Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Биатрикс Потър си плаща сама първия тираж на "Зайчето Питър"

ЛЕГЕНДИ НА ДЕТСКАТА ЛИТЕРАТУРА

Биатрикс Потър си плаща сама първия тираж на "Зайчето Питър"

Родителите й не одобрявали, че си "губи времето" с писане и рисуване

Снимка: Wikimedia Commons Public Domain

Биатрикс Потър /Helen Beatrix Potter/ е английска художничка и писателка, автор на много книги за деца, между които и на култовата детска книжка "Зайчето Питър". Тя публикува творбата си, когато е на 35, въпреки че от малка рисува и пише. Родителите й не одобрявали тези нейни занимания и ги считали за несериозни. Предпочитали дъщеря им да не си "губи времето" с писане за деца.

Биатрикс, с баща си и брат си. Снимка: Wikimedia Commons Public Domain

Биатрикс Потър е родена на 28 юли 1866 г. в Лондон в заможното семейство на адвокат и светска дама - дъщеря на богат търговец. Момиченцето, обаче, расте като без родители. Родителското внимание в богатия дом е заменено от грижите на гувернатка, а удоволствията са свързани предимно с игрите на малката Биатрикс с голям брой домашни любимци. Така тя от малка свиква да "разговаря" с животните и по този начин съвсем естествено одухотворява животинския свят. Ваканциите й минават сред красивата природа на Шотландия и Лейк Дистрикт. Там се вдъхновява не само да си фантазира истории, но и да рисува.

Биатрикс, на 8

Родителите й не одобряват, обаче, нито едното, нито другото. Биатрикс от ранна възраст е наясно с хладното им отношение към всичко, което иска да прави, и затова скрива от родителите си дори толкова съществен житейски момент като годежа си с Норман Уорн - нейния първи издател.

Сватбата не се състоява - Уорн умира в самото й навечерие. Младата Биатрикс преживява тежко смъртта му и се концентрира изцяло в писането. Скоро придобива финансова независимост именно чрез високите продажби на книгите си, които не само написва, но и илюстрира сама.

Купува си ферма в Лейк Дистрикт, където са най-хубавите й спомени от детството. Започва да отглежда овце. През 1913 г. се омъжва за тамошен адвокат, и вече като омъжена ,съчетава писането с фермерството и домашната работа.

Илюстрация към детската книжка „The Tale of Jemima Puddle-Duck“ (1908)

Умира през 1943 г., като оставя цялото си наследство на съпруга си. Сред него са 23 книги за деца под нейно авторство, които и до днес се тиражират, превеждат и интерпретират в различни форми на изкуството, като балетни постановки, игрални и анимационни филми.

Снимка:Wikimedia Commons Public Domain

Сред домашните любимци на детството й, наред с жаби, порове, прилеп и тритони, има и две зайчета, едното от които се казва Питър, а другото - Бенджамин. Любимец й става Питър. Биатрикс дори се разхожда с него. Зайчето Питър е и първото й вдъхновение за рисуване на животни.

Илюстрация към детската книжка „The Tale of Peter Rabbit“ (1902)

Любовта на Биатрикс към животинския свят се превръща и в отдаденост за опазване на природата като цяло. За тази идея я запалва един свещеник от Лейк Дистрикт, който основава National Trust - организация за опазване на околната среда. Благодарение на това запознанство Биатрикс осъзнава като свой граждански дълг бунта срещу индустриализацията в региона. Тази идея тя ще съхрани до края на живота си.

Илюстрация към детската книжка „The Tale of Johnny Town-Mouse“ (1918)

Как започва историята с писането: През 1893 г. Биатрикс Потър изпраща като подарък на 5-годишния син на своята гувернантка една от своите истории. Обратно й връщат освен благодарности, и окуражаващ отзив за написаното. Така през 1901 г. Биатрикс Потър решава да публикува със собствени средства "Зайчето Питър" в скромния тираж от 250 бройки. Тиражът се изчерпил веднага ибил повторен с още 200 бройки. Именно този успех спечелил доверието на издателя Норман Уорн, който сключва договор с Биатрикс и в края на следващата година книгата излиза в 28-хиляден тираж. Късната писателска кариера на Биатрикс не попречва тя да се превърне в знаменитост.

Биатрикс Потър през 1893 г.

За разлика от майка си, обаче, Биатрикс не харесва светския шум и приемите, и предпочита да се уедини в Лейк Дистрикт, където закупува ферма и открива втори шанс в живота си - омъжва се за местен адвокат.

Домът на Потър в Хил Топ, Кумбрия

В Лейк Дистрикт Биатрикс Потър намира хармонията, която й е нужна, за да твори. Именно там написва и илюстрира книгите си: "Зайчето Питър", "Катеричето Лешничко", "Глостърският шивач", "Бебо Бенджамин", "Двете лоши мишки", "Мисис Тиги-Мигъл", "Джеръми Рибаря", "Котето Томи", "Зайчетата Каламбичета", "Джемайма Патравата патица" и др.

Снимка: Wikimedia Commons Public Domain

В едно интервю самата тя казва:

"Какъв рай може да бъде по-реален, отколкото този, в който можем да запазим духовния свят на детството си, балансиран от знанието и здравия разум на възрастния човек?!?"

Еми МАРИЯНСКА

Снимки: Wikimedia Commons

 

Още

Вижте най-добрите илюстрации от тази година

Вижте най-добрите илюстрации от тази година

Още

Детски ли са детските приказки? Незабравими илюстрации от нашето детство

Детски ли са детските приказки? Незабравими илюстрации от нашето детство

Още

Илюстрациите на "Vogue" преди 100 години

Илюстрациите на "Vogue" преди 100 години

Още

Оцветете ежедневието си с ироничните илюстрации на Оскар Рамос

Оцветете ежедневието си с ироничните илюстрации на Оскар Рамос

Още

Скандалните илюстрации на Тони Футура

Скандалните илюстрации на Тони Футура

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Виденията на Орлеанската девица - мит и реалност

610 години от рождението на Жана д'Арк

Луи - апостолът на незрящите

170 години от смъртта на гениалния създател на Брайловата азбука

Човекът от Марс

75 години от рождението на Дейвид Боуи – един от най-великите артисти на всички времена

"Двойната" Марлене, между блясъка и пепелищата на славата

120 години от рождението на Марлене Дитрих

"Владетелят на думите", който се страхуваше за тях

Любовта е това: две самоти, които се срещат, пише Райнер Мария Рилке

Василий Кандински: Юристът, който чу цветовете на душата

Тази година се навършват 155 години от рождението на един от най-знаковите руски художници и пионери на авангарда в изкуството. Кандински е най-видният представител на абстракционизма