Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Арх. Дора Иванова: Целта на фондация "Проект Бузлуджа" и на предстоящия фестивал е да опазим културното наследство

РАЗЛИЧНАТА БУЗЛУДЖА

Арх. Дора Иванова: Целта на фондация "Проект Бузлуджа" и на предстоящия фестивал е да опазим културното наследство

"За нас приоритет е да стигнем до хората и те да научат, че това е един неполитически проект за културно наследство, който цели да пазим това, което имаме и да го използваме по най-добрия начин в бъдеще", заяви тя

Фестивалът "Open Buzludzha 2022" ще се състои на 19, 20 и 21 август

Фестивалът "Open Buzludzha", който ще се състои от 19 до 21 август, се организира за втора поредна година, а каузата е обезопасяването на монумента и отварянето му за посетители.

Още

Концерти, състезания и 3D мапинг на монумента Бузлуджа очакват гостите на фестивала "Open Buzludzha 2022"

Концерти, състезания и 3D мапинг на монумента Бузлуджа очакват гостите на фестивала "Open Buzludzha 2022"

Мотото на тазгодишното издание е "Ти си ключът. Отвори Бузлуджа", а фестивалът ще предложи на посетителите богата музикална програма и разнообразни дневни културни инициативи. Това съобщи председателят на фондация "Проект Бузлуджа" Дора Иванова пред журналисти в пресклуба на БТА в Казанлък.

Фестивалът цели да събере местните културни организации, както и да даде възможност на посетителите да научат повече за мястото, коментира Иванова.

Арх. Дора Иванова (Снимка: Личен архив)

Още

Музика за мозайка

Музика за мозайка

Откриването е на 19 август в 17:00 часа. Предвидена е изключително богата музикална програма, като за целта са изградени три сцени. Основната сцена е за групи, които ще свирят на живо - сред тях са ПИФ, Уикеда, Керана и космонавтите и много други, а на закриването в неделя специален гост е Държавна опера - Стара Загора, която ще представи джаз спектакъл.

Има и две допълнителни сцени за електронна музика - една в гората и друга пред самия паметник.

Снимка: Фондация "Проект Бузлуджа"

"За втората се вълнуваме изключително много, защото тя е на фона на самия монумент, който ще бъде осветен за пръв път с 3D мапинг с различни интересни светлинни творби", посочи арх. Дора Иванова.

През деня ще има много богата културна програма, която ще включва и редица природни изживявания. "Ще бъдат осъществени походи, организирани от туристическо дружество "Орлово гнездо", туристически обиколки, инициативата "Treasure hunt в света на траките" на казанлъшкия исторически музей "Искра", демонстрацията "Налей си роза" на местния Музей на розата".

Ще се включи Етнографски музей "Етъра", както и Музеят на хумора и сатирата в Габрово. Ще се създаде една много пъстра културна палитра, представяща Бузлуджа и региона, така че всеки да може да го преживее и да научи повече", обясни Иванова.

Още

"Различната Бузлуджа"-  конкурс за най-оригинална снимка на монумента

"Различната Бузлуджа"- конкурс за най-оригинална снимка на монумента

В презентация за Бузлуджа екипът на фондацията ще представи бъдещето на паметника, предвидена е и презентация от Национален парк-музей "Шипка - Бузлуджа" за историята на мястото. Една много интересна инициатива ще бъде пърформанс на радио-балет "Нонумент" пред самия паметник. Хората ще могат да слушат със слушалки и да участват в представлението, което е наградено с "Икар", посочи тя.

Събраните средства ще бъдат изразходвани изцяло за каузата на фондацията. Нощувките са безплатни за хората с палатки и кемпери, а от Казанлък е осигурен и безплатен транспорт до фестивалната поляна. Всичко това е възможно благодарение на Община Казанлък и "BarDak" , които са партньори на фондация "Проект Бузлуджа" при организацията на събитието, както и на домакините от НПМ "Шипка - Бузлуджа", отбеляза тя.

Снимка: Фондация "Проект Бузлуджа"

Още

Министерството на културата ще отпусне 388 хиляди за отваряне на Бузлуджа за посетители

Министерството на културата ще отпусне 388 хиляди за отваряне на Бузлуджа за посетители

Министерството на туризма ще участва във фестивала с щанд, с който ще се популяризира развитието и разширяването на туризма, към което паметникът Бузлуджа принадлежи, коментира още Дора Иванова.

Тя припомни, че първата и най-неотложна дейност е обезопасяването на покрива на паметника, което е и основната причина той да не може да бъде отворен за посетители. За това има осигурено финансиране от Министерство на културата в размер на 388 хиляди лева и дейностите ще започнат съвсем скоро. Следващата стъпка е изграждането на безопасни посетителски пътеки, като целта е тези дейности да приключат до края на годината, обясни Иванова. Проектът се развива с подкрепата на община Казанлък и областна управа Стара Загора, допълни тя.

