Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Лучия Джованини: "Заслужавам най-доброто" (откъс)

ДУХОВНОСТ И САМОУСЪВЪРШЕНСТВАНЕ

Лучия Джованини: "Заслужавам най-доброто" (откъс)

В края на "пътуването" с книгата на "италианската Луиз Хей" ще осъзнаете, че щастието е умение и като такова е възможно да бъде овладяно

Илюстрация: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Италианската сензация на приложната психология Лучия Джованини се завръща с бестселъра "Заслужавам най-доброто", която вече е на българския пазар в превода на Иво Йонков и знака на издателство "Колибри".

"Заслужавам най-доброто" ще ви убеди, че щастието е умение и като такова е възможно да бъде овладяно. За целта първо трябва да открием истинските си лица, вместо да носим маски. Основната цел на тази книга е да ни помогне в процеса на осъзнаването, така че да можем да изключваме автопилота, когато се налага смяна на посоката. Толкова е лесно да попаднем в негативната спирала, да си разказваме истории за страх и отчаяние, да прожектираме в ума си филм на ужасите: най-ранната система на мозъка, рептилната, е създадена за наша защита и е програмирана да забелязва всички възможни опасности и да реагира с неподвижност, защита или бягство. Ако я оставим да държи юздите, къде мислите ще ни отведе? Всичко започва с избора на друг път. Впоследствие този избор бива активиран от действието.

Кои са вашите действия за щастие? Какво правите, за да сте на висота, да давате най-доброто и да имате най-доброто? Не е достатъчно само да се чете или говори за щастие, нужно е да се действа.

Лучия Джованини представя книгата си "Толкова различен живот" в Литературен клуб "Перото" в НДК през 2016 г. (Снимка: НДК)

Лучия Джованини има докторат по консултативна психология, бакалавър е по психоантропология, член е на Американската психологическа асоциация. Преподава невролингвистично програмиране, невросемантика, духовен и трансформационен коучинг, работа с дъха, експерт е по техниките на медитация и ходене по лабиринт, води обучения по нестинарство.

Една от първите последователки на Луиз Хей в Италия, самата тя често е наричана "италианската Луиз Хей". Авторка е на бестселърите "Освободи живота си", "Толкова различен живот" и "Заслужавам най-доброто", помогнали на хиляди хора в процеса на промяната. През 1999 година създава асоциацията BlessYou!, която се занимава с личностно и социално осъзнаване, и вече над 20 години заедно със съпруга си Никола Рива води курсове и семинари за частни лица и бизнес организации от цял свят.

Из: "Заслужавам най-доброто" от Лучия Джованини

"Заслужавам най-доброто" от Лучия Джованини, превод: Иво Йонков, 288 стр., цена: 16 лв.

Да бъдем на висота, за да правим, даваме и имаме най-доброто

Хората често се опитват да живеят живота си наобратно: стремят се да имат повече неща или повече пари, за да направят повече от онова, което искат, така че да бъдат щастливи. Всъщност схемата действа в другата посока. Необходимо е първо да бъдеш самия себе си, а после да направиш необходимото, за да имаш желаното. (МАРГАРЕТ ЙЪНГ)

Моето изследване върху смисъла на живота започна, когато бях много малка. През по-голямата част от детството ми измъчвах всички с въпроси от типа: Защо се раждаме? Какво правим тук?

На практика задавах тези трудни въпроси на всеки приближил се до мен възрастен. Не си спомням отговорите, но може да си представите израженията им!

Мисля, че в известен смисъл никога не съм преставала да си ги задавам. И разбира се, не съм първата. Този тип дилеми са се запечатали в човешката душа от хиляди години. Какво придава смисъл на живота ни? Заради какво си заслужава да бъде живян? Кои неща ни карат да се чувстваме удовлетворени накрая? Кое ни прави щастливи?

* * *

Още

Посетете "Последната дворна разпродажба на Фейт Бас Дарлинг"

Посетете "Последната дворна разпродажба на Фейт Бас Дарлинг"

При всяко мое пътуване, при всеки контакт с различните народи, във всяка страна, където съм живяла, във всеки изучаван текст по психология, във всяко практикувано духовно учение, по време на посещаваните или провежданите от мен курсове, във всеки срещнат човек търсех отговорите.

Лека-полека започнах да се питам дали смисълът на живота не е свързан по някакъв начин с развитието на нашите способности, дали така не проявяваме най-доброто от себе си. Докато наблюдавам бавното протичане на този процес в мен и в околните, няма как да не забележа дълбокото чувство на радост и удовлетворение, произтичащо от него.

Често се хващам, че задавам на участниците в моите курсове следния въпрос: "Какво изпитваш в моментите, когато си на висота, даваш най-доброто, правиш най-доброто?".

Хиляди пъти отговорите са:

• изпълнен съм с увереност и енергия
• чувствам се цялостен и реализиран
• казвам си, че мога да успея
• чувствам се ведър и съпричастен
• спокоен съм
• усещам, че съм в свои води
• виждам живота по-ясно, мислите ми не са объркани
• чувствам, че животът ми има повече смисъл.

