Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Български разкази обхващат първите 20 години на хилядолетието (ОТКЪС)

НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

Български разкази обхващат първите 20 години на хилядолетието (ОТКЪС)

20 разказа от водещи български писатели излизат в сборник със съставител Александър Шпатов

Съставителят на сборника "Първите 20" - писателят Александър Шпатов (Снимка: Изд. "Сиела")

През март месец 2020 г. Сдружение за градски читални стартира онлайн платформата "Декамерон 2020", включваща подбрани български разкази от едни от най-утвърдените имена в жанра.

На прага на поредното предизвикателство, с което да изпратим 2020 г., на пазара се появява сборникът "Първите 20" (изд. "Сиела") - своеобразно продължение на инициативата под съставителството на автора на "#НаЖивоОтСофия" Александър Шпатов.

Още

Разговор онлайн с Георги Господинов на "Книжен фестивал"

Разговор онлайн с Георги Господинов на "Книжен фестивал"

20 от най-изявените ни разказвачи се включват с 20 истории, превърнали се в своебразни хроники за първите 20 години от новия век - един добре очертaн период, започнал с фойерверките за началото на третото хилядолетие, през приобщаването ни към Европейския съюз, до неговия финал с глобалната пандемия от 2020 г.

На страниците на това забележително издание читателят ще открие текстовете на Деян Енев, Георги Господинов, Здравка Евтимова, Михаил Вешим, Калин Терзийски, Елена Алексиева, Васил Георгиев, Радослав Парушев, Богдан Русев, Ангел Игов, Йорданка Белева, Оля Стоянова, Захари Карабашлиев, Александър Шпатов, Кристин Димитрова, Людмил Станев, Иво Иванов, Мирослав Пенков, Петър Делчев.

Още

Здравка Евтимова: Ние, хората, сме часовниците на Бога

Здравка Евтимова: Ние, хората, сме часовниците на Бога

Сборникът бяга от определенията "антология" или "най-добрите български разкази", но със сигурност предлага литературни постижения, превърнали се в ярък портрет на периода, в който са създадени. Някои от тях вече живеят свой собствен живот на голям екран, други завладяха социалните мрежи, трети са оставили ярка следа и на международната литературна сцена. Като "Сляпата Вайша" от Георги Господинов, чиято анимационна екранизация получава номинацията за "Оскар", или "Как купихме Ленин" - пробивът на Мирослав Пенков на английски език, селектиран в антологията "Най-добрите американски разкази 2008".

Още

Здравка Евтимова е най-четеният български автор за 2019 година

Здравка Евтимова е най-четеният български автор за 2019 година

Забавни, смешни, тъжни или граничещи с журналистическия очерк, всички тези истории представят жанра на разказа в цялата му многоликост. А "Първите 20" се превръща във виртуозен витраж не само на литературния живот в България през първите години на новото хилядолетието, но и спасително напомняне в едни опасни за духа времена, че още от времето на Бокачо литературата и по-конретно разказите са най-сигурното убежище в дни на изпитания.

НАЙ-БЪЛГАРСКИЯТ ЖАНР, "Първите 20", изд. "Сиела"

Разказите са най-подценяваният, но същевременно и най-българският жанр. Още от времето на Алеко, Вазов, Йовков и Елин Пелин. Вярвам, че всяко следващо поколение автори влиза по свой начин в диалог с тях, но във всички случаи- нишката на литературната ни традиция в жанра лесно може да се проследи. От Деян Енев, един от безспорните майстори на късия разказ в наши дни, съм чувал и най-краткото определение за това какво всъщност представлява разказът- история, разкриваща съдба. Именно неговата коледна история ще прочетете първа в тази книга.