Снимка: Община Казанлък

Следващите стъпки са проектиране и изграждане на покрив и цялостното консервиране и опазване на сградата, за което фондацията има намерение да кандидатства и за европейско финансиране, посочи арх. Иванова. До момента са направени две дарения от фондация "Гети" в размер на около 400 хиляди лева, благодарение на които е изготвен план за опазване и управление на сградата.

Снимка: Фондация "Проект Бузлуджа"

"В него се включиха над сто експерти и работихме в продължение на три години", коментира Дора Иванова. Благодарение на същото финансиране е осъществено опазването на вътрешния мозаечен кръг. Сумата от 90 хиляди лева е събрана от миналогодишното издание на фестивала и от кампанията "Осинови мозайка", благодарение на което е стабилизирана и останалата част от стенните мозайки, допълни тя.

От огромно значение за свършеното до момента е доброволческият труд, коментира Иванова и отбеляза, че около 200 доброволци ще помагат на екипа на самия фестивал. 130 музиканти също се включват безплатно в програмата, за да помогнат с каузата на фондацията. Тя напомни, че всеки желаещ може да стане доброволец в инициативата, като попълни формуляр на официалния сайт на "Проект Бузлуджа".

"За нас приоритет е да стигнем до хората и те да научат, че това е един неполитически проект за културно наследство, който цели да пазим това, което имаме и да го използваме по най-добрия начин в бъдеще", посочи още арх. Дора Иванова.

Безплатен транспорт ще има за посетителите на фестивала "Open Buzludzha" от Казанлък до фестивалната поляна

Още

Мозайките на Бузлуджа са спасени, сред "осиновителите" им са българи и чужденци

Мозайките на Бузлуджа са спасени, сред "осиновителите" им са българи и чужденци

Организаторите на фестивала "Open Buzludzha 2022", който ще се състои на 19, 20 и 21 август, осигуряват безплатен транспорт за гостите на събитието от град Казанлък до фестивалната поляна. Това съобщават от фондация "Проект Бузлуджа".

В деня на откриването автобуси за Бузлуджа ще тръгват от ЖП гарата в Казанлък в 15:30, 17:40 и 20:00 часа, а от фестивалната поляна - в 16:30, 18:30 и 2:00 часа. На 20 август транспорт за върха ще има в 9:10, 11:40, 17:40 и 20:00 часа, а в обратна посока - в 10:10, 15:30, 18:30 и 2:00 часа, посочват организаторите. В последния ден от фестивалната програма за Бузлуджа ще се пътува в 9:10, 11:40 и 17:40, а за Казанлък автобусите ще тръгват в 10:10, 15:30 и 22:30 часа.

Бусовете са предоставени от Община Дряново, а разписанието им е съобразено с пристигащите в Казанлък влакове от София и Бургас, уточняват от фондацията.

Тазгодишното издание на фестивала "Open Buzludzha" се организира под мотото "Ти си ключът. Отвори Бузлуджа", а целта е набиране на средства за социализацията на монумента и отварянето му за посетители. Подготвена е богата музикална програма с над 70 изпълнителя, както и редица други инициативи.

Организатори на събитието са фондация "Проект Бузлуджа", съвместно с Община Казанлък, "Bar Dak" и Национален парк-музей "Шипка - Бузлуджа".

Още

Не забравяй миналото си! Нов живот за Бузлуджа

Не забравяй миналото си! Нов живот за Бузлуджа

Още

Оле Фрам от артистичния колектив LIGNA: Бузлуджа поставя под съмнение нашето настояще

Оле Фрам от артистичния колектив LIGNA: Бузлуджа поставя под съмнение нашето настояще

Още

Вижте как протича стабилизирането на мозайките на паметника "Бузлуджа"

Вижте как протича стабилизирането на мозайките на паметника "Бузлуджа"

Още

Уязвимите мозайки на Бузлуджа ще бъдат стабилизирани с 60 000 долара

Уязвимите мозайки на Бузлуджа ще бъдат стабилизирани с 60 000 долара

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Банкси пита феновете си къде да представи изложбата си "Изрежи и бягай"

През юни изложбата, която обхваща 25 години графити, правени с шаблони, беше открита в Галерията за модерно изкуство (GoMA) в Глазгоу

Първи по рода си графитен фест "Art in the park" ще се проведе в старозагорския парк "Артилерийски" тази събота

Малки и големи ще имат възможността да се запознаят с техниките за създаване на графити

Отличеният с Икар "НОНУМЕНТ 1.0" се завръща при Чинията на Бузлуджа

Интерактивният пърформанс ще се проведе в три поредни дни с общо пет представления

Банкси открива изложба в Глазгоу

Експозицията "Cut & Run" в Галерията за съвременно изкуство в града е била официално утвърдена от тайнствения артист и е първата му официална индивидуална изложба от 14 години