Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Книга-събитие: Красив роман за концлагерите и смъртта (ОТКЪС)

НОВА КНИГА

Книга-събитие: Красив роман за концлагерите и смъртта (ОТКЪС)

Вълнуващата творба на чешкия писател Франтишек Тихи излезе от печат в Издателство "Персей"

"Транспорт отвъд вечността" е красив роман, макар да разказва за концлагерите и смъртта.

"Когато имаш възможност да избереш от два пътя, поеми по по-тежкия". Житейската максима, изречена от чешкия писател Франтишек Тихи, описва най-точно романа му "Транспорт отвъд вечността" (издание на "Персей", превод Красимир Проданов).

Високо оценената от критиката и читателите в Чехия книга разказва спираща дъха история за група приятели, които войната заварва с техните момчешки мечти и проблеми. Хонза усеща бича на новодошлото зло най-бързо - баща му е арестуван от Гестапо. Скоро обаче Петър и Якуб получават забрана да посещават училище, а на реверите им се появяват... жълти звезди. Следват изпълнени с много премеждия дни, в които приятелите въпреки всичко остават заедно.

"Транспорт отвъд вечността" се наема с трудната задача да разкаже красиво и съдържателно житейската трагедия на цяло едно поколение. Огромният ѝ плюс е, че децата научават най-важното за онзи невероятно тежък период през очите на свои връстници.

Авторът показва устройството на едно от най-известните гета в Централна Европа - чешкия Терезин.

Разказва ни за ужасяващите транспортни влакове, откарали хиляди души в концлагерите. Придружава героите си и до камерите на смъртта в Аушвиц.

Книгата обаче на първо място е чудесна история, посветена на приятелството и на неподозираната сила, която може да прояви дори един непълнолетен. Без да морализаторства, Франтишек Тихи ни запознава с герои човечни и обикновени, преследващи мечтите си дори когато на хоризонта е останало само едно - смъртта. В резултат, съвсем логично, "Транспорт отвъд вечността" печели най-престижната чешка литературна награда "Магнезия Литера"."Когато имаш възможност да избереш от два пътя, поеми по по-тежкия".

Житейската максима, изречена от чешкия писател, описва най-точно романа му "Транспорт отвъд вечността" (издание на "Персей", превод Красимир Проданов). Високо оценената от критиката и читателите в Чехия книга разказва спираща дъха история за група приятели, които войната заварва с техните момчешки мечти и проблеми.

Хонза усеща бича на новодошлото зло най-бързо - баща му е арестуван от Гестапо. Скоро обаче Петър и Якуб получават забрана да посещават училище, а на реверите им се появяват... жълти звезди. Следват изпълнени с много премеждия дни, в които приятелите въпреки всичко остават заедно.

"Транспорт отвъд вечността" се наема с трудната задача да разкаже красиво и съдържателно житейската трагедия на цяло едно поколение. Огромният ѝ плюс е, че децата научават най-важното за онзи невероятно тежък период през очите на свои връстници. Авторът показва устройството на едно от най-известните гета в Централна Европа - чешкия Терезин. Разказва ни за ужасяващите транспортни влакове, откарали хиляди души в концлагерите. Придружава героите си и до камерите на смъртта в Аушвиц.

Още

"Бегълка" - от краля на психологическия съспенс Харлан Коубън (ОТКЪС)

"Бегълка" - от краля на психологическия съспенс Харлан Коубън

Книгата обаче на първо място е чудесна история, посветена на приятелството и на неподозираната сила, която може да прояви дори един непълнолетен. Без да морализаторства, Франтишек Тихи ни запознава с герои човечни и обикновени, преследващи мечтите си дори когато на хоризонта е останало само едно - смъртта. В резултат, съвсем логично, "Транспорт отвъд вечността" печели най-престижната чешка литературна награда "Магнезия Литера".

Историята е още по-невероятна поради един простичък факт - голяма част от героите на романа са действително съществували юноши; надарени и талантливи, те оставят след себе си дневници, рисунки, стихотворения, дори романи... Писателят изследва творчеството им и го вплита в "Транспорт отвъд вечността", като така се ражда четиво, което съчетава нуждата да познаваме историята с възможността всяко дете да се вдъхнови самото то да е творец!

Допълнителен плюс е самият професионален път на Франтишек Тихи - създател на собствена учебна система, той я прилага в своето училище, което е лицензирано от Министерството на образованието в Чешката република. Пражката Природни школа стои зад много проекти за опазване на миналото, като децата са поощрявани да общуват с природата, да развиват талантите си и да създават пълноценни отношения със своите връстници, пък и всички останали.

Всичко това превръща "Транспорт отвъд вечността" в необикновено изживяване - книга, от която всеки подрастващ може да научи най-важното за живота... Да цени приятелството и човечността, също честността, да мечтае. И героите на Франтишек Тихи са пример за това. А затваряйки последната страница на романа, усещането е едно - за сърце преливащо, което щастието и тъгата от прочетеното са направили още по-богато.

Животът през очите на малките герои на Франтишек Тихи  (цитати от "Транспорт отвъд вечността")

- "Не се страхувай. Бог знае какво прави"
- "Онова, което не може да се промени, трябва да се издържи"
- "Малко е полезното, което вършим, а още по-малко добрините, всичко добро е полезно, но не е задължително всичко полезно да е добро."
- "Когато имаш възможност да избереш от два пътя, поеми по по-тежкия"
- "Сега... сега... сега. Това е действителността. Всичко останало е просто една такава игра - на Петър и Хонза, на евреи и немци, на болка и радост... Сън преди пробуждането."
- "Нашите животи, копнежи, любови и мъки няма да бъдат забравени, ами ще се връщат и ще се разиграват отново и отново, докато всичко преходно на края на всички неща не се влее в океана на Вечността."