Здравка Евтимова, която участва в сборника "Последните 20" с разказа си "Кръв от къртица" (Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg)

Още

"Приказки за пишеща машина" - неиздаван сборник на Джани Родари (ОТКЪС)

"Приказки за пишеща машина" - неиздаван сборник на Джани Родари (ОТКЪС)

С всеки следващ разказ, вярвам и сами, ще можете да откроите целта, която си поставихме с този сборник. "Първите 20"- текстове, важни за контекста на литературата в първите двайсет години от новия век- един достатъчно добре очертан период, започнал с фойерверките за началото на третото хилядолетие, белязан от приобщаването ни към ЕС и който, в този си вид, сякаш приключва с глобалната пандемия от 2020г. Не Топ 20 и не задължително обективно най-добрите разкази, но със сигурност- едни от най-представителните и популярни истории от едни от най-утвърдените имена в жанра. Разказвачи, спечелили читателите си и- в крайна сметка- развивали добрия им вкус през изминалите две десетилетия.

Георги Господинов участва в сборника с разказа си "Сляпата Вайша" (Снимка: BulFoto)

Още

Георги Господинов за Ковид, миналото и края на бъдещето

Георги Господинов за Ковид, миналото и края на бъдещето

Бързам да направя уточнението обаче, че това не е и не може да бъде антология, поне не в чисто литературоведския смисъл на понятието (макар повечето от разказите тук вече да са били включвани в различни антологии в България и в чужбина). Първо- защото идеята тръгна съвсем от другаде. Помните добре- в един момент през март даже книжарниците и библиотеките затвориха заради карантината. Точно тогава видях томчето на Декамерон на рафта с класиките вкъщи. И стана така, че към първите дни на пролетта на споменатата година чумата започна да проявява гибелното си действие по някакъв страшен и чуден начин, прочетох още в началото и скоро се улисах нататък в историите на флорентинските дами и господа, потърсили в дните си на изпитание убежище в разказването.

Още

Писателят Илия Троянов: Тази система оставя истината да плува в блато от лъжи

Писателят Илия Троянов: Тази система оставя истината да плува в блато от лъжи

Стотина страници по-късно се роди и идеята за Декамерон2020- един сайт, на който да съберем сто съвременни български разказа за четене по време на сегашната ни пандемия. Поканих почти всички от любимите ми автори, а те взеха че откликнаха веднага и предоставиха едни от най-популярните си текстове. И така, малко преди Великден сайтът вече беше онлайн и през остатъка на карантината от ден на ден се радваше на все по-сериозен интерес. Истинският дом на добрата литература обаче не е онлайн и някак естествено именно заради това инициативата ни прерасна в книгата, която в момента държите в ръцете си.

Писателят Калин Терзийски, който участва в сборника "Последните 20" с разказа си "Има ли кой да ви обича?" (Снимка: BulFoto)

Още

Калин Терзийски: Понякога изкуството е като хронична болест

Калин Терзийски: Понякога изкуството е като хронична болест

На второ място- една истинска антология предполага прецизна изчерпателност, за каквато този сборник по никакъв начин не претендира. Добрите ни съвременни разказвачи са много повече от двайсетимата автори, до които се ограничихме, за да можем все пак да обособим тази книга в някакви конкретни рамки. И трето, и най-важно- антологията е една форма на критика, както уместно отбелязва Далчев, а процесът по съставянето на настоящата подборка- както стана дума и по-горе- в никакъв случай не е плод на подобен труд.

Още

Калин Терзийски: Хората все повече ще живеят като социални насекоми

Калин Терзийски: Хората все повече ще живеят като социални насекоми

Запалените читатели на съвременната ни литература ще открият тук много разкази, които вече са чели през годините. Като "Сляпата Вайша" например- публикуван през 2001г. в първия сборник на Георги Господинов, но спечелил си много по-широка популярност през 2017г. след номинацията за "Оскар" на анимационната му екранизация. Или "Как купихме Ленин"- пробивът на Мирослав Пенков на английски език, селектиран в антологията "Най-добрите американски разкази 2008". Или "Тоя от Продиджи", изключително забавната история на Радослав Парушев, превъртяла фейсбук след смъртта на Кийт Флинт през 2019 г.