После почти всички завършваха:

• сега съм по-щастлив.

Затова, когато в тази книга говорим за щастие, не разбираме онази еуфорична възбуда, която обикновено е временно душевно състояние.

То по-скоро е чувство на вътрешен покой, което ни изпълва за дълго време и ни подтиква да развиваме найдобрата част от себе си, води ни към най-доброто, за да даваме и имаме най-доброто, за да израстваме като хора, да живеем изпълнен със значимост живот. Както ще видим в главата Вирусът на изобилието, често пъти тази поредност е обърната и първо се фокусираме върху това да имаме най-доброто, като мислим, че ще се чувстваме най-добре. За съжаление, това погрешно тълкуване е причина за много фрустрации.

Приятен, добър или осмислен живот?

Важността да живеем изпълнен със смисъл живот никога не трябва да бъде подчертавана прекалено. Може да вземем решение да живеем всеки ден осмислен живот поради простата причина, че това ни прави по-щастливи, по-ефикасни и поудовлетворени хора. ЕЙБРАХАМ МАСЛОУ

Мартин Селигман, професор по психология в Пенсилванския университет, бивш председател на Американската асоциация на психолозите и един от найпрочутите експерти по позитивна психология, твърди, че ако говорим за щастие, има три вида живот, който можем да живеем.

Първият е наричан от Селигман "приятен живот", изпълнен с позитивни емоции по отношение на миналото, настоящето и бъдещето. Това е желан начин на живот, но тъй като се основава преди всичко на удоволствието, рискът е да свършим в клопката на хедонизма и материализма.

Още

За цената на изкуплението и втория шанс в любовта

За цената на изкуплението и втория шанс в любовта

На следващото ниво е наричаният от Селигман "добър живот": в него развиваме нашите способности и ги използваме, за да получим награди в основните области на битието ни, например работата. В "добрия живот" сме увлечени по работата си и всичко, което правим. Изживяваме професията си като призвание и въпреки че работим много, често се носим по течението. Затова за нас удовлетворението от онова, което правим, е по-важно от спечелените пари.

Има и трета форма на щастие, за която Селигман твърди, че по някакъв начин тя е търсена от всички хора: "смисления живот". В него се целим отвъд самите нас: откриваме кои са нашите умения, силните ни страни, научаваме се да ги развиваме и споделяме, за да ги поставим в служба на нещо по-голямо от нас. По този начин чрез нашия живот оставяме отпечатък и се превръщаме в определящ фактор - повече или по-малко - в живота на другите и в заобикалящия ни свят.

Лекциите в МММ понякога ще засягат и трите типологии, ще ви помогнат да насочите живота си в желаната посока.

Какъв тип живот живеете? И какъв бихте искали да живеете?

Звена от веригата

Ако не сме в мир със себе си, то е, защото сме забравили, че принадлежим един на друг. МАЙКА ТЕРЕЗА от КАЛКУТА

Още

Как да открием и използваме скритата сила на ума си

Как да открием и използваме скритата сила на ума си

В един експеримент Мартин Селигман поискал от група студенти да извършат две действия: едното само приятно, а другото да бъде в помощ на някого. Почти всички студенти докладвали, че алтруистичната постъпка ги е направила щастливи, а не приятното изживяване. Защо? Защото приятното действие е било забравено бързо, докато алтруистичното оставило усещане за благоденствие през целия ден.

Ние сме социални същества, никой не е остров, всички сме звена, съставящи голямата верига на живота, и качеството на нашите връзки играе важна роля за качеството на нашето съществуване. Затова една част от МММ е посветена на отношенията ни с другите.

Изводите, които ще откриете, са приложими за всеки тип връзка, за да се научите да се разбирате с другите, да общувате по-добре, да се поддържате взаимно при вътрешната реализация, да бъдете щастливи заедно.

Още

Иън Макюън отново на гребена на вълната с една любовна история между мъж, жена и... робот

Иън Макюън отново на гребена на вълната с една любовна история между мъж, жена и... робот

Да бъдем на висота не означава да се фокусираме в това да бъдем по-добри от другите. Защо по-добри от другите? Ако изберем този път, ще се превърнем в конкуренти и лесно ще се плъзнем към агресивността, арогантността, ще излезем от рамките. Подложени сме на огромен енергиен разход и на война без край. А в света вече има достатъчно войни и те причиняват достатъчно щети.

Не, МММ не ви подтиква да станете по-добри от другите, а да бъдете най-добрата версия на самите вас. Колко енергия (и време, и емоции) хабим, за да се сравняваме с другите? Ако вместо това се научим да се сравняваме със самите себе си, да се питаме доколко сме се променили, какъв е прогресът ни? Какъв ли ще е животът, ако нашият критерий за сравнение е найдоброто от самите нас?

