Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Емилиян Станев продължава да бъде един от най-превежданите български писатели в чужбина

КЛАСИЦИ

Емилиян Станев продължава да бъде един от най-превежданите български писатели в чужбина

"Добрите разказвачи, които увлекателно могат да разказват за живота в гората, за любовта, историята, мистичното или ежедневното, винаги са търсени и обичани, независимо в кой край на света се намират читателите им", смята д-р Радка Пенчева

Невена Коканова и Раде Маркович във филма на Въло Радев "Крадецът на праскови" (1964) по едноименната повест на Емилиян Станев

И през миналата година Емилиян Станев продължава да бъде един от най-превежданите български писатели в чужбина, каза за БТА д-р Радка Пенчева, завеждащ къщата-музей "Емилиян Станев" във Велико Търново и председател на Сдружението "Емилиян Станев", което отговаря за авторските права на писателя при преиздаването му у нас и за преводите му в чужбина.

Още

Емилиян Станев:  Горчивите мисли за българската съдба не ми дават спокойствие

Емилиян Станев: Горчивите мисли за българската съдба не ми дават спокойствие

През 2020 година в Германия излиза за първи път вторият том на романа "Иван Кондарев", който включва трета и четвърта част от произведението. Първият том, който на немски език носи името "Горещо лято", е бил преведен от Барбара Спаринг през 1963 година.

Любопитното е, че Емилиян Станев завършва книгата през 1964 година, но първите две части на тетралогията са били преведени на немски език веднага след публикацията им на български език още тогава, посочи Пенчева.

През 2020 година преводачката Доротея Коленбах финансира сама изданието, което излиза на немски език с името "Гореща есен". Книгата е луксозна, с твърза корица, облечена с платно и хартиена обложка.

Автор на обширния предговор е проф. Боян Вълчев, дългогодишен лектор във Филологическия факултет на Кьолнския университет, който обяснява за германските читатели сложните моменти от българската история, свързани със събитията от 1923 година, когато се развива сюжетът. В изданието е поместено и резюме на сюжета от първите две части, както и регистър на героите в романа.

Доротея Коленбах през годините е превела на немски език и повестта "Търновската царица" на Емилиян Станев, както и романа "Поручик Бенц" на Димитър Димов.

Според д-р Пенчева интересът към творчеството на Емилиян Станев зад граница не намалява и в наши дни, въпреки че през тази година се навършват 114 години от рождението му. Причината е широкият спектър от сюжети, герои и идеи в неговите творби. Всъщност добрите разказвачи, които увлекателно могат да разказват за живота в гората, за любовта, историята, мистичното или ежедневното, винаги са търсени и обичани, независимо в кой край на света се намират читателите им, посочи Пенчева.

Емилиян Станев

Поредното доказателство е, че през 2020 година и в Полша излиза второ издание на едно от най-ярките художествени произведения на Емилиян Станев - романът "Антихрист".

Още

Елена Петрова в "Търновската царица" на сцената пред Нов театър - НДК

Елена Петрова в "Търновската царица" на сцената пред Нов театър - НДК

Чудесният превод на полски е дело на един от най-големите познавачи на българския език и литература проф. Войчех Галонзка, дългогодишен директор на Полския културен институт в София. Тъй като в романа има много старинни думи и езикови конструкции от старобългарския език, които са трудни за превод, към изданието има приложен и кратък речник на тяхното значение от гледна точка на съвременния полски език, също съставен от преводача.

Луксозният том е на издателство "Скриптум" от Краков, и е част от поредицата "Малка библиотека за българска литература". Над 10 български класици и съвременни автори са включени в нея, като подбора и превода са на Войчех Галонзка, уточни д-р Пенчева.

В началото на 2021 година също има заявен интерес от френски преводач за издаване на анималистичната проза на Емилиян Станев във Франция, и вероятно до края на годината това ще стане, посочи д-р Пенчева. Тя допълни, че творчеството на писателя е издавано и преиздавано на повече от трийсет езика по света, което го превръща в един от най-превежданите български писатели и е доказателство за световната му литературна класа.

Къщата-музей "Емилиян Станев" във Велико Търново

Още

"Антихрист" за Деня на будителите и в Нощта на театрите

"Антихрист" за Деня на будителите и в Нощта на театрите

Заради пандемичната обстановка през миналата и в началото на тази година потокът от туристи и любители на неговото творчество към къщата музей "Емилиян Станев", намираща се в живописната част на старо Търново, е намалял, но пък в този период уредниците са успели да дигитализират богатия снимков архив на автора, който се пази в музея.

Над 2000 фотографии от началото на миналия век представят интересни срещи на писателя с други творци - негови съвременници. Сред тях са Димитър Талев, Йордан Радичков, Петър Динеков, Блага Димитрова, Йордан Василев. В дигиталния архив са запазени и снимки от неговата съпруга Надежда Станева, която е била сред най-добрите преводачи от френски език през миналия век.

Още

Ах, каква, ах, каква синева, сме забравили някога тука

Ах, каква, ах, каква синева, сме забравили някога тука

Още

Йордан Радичков: Не мислете има ли го няма ли го Бог, живейте така, все едно го има...

Йордан Радичков: Не мислете има ли го няма ли го Бог, живейте така, все едно го има...

Още

Политиката, чиновниците и "забравеният" Талев

Политиката, чиновниците и "забравеният" Талев

Още

Димитър Димов: И все по-ясно виждам, че нашият свят ще загине от алчността си

Димитър Димов: И все по-ясно виждам, че нашият свят ще загине от алчността си

Още

Блага Димитрова: Пази се от кротките, като от лавина!

Блага Димитрова: Пази се от кротките, като от лавина!

Още

 "Вечната и святата" завършва живота си в старчески дом

"Вечната и святата" завършва живота си в старчески дом

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

"Кишот" - предизвикателен постмодерен прочит на "Дон Кихот" от Салман Рушди (откъс)

На 5 март в Издателство "Колибри" романът излиза на български език

"Моята година със Селинджър" - различен поглед към личността на легендарния писател

В мемоарния си роман Джоана Рейкоф разказва какво е да работиш за Селинджър

Писателят Георги Господинов с награда за принос към европейската литература

Българският автор е носителят на наградата Usedom за 2021 г. Тя се връчва за принос към развитието на европейската литература и диалог

150 разгадани тайни на безкрайността

Какво е общото между мандалите за оцветяване, лабиринта, компаса, Соломоновия възел и картината "Викът" на Мунк?

Малките жени стават „Добри съпруги” – вечната класика от Луиза Мей Олкът в ново издание

"Добри съпруги", също като своя предшественик "Малки жени", е романтична история, в която щастието, разочарованията и неочакваните обрати се преплитат в сложна плетеница

Мрачна приказка за Изтока от създателя на Шерлок Холмс за пръв път на български

"Загадката на имението "Клумбър" представя Артър Конан Дойл в различна, но също толкова обаятелна светлина