Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Марк Твен пропилява над 7,5 млн. долара за неразумни инвестиции

СВЕТОВНИ МАЙСТОРИ НА ПЕРОТО

Марк Твен пропилява над 7,5 млн. долара за неразумни инвестиции

Знаменитият автор на "Приключенията на Том Сойер" и "Приключенията на Хъкълбери Фин" предрича, че ще си отиде заедно с Халеевата комета

Марк Твен

Марк Твен

Едва ли има момче поколения назад, което да не е заспивало вечер с романите на Марк Твен "Приключенията на Том Сойер" и неговото продължение "Приключенията на Хъкълбери Фин в ръка. Те са признати за едни от великите американски романи.

В началото на 20 век Твен е смятан за "най-големият американски хуморист на своето време", а Уилям Фокнър го определя като "бащата на американската литература". Години по-късно Ърнест Хемингуей пише: "Цялата съвременна американска литература произхожда от една книга на Марк Твен, наречена "Хъкълбери Фин".

На 15 години
Самюъл Лангхорн Клемънс, както е истинското име на Марк Твен, е роден във Флорида, малко градче в щата Мисури на 30 ноември 1835 година. Баща му, Джон Маршал Клемънс, произхожда от стара робовладелска фамилия, преселила се във Вирджиния от Корнуол, и последователно е прокурор, търговец и мирови съдия. Името на майка му е Джейн Ламптън Клемънс.

Твен се ражда две седмици след като Халеевата комета е най-близо до Земята. Той е шестото от общо седем деца. Само трима от братята и сестрите му доживяват до зряла възраст.

Къщата, в която се е родил във Флорида
Когато Самюъл е четиригодишен, семейството му се премества в Ханибал, пристанище на река Мисисипи в щата Мисури. Спомените за детството му в това градче вдъхновяват Марк Твен за измисления Сейнт Питърсбърг от "Приключенията на Том Сойер" и "Приключенията на Хъкълбери Фин". По това време в Мисури робството още не е премахнато затова по-късно е сред основните теми в творбите му.

Освен голям писател, Марк Твен е запленен от науката и научните изследвания изобретател. Той е близък приятел на Никола Тесла и двамата прекарват много време заедно в лабораторията на Тесла.

В лабораторията на приятеля си Никола Тесла

Твен патентова три изобретения - едното от тях е заместител на тирантите, а другото - историческа игра с любопитни факти. Най-голям търговски успех има самозалепващият се албум за изрезки - те само трябвало да се намокрят преди да се залепят.

Книгата му "Един янки в двора на крал Артур" разказва за пътешественик във времето, който представя модерни технологии в Англия по времето на крал Артур.

През 1909 г. Томас Едисон посещава дома на Твен в Рединг, Кънектикът, и го снима. Част от материала е използван в късометражния филм "Принцът и Просякът" (1909).

Първата обложка на "Принцът и просякът" 1881 г.

Твен печели значителни суми пари от писане, но пропилява голяма част от тях, защото прави неразумни инвестиции, най-вече в нови изобретения. 300 000 долара, които в днешно време са приблизително 7 518 462 долара, му струва изобретяването на нова машина за печатане, която се повреждала прекалено често. Преди да може да я усъвършенства, вече бил изобретен линотипът. Така Твен губи не само повечето си пари, спечелени с писане, но и голяма част от наследството на съпругата си Оливия.

Твен губи пари и от издателската си къща, която има първоначален успех благодарение на мемоарите на Юлисис Грант, но впоследствие губи много, издавайки биографията на папа Лъв XIII. От нея са продадени по-малко от двеста копия.

Новите творби, които Твен създава, беседите, които изнася и помощта на приятели му дават възможност да си възвърне финансовата стабилност. През 1893 г. започва 15-годишното му приятелство с Хенри Роджърс, президент на "Стандарт Ойл". Първоначално Роджърс оформя акт за банкрут на Твен. След това прехвърля авторските права на съпругата му Оливия, за да не могат кредиторите да ги придобият. Накрая Роджърс поема пълния контрол върху парите на Твен, докато не били погасени дълговете към всичките му кредитори.

През 1894 г. Твен започва световно пътешествие, по време на което изнася беседи, за да се издължи на кредиторите си, въпреки че не бил задължен по закон. Обикаля Нова Зеландия, Австралия, Индия и Южна Африка. По време на това пътуване, дъщеря му Сузи умира от менингит. Но Твен в крайна сметка се завръща в Америка през 1900 г. с необходимите средства, за да излезе от дупката.

Празнува 70-тата си годишнина

Съпругата му Оливия

Дъщеря му Клара

Твен изпада в дълбока депресия през 1896 г., когато Сузи умира. През 1904 г. умира и съпругата му Оливия, а на 24 октомври 1909 г. и дъщеря му Джийн. На 20 май 1909 г., внезапно си отива от този свят и приятелят му Хенри Роджърс.

През 1906 г, Твен започва да пише своята автобиография засп. "Норт Америкън Ревю" (публикувана посмъртно през 1924).
През април научава, че приятелката му Ина Кулбрайт е загубила почти всичко, което притежава, при земетресението в Сан Франциско. Той се съгласява да бъдат продадени няколко негови портрета с автограф, за да й даде парите. Джордж Уортън Джеймс посещава Твен в Ню Йорк и му прави още няколко портрета. Твен твърди, че четири от тях са сред най-добрите, които са му правени.

