Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Голи и солени" с лични истории на известни личности направи морската си премиера в Свети Влас

СПОМЕНИ С ДЪХ НА МОРЕ

"Голи и солени" с лични истории на известни личности направи морската си премиера в Свети Влас

Своите спомени от романтични летни моменти разказват в изданието Галя Лозанова, Соломон Паси, Иван Бакалов, Петър Стоянович, Георги Папакочев, Иво Беров, Михаил Вешим, Иван Попйорданов, Владимир Тодоров, Кристина Патрашкова и други

Своите спомени от романтични летни моменти разказват в изданието Галя Лозанова, Соломон Паси (дясно), Иван Бакалов (втори отдясно), Петър Стоянович, Георги Папакочев, Иво Беров, Михаил Вешим, Иван Попйорданов, Владимир Тодоров, Кристина Патрашкова и други

Още

„Голи и солени (морето преди бетона)“ –  най-хубавите ни спомени за Черноморието в книга

„Голи и солени (морето преди бетона)“ – най-хубавите ни спомени за Черноморието в книга

Времето, което обхващат текстовете в книгата със спомени за морето, е от 60-те години на миналия век до към началото на 2000 година.

Авторите - вдъхновяващи личности споделят много интересни, лични, вълнуващи техни истории и преживявания за летните си почивки и ваканции по Черноморието по онова време, за пътуванията до морето, които връщат детските спомени.

"Смятам, че се получи един портрет на времето с много сочни детайли, с описание на чувствата и настроенията, на бита в онези времена. Това са едни разкази, които авторите отправят към своите деца. И ако не бъдат разказани, те ще потънат забравени, каза Жанина Драгостинова, съставител на книгата "Голи и солени", чиято морска премиера се състоя в Свети Влас, информират от БТА.

Всъщност идеята за тази книга със спомени за морето идва от издателство "Кръг". Драгостинова успява да сглоби книгата-сборник от разказите на 23-ма автори - журналисти, писатели, преводачи, артисти, историк, атлантик и др.

Своите спомени от романтични летни моменти разказват в изданието Галя Лозанова, Соломон Паси, Иван Бакалов, Петър Стоянович, Георги Папакочев, Иво Беров, Михаил Вешим, Иван Попйорданов, Владимир Тодоров, Кристина Патрашкова, Енчо Господинов и други. Те пресяват от черно-белите снимки най-цветните си спомени от морето. Част от авторите на разказите бяха на морската премиера на "Голи и солени". Там беше и Николина Руева от издателство "Кръг".

Иван Бакалов и Жанина Драгостинова (Снимка: БТА)

"Историите в "Голи и солени" са толкова различни, колкото са и хората, които са ги писали. В същото време, когато човек прочете всички, осъзнава, че те правят една завършена картина за времето преди промените, за времето на комунистическа България. Разказва се за Иракли, за Василико, за почивните станции по морето.

Става въпрос за безценни разкази - за писателя Васил Цонев, как е излизал от морето с маска, шнорхел и водорасли, за Водния дух, за дивото къмпингуване, за много други интересни моменти.

Това е една книга за бавното пътуване, за старите коли, за първите гаджета, нощното къпане, малките свободи и големите несвободи", сподели дългогодишният пиар на Столична община Галя Лозанова, разказвач с лична история в сборника.

Георги Лозанов, Иван Бакалов и Жанина Драгостинова (Снимка: БТА)

Разказите в "Голи и солени" са допълнени от фотографии на журналиста Иван Бакалов и снимки от личния архив на актрисата Ана Вълчанова. Изображенията разказват за диви плажове по нашето Черноморие, красиви любови, вихрени танци на морето, гларусите.

"Човек, като стигне до 50-60 години и изведнъж се оказва, че има страшно много спомени и преживявания. Хората на тази възраст се събират и разказват как беше.

Тази книга е нещо такова, портрет на онова време. Има едни житейски отношения, преживявания и спомени там на плажа, ние разказваме за нашето море. Някои дори озлобено казваха, че това е соц носталгия. Не е нужно да тълкуваме политически. Много е смешно, защото животът си е живот, морето си е море, на друго море не сме ходили", каза Иван Бакалов на премиерата на книгата.

Иван Бакалов и Соломон Паси (Снимка: БТА)

"Българското море преди 40 години за мен беше най-големият порив на свободата", добави политикът Соломон Паси. Всички прекрасни разкази и спомени в "Голи и солени" абсолютно не мога да ги нарека носталгия по соца, а по-скоро са демократичен реализъм. Всъщност разказва се за времето, което роди промените", смята Паси.

"Цялото това време беше време на търсене на нашето поколение на някакви форми за освобождение, форми на протест - купоните, дългите коси, да пуснеш брада, момичетата с късите поли, нудизма, да чакаш да те вземат на автостоп, да хванеш трамвай в движение, всичко това през онези години беше някаква форма на протест", каза политикът, цитиран от БТА.

Текстовете в "Голи и солени" връщат читателя в годините, когато рокендролът е бил млад, дюните - неразорани, времето, когато на нашето море са идвали немкините от ГДР, а леките коли са били тежкотоварни. Тогава хазяйките в Созопол са криели ютиите и броели душовете, дискутирали са се забранените теми за изкуство, култура, политически идеологии.

Още

"Колко е лесно да бъдеш обичан" представя 25 истории от учениците на Стефан Данаилов

"Колко е лесно да бъдеш обичан" представя 25 истории от учениците на Стефан Данаилов

Още

Книга с разговори с поета Ани Илков "Сеч и маланхолия" възстановява поредицата "Литературни анкети"

Книга с разговори с поета Ани Илков "Сеч и маланхолия" възстановява поредицата "Литературни анкети"

Още

9 велики истории за 9 велики личности

9 велики истории за 9 велики личности

Още

Никола Гратери и Антонио Никазо разкриват тайните на най-безпощадната действаща мафия

Никола Гратери и Антонио Никазо разкриват тайните на най-безпощадната действаща мафия

Още

7 кримки, които да прочетете на плажа това лято

7 кримки, които да прочетете на плажа това лято

Още

Магията на любовта и други "демони" в 10 книги за едно приказно лято

Магията на любовта и други "демони" в 10 книги за едно приказно лято

Още

7 смразяващи кръвта трилъра за мързеливи летни дни

7 смразяващи кръвта трилъра за мързеливи летни дни

Още

За свръхестествена почивка: 10 книги, които ще ви пренесат в друг свят

За свръхестествена почивка: 10 книги, които ще ви пренесат в друг свят

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

"Ако съдбата ти даде възможност, ще поправиш ли грешка от миналото"

Таня Глухчева и "Професора" - роман за невероятното преплитане на минало и бъдеще, както и на любов, предателство, обсебване, фанатизъм, атеизъм, наука и морал...

"Последното, което ми каза" - трилърът, продал над 2 милиона копия по света, излиза на български език

Сензационният роман на Лора Дейв ще се появи и като минисериал на Apple TV+ с участието на Дженифър Гарнър

"Инкогнито" от Дейвид Игълман разкрива тайния живот на нашия мозък (откъс)

Спускаме се в дълбините на човешкото подсъзнание с най-популярната книга от известния невроучен, която излиза в ново издание

Отмъщение гори в "Кралството на обречените" от Кери Манискалко

Дългоочакваното продължение на "Кралството на прокълнатите" ни води право към портите на ада

Издателство „Колибри“ представя 30 бисера от литературата на XX век

Поредицата обхваща едни от най-бележитите творци на миналия век, сред които "Нежна е нощта" и "Великият Гетсби", "Среднощни деца" на Салман Рушди, "Пътешествие до края на нощта" на Луи-Фердинан Селин, а основополагащ поредицата е романът "Слепота" на Жозе Сарамаго

Фарове към знанието: 13 книги за малки и големи любознайковци

Учението е необятно пътешествие, затова сме ви приготвили специална селекция от учебни книги и помагала, с които да го превърнете в лесно, интересно и забавно занимание