Още

"История с призраци" от авторката на "Кралицата мълчи" Лаура Фройденталер (ОТКЪС)

"История с призраци" от авторката на "Кралицата мълчи" Лаура Фройденталер (ОТКЪС)

Историите притежават вълшебна сила - това пък го казва самият автор на "Транспорт отвъд вечността". "Вярвам, че и със създаването на този сюжет нещо се е променило в животите на всички ни - продължава Франтишек Тихи, - че ние, живите, поне по този път през бездната на времето сме могли да изплатим нещо от дълга на онези, които ни чакат на другия бряг."

Още мнения за "Транспорт отвъд вечността" - този път от чешките й читатели

Карол: "Взех я за по-малкия ми брат - прекрасно написана през очите на юноша книга. Чудесно е обрисувана Втората световна война - с присъстващия във всичко страх, с моралната дилема, която стои пред всеки. Но младият читател има възможност да възприеме всичко това по своя собствен начин."

Ивана: "Винаги е много трудно да четеш с децата си книга, посветена на толкова сериозна тема. Но тук не става въпрос само за войната... Това е история, посветена на приятелството, което е здраво и помага да се преодолеят неблагополучията. Читателите на книгата са деца на възрастта на главните герои. Затова и много добре ще усетят чувства като тъга, страх, но и щастие, които се пораждат, когато си с приятели. Книгата много ми хареса, защото показва на днешните деца кое на този свят си заслужава истински!"

Йолина: "Хубава книга! Оценявам как реалността и фикцията са се преплели в замисъла на автора. Още по-хубаво е, че той обяснява истинските събития на края на книгата. Мисля, че децата трябва да я прочетат!"

Мненията на читатели са от databazeknih.cz

За преводача

Красимир Проданов е преводач от чешки език, журналист и редактор. През ръцете (и главата) му в последните години преминаха знаковите творби на най-новата вълна чешка литература - от философски настроения Ян Балабан през майстора на парадоксите Марек Шинделка и готическия Петър Станчик, та до болка реалистичните Мартин Райнер, Иржи Хаичек и Мартин Шмаус.

Преводачът Красимир Проданов (Източник: Издателство Персей")

Връзката с литературата за Красимир Проданов съществува отдавна - заради многото публикации в престижни наши издания, работата му като главен редактор във водещи в жанра си списания или пък от радиопредавания в ефира на БНР, "Дарик", "Експрес", "Алма Матер". В по-ново време той застана и зад създаването на цяла една програма, посветена на книгите, която се излъчва в книжарската верига "Хеликон".

А иначе го познаваме и като съставител на сборника "Торба приказки" и съавтор на учебното помагало "Приятел за ваканцията", както и от личните му проекти "Слънчева храна", "Работилница за вълшебно писане" и посветения на чешката култура и литература "От любов към Чехия".

Разделил е живота си между своите два най-любими града - Прага и Бургас.

Още

"Пилат" от Магда Сабо - може ли любовта да ни спаси (ОТКЪС)

"Пилат" от Магда Сабо - може ли любовта да ни спаси (ОТКЪС)

Още

Трогателната история на сестрите Марч оживява отново в ново издание на "Малки жени" (откъс)

Трогателната история на сестрите Марч оживява отново в ново издание на "Малки жени" (откъс)

Още

Апотеоз на свободата от Исабел Алиенде (ОТКЪС)

Апотеоз на свободата от Исабел Алиенде (ОТКЪС)

Още

Подчинение, покорство, желание, ярост и болезнена интимност - "Хотел "Ирис" (ОТКЪС)

Подчинение, покорство, желание, ярост и болезнена интимност - "Хотел "Ирис" (ОТКЪС)

Още

"Карантина" - пророческият роман на Питър Мей (ОТКЪС)

"Карантина" - пророческият роман на Питър Мей (ОТКЪС)

Още

Четем на български неиздавания роман на Франсоаз Саган - "Четирите кътчета на сърцето" (откъс)

Четем на български неиздавания роман на Франсоаз Саган - "Четирите кътчета на сърцето" (откъс)

ИЗБРАНО
Коментирай 3

1/1

Още ВИДЕО

Трейлърът на "Гунди - Легенда за любовта" с рекорден брой гледания

За по-малко от седмица - с общо 2,5 милиона гледания - трейлърът на филма се превърна в най-успешния в историята на българското кино

Картината "Купи сено в Живерни" на Клод Моне беше продадена за почти 35 млн. щатски долара

Най-големите тръжни къщи "Кристис" и "Сотбис" започнаха пролетните си продажби в Ню Йорк

Франция представя официалната музикална тема на Олимпийските игри 2024

Музиката на Виктор льо Ман е с название "Парад" и ще бъде изпълнена на живо от Оркестъра на Марсилия в двореца Фаро

"Гунди – Легенда за любовта" тръгва по кината от 18 октомври

Дългоочакваният трейлър показа нови сюжетни линии и какво да очакваме от лентата за Георги Аспарухов

Хипнотичният "Звярът" с Леа Сейду по кината от 10 май

Филмът на Бертран Бонело е създаден по мотиви от повестта "Звярът в джунглата" от Хенри Джеймс

Модерната Одисея "Аз, капитан" тръгва по кината

Филмът на Матео Гароне взе Сребърен лъв във Венеция и беше номиниран за "Оскар" в категорията за най-добър междуанароден филм

Виж всички

Календар