Още

Книгата "Свети вълк" на Елена Алексиева стана роман на годината

Книгата "Свети вълк" на Елена Алексиева стана роман на годината

Друг подобен текст е "Кръв от къртица", най-емблематичният разказ на Здравка Евтимова- писан през 80-те, но добил истинската си известност именно в последните години, особено след новината за включването му в един учебник по литература в САЩ. (Точно затова и считам този разказ за част от контекста на изминалите двайсет години.) Няма да пропусна да спомена в тази редица и "Има ли кой да ви обича" от едноименния сборник на Калин Терзийски- за който той бе отличен с Наградата за литература на ЕС през 2011г. (Може би не е случайно, че при първото ѝ връчване за България тази награда бе дадена именно за сборник с разкази, а не за роман.)

Писателката Елена Алексиева, която участва с разказа си "Читателска група 31" (Снимка: YouTube)

Още

Клуб "Перото" съвместно с Artlive организират литературни понеделници 2.0

Клуб "Перото" съвместно с Artlive организират литературни понеделници 2.0

Оттам нататък ще прочетете истории, които неминуемо ще ви разсмеят, други може и да ви разплачат, а трети- надявам се, ще държат любопитството ви до последния ред. Най-вероятно и вие като мен ще откриете в различни детайли из текстовете и колко много всъщност се е променила България за изминалите двайсет години, а също и докъде са се разширили границите ѝ (последните две десетилетия, заедно с 90-те, са може би "най-емигрантските" в литературата ни). Разбира се, далеч съм от мисълта, че всички разкази, подбрани тук, ще ви допаднат еднакво. Струва ми се невъзможно, най-малкото защото под шапката на жанра попадат текстове от всякакви и всевъзможни стилове. Колко различни една от друга са историите за пътуване с влак на Алек Попов и на Людмил Станев например. И колко тотално различно от тях, на границата с журналистическото, е разказано пътуването на Иво Иванов към Бялата планина в Калифорния.

Във всички случаи обаче искрено се надявам, че сред многообразието на "Първите 20" ще откриете и новия си любим български разказвач. Ако това наистина се случи, целта на този сборник ще бъде оправдана.

А. Шпатов, съставител

Още

Един суров поглед към Джеймс Джойс (ОТКЪС)

Един суров поглед към Джеймс Джойс (ОТКЪС)

Още

Нищо не е такова, каквото изглежда, но кой може да бъде сигурен? (ОТКЪС)

Нищо не е такова, каквото изглежда, но кой може да бъде сигурен? (ОТКЪС)

Още

"Чудна лятна нощ" е първият роман на Яна Борисова (ОТКЪС)

"Чудна лятна нощ" е първият роман на Яна Борисова (ОТКЪС)

Още

"Преди да изчезне мъжът ми" на Селя Ахава или изреченията, които разделят времето на две (ОТКЪС )

"Преди да изчезне мъжът ми" на Селя Ахава или изреченията, които разделят времето на две (ОТКЪС )

Още

Книга-събитие: Красив роман за концлагерите и смъртта (ОТКЪС)

Книга-събитие: Красив роман за концлагерите и смъртта (ОТКЪС)

Още

Норвежката писателка Лин Улман за прочутите си родители Лив Улман и Ингмар Бергман (ОТКЪС)

Норвежката писателка Лин Улман за прочутите си родители Лив Улман и Ингмар Бергман (ОТКЪС)

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

Запознайте се с творчеството на разнообразни и вълнуващи писатели, родени на едно от най-красивите парчета земя на Иберийския полуостров - Испания

Ето кои са номинираните за наградите на "Перото"

За девети път Литературен клуб "Перото" и Национален център за книгата - НДК ще връчат своите награди

„Нощ на литературата": Откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места в България

Целта на инициативата на Чешките центрове по света е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места - "читателски гнезда"

"Цветя на злото" от Шарл Бодлер в ново издание

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов

Бърни Топин: Човекът в сянка, написал най-големите хитове на Елтън Джон

Бърни Топин така и не става част от британските артистични среди

Разказ на Труман Капоти от началото на 50-те години бе публикуван за първи път

Капоти е в средата на двадесетте си години, изгряваща звезда, когато се мести от Ню Йорк в Таормина, Сицилия през 1950 г. и се настанява в живописната вила Фонтана Векия, обитавана някога от Д.Х.Лорънс