Това "най-добро" може да бъде различно при различните хора. Не сме с еднакви дарби и таланти, но всички имаме някакви дарби. И всички можем да се научим да ги развиваме. Когато го правим автоматично, се превръщаме в живи примери за хората около нас. Животът ни започва да се изпълва със смисъл.

И сме по-щастливи.

Още

Как да разпознаваме психопатите

Как да разпознаваме психопатите сред нас

Дали вашият път към реализацията минава през усъвършенстването ви като жена, мъж, любовник, партньор, мениджър, като служител, спортист, студент, като майка или баща, в тази книга ще намерите фрази, поуки и идеи, плод на моя повече от петнайсетгодишен професионален опит в полето на психологията, формирането, коучинга; на опита на участниците в моите курсове и преди всичко на лично преживяното.

Как да посрещнем страха и фрустрацията? Как да намерим отново благоденствието? Как да се помирим с миналото? Как да се изправим след житейските удари? Как да изберем щастието? Как да създадем удовлетворителни връзки? Как да намерим време? Как да живеем живот, изпълнен със значимост, и как да развием способностите, силата и куража си, за да тръгне животът ни в посоката, изразяваща тази значимост във всеки един аспект: от работата до свободното време и отношенията ни с близките?

Тези и някои други въпроси си задаваха Анна, Лоредана, Джовани, Джорджо и други стойностни мъже и жени, герои в тази книга и в курсовете на Bless You!, асоциацията за личностно и социално осъзнаване, създадена от мен през 1999 г. Това са и някои от въпросите, разглеждани в МММ.

*Текстът се публикува със съгласието на издателство "Колибри".

Още

"Тайната библиотека на Леонардо" (откъс)

"Тайната библиотека на Леонардо" (откъс)

Още

"Наричайте ме Мечтател" от Иван Иванов /Откъс/

"Наричайте ме Мечтател" от Иван Иванов /Откъс/

Още

Милчо Левиев в "Артистът не е самотен остров" (откъс)

Милчо Левиев в "Артистът не е самотен остров" (откъс)

Още

100 пътешествия,  които ще ви променят завинаги (откъси)

100 пътешествия, които ще ви променят завинаги (откъси)

Още

Излезе "Сто парченца от мен" - роман за житейските избори, които правим (откъс)

Излезе "Сто парченца от мен" - роман за житейските избори, които правим (откъс)

Още

"Аркьой. Илюзорен алманах" - най-скандалната "авантюра" на маркиз Дьо Сад  (откъс)

"Аркьой. Илюзорен алманах" - най-скандалната "авантюра" на маркиз Дьо Сад (откъс)

Още

Ужасяваща, зловеща порция от напрежение в "Похищението на Ани Торн" (откъс)

Ужасяваща, зловеща порция от напрежение в "Похищението на Ани Торн" (откъс)

Още

"Добрата дъщеря" - мистериозният трилър, с който Карин Слотър се завръща (откъс)

"Добрата дъщеря" - мистериозният трилър, с който Карин Слотър се завръща (откъс)

Още

 Издателство "Изток-Запад" представя: "В царството на илюзиите" на Амброуз Биърс (Откъс)

Издателство "Изток-Запад" представя: "В царството на илюзиите" на Амброуз Биърс (Откъс)

Още

"Смъртоносно бяло" - сложни психологически образи на съвременното британско общество (откъс)

"Смъртоносно бяло" - сложни психологически образи на съвременното британско общество (откъс)

Още

Харуки Мураками ви кани на необикновено, щуро пътешествие (откъс)

Харуки Мураками ви кани на необикновено, щуро пътешествие (откъс)

Още

"Двоен прозорец" - изящен разказ за табутата, за пропастта между поколенията, за куража и чудото на новата любов (откъс)

"Двоен прозорец" - изящен разказ за табутата, за пропастта между поколенията, за куража и чудото на новата любов (откъс)

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Чешкият писател и преводач Мартин Данеш ще гостува с представяне на романа си "Прекършените думи"

Това ще се случи на 5 декември от 18..00 часа на ет.4 в НДК в рамките на Софийския международен панаир на книгата

"Слънчево изгригване" за любовта: Четеш и забравяш, че е Тя. Нагазваш в себе си

Стихотворенията на Павлина Михайлова са вдъхновени от срещи в непознати страни, преживявания в планината, както и от гмуркания в света на любовта, раздялата и отчаянието

Кино между страниците

Предлагаме ви 10 заглавия, които ще ви помогнат да разберете повече за историите, които стоят зад великото кино

Детският литературен фестивал стартира след седмица

Тематичен фокус този път са скандинавските страни, а мотото е "Създаваме истории. Създаваме история."

Почина писателят Джон Никълс

Авторът на "Войната в бобовите полета на Милагро" и "Стерилната кукувица" си отиде на 83-годишна възраст

"Направи си сам приказка" – обновено издание на любимата творческа игра

Творческата игра е вдъхновена от "Граматика на фантазията" от Джани Родари