Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

130 години от рождението на Агата Кристи: Няма нищо по-изтощително от човек, който винаги е прав

МАЙСТОРИ НА ПЕРОТО

130 години от рождението на Агата Кристи: Няма нищо по-изтощително от човек, който винаги е прав

Книгите на британската писателка заемат трето място по продажби след Библията и произведенията на Шекспир

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

"Сюжетите за моите детективски романи ми хрумват, докато мия съдове. Това е такова идиотско занимание, че неволно ти идва мисълта за убийство."

На 15 септември 2020 г. се навършват 130 години от рождението на британската писателка Агата Кристи, влязла в историята като "кралицата на криминалния роман".

Истинското й име е Агата Мери Кларис Милър. Тя е родена на 15 септември 1890 година в английското курортно градче Торки в графство Девън в заможно семейство.

Баща й Фредерик Алва Милър е богат американски борсов посредник, а майка й Клара Милър е англичанка, родена в Белфаст през 1854, припомнят от ТАСС и БТА.

Агата Кристи около 1925 г. (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Още

Агата Кристи непрекъснато сънувала мъж с отрязани ръце и страшно лице

Агата Кристи непрекъснато сънувала мъж с отрязани ръце и страшно лице

Агата е третото дете в семейството, получава домашно образование и сериозно се занимава с музика /пиано, вокал/, но поради изключителната си притеснителност тя никога не се изявява пред публика. Главното увлечение в детството й е четенето на книги, като нейни любими автори са Луис Карол, Чарлз Дикенс, Уолтър Скот, Александър Дюма и др.

През 1914 година Агата Милър се омъжва за военния летец Арчибалд Кристи и взема неговото фамилно име. По време на Първата световна война нейният съпруг е отправен във Франция, а Агата работи в болницата в Торки като медицинска сестра. В този период тя се увлича по фармакологията, най-вече по отровите. За известно време работи и като фармацевт в аптека. Изследователите считат, че по-късно този неин интерес намира отражение в творчеството й. В него са описани над 80 убийства, извършени с отравяния.

Още

Агата Кристи: Никога не се връщайте там, където сте били щастливи

Агата Кристи: Никога не се връщайте там, където сте били щастливи

Първия си криминален роман "Аферата в Стайлс" Кристи пише през 1916 година, а той излиза едва през 1920 година. В него дебютират гениалният белгийски детектив Еркюл Поаро, капитан Артър Хейстингс и инспектор Джап. Впоследствие тези персонажи ще бъдат основни в над 30 произведения на авторката.

През 1926 година излиза романът и "Убийството на Родъжър Акройд" издаван също като "Алиби". Повествованието се води от името на един от персонажите, помагащи в разследването, който се оказва накрая и убиецът. Книгата й се възприема като революционна в жанра.

1926 г. Публикация в английската преса със снимки на писателката и дъщеря й Розалинда (вдясно) по повод мистериозното й изчезване (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

1926 г. Публикация в английската преса със снимки на писателката и дъщеря й Розалинда по повод мистериозното й изчезване (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Още

"Десет малки негърчета" излиза с ново заглавие във Франция

"Десет малки негърчета" излиза с ново заглавие във Франция

През 1926 година Арчибалд Кристи иска развод, след което писателката изчезва за 11 дни. Накрая тя е открита в хотел в град Харогейт в графство Йоркшър. Агата Кристи твърди, че за кратко време е изгубила своята памет и избягва да говори на тази тема.

През 1928 година разводът е факт, след което през 1930 г.тя се омъжва за археолога Макс Малоун, който е с 14 години по-млад от нея. Тя участва с него в археологически разкопки, започва да изучава древни езици и история. Всичко това й помага при разработването на нови сюжети.

1 декември 1956 г. Писателката със своя внук Матю Причард на летището в Лондон (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

26 ноември 1952 г. (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

През 1930 година излиза романът и "Убийство в дома на викария" в който се появява героинята й мис Марпъл, възрастна дама, увлечена в разследването на загадъчни престъпления. Впоследствие Кристи публикува около 30 романа и разкази с нейно участие.

23 май 1958 г. (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

26 ноември 1962 г. Агата Кристи на парти, за да отпразнува 10-годишнината от пиесата си "Капан за мишки" (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Агата Кристи (вдясно) разговаря с Питър Сондърс (в средата), актьорите Ричард Атънбъроу и съпругата му Шийла Сим, на парти в чест на нейната пиеса "Капан за мишки" в Лондон, през април 1958 г. (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Общо авторката е публикувала 14 сборника с разкази, 17 пиеси, 66 детективски романа, множество повести и драми с криминален сюжет, включително 6 романтични новели, написани под псевдонима Мери Уестмакот.

Сред най-популярните й книга са "Убийство в "Ориент-експрес", "Смърт край Нил", "Десет малки негърчета", който Кристи счита за най-доброто си произведение.

12 август 1958 г. Писателката на премиера в Лондон на новата си пиеса "Неочакваният гост" (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Заедно с писателката Нгайо Марш през юни 1960 г. (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

26 ноември 1962 г. Актрисата Сибил Торндайк и Агата Кристи в Ambassadors Theatre, Лондон (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

По данни на изследване, проведено през 2019 година, Агата Кристи е най-популярният автор в света. Нейните книги заемат трето място по продажби след Библията и произведенията на Шекспир. Продадени са над милиард екземпляра от нейните криминални романи, издадени на английски език, и още толкова, преведени на над 100 езика. Тя е и най-превежданият автор в света.

През 1971 година Агата Кристи е отличена с Ордена на британската империя. На 12 януари 1976 година тя приключва жизнения си път на 85-годишна възраст.

"Има поговорка, че за мъртвите трябва да се говори или добро, или нищо. Според мен, това е глупост. Истината винаги си остава истина. Щом подхванахме темата, трябва да се сдържаме, когато говорим за живите. Защото тях можем да ги обидим - за разлика от мъртвите."

15 септември 1970 г. Агата Кристи на 80 години (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

16 януари 1976 г. Погребението на писателката в енорийската църква на Чолси близо до Уолингфорд, Бъркшър, Великобритания. Съпругът й Макс Малоуан следва ковчега (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Служител почиства и дезинфекцира стаята "Агата Кристи" в историческия хотел Pera Palace в Истанбул на 4 юли 2020 г. След като бe затворен повече от три месеца, известният хотел отново отвори врати на 26 юни при нови ограничения от коронавируса. След всеки престой стаите се почистват и дезинфекцират и се оставят за 12 часа, преди да могат да влязат нови гости. Хотелът е построен през 1892 г., за да посреща пътниците на "Ориент Експрес" и е най-старият европейски хотел в Турция. Хотелът е бил домакин на писатели, политици и филмови звезди, включително Уинстън Чърчил, Алфред Хичкок, Жа Жа Габор, Ърнест Хемингуей и Грета Гарбо. Стая 411 е стаята на Агата Кристи, където се смята, че тя е написала "Убийство в Ориент Експрес", а стая 101 е била любимата на Мустафа Кемал Ататюрк, основателят на съвременна Турция. (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Още

Артър Конан Дойл научил от духове датата на смъртта си?

Артър Конан Дойл научил от духове датата на смъртта си?

Още

Прототип на литературния Шерлок Холмс е шотландският хирург Джоузеф Бел

Прототип на литературния Шерлок Холмс е шотландският хирург Джоузеф Бел

Още

Реймънд Чандлър, който знаеше да доставя удоволствие с думите

Реймънд Чандлър, който знаеше да доставя удоволствие с думите

Още

Смъртта на Едгар Алън По повече от век и половина остава мистерия

Смъртта на Едгар Алън По повече от век и половина остава мистерия

Още

Откриха неизвестен ръкопис на Виктор Юго на около 150 години

Откриха неизвестен ръкопис на Виктор Юго на около 150 години

Още

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

Още

"Бащата на Шерлок Холмс" говорел с духове

"Бащата на Шерлок Холмс" говорел с духове

Още

Хемингуей, между силата на Стареца и пречупената си воля за живот

Хемингуей, между силата на Стареца и пречупената си воля за живот

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Фред Астер считал Майкъл Джексън за свой наследник

35 години от смъртта на най-великия танцьор на ХХ век

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

5 велики превъплъщения на Марчело Мастрояни

„Ако те нарекат латино любовник, значи си в истинска беда. Жените винаги очакват изпълнение като за "Оскар" в леглото" казва той

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Джак Никълсън на 85: Любимите ни негови роли

Легендарният актьор сияе не само в "Сиянието", но навсякъде, където се появи

Великите любовни писма

„Тази сутрин отново те сънувах. Седяхме един до друг, а ти ме отблъскваше, не сърдито, дружелюбно. Бях много нещастен“ пише Франц Кафка до любимата си Милена Йесенска