Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Бестселърът на Нийл Деграс разкрива най-важното за Вселената

„АСТРОФИЗИКА ЗА ЗАЕТИ ХОРА"

Бестселърът на Нийл Деграс разкрива най-важното за Вселената

Каква е природата на пространството и времето? - на тези и други въпроси дава отговор американският учен

Нийл Деграс Тайсън/Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Заради бляскавата личност на автора oще в първите дни след своето отпечатване, "Астрофизика за заети хора" се превръща в абсолютен бестселър на американския пазар. Почти половин година е в топ 50 на най-продавана книга на "Ню Йорк Таймс" и "Амазон".

Книгата вече е на българския пазар, благодарение на Издателство "Изток-Запад".

Запалените по темата за Космоса и любители на астрономията отдавна знаят за Нийл Деграс Тайсън - американски астрофизик, космолог, писател и популяризатор на науката, който притежава необикновената способност да преобразява сложните космически концепции в достъпни и разбираеми идеи за обикновения човек. Нищо чудно, че той е сред най-популярните и обичани учени на Америка.

Нийл Деграс Тайсън/Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Когато Международният астрономически съюз кръщава астероид с диаметър приблизително 10 километра на името на Нийл (13123 Tyson), той иронично вметва: "Надявам се никога да не удари Земята!"

Нийл завършва бакалавърската си степен по физика в Харвардския университет през 1980 г. Започва да се интересува от астрономия на девет годишна възраст, след посещение в планетариума "Хейдън". По време на юношеските си години е постоянен посетител и част от курса по астрономия там. Днес Нийл е директор на планетариума. Заемайки длъжността от 1996 г. насам, той успява да осигури и ръководи проект за реконструкцията на "Хейдън" на стойност 210 милиона долара, завършен през 2000 г.

  Бил Най, Барак Обама и Нийл ДеГрас/Сн. Уикипедия

Малко по-късно той се захваща с "реставрирането" на друг свой скъп спомен - научната поредица "Космос" на Карл Сейгън. През 2014 г. с помощта на "Нашънъл Джиографик" и "Фокс Чанъл" се излъчва в 13 епизода актуализирано продължение на популярните филмчета на Сейгън. Огромният успех на минисериала и масовия интерес на аудиторията към него, говорят недвусмислено - Нийл е достоен наследник на Карл Сейгън в начинанието му да доближи непросветения човек до красотата на науката.

През 2015 г. Американската национална академия на науките връчи на Тайсън награда за "изключителна роля във запознаването на обществеността с чудесата на науката".

Любимец на Америка, Тайсън е популярен и като критик на научните постановки, представяни в холивудски или научнопопулярни продукции. Любопитен факт е, че е критикувал картината на нощното небе, показана в няколко сцени на хитовия филм Титаник. В репродуцирането на филма през 2012 г. Джеймс Камерън лично се свързва с Нийл и го моли да коригира позициите на звездите в небето, така че да са реалистични.

Нийл Деграс Тайсън/Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Книгата "Астрофизика за заети хора", както подсказва и заглавието, е приспособена за сложното и натоварено ежедневие на съвременния човек. Идеята на Тайсън е да даде прозрения за Космоса в малки порции - достатъчно малки, за да бъдат прочетени в рамките на няколко минути от свободното време на заетия, но любопитен читател. Точно затова всяка глава стои сама за себе си, а ширината на темите е огромна - от Големия взрив до черните дупки, от кварките до квантовата механика и от търсенето на планети до търсенето на живот в безкрая на Космоса.

Каква е природата на пространството и времето? Докъде е стигнала науката в изучаването на Вселената и мястото ни в нея?

Докато се приготвя сутрешното ви кафе, докато чакате автобуса, влака или самолета си, "Астрофизика за заети хора" ще ви разкрие най-важното за Вселената.

Затегнете коланите, космическото ви пътешествие започва!

  „Астрофизика за заети хора“, от Нийл Деграс Тайсън, изд. "Изток-запад"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Чуй отвътре как звучи "Чин Чин" в новата книга на Нуша Роянова

"Чин Чин" е книга и за смелостта, и за топлината, и за приключенията, но преди всичко това е книга за приятелството и за неговата безкрайна сила

"Разпилените" спомени на Дечко Узунов от края на живота му, вече са собственост на Художествената галерия в Казанлък

Записките на живописеца, написани малко преди кончината му, вече са издадени и в книга, която проф. Джурова е озаглавила "Разпилени спомени"

Най-старият коптски псалтир е изложен след реставрация в Коптския музей в Кайро

Псалтирът съдържа 151 църковни песни, посветени на пророка Давид, написани върху пергамент

Музеят на Артюр Рембо в Шарлевил-Мезиер показва 2 негови писма и 2 поеми, купени на разпродажба в Париж

Цената, на която ръкописите на поета са били придобити от дарителя, е над 240 000 евро

От TikTok сензации до вечни класики: Любовните романи, които "полепват" по съзнанието

Този февруари отправяме взор към някои от най-въздействащите любовни истории, занимали художествената литература

Пиесите на Ларш Нурен за първи път на български (откъс)

"Целият ми живот се състои от писане, както вълната се състои от вода" са думи, които принадлежат на големия шведски драматург, чиито пиеси имат статут на съвременна класика