното, нито другото. Биатрикс от ранна възраст е наясно с хладното им отношение към всичко, което иска да прави, и затова скрива от родителите си дори толкова съществен житейски момент като годежа си с Норман Уорн - нейния първи издател.

Сватбата не се състоява - Уорн умира в самото й навечерие. Младата Биатрикс преживява тежко смъртта му и се концентрира изцяло в писането. Скоро придобива финансова независимост именно чрез високите продажби на книгите си, които не само написва, но и илюстрира сама.

Купува си ферма в Лейк Дистрикт, където са най-хубавите й спомени от детството. Започва да отглежда овце. През 1913 г. се омъжва за тамошен адвокат, и вече като омъжена ,съчетава писането с фермерството и домашната работа.

Илюстрация към детската книжка „The Tale of Jemima Puddle-Duck“ (1908)

Умира през 1943 г., като оставя цялото си наследство на съпруга си. Сред него са 23 книги за деца под нейно авторство, които и до днес се тиражират, превеждат и интерпретират в различни форми на изкуството, като балетни постановки, игрални и анимационни филми.

Снимка:Wikimedia Commons Public Domain

Сред домашните любимци на детството й, наред с жаби, порове, прилеп и тритони, има и две зайчета, едното от които се казва Питър, а другото - Бенджамин. Любимец й става Питър. Биатрикс дори се разхожда с него. Зайчето Питър е и първото й вдъхновение за рисуване на животни.

Илюстрация към детската книжка „The Tale of Peter Rabbit“ (1902)

Любовта на Биатрикс към животинския свят се превръща и в отдаденост за опазване на природата като цяло. За тази идея я запалва един свещеник от Лейк Дистрикт, който основава National Trust - организация за опазване на околната среда. Благодарение на това запознанство Биатрикс осъзнава като свой граждански дълг бунта срещу индустриализацията в региона. Тази идея тя ще съхрани до края на живота си.

Илюстрация към детската книжка „The Tale of Johnny Town-Mouse“ (1918)

Как започва историята с писането: През 1893 г. Биатрикс Потър изпраща като подарък на 5-годишния син на своята гувернантка една от своите истории. Обратно й връщат освен благодарности, и окуражаващ отзив за написаното. Така през 1901 г. Биатрикс Потър решава да публикува със собствени средства "Зайчето Питър" в скромния тираж от 250 бройки. Тиражът се изчерпил веднага ибил повторен с още 200 бройки. Именно този успех спечелил доверието на издателя Норман Уорн, който сключва договор с Биатрикс и в края на следващата година книгата излиза в 28-хиляден тираж. Късната писателска кариера на Биатрикс не попречва тя да се превърне в знаменитост.

Биатрикс Потър през 1893 г.

За разлика от майка си, обаче, Биатрикс не харесва светския шум и приемите, и предпочита да се уедини в Лейк Дистрикт, където закупува ферма и открива втори шанс в живота си - омъжва се за местен адвокат.

Домът на Потър в Хил Топ, Кумбрия

В Лейк Дистрикт Биатрикс Потър намира хармонията, която й е нужна, за да твори. Именно там написва и илюстрира книгите си: "Зайчето Питър", "Катеричето Лешничко", "Глостърският шивач", "Бебо Бенджамин", "Двете лоши мишки", "Мисис Тиги-Мигъл", "Джеръми Рибаря", "Котето Томи", "Зайчетата Каламбичета", "Джемайма Патравата патица" и др.

Снимка: Wikimedia Commons Public Domain

В едно интервю самата тя казва:

"Какъв рай може да бъде по-реален, отколкото този, в който можем да запазим духовния свят на детството си, балансиран от знанието и здравия разум на възрастния човек?!?"

Еми МАРИЯНСКА

Снимки: Wikimedia Commons

 

Още

Вижте най-добрите илюстрации от тази година

Вижте най-добрите илюстрации от тази година

Още

Детски ли са детските приказки? Незабравими илюстрации от нашето детство

Детски ли са детските приказки? Незабравими илюстрации от нашето детство

Още

Илюстрациите на "Vogue" преди 100 години

Илюстрациите на "Vogue" преди 100 години

Още

Оцветете ежедневието си с ироничните илюстрации на Оскар Рамос

Оцветете ежедневието си с ироничните илюстрации на Оскар Рамос

Още

Скандалните илюстрации на Тони Футура

Скандалните илюстрации на Тони Футура

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

ДНК от косата на Бетовен дава улики за здравословните проблеми на композитора

Изследователите открили генетичен риск за чернодробно заболяване, плюс увреждаща черния дроб инфекция с хепатит В през последните месеци от живота му

Разпродадени са всички билети за изложбата на Вермеер в Амстердам

В нея до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова с "Животът е прекрасен"

Огнянова и Александър Морфов са автори на превода на пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман, която служи като основа на спектакъла "Животът е прекрасен"

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

Между учениците й са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата