Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"География на мъдростта" или Експрес "Сократ"

НОВО НА КНИЖНИЯ ПАЗАР

"География на мъдростта" или Експрес "Сократ"

Новата книга на Ерик Уайнър излиза първо в България, преди американското издание

Ерик Уайнър / Снимка: БТА

Най-новата книга на Ерик Уайнър "География на мъдростта" или Експрес "Сократ" ще бъде на книжния пазар от 12 март, съобщи преводачът Нейко Генчев, който е българският издател на световноизвестния писател. По думите му българските читатели ще държат първи книгата в ръцете си. В Америка тя ще излезе на 12 май, а в България на 12 март, което показва огромното уважение на Ерик Уайнър към българските читатели, подчерта той пред БТА.

На представянето на предишната книга на Уайнър у нас / Снимка: БТА

Нейко Генчев припомни, че през миналата година, когато американският писател, журналист и пътешественик Ерик Уайнър участва в Шестия световен конгрес на информационните агенции, чийто домакин беше БТА, за първи път е анонсирал своята четвърта книга в интервю за БТА.

Според автора на световните бестселъри, като "География на блаженството", "Човек търси бог" и "География на гения", мъдростта не е свързана с житейския въпрос "какво", а с въпроса "как". Как можем да станем по-добри родители, по-добри хора, да живеем по-добре и това е ролята, която философията някога е играла в живота на хората, и която може, а и трябва да играе отново.

Ерик Уайнър, при посещението си в България през 2019 г. / Снимка: БТА

"Да наречеш тази книга "много добра" е тежко подценяване, тя е изключителна, и е наистина най-добрата му книга досега", подчерта неговият издател, преводач и приятел Нейко Генчев.

Ерик Уайнър е почетен доктор на Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий". След удостояването му с най-високото отличие на академичната общност през юни 2019-а година, той представи пред студентите и преподавателите лекцията си "Мъдростта в дигиталната ера".

Ерик Уайнър е почетен доктор на Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий" / Снимка: БТА

От утре до 11 март книгата ще може да бъде закупена от сайта на издателство "Фабер", като предварителна продажба, уточни Нейко Генчев.

Ерик Уайнър: Журналистите трябва да учат хората как да плуват в океана от информация

"В света има нарастващ глад за мъдрост. Мъдростта е много различна от информацията, тя е много различна и от знанието. Мъдростта не е свързана с житейския въпрос "какво", а с "как". Как може да станем по-добри граждани, по-добри родители, по-добри хора. Надявам се новата ми книга по някакъв начин да допринесе за възраждането на този вид философия на мъдростта. Това е ролята, която философията някога е играла в живота на хората, и която може, а и трябва да играе отново." Това казва Ерик Уайнър в специално интервю за БТА през м. юни миналата година.

Още

Ерик Уайнър: Живеем във време, в което ни заливат с информация, но мъдростта е дефицит

Ерик Уайнър: Живеем във време, в което ни заливат с информация, но мъдростта е дефицит

Ерик Уайнър е писател, журналист и пътешественик. Специализирал е журналистика в Станфордския университет като стипендиант на Knight Foundation. Бил е чуждестранен кореспондент на Националното обществено радио на САЩ и кореспондент на "Ню Йорк Таймс".

Работил е в Ню Делхи, Йерусалим и Токио, правил е репортажи в повече от 40 страни. Негови материали са публикувани в Los Angeles Times, BBC, The New Republic, Best American Travel Writing и др. Автор е на световните бестселъри "География на блаженството: Един мърморко търси най-щастливите места на света", "Човекът търси Бог: Моят флирт с божественото", "География на гения: В търсене на най-творческите места по света". В България книгите му са преведени и издадени от издателство "Фабер".

- Господин Уайнър, в средата на юни ще дойдете в България и ще бъдете водещ лектор на Шестия световен конгрес на информационните агенции. Това ще е първото ви посещение в нашата страна. Какво знаете за България? Най-хубавото и най-лошото, което сте чували за държавата ни? Какви са очакванията ви?
- Признавам, че зная сравнително малко за България. Познанията ми са по-скоро импресионистични и, ако трябва да бъда честен, не са много позитивни. Знам например, че страната ви е ниско в класацията на Обществото на обединените нации за Международния индекс на щастието: на 97-ма позиция от общо 156 нации - точно преди Камерун и непосредствено след Гана. Това, разбира се, не значи, че всички българи са отчаяни, или пък че България не е едно прекрасно място.

Това означава, че имате неразкрит потенциал.

Мисля, че България е държава на кръстопът. Европейска, разбира се, но в края на Стария континент, и с единия крак - или поне с единия от пръстите му - в Азия. Такъв тип "междинни, кръстопътни места" се сблъскват с повече предизвикателства, но за сметка на това имат по-голям потенциал.

Ерик Уайнър, при посещението си в България през 2019 г. / Снимка: БТА

- Kазвали сте, че "eдна дестинация никога не е само локация, по-скоро е нов поглед към нещата". И че "най-важното е да откриеш душата на едно място". Как вашите пътешествия променят мисленето ви?
- По два начина: чрез напускането на дома и завръщането в него. Мислете като за чифт очила. Представете си, че винаги, още от момента на раждането си, сте носили тези очила и никога не сте ги сваляли. Тогава вероятно вие дори няма да знаете, че носите очила. Просто си мислите, че "така изглежда светът". Сега си представете, че някой сваля очилата ви и ви дава нов чифт очила, с които виждате много по-добре. Това е ценното на пътешествията. И това е, което наричам нов поглед към нещата.

Но първо трябва да признаем нашите предразсъдъци.

Новинарските организации (поне тези в САЩ) преди имаха чуждестранни кореспонденти. Сега имат международни кореспонденти. Смятам, че тази нова терминология е грешка. Ако вие, да кажем, сте български кореспондент в Берлин, то вие сте чуждестранен кореспондент, Германия е чужбина за вас. Това са фактите и ние правим лоша услуга на себе си и на нашата аудитория, преструвайки се на нещо друго. Но - и това е от решаващо значение - трябва да се стремим да преодолеем тази чуждост и да намерим общите неща, които ни свързват с Другия.

Ерик Уайнър, при посещението си в България през 2019 г. / Снимка: БТА

- Предстои поредната "работилница за писатели" в Хималаите, в долината Катманду. Участниците в този семинар по творческо писане, който вие организирате и водите, ще търсят вдъхновение чрез четене и разбор на класически произведения на пътеписния жанр. Ще сътворяват и собствени текстове, ще обсъждат потенциалните трудности при писането на пътеписи, както и начините за преодоляването им. Какви хора идват на вашите семинари по творческо писане? Може ли един семинар да ни превърне в писатели?
- Това всъщност ще бъде четвъртата година, в която ще водя Хималайски уъркшоп за писатели. За мен това е най-важното и най-хубавото време през годината. На семинарите идват хора от всякакъв тип. Повечето не са професионални писатели. Идват училищни преподаватели, адвокати, инженери, медицински сестри. Общото между тях е желанието да пишат, да пишат по-добре. Една такава "работилница" не може да те направи писател - за да станеш такъв, трябва да свършиш най-тежката работа сам - но може да ти помогне да шлифоваш уменията си и да засилиш мотивацията си. (За тези, които проявяват интерес, това е линкът към моя уъркшоп: here)

Снимка: БТА

- "The Power of Place: In Search of Lost Wisdom." ("Силата на мястото: в търсене на изгубената мъдрост"). Това е темата на презентацията ви пред Шестия световен конгрес на информационните агенции. Това е и темата на най-новата ви книга. Кога ще се появи в книжарниците? Разкажете нещо от кухнята за процеса по създаването й.
- Заглавието на книгата е The Socrates Express. Тя е моята четвърта книга и мисля, че е най-предизвикателната и най-добрата засега. Книгата е за силния глад, който мнозина изпитваме днес - глад, който (парадоксално!) става все по-голям с нарастването на потока от информация, който ни залива отвсякъде.

Това, според мен, е гладът за мъдрост. Мъдростта е много различна от информацията, тя е много различна и от знанието. Мъдростта не е свързана с житейския въпрос "какво", а с "как". Как може да станем по-добри граждани, по-добри родители, по-добри хора.

Надявам се новата ми книга по някакъв начин да допринесе за възраждането на този вид философия на мъдростта. Това е ролята, която философията някога е играла в живота на хората, и която може, а и трябва да играе отново.

Ерик Уайнър, при посещението си в България през 2019 г. / Снимка: БТА

- Днес хората са претоварени, преуморени от информация. Какво е бъдещето на новините, според вас? Какво е бъдещето на журналистите? Това е и темата на предстоящия медиен форум в София.
- В някои отношения, ролята на журналистите трябва да остане непроменена. Журналистите разказват истории, разкриват информация, съобщават факти. И те трябва да продължат да го правят, колкото може по-честно. От друга страна, мисля че ролята на журналиста еволюира. Както казахте, хората са претоварени от информация.

В бъдеще ролята на журналистите ще бъде не да добавят още към океана от информация, а да помогнат на хората да осмислят информацията, да им помогнат да плуват.

Има твърде много лоша информация наоколо, също както има и лоша храна. Журналистите трябва да играят ролята и на майстор готвач, и на инспектор по качество на храната, за да получат хората възможно най-"хранителната" информация.

Ерик Уайнър / Снимка: БТА

- В България, както и по целия свят, има много литературни фенклубове на ваши почитатели. Предстоят ви вълнуващи среши. Очакваме ви с нетърпение.
- И аз нямам търпение да се срещна с всички.

Автор: Пепа Витанова, БТА

Още

"Червената книга" на Карл Густав Юнг с представяне в Младежкия театър

"Червената книга" на Карл Густав Юнг с представяне в Младежкия театър

Още

Авторката на феминистката книга "Женският въпрос" умира от скръб по сина си

Авторката на феминистката книга "Женският въпрос" умира от скръб по сина си

Още

Нова книга за Васил Левски - историческата истина, срещу историците ( ОТКЪС)

Нова книга за Васил Левски - историческата истина, срещу историците ( ОТКЪС)

Още

"Изгубената душа" - книга за ценители на "бавното живеене в забързан свят"

"Изгубената душа" - книга за ценители на "бавното живеене в забързан свят"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Завладяващият роман на Изабела Хамад "Парижанина" хвърля светлина върху историята на Палестина

Първокласен дебют, препоръчван от Зейди Смит и Джонатан Сафран Фоер

Поетът Иван Ланджев: Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

"Само на 24-ти май всички сме тук и споделяме едно и също, неподправено вълнение. И не минаваме поотделно, а вървим заедно. Изкушавам се да кажа – към светла бъднина", каза поетът, поканен да изнесе традиционното слово за празника пред Националната библиотека

Грамотността ще бъде фокусът на Пролетния панаир на книгата

Изложението ще бъде открито официално на 30 май в 11:00 ч. пред Националния дворец на културата и ще продължи до 5 юни

Кои са носителите на юбилейните 100-ни награди на Съюза на българските писатели

Поетите Елка Няголова и Кирил Назъров получиха своите призове заради творбите си „Парапет за душата“ и „Искри в тъмата“. Наградите бяха дадени съответно в категориите за поезия и за хумор и сатира

Коя е голямата любов на Ориана Фалачи?

На български език излиза ново издание на eдна от най-личните творби на журналистката - "Един мъж"

Британският "Гардиън" за "Времеубежище" на Георги Господинов: Смешна и абсурдна фикция, в която читателят разпознава бъдещето

От комунизма до референдума за Брекзит и конфликт в Европа, "Времеубежище" на Георги Господинов е забавен, но и плашещ роман, който изследва носталгията като оръжие, написа британският в. "Гардиън"