Портрет с автограф

През 1907 г., Оксфордският университет му дава титлата доктор хонорис кауза.

Доктор хонорис кауза в Оксфорд

През 1909 г. Твен казва: "Дойдох с Халеевата комета през 1835 г. Догодина тя идва отново и очаквам да си отида с нея. Ще бъде най-голямото разочарование в живота ми, ако не си отида с Халеевата комета. Всевишният без съмнение е казал: "Ето две необясними явления: дойдоха заедно, трябва и да си отидат заедно". "

Предсказанието му се сбъдва - Твен умира от сърдечен удар на 21 април 1910 г. в Рединг, Кънектикът един ден след като кометата достига най-близо до Земята. На 4 декември 1985 г, Американската пощенска служба издава пликове "Марк Твен и Халеевата комета".

Една от последните му снимки

Поклонението се извършило в презвитерианската църква "Олд Брик" в Ню Йорк. Твен е погребан до жена си в семейния парцел в Елмайра, Ню Йорк. На гроба му е поставен монумент от единствената му жива дъщеря - Клара. Той е висок 3,65 метра (два фатома или "марк твен"). До вечния му дом е поставена и паметна плоча.

Паметната плоча на гроба му

Валерия КАЛЧЕВА

 Мъдри мисли от големия майстор на словото:

Всички живеем под закрилата на малодушието, което наричаме свои принципи.

Адам е бил най-обикновен човек. Пожелал е ябълката не заради самата нея, а заради това, че е била забранена. Ако забранена е била змията, щеше да изяде нея.

Ако се кръстоса крал с проститутка, в резултат ще се получи точно онова, което съответства на английската представа за благородник.

Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.

Ако съм свършил някаква работа, то е било, защото съм я чувствал като игра. Ако трябваше да работя, никога нищо нямаше да свърша.

Бръчките трябва да обозначават само тези места, където преди е имало усмивки.

Говори истината и тогава няма да ти се налага да помниш нищо.

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш — това значи да те е страх и въпреки това да имаш воля да продължиш.

Добри приятели, хубави книги и заспала съвест — това е идеалният живот...

Докато се научиш да си държиш езика зад зъбите — те опадали.

Къщата - музей в Хартфорд

Къщата-музей в Хартфорт, където живее 17 години

Къщата- музей в Хартфорд, в която пише "Приключенията на Том Сойер"

Един път в живота Фортуна почуква на вратата на всеки, но в това време човекът може да е в близката кръчма и да не чуе.

Класика е това, което на всеки му се иска да е прочел, но никой няма желание да чете.

Малцина от нас могат да понесат щастието - имам предвид щастието на ближния си.

Можеш да бъдеш вечно млад, ако живееш порядъчно, ядеш бавно, работиш умерено, спиш достатъчно и... криеш възрастта си.

Ръкопис на големия писател

На света няма нито един паралел, който да не е убеден, че може да стане екватор, стига да му дадат право на това.

Най-лесното нещо на света е да откажеш пушенето. Аз самият съм го правил хиляди пъти.

Не искам да си развалям отношенията нито с рая, нито с ада. Имам приятели и на двете места.

Не отлагайте нищо за утре, ако можете да го отложите за вдругиден.

Никога не бъди точен - губиш много време, докато чакаш другия.

Със съпругата си Оливия и дъщерите си

Никога не съм допускал училищните занятия да пречат на образованието ми.

Някои твърдят че между човека и магарето няма разлика — това е несправедливо по отношение на магарето.

Определено няма нещо, което да не може да се случи днес.

Оцелява само този хумор, който е възникнал от житейските истини.

По-добре дръжте устата си затворена и оставете хората да ви смятат за глупави, отколкото да я отворите и да разсеете всички съмнения...

Илюстрация към "Приключенията на Том Сойер"

Разликата между почти правилната дума и правилната дума е важно нещо - то е като разликата между светулката и светкавицата.

Слава Богу, в тази страна имаме три преимущества: свобода на словото, свобода на мисълта, и разумността никога да не ги използваме.

Слуховете за моята смърт са силно преувеличени.

Човек е готов на много неща, за да събуди любов, но ще се реши на всичко, за да предизвика завист.

Човекът е единственото животно, способно да се изчервява. Впрочем, само на него му се налага.

Човек със здрав разум не може да бъде щастлив, защото вижда действителността и знае колко страшна е тя.

Човек трябва да живее така, че когато умре и на гробаря да му е мъчно.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

ДНК от косата на Бетовен дава улики за здравословните проблеми на композитора

Изследователите открили генетичен риск за чернодробно заболяване, плюс увреждаща черния дроб инфекция с хепатит В през последните месеци от живота му

Разпродадени са всички билети за изложбата на Вермеер в Амстердам

В нея до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова с "Животът е прекрасен"

Огнянова и Александър Морфов са автори на превода на пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман, която служи като основа на спектакъла "Животът е прекрасен"

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

Между учениците й са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата