Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Агата Кристи непрекъснато сънувала мъж с отрязани ръце и страшно лице

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ

Агата Кристи непрекъснато сънувала мъж с отрязани ръце и страшно лице

"Кралицата на детективския роман" е издавана почти колкото Библията. На 15 септември се навършват 127 години от рождението на великата британка

Още

Агата Кристи: Никога не се връщайте там, където сте били щастливи

Агата Кристи: Никога не се връщайте там, където сте били щастливи

На 15 септември 1890 година в британското графство Девън се ражда Агата Мери Клариса Милър, известна днес като Агата Кристи - "кралицата на детективския роман".

Нейният живот и изпълнен с противоречиви и необикновени случки, много от които тя превплъщава в своите криминални романи.

Предлагаме ви да си спомним за най-ярките моменти от нейния живот и творчество.

Както се случва с много талантливи хора, Агата е страдала от дисграфия - невъзможност да пише. Затова тя е диктувала всичките си произведения.

Поводът да напише първия си роман, станал спор със сестра й, която се занимавала с литература. Спорът бил за това, какво по-стойностно от сестра си може да направи.

Агата Кристи с приятели

Още

Стивън Кинг написа роман заедно с малкия си син

Стивън Кинг написа роман заедно с малкия си син

Первоначално Агата Мери Клариса Милър имала намерение да издава книгите си с псевдонимите Мартин Уест или Мартин Грей.

Тя смята, че женско име като автор на криминални роман ще предизвика предубежения у читателите.

По-късно тя решила да подписва романите си с фамилията на първия си съпруг - Кристи.

По време на Първата световна война Агата Кристи работила като медицинска сестра във военна болница, след това работила в аптека, където получила отлични познания за различните отровни вещества. След това в криминалните й романи отравянето е често срещано.

1926-та година е една от най-сложните в живота на Кристи. Тогава тя мистериозно изчезва.
Умира майка й, брат й става завършен наркоман, издателите отхвърлят романа й "Убийството на Роджър Акройд", в който повествованието се води от името на убийците. Като капак на всичко съпругът й Арчибалд се влюбва в друга жена и иска развод.

След всичко това Агата изчезва и дълго я търсят. Даже се обръщат за помощ към друг британски майстор на детективски романи - Артър Конан Дойл.

Намират Агата в неголямо курортно градче, където се представяла с името Тереза Нил. Паметта й била силно увредена: тя смътно си спомняла съпруга си, не можела да си спомни името на дъщеря си, а родната си сестра познала едва след няколко дена.

Съществуват предположения, че писателката нарочно е разиграла ситуацията със своето изчезване, за да отмъсти на мъжа си.

Писателят Брайън Олдис, познат на Агата Кристи, разказва за нейните методи на писане: "Тя първо написваше романите си до последната глава, после избираше най-малко вероятните от заподозрените и се връщаше към началото, преработвайки някои моменти".

Още

Смъртта на Едгар Алън По повече от век и половина остава мистерия

Смъртта на Едгар Алън По повече от век и половина остава мистерия

По думите на Кристи, още от детството до дълбока старост е сънувала един и същи сън: мъж с отрязани ръце и страшно лице.

Тя го наричала Човекът-убиец, въпреки че в съня й той никого не убивал.

Писателката с внука си Матю

По време на Втората световна война Агата Кристи написва две книги - "Завеса - последният случай на Поаро" (Curtain: Poirot's Last Case) и "" (Sleeping Murder), които трябвало да бъдат последните истории за Еркюл Поаро и старата дама мис Марпъл, двата нейни най-известни персонажи. По молба на на Агата Кристи двете книги били прибрани в банков сейф и трябвало да видят бял свят, когато Агата Кристи спре да пише.

Книгите били издадени през 1974 година, когато писателката била на 84 години...

Филмът "Убийство в Ориент Експрес" е единствената екранизация на произведение на писателката, от която тя била напълно доволна. По-точно тя казала, че Албърт Фини в ролята на Еркюл Поаро е най-близко до съдадения от нея литературен персонаж. Агата Кристи доста пътешествала, а романът, в основата на този филм, бил написан в Истанбул, където писателката ли на почивка със съпруга си.

Кадър от филма "Убийство в Ориент Експрес"

Още

Марк Твен пропилява над 7,5 млн. долара за неразумни инвестиции

Марк Твен пропилява над 7,5 млн. долара за неразумни инвестиции

Агата Кристи се е омъжвала два пъти. От първия си брак има дъщеря Розалинда.

Вторият път се омъжва доста късно, а съпругът й е по-млад от нея с 15 години.

Той бил археолог, и Агата често се шегувала, че съпругата на археолога трябва да бъде доста по-възрастна от него, за да предизвика интереса му.

Агата с втория си съпруг Макс

Книгите й са издадени в тиражи от повече от 2 млрд. екземпляра, преведени са на 103 езика. Агата Кристи е един от символите на Великобритания, а нейните шедьоври са най-издавани след Библията и произведенията на Шекспир.

Агата Кристи държи рекорд по брой на театрални постановки по произведенията й.

Агата Кристи е автор на много мъдри мисли, една от тях е: "Никога не правете на другите това, което не искате те да ви направят".

Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Джейн Фонда uncensored в Кан

Легендарната актриса, феминистка и активистка коментира поведението на някои известни мъже в киноиндустрията – Робърт Редфорд, Жан-Люк Годар и Майкъл Дъглас

Почина художникът концептуалист Иля Кабаков

Вестта за кончината му е публикувана на страницата във Фейсбук на Фондация "Иля енд Емилия Кабаков"

Първият световен успех на Бергман не е с Лив Улман, а с нея

100 години от рождението на актрисата Ула Якобсон

Световноизвестната българска прима Соня Йончева създава музикален форум в България

"Съкровени гласове" ще събере в зала "България" звезди от цял свят